Sanne Cant sluit 2019 in schoonheid af met 2e seizoenszege in Bredene: "Opkikker"

  Ethias Cross vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Bredene
  einde
  startfinish
  012345

   Sanne Cant heeft 2019 afgesloten met haar tweede overwinning
   van het seizoen. Na de Waaslandcross in Sint-Niklaas was de wereldkampioene ook in Bredene de sterkste. Anna Kay en Rebecca Fahringer vergezellen haar op het podium.

   Het verslag in het Journaal:

   Te vaak dit seizoen moest Sanne Cant het hoofd buigen voor de Nederlandse overmacht in het veld. Ook in de Ethias Cross gingen de eerste vijf manches naar de noorderburen. Maar de Nederlandse toppers tekenden niet present voor de editie in Bredene.

    

   Sanne Cant, die een week geleden in Sint-Niklaas eindelijk de nul had weggeveegd, zag haar kans schoon om 2019 met een zegegebaar uit te zwaaien bij haar debuut in Bredene. Anna Kay sloeg met haar kleine verzet snel een kloofje, maar lang bleef de jonge Britse niet uit de greep van de wereldkampioene.

    

   Samen werkten ze nog de eerste ronde af, maar in een zware modderstrook maakte Cant met haar kracht snel het verschil. Kay won wel met succes de strijd om de tweede plaats tegen de Amerikaanse Rebecca Fahringer.

   "Mentale opkikker voor BK"

   De tweede seizoenszege is een opsteker voor Cant, zeker met het Belgisch kampioenschap in het vooruitzicht op 11 januari. Dat de tegenstand minder was, daar maalde ze niet om: "Het was veel draaien en keren, maar het was een plezante omloop. En dat ondanks enkele zeer lastige modderstroken."

    

   "Mijn start was niet zo super. Ik verloor bovendien net voor de eerste materiaalpost best wat plaatsen. Even vreesde ik voor een goed resultaat, maar daarna kon ik lekker opschuiven. Ik reed vanaf dan mijn eigen tempo en slaagde erin de rest van me af te schudden. Dat gebeurde reeds in de tweede ronde."

    

   "Het is plezant het kalenderjaar af te sluiten met een overwinning, maar ik kan er niet omheen dat het pas mijn tweede van het seizoen is", vervolgde Sanne Cant. "Elke overwinning telt. Het geeft me ook een mentale opkikker voor wat nog volgt en het Belgisch kampioenschap."

   Uitslag Ethias Cross in Bredene:

   1. Sanne Cant
   2. Anna Kay (GBr)
   3. Rebecca Fahringer (VS)
   4. Geerte Hoeke (Ned)
   5. Loes Sels 

   Fase per fase

   1. 14 uur 31. Cant wint probleemloos. Bij haar eerste deelname in Bredene is het meteen raak voor Sanne Cant. Ze sluit 2019 in schoonheid af met haar tweede zege.
   2. 14 uur 28 match afgelopen
   3. 14 uur 28. Met Kay en Fahringer lijken ook de podiumplaatsen verdeeld. Veel spanning levert de cross in Bredene niet meer op.
   4. 14 uur 27. Cant ploegt nog even door het mulle zand, maar de tweede overwinning van het seizoen ligt voor het grijpen. .
   5. 14 uur 25. De 20-jarige Anna Kay toont nog maar eens dat ze in de toekomst een rol kan spelen in het veldrijden. De Britse is op weg naar haar derde podiumplaats in de Ethias Cross.
   6. Laatste ronde. Sanne Cant hoeft zich geen zorgen meer te maken bij het ingaan van de laatste ronde. Zonder materiaalpech eindigt ze op het hoogste schavotje in Bredene. 14 uur 22.
   7. 14 uur 21. Sanne Cant begint ondertussen rensters op te rapen. De wereldkampioene steekt er met kop en schouders bovenuit vandaag.
   8. 14 uur 21. Kay alleen op 2e plek. Anna Kay lijkt het pleit voor de tweede plek te winnen. De Britse blijft doortrappen op haar lage verzet en lost Fahringer.
   9. 14 uur 16. Sanne Cant heeft de klassementen al even in de prullenmand gegooid, dus zal de wereldkampioene weer proberen uit te blinken in de kampioenschappen. Zaterdag 11 januari staat het BK op het programma als eerste afspraak.
   10. 14 uur 14. Nog twee ronden te gaan en Cant heeft bijna een halve minuut voorsprong. De wereldkampioene is op weg naar haar tweede overwinning van het seizoen, een mooie afsluiter van 2019.
   11. 14 uur 12. Geruststellende voorsprong. Voor plaatsen 2 en 3 blijft het een kat-en-muisspel tussen Fahringer en Kay. Cant kruist haar twee belaagsters en ziet met eigen ogen hoe groot haar voorsprong al is.
   12. 14 uur 10. Cant kijkt even om, maar hoeft zich (voorlopig) geen zorgen te maken. Het is lang wachten op Rebecca Fahringer, die Anna Kay heeft gelost.
   13. 14 uur 07. Sanne Cant zit halfweg de zware veldrit, maar er is nog geen spatje verval merkbaar bij de wereldkampioene. Ze werkt zich voorbij een modderige strook aan de wisselzone.
   14. 14 uur 05. Twee rondes onderweg. Sanne Cant heeft haar voorsprong uitgebouwd tot 13 seconden. Fahringer en Kay vullen het virtuele podium, Riberolle en Sels vormen ook een duo in de achtervolging.
   15. 14 uur 04. Jinse Peeters staat in tranen aan de kant. Ze stapt uit de wedstrijd.
   16. 14 uur 01. In de achtervolging heeft Fahringer Kay te pakken. Slaan ze de handen in elkaar om Cant bij de lurven te vatten.
   17. 13 uur 59. Cant stoomt door. In Diegem had Sanne Cant het nog lastig met de snelle wedstrijd, maar in Bredene vindt ze een parcours op haar maat. Ze ploegt vlot door de modder. Anna Kay heeft al 8 seconden aan de broek.
   18. 13 uur 57. Op een modderige ploeterstrook pakt Cant uit met haar kracht. Anna Kay heeft moeite om te volgen met haar klein verzet. De Amerikaanse Fahringer lijkt ervan te profiteren, maar sliert dan weg op de schuine strook.