Annemarie Worst heerst op de mijnterril in Beringen

  Ethias Cross (vrouwen)einde
  Beringen
  6/6
  00u 45m
  0123456

   Europees kampioene Annemarie Worst heeft na Kruibeke ook de Ethias Cross in Beringen gewonnen. Op het gloednieuwe en veeleisende parcours rond de mijnterril was de Nederlandse sterker dan haar landgenote Geerte Hoeke en de Amerikaanse Katie Compton. 

   Met de eerste editie van de Ethias Cross in Beringen kregen de rensters een gloednieuw en stevig klauterparcours voor de wielen op en rond de mijnterril in Beringen. Veel grote namen hadden echter hun neus opgehaald voor de nieuwe cross. De favorietes aan de start waren Europees kampioene Annemarie Worst en Katie Compton.

    

   Het was ook Worst die vanaf ronde 1 het initiatief nam. In haar zog kreeg ze haar landgenotes Hoeke en Pieterse mee. Wat later kwam ook Compton haar neus aan het venster steken. Het slopende parcours met twee lange en pittige beklimmingen zorgde al snel voor slachtoffers, de verschillen liepen hoog op.

    

   Halverwege de cross bleven enkel Worst, Hoeke en Compton vooraan over. Bergop leken de drie aan elkaar gewaagd, maar Worst nam telkens wat afstand in de afdalingen. Hoeke en Compton bleven aanklampen, tot Worst in de voorlaatste ronde haar duivels ontbond.

    

   Al snel zette ze eerste achtervolger Hoeke op 5 seconden. Die achterstand kreeg de Nederlandse niet meer dicht. Zo wint Worst de eerste editie van de Ethias Cross in Beringen. Hoeke is een knappe tweede, veterane Compton pakt de derde plek.

   Uitslag
   1.  Annemarie Worst (Ned) in 44'02"
   2.   Geerte Hoeke (Ned) op 10"
   3. Katie Compton (VS) 16"
   4. Puck Pieterse (Ned) 1'57"
   5. Kaitlin Keough (VS) 2'17"
   6. Anais Grimault (Fra) 2'52"
   7. Loes Sels 3'18"
   8. Suzanne Verhoeven 3'25"
   9. Bethany Crumpton (GBr) 3'32"
   10. Karen Verhestraeten 3'45"

   Fase per fase

   1. 14 uur 29. Worst wint de eerste editie van cross in Beringen! De Europese kampioen was bergop erg sterk maar maakte vooral het verschil in de afdaling. Hoeke wordt tweede op een vijftiental seconden, Compton rolt binnen op plaats drie. Op de vierde is het nog eventjes wachten.
   2. 14 uur 25. Het parcours hier in Beringen heeft er toch stevig ingehakt bij de vrouwen. Het is zwoegen om boven te geraken. Bij Worst gaat het nog iets vlotter dan bij Hoeke en Compton.
   3. 14 uur 22. Hoeke blijft zich verweren, maar het lijkt er nu toch op dat de zege Worst niet meer kan ontglippen.
   4. 14 uur 22. Laatste ronde! Worst heeft een goeie 5 seconden op Hoeke, Compton komt enkele tellen later. Kan Hoeke nog naar Worst of is de vogel gaan vliegen?
   5. 14 uur 17. Worst ervandoor. Het moment van Worst lijkt nu toch aangebroken te zijn. De Europese kampioene versnelt en heeft meteen een gat van 5 seconden op Hoeke. Compton volgt nu op zo'n 10 seconden. Was dit de versnelling teveel voor Hoeke en Compton?
   6. 14 uur 16. De drie leidsters lijken bergop aan elkaar gewaagd. Maar nu komt de afdaling er opnieuw aan. Wat doet Worst?
   7. 14 uur 16. Voorlaatste ronde! Worst en Compton zijn een beetje weggereden van Hoeke, maar de Nederlandse toonde zich al sterk in de oplopende stukken vandaag. Het verschil zal straks in de afdaling gemaakt moeten worden.
   8. 14 uur 13. Worst lijkt nu haar duivels te ontbinden. Compton en Hoeke proberen aan te klampen in de afdaling. .
   9. 14 uur 09. Bij het ingaan van ronde vier zien we Worst en Compton met een kleine voorsprong, maar Hoeke volgt op amper 2 seconden. De podiumplekken lijken alvast weg. Pieterse volgt op 25 seconden en Keough al op meer dan een minuut. .
   10. 14 uur . De rensters beginnen aan hun derde ronde. Hoeke, Compton en Worst hebben zo'n 9 seconden voorsprong op Pieterse. De rest volgt al snel op een halve minuut van de kopgroep. De verschillen zouden wel eens hoog kunnen oplopen vandaag.
   11. 13 uur 57. Ondertussen zien we dat een trio zich heeft afgescheiden van de rest. Worst, Compton en Hoeke zijn voorlopig de beste. Worst toont in de lange afdaling dat ze dat tikkeltje meer kan dan haar medevluchters. Tot twee keer toe passeert ze op knappe wijze de rest op de schuine kant.
   12. 13 uur 53. Europees kampioene Worst neemt de rest op sleeptouw. De ex-mountainbikester vindt hier ook een parcours op haar maat. In haar zog volgen Hoeke, Pieterse en Compton.
   13. 13 uur 49. Prachtige omloop. We zien meteen de impact van het moordende parcours in Beringen. Met Worst als aanvoerster rijden de sterkste dames meteen weg van de rest. De organisatie in Beringen heeft een prachtige omloop neergepoot. .
   14. 13 uur 45. Het startschot luidt. De renster zijn vertrokken. Wie klautert het beste op de mijnterril van Beringen?
   15. 13 uur 36. Weinig grote namen aan de start. Veel favorietes hebben vandaag hun kat gestuurd naar Beringen. De grootste namen aan de start zijn Europees kampioene Annemarie Worst en Loes Sels. Wie is de sterkste op het loodzware parcours rond de Beringse mijnterril?
   16. 26-10-2019.