Ga naar de inhoud
Lucinda Brand werd Europees kampioene na meesterlijk machtsvertoon.
Lucinda Brand werd Europees kampioene na meesterlijk machtsvertoon.
EK veldrijden 2021
zaterdag 6 november vrouwen junioren Zoë Backstedt (GBr)
  mannen beloften Ryan Kamp (Ned)
  vrouwen elite Lucinda Brand (Ned)
zondag 7 november mannen junioren Aaron Dockx
  vrouwen beloften Shirin van Anrooij (Ned)
  mannen elite Lars van der Haar (Ned)

Lucinda Brand demonstreert van begin tot einde, zilver voor Hongaarse Vas

 za 6 november 2021 15:48
EK veldrijden vrouwen
EK veldrijden
7 rondes
15:00 VAM-Berg
Lucinda Brand
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7

    Ook bij de vrouwen elite was het Nederland boven op het EK veldrijden. Lucinda Brand voerde een kunststukje op de VAM-berg op. Zilver was voor de Hongaarse Kata Blanka Vas, brons voor de Nederlandse Yara Kastelijn. Sanne Cant was eerste Belgische op de 10e plaats.

    Bekijk het moment waarop Brand wegrijdt

    Kabinetstukje van Lucinda Brand

    De Europese strijd bij de vrouwen begon meteen met een valpartij. Onze landgenote Marthe Truyen knalde al snel tegen een nadarhek. Wachten deed Kata Blanka Vas uiteraard niet. De 20-jarige Hongaarse, die ook voor de beloften kon uitkomen, nam al snel de koppositie voor haar rekening.

    Vas had wel een vette kluif aan de Nederlandse armada. In de 2e ronde zag ze alleen maar oranje truitjes naast zich rijden. Liefst 5 Nederlandse rensters legden haar het vuur aan de schenen.

    Lucinda Brand voelde de benen jeuken en koos er voor om niet door de materiaalpost te rijden. Zo fietste ze een voorsprong bij elkaar, haar landgenoten lieten het initiatief aan Vas. Het ploegenspel uitstekend gespeeld.


    Langzaam maar zeker bouwde een indrukwekkende Brand haar voorsprong stelselmatig uit. Dat deed ze op een klimparcours dat haar heel goed ligt. Maar Vas, die ploegde voort. Ze weigerde de strijdbijl te begraven. Ook al bedroeg de kloof dan al zo'n 45 seconden.

    Brand kon een ereronde rijden en met de opgetilde fiets op de streep uitgebreid vieren. Na de regenboogtrui, nu ook de sterrentrui. Brand moet nog een plaatsje vinden in haar dressing voor het blauw-witte exemplaar.

    Sanne Cant was de eerste Belgische op een 10e plaats.

    Brand: "Blijkbaar was het mijn dag"

    "Blijkbaar was het mijn dag", straalde Lucinda Brand. "Ik voelde me heel sterk. Het is een lastig parcours. De overwinning hier pakken was echt wel een doel. Het is heel mooi om dat aan mijn palmares toe te voegen."


    "Ik ben heel blij met mijn zege op de VAM-berg. Ik heb de 3 titels nu gewonnen. Dat was zeker een doel. Het is heel mooi om deze trui op de VAM-berg voor eigen publiek mee naar huis te nemen."

    Bekijk de ontknoping van het EK bij vrouwen

    Bekijk de korte samenvatting:

    Rituitslag EK veldrijden vrouwen

    naamresultaat
    1
    Lucinda Brand
    in 48'22"
    2
    Kata Blanka Vas
    op 56"
    3
    Yara Kastelijn
    1'02"
    4
    Ceylin del Carmen Alvarado
    1'29"
    5
    Denise Betsema
    2'01"
    6
    Hélène Clauzel
    2'21"
    7
    Annemarie Worst
    2'34"
    8
    Alice Maria Arzuffi
    2'50"
    9
    Silvia Persico
    2'58"
    10
    Sanne Cant
    3'04"

    Fase per fase

    15:48

    Kata Blanka Vas komt na een sterke race als 2e over de streep. Het brons is dan voor Yara Kastelijn. Goud en brons dus voor Nederland op eigen bodem. 

    15:48

    Brand wint!

    Lucinda Brand is de nieuwe Europese kampioene bij de vrouwen. Ze snelde al snel weg en bouwde haar voorsprong stelselmatig uit. Een meer dan verdiende overwinning voor de Nederlandse. 

    15:42

    Alvarado valt

    Ceylin Alvarado botst tegen de nadarhekken en knalt tegen de grond. Het wordt een 4e plaats voor de uittredende Europese kampioene. 

    15:42

    Laatste ronde

    Brand mag zo stilaan denken met welk zegegebaar ze straks over de streep zal bollen. De strijd om de 2e plek is wel nog spannend met een strijd tussen Vas, Kastelijn en Alvarado. 

    15:40

    Slippertje Brand

    Lucinda Brand maakt een slippertje in de bocht, maar kan haar voet op tijd uit de pedalen klikken. Vallen doet ze dan ook niet. 

    15:37

    Vas lijkt na Brand toch de sterkste in koers. Ze rijdt al heel de tijd op de 2e plek op kop. Daar waar Alvarado vaak een gaatje moet laten en Kastelijn alleen maar kan aanklampen. 

    15:35

    Nog 2 ronden

    De gouden medaille lijkt al vast te liggen. Het is nu nog de vraag of we een Nederlands podium krijgen of dat er een Hongaars tintje tussen zit.

    15:32

    Geen zorgen voor Brand

    Kata Blanka Vas legt zich niet neer bij de koerssituatie. Ze blijft, ook al is de kloof groot, jagen op leidster Lucinda Brand. Die laatste rijdt voorlopig zorgeloos op kop. De voorsprong van 46 seconden is dan ook geruststellend.

    15:30

    Alvarado laat het hoofd niet hangen en pikt weer in bij Kastelijn en Vas. Een mooie inspanning van de Nederlandse. 

    15:28

    Alvarado moet even een gaatje laten. De uittredende Europese kampioene laat Kastelijn en Vas voorlopig gaan. 

    15:25
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    15:22

    Nog 4 ronden

    Met nog 4 ronden te gaan lijkt de strijd om de sterrentrui al beslecht. De kloof van Brand bedraagt nu al 24 seconden. Zonder ongelukken fietst Brand hier naar de Europese titel. 

    15:18

    Brand heeft een voorsprong van zo'n 14 seconden. Vas is nog steeds haar naaste belager en de kloof wordt er alleen maar groter op. Kastelijn en Alvarado strijden voorlopig voor de 3e plek. 

    15:14

    Brand solo

    Is de vogel al gaan vliegen? Vas moet nog steeds het gat dicht rijden op Brand. En dat met 3 Nederlandse vrouwen in het wiel. Kastelijn, Betsema en Alvarado. 

    15:11

    Lucinda Brand kiest er voor om niet door de materiaalpost te rijden. Zo ontstaat er een klein gaatje tussen Brand en Vas. De Nederlanders zullen dat niet dicht rijden. 

    15:09

    In de achtergrond rijdt Sanne Cant rond op een 10e plek. Dat op zo'n 24 seconden op leidster Vas. 

    15:06

    6 koplopers

    Na een ronde rijden er 6 rensters op kop, waarvan liefst 5 Nederlandse vrouwen. Vas krijgt het gezelschap van Brand, Kastelijn, Worst, Betsema en Alvarado. 

    15:05

    Vas rijdt nog steeds op kop, maar voelt wel de hete adem van Lucinda Brand in de nek. Daarachter vertoeven ook enkele andere Nederlandse rensters.