• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Eli Iserbyt maakt zijn favorietenrol waar op het EK veldrijden

  EK veldrijdeneinde
  's-Hertogenbosch
  9/9
  01u 05m
  0123456789

   Eli Iserbyt is de nieuwe Europese kampioen veldrijden. De jonge Belg had in Rosmalen vooral last met zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout, maar kwam toch solo over de finishlijn met een mooie bonus. Voor Iserbyt is het het eerste truitje bij de profs, na eerdere tweede plaatsen op het BK en het EK van vorig jaar.

   Bekijk het verslag van het EK:

   Iserbyt en Vanthourenhout domineren

   Titelverdediger Mathieu van der Poel was er niet bij in Rosmalen en dus lag de druk helemaal op de schouders van het Belgische team. De Belgen grepen ook meteen de macht. Toon Aerts vloog er vanaf de start stevig in en nam na een forse strijd het commando in de eerste ronde.

    

   Geen vlekkeloos begin voor Eli Iserbyt. Hij moest na een kleine hapering in de tweede ronde enkele posities prijsgeven en zag Toon Aerts en Michael Vanthourenhout wegrijden. Maar de topfavoriet zette de scheve situatie snel recht en sloot weer aan bij het leidersduo.

    

   In de derde ronde trok Iserbyt alle registers open, enkel ploegmaat Vanthourenhout kon volgen. Bij de achtervolgers verloor Toon Aerts nog meer terrein na een val, hij zou geen rol van betekenis meer spelen voor het podium.

    

   Vanthourenhout en Iserbyt vonden elkaar en bleven vooraan gas geven. Bij de achtervolgers bleek Van der Haar over de beste benen te beschikken. Hij ging alleen in de achtervolging, maar kwam nooit dichter dan 10 seconden. Laurens Sweeck kwam nog even terug tot bij de Nederlander, maar moest na materiaalpech uiteindelijk toch afhaken.

    

   Geen volledig Belgisch podium dus, maar wel goud en zilver. Iserbyt zette Vanthourenhout zwaar onder druk, maar die gaf lang geen krimp. Pas bij een nieuwe versnelling voor het ingaan van de voorlaatste ronde kon Iserbyt zijn ploegmaat van zich afschudden.

    

   De topfavoriet stoomde solo door naar zijn eerste Europese titel bij de profs. Vanthourenhout kaapte na een sterke wedstrijd het zilver weg. Het brons was voor Van der Haar.

   Iserbyt trekt stevig door in de 3e ronde, enkel Vanthourenhout kan volgen

   Iserbyt heeft klein kloofje te pakken op Vanthourenhout in de 7e ronde

   Eli Iserbyt soleert naar de zege en is de nieuwe Europese kampioen

   Iserbyt: "Deze trui veroveren was dit seizoen een groot doel"

   Iserbyt: "Dat Toon zijn moment had gekozen, kwam mij niet slecht uit"

   Sven Vanthourenhout: "De manier waarop Eli kloofje dichtte, zegt alles"

   Opdracht volbracht voor Sven Vanthourenhout, de Belgische bondscoach kan alleen maar tevreden terugkijken op het EK. “Ik ben zeer voldaan en heel blij met de uitslag. Het zag er zelfs nog mooier uit. Op een bepaald moment kwam Sweeck weer terug op het wiel van Van der Haar, maar toen had hij materiaalpech en moest hij hem weer laten rijden."

    

   "Dat was jammer, omdat je dan nog hoopt op een volledig Belgisch podium. Maar uiteindelijk was het een eerlijke, mooie koers en werden de verhoudingen gerespecteerd."

    

   “Van der Haar was niet goed mee in de start en dat heb ik na 3 bochten al benadrukt. Ze moesten tempo blijven maken en het niet laten stilvallen. Ze hebben dat goed uitgespeeld en dan krijg je natuurlijk de ideale situatie voor Eli dat hij Michael meekreeg."

    

   "Zij hebben elkaar heel snel gevonden. De manier waarop Eli de kloof dichtte na zijn slippertje zegt eigenlijk alles. Op dat moment wist ik dat hij in orde was en het niet zou laten liggen. Toen liet hij zien dat hij alles in huis had om de cross te winnen.”

    

   "Van der Haar trekt de lijn door van de voorbije weken en verdient dit resultaat ook. Hij liet tijdens de koers zien dat hij wel echt in staat was om zelfs misschien mee te rijden vooraan. Dan verdient hij zeker brons.”

    

   Toon Aerts begon sterk aan de wedstrijd, maar kon uiteindelijk niet meespelen voor de prijzen. “Op dit terrein is het niet evident voor Toon. Hij weegt ook 75 à 77 kg. Als je daar Lars, Eli en Michael tegenover zet, dan spreek je over 60 kg. Als je dan 20 à 25 bochten per ronde hebt en voortdurend moet optrekken, dan weegt dat wel door."

    

   "Dat kan één van de redenen zijn waardoor het net iets moeilijker liep voor Toon. Maar Toon moet niet panikeren en gewoon voort doen zoals hij bezig is. Over 2 à 3 weken komt hij op zijn terrein en zullen we weer een goede Toon Aerts zien.”

   Vanthourenhout: "Ze hebben het goed uitgespeeld"

   Michael Vanthourenhout: "Geen schande om van Eli te verliezen"

   • Michael Vanthourenhout: “Ik had enkele weken problemen met mijn start, dus het was nu de bedoeling om vanaf het begin mee te zijn. Dat is vandaag heel goed gelukt. Ik had een hele goede dag, ik kon samen met Eli het verschil maken. Toen we zagen dat Lars alleen in de achtervolging zat, moesten we niet twijfelen. We hebben enkele ronden samengewerkt. Toen Lars wat dichter kwam, heeft Eli beslist om vol door te rijden. Toen moest ik passen en werd  het nog even spannend voor die tweede plaats, maar ik kon het volhouden. Ik voelde dat Eli de betere was, het is geen schande om van hem te verliezen. Eli is de verdiende kampioen.”
   • Toon Aerts: “Na het foutje van Eli moest ik aanvallen, dat was mijn kans. Daar heb ik mijn kaarten op tafel gegooid. Maar omdat Eli dat gaatje heel snel kon dichtfietsen, waren die kaarten ook meteen van tafel geveegd. Wij moeten het zo proberen, want Eli is op dit moment sterker dan ik en alle andere renners. Dan moet je dus wat profiteren van zijn foutjes. Ik heb dat geprobeerd, maar mijn benen en vooral mijn longen hebben er anders over beslist. Ik kon het tempo niet volgen. Ik schrik vooral van Michael, die rijdt een heel sterke cross in vergelijking met de voorbije weken."
   • Lars van der Haar:  “Als ik goed gestart was, dan had de tweede plaats er misschien in gezeten. Maar Eli heeft vandaag wel laten zien dat hij de beste was. Ik voelde me heel erg goed, maar het duurde gewoon te lang om vooraan te komen. Eli viel, maar reed in één ruk naar voren. Dat lukt mij niet. Ik moet dan even een rondje langer mijn tempo rijden en er dan voorbij. Toen heb ik alles of niks gespeeld en ben ik er vol voor gegaan. Ik heb geprobeerd om het gat te dichten, maar dat is niet gelukt. Ik heb toch een mooie derde plek.”

   Vanthourenhout: "Is geen schande om vandaag te verliezen van Eli"

   Aerts: "Mijn kaarten waren meteen van tafel geveegd"

   Van der Haar: "Het duurde me net te lang om naar voren te komen"

   Rituitslag EK veldrijden mannenRituitslag EK veldrijden mannen

     naamresultaat
   1Eli Iserbytin 1u04'28"
   2Michael Vanthourenhout16"
   3Lars van der Haar22"
   4Laurens Sweeck41"
   5Toon Aerts47"
   6Daan Soete52"
   7Felipe Orts Lloret1'01"
   8Quinten Hermans1'14"
   9Joshua Dubau1'21"
   10Vincent Baestaens1'28"

   Fase per fase

   1. 14 uur 37. Sweeck wordt 4e, Toon Aerts moet vrede nemen met de 5e plaats. Soete pakt de 6e plek en zet zo mee de Belgische dominantie op dit EK in de verf. .
   2. 14 uur 37. Vanthourenhout pakt na een bijzonder sterke wedstrijd het zilver, de derde plaats is voor Van de Haar. .
   3. 14 uur 36. Iserbyt wint! Iserbyt maakt zijn favorietenrol met verve waar en pakt de Europese titel in Rosmalen! .
   4. 14 uur 34. Iserbyt steekt de duim omhoog richting Vanthourenhout. Het is beklonken. .
   5. 14 uur 33. Iserbyt zet nog een alles op alles. Het zijn de laatste loodjes, de Europese titel is binnen handbereik. .
   6. 14 uur 32. Vanthourenhout slaagt er prima in om Van der Haar af te houden. De Nederlander volgt nog steeds op zo'n 10 seconden. .
   7. 14 uur 32. Wat heeft Michael Vanthourenhout ons blij verrast. Michel Wuyts.
   8. 14 uur 29. Laatste ronde. Iserbyt duikt de laatste ronde in, met 13 seconden voorsprong op Vanthourenhout. De opvolger van Mathieu van der Poel lijkt bekend. .
   9. 14 uur 27. Er zit 0,0 verval bij Iserbyt. Michel Wuyts.
   10. 14 uur 25. Zit een volledig Belgisch podium er nog in? Voorlopig gooit Van der Haar roet in het eten. Hij is 3e op 19 seconden en Sweeck volgt toch al op 10 seconden van de Nederlander. .
   11. 14 uur 24. Iserbyt diept de kloof nu gestaag uit. Zilver lijkt op dit moment het hoogst haalbare voor Vanthourenhout. .
   12. 14 uur 23. Toon Aerts is de verliezer van de dag. Michel Wuyts.
   13. 14 uur 22. Bij het ingaan van de 8e ronde moet Vanthourenhout nu toch een vijftal seconden prijsgeven op Iserbyt. Het lijkt erop dat, zonder ongelukken, de beslissing gevallen is. .
   14. 14 uur 21. Is Iserbyt gaan vliegen? Nu toch weer een versnelling van Iserbyt. Vanthourenhout heeft wat moeite na de trappen en moet zo toch wat terrein prijsgeven. Is de vogel gaan vliegen? .
   15. 14 uur 20. Iserbyt raakt Vanthourenhout voorlopig niet kwijt. Ook Van der Haar kraakt niet, hij blijft alleen in derde positie rijden op 15 seconden. .
   16. 14 uur 17. Van der Haar rijdt weer alleen in de achtervolging. De Nederlander hangt op 15 seconden van het leidersduo. Sweeck is 4e op 22 seconden. .
   17. 14 uur 16. Voor Jurgen Mettepenningen is het een zalig gevoel als je dit allemaal ziet. Michel Wuyts.
   EK veldrijden
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   veldrijden's-Hertogenbosch - 's-Hertogenbosch9 rondesEli Iserbyt