• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van der Poel klopt Iserbyt en legertje Belgen na nagelbijter van een EK

  EK veldrijdeneinde
  Silvelle
  7/7
  01u 10m
  01234567

   Mathieu van der Poel (24) heeft zijn derde Europese titel bij de profs veroverd. De Nederlandse topfavoriet kreeg de Europese trui evenwel niet in geschenkverpakking. De Belgen maakten hem het leven zuur, maar moesten in de slotronde toch het hoofd buigen. Eli Iserbyt werd op enkele seconden 2e, Laurens Sweeck was goed voor brons.

   Mathieu van der Poel is opnieuw Europees kampioen na spannende cross

   Uitslag EK veldrijden profs
   1. Mathieu van der Poel (Ned) in 58'22"
   2. Eli Iserbyt op 3"
   3. Laurens Sweeck 20"
   4. Michael Vanthourenhout 24"
   5. Lars van der Haar (Ned) 25"
   6. Quinten Hermans 38"
   7. Toon Aerts 1'01"
   8. Thomas Pidcock (GBr) 1'10"
   9. Felipe Orts (Spa) 1'22"
   10. Tim Merlier 1'42"

   Iserbyt doet Van der Poel zweten, maar strandt op 3 seconden

   Al in de 1e ronde achtte topfavoriet Mathieu van der Poel zijn moment gekomen. Hij was de eerste die een versnelling in petto had, enkel Hermans en Iserbyt konden volgen. De rest hing snel aan de rekker.

    

   In diezelfde ronde probeerde het Belgische duo het met een plannetje: Iserbyt met de aanval, Hermans liet het gaatje vallen. Van der Poel moest achtervolgen, maar die klus was snel geklaard. 

    

   Halfweg koers was Van der Poel nog steeds niet ribbedebie en ging het aantal Belgen in de kopgroep al snel omhoog. Het was België vs Van der Poel. Maar bij de minste tempoversnelling lagen de waardeverhoudingen alweer op tafel: Van der Poel en Iserbyt waren de sterke beren van dit EK. Zij trokken uiteindelijk samen op pad in de slotronde.

    

   En daar was het wachten op een plannetje van onze landgenoot. Maar dat kwam er nooit meer. Van der Poel, die zich in zijn sas voelde in de bochten, snelde een bonus van 3 seconden bij elkaar. Die gaf hij niet meer af tot aan de streep.

    

   Iserbyt vocht nog voor wat hij waard was, maar op Van der Poel stond alweer geen maat, al moest de Nederlander er enorm voor werken vandaag. Laurens Sweeck vervolledigde het podium op plek 3.

   Van der Poel maakt het verschil in spannende slotronde en is Europees kampioen

   Van der Poel: "Blij met de trui, niet met het gevoel"

   "Ik ben echt blij met de trui. Niet echt met het gevoel. Het was een lastig parcours, maar ik ben blij dat ik het op het einde nog kon afmaken", zegt Mathieu van der Poel.

    

   "Ik heb nog veel doelen in 2020, maar ik ben momenteel meer gefocust op het veldrijden, nadien volgt het wegseizoen weer met ook de Olympische Spelen."

   Iserbyt: "We hebben het best mogelijke gedaan vandaag"

   Sweeck: "Ik kom 5 seconden tekort in de laatste ronde"

   Vanthourenhout: "Doe mijn petje af voor mijn mannen"

   Fase per fase

   1. 16 uur 18. Van der Poel wint! Mathieu van der Poel vervolledigt zijn hattrick op het EK veldrijden! Na een ware thriller tegen een beresterke Iserbyt had de Nederlander 3" bonus op onze landgenoot. Sweeck wordt nog 3e.
   2. 16 uur 18. We zitten op het asfalt! De voorsprong blijft hetzelfde, pakt hij de titel?
   3. 16 uur 15. 2 seconden! Van der Poel rijdt 2 seconden voorsprong bij elkaar. Iserbyt buigt, maar kraakt nog niet. Het blijft spannend tot de laatste rechte lijn!
   4. 16 uur 15. Van der Poel maakt het verschil in spannende slotronde en is Europees kampioen.

    Van der Poel maakt het verschil in spannende slotronde en is Europees kampioen

   5. 16 uur 14. Van der Poel trekt wat meer door en neemt een lengte of 3. Iserbyt probeert, maar moet knokken.
   6. 16 uur 13. Ik verwacht nog altijd een klein manoeuvre van Iserbyt. Al is het maar een stuiptrekking. Paul Herygers.
   7. 16 uur 11. Nu is de vraag: wat verzint Iserbyt? Michel Wuyts.
   8. 16 uur 10. Laatste ronde! Voor dit scenario hadden we vooraf getekend! We gaan de laatste ronde in en alles ligt nog op een zakdoek. Iserbyt en Van der Poel hebben een mini-voorsprong op de andere Belgen, waar ook Van der Haar is tussengeslopen.
   9. 16 uur 09. Wat gaat Iserbyt toch vlot mee. Paul Herygers.
   10. 16 uur 08. Bij de minste versnelling komen de waardeverhoudingen vooraan naar boven: Iserbyt en Van der Poel blijven de sterkste renners.
   11. 16 uur 05. Vijf Belgen hijgen in de nek van Van der Poel bij de start van de voorlaatste ronde.

    Vijf Belgen hijgen in de nek van Van der Poel bij de start van de voorlaatste ronde

   12. 16 uur 02. 6 Belgen vs Van der Poel. Ook Aerts en Sweeck zijn komen aansluiten vooraan. Samen met Iserbyt, Vanthourenhout en Hermans moeten zij de code van Van der Poel proberen te kraken.
   13. 15 uur 59. Daar is Quinten Hermans plots. Hij zet de Belgische teller vooraan op 3.
   14. 15 uur 55. Van der Poel versnelt in de derde ronde, maar raakt niet weg.

    Van der Poel versnelt in de derde ronde, maar raakt niet weg

   15. 15 uur 53. Van der Poel laat het tempo even zakken, Vanthourenhout versnelt. De wereldkampioen gaat meteen in het wiel zitten met de hete adem van Iserbyt in zijn nek.
   16. 15 uur 49. Trio op kop. Mathieu van der Poel, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Dat zijn de mannen die de dans leiden. Van der Poel en Iserbyt lijken wel de sterke beren in het gezelschap, Vanthourenhout hangt wat meer aan de rekker.
   17. 15 uur 48. Het is in elk geval een werkdag voor Van der Poel. Michel Wuyts.
   18. 15 uur 44. Van der Poel met wat bonus. Bij het ingaan van de 4e ronde lijkt Van der Poel met een bonus bij elkaar gefietst te hebben, maar met een ultieme versnelling komt Iserbyt weer tot op een seconde aan de meet. Vanthourenhout volgt als derde op 5".
   19. 15 uur 42. De ontelbare bochten in het parcours zijn wel spek naar de bek voor Mathieu van der Poel. De Nederlander neemt telkens enkele meters bonus in de bochten. .
   20. 15 uur 42. Verschillen blijven klein na de 2e ronde in Silvelle.

    Verschillen blijven klein na de 2e ronde in Silvelle