• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dominante Kastelijn kroont zich tot Europees kampioene, Cant stelt teleur

  EK veldrijdeneinde
  Silvelle
  4/4
  00u 50m
  01234

   Yara Kastelijn heeft de gouden medaille gepakt op het EK veldrijden in Silvelle. De Nederlandse ging er vanaf het begin meteen vandoor, niemand zag ze nog terug. Topfavoriete Annemarie Worst werd 3e, na de Italiaanse Lechner. Sanne Cant stelde teleur en werd 6e.

   Kastelijn rijdt al weg in de eerste ronde van het EK

   Kastelijn komt solo over de meet, Cant heeft niet haar dagje

   Het parcours in Silvelle leek op voorhand wel een kolfje naar de hand van wereldkampioene Sanne Cant. Maar al snel werd duidelijk dat het niet haar dag zou worden. Na 1 ronde volgde ze al op een halve minuut, een 6e plek was het hoogst haalbare.

    

   Wel op de afspraak: Yara Kastelijn. De Nederlandse revelatie van dit seizoen trok al snel in de wedstrijd stevig door. Niemand kon ze volgen.

    

   Enkel Annemarie Worst en Eva Lechner bleven in het zog van Kastelijn, evenwel op een 20-tal seconden.

    

   Na een volledige wedstrijd solo aan de leiding kwam Kastelijn dan ook als eerste over de meet: goed voor de Europese titel. Lechner wist Worst nog af te schudden en werd 2e.
   Laura Verdonschot was de 1e Belg op plek 5. 

   Yara Kastelijn soleert naar de Europese titel in Italië

   Kastelijn: "Heb al mijn doelen dit seizoen al gehaald"

   "Ik voelde me erg sterk vandaag, ook de afgelopen weken. Gisteren en vanmorgen was het nog erg modderig, ik was dan ook blij toen ik zag dat het droog was toen wij eraan begonnen."

    

   "Ik voelde me sterker dan de andere vrouwen en ik ging er dan ook meteen vandoor. Het is echt cool om vooraan te rijden, want dan kan je je eigen lijnen uitkiezen. Daarop heb ik me gefocust en nu sta ik hier!"

    

   "Mijn volgende doelen? Ik heb al mijn doelen dit seizoen nu al behaald. Het is ongelooflijk. Het is leuk dat ik nu een heel jaar in deze trui mag rijden. Het was al een droom toen ik jong was en nu komt die uit."

   Kastelijn: "Ik voelde dat ik sterker was dan de rest"

   Cant: "Na 1 ronde was de cross al gepasseerd"

   "Dit is zeker een tegenvaller, anders kan je het niet verwoorden", reageerde een teleurgestelde Cant. "Ik was na Ruddervoorde vorige week toch met goeie moed naar hier gekomen, maar na een ronde was de cross eigenlijk al voorbij voor mij."

    

   "Annemarie Worst valt en ik zat een beetje vast achter haar. Je had maar 30 centimeter om te rijden dus het was heel lastig om voorbij te steken. Daarna bleef ik bij het springen over een beek nog in het diepe slijk steken. Ik heb nog geprobeerd om een podiumplek te redden, maar in de laatste ronde ging het weer mis. Ik schoof weg en sloeg mezelf een bloedneus."

    

   "Ik blijf maar achter mijn beste vorm aanfietsen. Het zal wel in orde komen. Het is jammer, maar het is wat het is." Cant was ook niet de eerste Belgische. Laura Verdonschot stond een plaatsje hoger. Pikt dat? "Neen, dat interesseert me niet."

   Verdonschot: "Heel tevreden met mijn 5e plaats"

   De top 10 in Silvelle

   1. Yara Kastelijn (Ned) 41'05"
   2. Eva Lechner (Ita) op 12"
   3. Annemarie Worst (Ned) 26"
   4. Maud Kaptheijns (Ned) 1'09"
   5. Laura Verdonschot  1'16"
   6. Sanne Cant 1'23"
   7. Alice Maria Arzuffi (Ita) 1'23"
   8. Alicia Frank 1'48"
   9. Loes Sels 1'52"
   10. Ellen Van Loy 2'11"

   Fase per fase

   1. 14 uur 32. Kastelijn wint! Wat een prestatie van Yara Kastelijn. De Nederlandse ging er vanaf het begin vandoor, niemand zag ze nog terug. Lechner wordt 2e, titelverdedigster Worst 3e. Sanne Cant stelt teleur en wordt 6e. .
   2. 14 uur 30. Yara Kastelijn soleert naar de Europese titel in Italië.

    Yara Kastelijn soleert naar de Europese titel in Italië

   3. 14 uur 27. Nog een halve ronde te gaan en de podiumplekken lijken beslist. Op het hoogste schavotje zal zonder ongelukken Kastelijn pronken na een weergaloze race. .
   4. 14 uur 22. Sanne Cant komt nu pas over de meet, op 1'07". Van Loy is inmiddels ook helemaal teruggezakt naar plek 8.
   5. 14 uur 21. Laatste ronde! De bel weerklinkt aan de meet, Kastelijn gaat haar laatste ronde in. Lechner heeft zich iets dichterbij geknokt, al zijn het nog steeds 22". Worst volgt 6" verder.
   6. 14 uur 17. Lechner draait Worst een loer. Topfavoriete Worst moet Lechner laten gaan. De Italiaanse voelt zich in haar nopjes en wil toch nog op zoek naar Kastelijn. Worst ziet het gat groter worden. Kunnen de Belgen profiteren?
   7. 14 uur 15. Hoe het er nu naar uitziet, lijkt het erop dat de Belgen naast het podium zullen vallen. Kastelijn neemt geen gas terug en ook Worst en Lechner zien een gapend gat achter zich. Op plek 4 rijdt Van Loy.
   8. 14 uur 12. Het is nog te wisselvallig bij Cant. Paul Herygers.
   9. 14 uur 08. Kastelijn stoomt lustig door. Vooraan blijft Yara Kastelijn gewoon doorgaan. Haar landgenote volgt samen met Lechner op meer dan 30 seconden, maar dat zal ze worst wezen. Intussen zijn we ook halfweg koers.
   10. 14 uur 01. Update: De wedstrijdjury beslist om er 4 rondes van te maken. Geen 5 dus.
   11. 14 uur . Einde verhaal voor Cant? Bij het verlaten van de eerste ronde volgt Worst op 10" van leider Kastelijn. Sanne Cant moet al 38 seconden prijsgeven.
   12. 14 uur . Kastelijn geeft een betere indruk dan Worst, die al een beetje rood aanloopt. Michel Wuyts.
   13. 14 uur . Kastelijn rijdt al weg in de eerste ronde van het EK, Van Loy en Cant moeten achtervolgen.

    Kastelijn rijdt al weg in de eerste ronde van het EK, Van Loy en Cant moeten achtervolgen

   14. 13 uur 57. Vooraan rijdt de Nederlandse Kastelijn een tiental meter voorop. In ed achtergrond volgen Lechner en Worst. Van Loy volgt op 11", Cant enkele tellen later.
   15. 13 uur 52. Valpartij Worst. Topfavoriete Worst gaat al snel tegen de grond. Ze houdt de rest wat op, maar iedereen is snel weer weg. .
   16. 13 uur 49. START! De elites bij de vrouwen zijn aan hun wedstrijd begonnen. Ellen Van Loy is naar goede gewoonte pijlsnel uit de startblokken geschoten en gaat als eerste de eerste bocht in. Ook Cant is goed mee.
   17. 13 uur 29. EK bij de vrouwen. Sanne cant en co beginnen om 13.50u aan hun Europese race. Op onze livestream kan u al vanaf 13.30u terecht. Michel Wuyts & Paul Herygers verzorgen u van commentaar. .
   18. 12 uur 28. Bekijk de samenvatting van de race bij de beloften.

    Bekijk de samenvatting van de race bij de beloften

   19. 12 uur 28. Alvarado: "Dit parcours liegt niet".

    Alvarado: "Dit parcours liegt niet"

   20. 11 uur 45. Alvarado is Europees kampioene! Het stond in de sterren geschreven: de Nederlandse Alvarado heeft de Europese titel bij de beloften veroverd. Bij de profs schoot ze eerder dit seizoen al vaker raak, bij de beloften rekende ze nu probleemloos af met de Britse Kay, die op 12" seconden volgde. De Belgen speelden op geen enkel moment een rol van betekenis. Zij eindigden niet in de top 10.