Ga naar de inhoud
De Belgische kampioen kraait victorie in Ronse.
Eindstand DVV-trofee mannen 2019-2020
1. Eli Iserbyt in 8u09'30"
2. Michael Vanthourenhout op 5'19"
3. Mathieu van der Poel (Ned) 7'43"
4. Corné van Kessel (Ned) 8'21"
5. Lars van der Haar (Ned) 12'23"
6. Tim Merlier 14'14"
7. Tom Meeusen 14'53"
8. Jens Adams 15'52"
9. Toon Aerts 16'04"
10. Laurens Sweeck 18'19"

Kalender DVV-trofee

datum cross winnaar winnares
31/10/20 Koppenberg    
28/11/20 Kortrijk    
12/12/20 Antwerpen    
29/12/20 Loenhout    
01/01/21 Baal    
23/01/21 Hamme    
07/02/21 Lille    
14/02/21 Brussel    

Toon Aerts doet het: hij is de eerste in 36 crossen die Van der Poel van de zege houdt

 za 14 december 2019 15:58
DVV-trofee: Hotondcross
X²O Trofee
6 rondes
15:00 Ronse
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6

    Dat Mathieu van der Poel de Hotondcross niet gewonnen heeft, is het crossnieuws van de dag. Een beresterke Toon Aerts was oppermachtig in een loodzware moddercross. De Belgische kampioen was 1,5 minuut sneller dan Eli Iserbyt en ruim 2 minuten dan Van der Poel. De Nederlandse wereldkampioen won 35 crossen naeen en haalde dit seizoen 9 op 9.

    Samenvatting DVV-trofee in Ronse:

    “Alles ligt er verzopen bij. Eigenlijk zouden de renners hier met tractorbanden moeten rijden.” Organisator Mario De Clerq gaf voor de start de perfecte beschrijving van het parcours in Ronse. Mathieu van der Poel startte op de Hotondberg voor een 10 op 10. Toon Aerts, vorige zondag winnaar in Zonhoven, en Eli Iserbyt, leider in de DVV-stand, waren de belangrijkste uitdagers.

    Van der Poel opent goed maar loopt op Belgische counter

    In ronde één zagen we een goede start van Marcel Meisen, die ploegmaat Van der Poel meenam in zijn zog. Maar enkele bochten later werd de wereldkampioen al opgehouden nadat hij met zijn fiets was blijven haperen achter een paaltje. Het zou niet het enige foutje zijn voor Van der Poel deze namiddag. 

    Na zijn eerste oefenronde leek Van der Poel zich echter snel te herpakken. De Nederlander sloeg meteen een gat bij zijn eerste echte versnelling, maar een moedige Aerts en Iserbyt klampten aan. Niet veel later waren het zowaar de twee Belgen die de rollen omdraaiden. De wereldkampioen werd onder druk gezet en moest vol aan de bak.

    Indrukwekkende Aerts soleert naar zege

    Belgisch kampioen Aerts vond in de tweede ronde zijn moment gekomen en ging er alleen vandoor. Het was het begin van een fenomenale solo van Aerts. Al snel reed hij Van der Poel en Iserbyt op 20 seconden. Een absolute verrassing was in de maak, want Van der Poel worstelde ondertussen met zichzelf en stapelde de foutjes op. De stage in Spanje zat duidelijk nog in de kleren bij de onklopbaar gewaande Nederlander.


    In de voorlaatste ronde ging ook nog Iserbyt voorbij een moegestreden Van der Poel. De reeks van 35 gewonnen wedstrijden en zijn perfect rapport dit seizoen werden zo een halt toegeroepen. Voor Aerts is het, na zijn winst in Zonhoven, zijn tweede zege op een rij. Iserbyt blijft leider in de DVV-trofee, maar ziet Aerts wel naderen.

    Uitslag
    1. Toon Aerts in 55'54"
    2. Eli Iserbyt op 1'30"
    3. Mathieu van der Poel (Ned) 2'14"
    4. Michael Vanthourenhout 2'18"
    5. Tim Merlier 2'28"
    6. Lars van der Haar (Ned) 2'32"
    7. Marcel Meisen (Dui) 3'06"
    8. Corné van Kessel (Ned) 3'16"
    9. Thijs Aerts 4'14"
    10. Jim Aernouts 4'38"

    Aerts: "Ik had niet verwacht dat de voorsprong zo zou oplopen"

    Iserbyt: "Ik heb mijn eigen tempo gereden maar op het einde zat ik echt dood"

    Van der Poel: "Ik vond gewoon mijn draai niet"

    Fase per fase

    16:11

    Ik start altijd om te winnen, maar ik kan ze niet allemaal winnen. Het was wat afwachten hoe ik terugkwam van de stage en ik was gewoon niet goed genoeg vandaag om te winnen. Ik had al snel door dat ik de kloof niet meer ging dichten. Ik vond gewoon mijn draai niet.

    Mathieu van der Poel
    16:03

    Het was enorm lastig en koud. Afgelopen dagen had ik last van mijn maag, maar vandaag ging het toch redelijk goed. Ik heb mijn eigen tempo gereden maar op het einde zat ik echt dood. Het was een echte cross vandaag.

    Eli Iserbyt
    16:02

    Ik had niet verwacht dat de voorsprong zo zou oplopen. Maar een parcours als dit doe ik echt heel graag. Ik heb het technisch vrij goed gedaan. Mijn fiets voelde aan als een extra lichaamsdeel vandaag.

    Toon Aerts
    15:59

    Geweldige Aerts doorbreekt hegemonie van Van der Poel

    Na een demonstratie van jewelste heeft Toon Aerts de bloemen gepakt in de Hotondcross. Iserbyt is een knappe tweede, maar wel op anderhalve minuut van de winnaar. Een teleurstellende Van der Poel is derde op meer dan twee minuten. Geen 10 op 10 dus voor de wereldkampioen.
    15:55
    Wat een prestatie van Aerts. Net als vorig jaar op de Koppenberg neemt hij de maat van Mathieu van der Poel. Hij gaat straks onder een luid applaus onthaald worden aan de meet.
    15:50
    Iserbyt, die op weg is naar een knappe tweede plaats, zet zijn dichtste concurrenten in de stand van de DVV-trofee meer dan een minuut weg. Anderzijds ziet hij Toon Aerts wel een dikke minuut dichter komen.
    15:48

    Dit is met voorsprong het zwaarste parcours dat ik dit seizoen al heb gezien.

    Michel Wuyts
    15:48

    Laatste ronde

    Aerts blijft het volle pond geven. De Belgische kampioen gaat hier vandaag een heel erg mooie zege pakken.
    15:45

    Iserbyt voorbij Van der Poel

    Van der Poel lijkt nu ook de strijd voor de tweede plek te verliezen van Iserbyt. Het is niet het dagje van de wereldkampioen. De veer is al eventjes gebroken bij de Nederlander.
    15:41

    Nog 2 ronden

    Aerts is op weg om de hegemonie van Mathieu Van der Poel vandaag te doorbreken. Van der Poel en Iserbyt volgen op 1'10". Het trio Merlier-Vanthourenhout-Van der Haar volgt op een kleine twee minuten en strijd voor de vierde plek
    15:40

    De afgelopen stage en de omstandigheden vandaag zullen er wat hebben ingehakt bij Mathieu. Maar Toon Aerts is vandaag gewoon heel erg sterk.

    Philippe Roodhooft
    15:39
    Aerts is bezig aan een fantastische prestatie. Van der Poel volgt ondertussen al op 1'10". Iserbyt heeft Van der Poel opnieuw in het vizier gekregen en heeft de tweede plaats geroken.
    15:36
    In de achtergrond zijn de verschillen veel minder klein. Vanthourenhout, Merlier, Van der Haar, Meisen & co zitten op een handvol seconden van elkaar. De podiumplaatsen zijn wel al eventjes gaan vliegen, die zijn voor Aerts, Van der Poel en Iserbyt.
    15:33
    Van der Poel blijft de foutjes opstapelen in de achtergrond. De wereldkampioen lijkt zich er bij neergelegd te hebben dat hij vandaag niet zal winnen. De voorsprong van Aerts is al opgelopen tot 41(!) seconden. Wat een prestatie van de Belgische kampioen.
    15:32

    Doorbreekt Aerts de hegemonie van Mathieu?

    Van der Poel scoorde dit seizoen een 9 op 9 en won overal waar hij startte. Als we zijn reeks van vorig seizoen daar aan toevoegen is de Nederlander al maar liefst 35 veldritten ongeslagen. Komen er aan die statistieken vandaag een eind?
    15:29
    Aerts loopt uit tot 33 seconden. De Belgische kampioen heeft een superdag.
    15:27
    Het gat tussen Aerts en Van der Poel lijkt opnieuw groter te worden. "Aerts is op dit moment superieur", zegt Michel Wuyts. Zijn we op weg naar een verrassing hier in Ronse?
    15:27
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.