Van der Poel rondt pittige inhaalrace af, Van Aert is 5e bij rentree

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Loenhout
  einde
  startfinish
  012345678

  Mathieu van der Poel heeft zijn suprematie ook in de Azencross in de verf gezet. De Nederlander kreeg de overwinning nochtans niet in de schoot geworpen, want na een val in de openingsronde vocht hij een fel duel uit met Eli Iserbyt. Wout van Aert reed bij zijn comeback naar de 5e stek.

  Alle aandacht ging de voorbije week naar één man: Wout van Aert stond in Loenhout voor het eerst dit seizoen aan de start van een veldrit. De drievoudige wereldkampioen temperde de verwachtingen voor de start en wou vooral “met een goed gevoel rondrijden”. De regenval van de voorbije dagen had voor een zware modderomloop gezorgd, spek voor de bek dus van ene Mathieu van der Poel. 

  Rampzalige start voor Van der Poel

  Diezelfde Van der Poel kende echter een rampzalige start. De wereldkampioen schoot samen met de wederkerende Van Aert als een kanon uit de startblokken, maar een hapering bij het opdraaien van de brug leek de winstplannen van VDP te vergallen. Tergend lang moest hij wachten om zijn kwijtgespeelde fiets opnieuw te kunnen oprapen.

   

  Ondertussen maakte Eli Iserbyt gebruik van de situatie. De leider in de DVV-stand, die met het afzeggen van de geblesseerde Toon Aerts een vrijgeleide naar eindwinst leek te krijgen, gaf meteen het volle pond en kreeg enkel Corné Van Kessel mee. Een bedrijvige Van Aert leidde het commando in de achtervolging.

  VIDEO: Van der Poel verliest zijn fiets vlak na de start

  Wereldkampioen klopt Iserbyt na straffe inhaalrace

  Van der Poel, die zo’n 40 seconden verloren was door zijn valpartij, stond opnieuw voor een stevige uitdaging. Maar de wereldkampioen had eerder dit seizoen in Koksijde al eens een gelijkaardig varkentje gewassen. Eén voor één rolde hij renners op en op drie ronden van het einde had hij Iserbyt, die Van Kessel had afgeschud, eindelijk te pakken.

   

  Erop en erover dacht iedereen, maar de koppige Iserbyt gaf zich niet zo snel gewonnen. De kleine West-Vlaming pareerde een resem versnellingen van de wereldkampioen en kon in het wiel van de grootmeester de slotronde aansnijden. In die slotronde was de finale versnelling van Mathieu er dan toch te veel aan. Het gat was geslagen en Van der Poel reed naar een derde zege op rij in Loenhout.

   

  In de achtergrond bolde een sterke Van Kessel als derde binnen. In een prangend sprintje om de vierde plaats moest een uitstekende Van Aert het afleggen tegen Merlier. Van Aert, die bij aankomst zijn recent overleden grootmoeder eerde, finisht zo bij zijn rentree in het veld meteen in de top vijf.

  VIDEO: Bekijk de spannende slotronde van de Azencross in Loenhout

  Reacties na de DVV-trofee in Loenhout:

  • Mathieu van der Poel (1e): "Het was een heel lastige inhaalrace, want het was een moeilijk parcours om renners voorbij te rijden. Op de brug reed ik op een zandzak die eigenlijk al los lag, dus ik kon weinig doen aan mijn val. Ik kon niets anders doen dan rustig blijven, mijn eigen koers rijden en renners oprapen tot ik opnieuw vooraan zat. Ik heb mijn koers goed ingedeeld. Toen ik vooraan kwam aansluiten was het beste er bij mij ook af, dus veel had ik niet over om Iserbyt te doen kraken. Het flitsende zoals vorig jaar heb ik niet echt, maar mijn basis is top en daar ben ik tevreden mee.”
   
  • Eli Iserbyt (2e): "De laatste ronde was een beetje te lastig voor mij, maar ik voelde me heel goed. Het was weer een cross met wat modder en dat miste ik misschien wel. Ik maakte af en toe een foutje omdat ik technisch niet even goed was als Mathieu, maar ik schrok dat ik het telkens opnieuw dicht kreeg. Ik geloofde zelf ook even dat Corné en ik vooraan gingen blijven, want we werkten goed samen. Maar toen Mathieu terugkwam wist ik wel hoe laat het was. Wat je moet doen in het wiel van Van der Poel? Zijn achterwiel in het vizier houden en de stront uit je gat rijden. Veel meer kan ik niet zeggen.”
   

  Van der Poel: "Ik heb mijn koers goed ingedeeld"

  Iserbyt: "De laatste ronde was te lastig voor mij"

  Uitslag
  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u00'27"
  2. Eli Iserbyt op 9"
  3. Corné van Kessel (Ned) 52"
  4. Tim Merlier 1'13"
  5. Wout van Aert 1'14"
  6. Tom Meeusen 1'16"
  7. Michael Vanthourenhout 1'19"
  8. Wietse Bosmans 1'22"
  9. Jim Aernouts 1'39"
  10. Lars van der Haar (Ned) 1'41"

  Fase per fase

  1. 16 uur 03. Van Aert knap 5e bij rentree. In de sprint voor de vierde plek troeft Merlier zijn voormalige ploegmaat Van Aert af. Van Aert wijst naar de hemel als hij over de meet komt, een eerbetoon aan zijn recent overleden grootmoeder.
  2. 16 uur 02. EINDE: VDP krijgt het niet cadeau in Loenhout. Van der Poel wint voor het derde jaar op rij in Loenhout. Iserbyt is een knappe tweede. Van Kessel komt als derde binnen op 50 seconden.
  3. 16 uur . Foutje Van der Poel. Van der Poel gaat in zijn enthousiasme nog eventjes het decor opzoeken. Het oponthoud is slechts van korte duur, dus echt panikeren hoeft de leider niet meer te doen.
  4. 15 uur 59. Merlier versnelt in de achtergrond en wilt de vierde plaats grijpen. Van Aert volgt op een paar meter en doet zowaar mee voor een top-5 notering. Van Kessel is al eventjes zeker van de derde podiumplek.
  5. 15 uur 58. Boeken toe. De slotronde lijkt er te veel aan voor Iserbyt. De wereldkampioen perst er een razendsnelle slotronde uit en zet Iserbyt nu toch op een 10-tal seconden, maar wat heeft hij er verdorie voor moeten knokken.
  6. 15 uur 56. Opnieuw slaat VDP een kloofje. Kan Iserbyt voor de zoveelste maal opstaan uit de dood of is het licht nu definitief uit?
  7. 15 uur 55. Slotronde! Bij het luiden van de bel zit Iserbyt opnieuw in het wiel van Mathieu. "Als Van der Poel wint, zal het opnieuw na een stevige werkdag zijn geweest", stelt Michel Wuyts vast. We maken ons op voor een spannende slotronde.
  8. 15 uur 53. Iserbyt toont zijn karakter en komt opnieuw wat dichter op VDP. Van der Poel doet al wat hij kan, maar een definitieve kloof slaan lukt voorlopig niet.
  9. 15 uur 51. Van der Poel zet Iserbyt onder druk.

   Van der Poel zet Iserbyt onder druk

  10. 15 uur 50. Het breekpunt voor Iserbyt? De constante druk van Van der Poel lijkt nu toch te veel te worden voor Iserbyt. De kloof bedraagt opeens vijf seconden. De beslissing lijkt gevallen.
  11. 15 uur 48. Van Aert hing al een paar keer aan de rekker, maar neemt nu toch opnieuw de kop in de ruime achtervolgende groep. Straf.
  12. 15 uur 48.
  13. 15 uur 47. Nog 2 ronden. Van der Poel leek met een superieure passage door de modder zijn moment gekozen te hebben, maar Iserbyt geeft niet af. Van Kessel volgt op 25 seconden, een grote groep met onder andere Merlier, Vanthourenhout en Van Aert volgt op een kleine minuut.
  14. 15 uur 44. Opgave Stybar. Iserbyt doet het voorlopig voortreffelijk en houdt stand in het wiel van Mathieu. Ondertussen is Zdenek Stybar ver in de achtergrond uit koers gestapt.
  15. 15 uur 42. Van der Poel komt voor het eerst vandaag aan kop van de koers. Hij laat er geen gras over groeien en probeert Iserbyt er op de eerstvolgende modderstrook meteen af te gooien.
  16. 15 uur 40. Nog 3 ronden. Van der Poel volgt op amper 3 tellen van Iserbyt. Van Kessel op 12". In de achtergrond is het zowaar Wout van Aert die de achtervolging leidt. Hij komt als vierde voorbij op driekwart minuut.
  17. 15 uur 39. Het hoeft niet te verbazen, maar wat Van der Poel hier vandaag laat zien is alweer van een schrikwekkend hoog niveau. Iserbyt geeft het beste van zichzelf, maar de vliegende Hollander komt eraan.
  18. 15 uur 36. Als je het mij vraagt is de kleine van Bavikhove uitstekend op dreef. Michel Wuyts.
  19. 15 uur 35. Van der Poel rolt Van Kessel op. Het verschil met leider Iserbyt is wel nog steeds 15".