• home
 • video
 • pas verschenen

  Kastelijn houdt Worst af in Nederlands duel op de Koppenberg

  einde
  Oudenaarde
  4/4
  00u 45m
  01234

   Yara Kastelijn heeft haar hoogvorm geëtaleerd in de Koppenbergcross. Ze reed bijna van start tot finish aan de leiding, ook al deed haar Nederlandse landgenote Annemarie Worst verwoede pogingen om haar het vuur aan de schenen te leggen.

   Het werd een herfstige editie van de Koppenbergcross, met veel wind en een modderige ondergrond die er nog een zwaardere wedstrijd dan normaal van maakte.

    

   Geen probleem blijkbaar voor de 22-jarige Yara Kastelijn, die al in de eerste ronde soloslim speelde. Vanuit de achtergrond kwam haar land- en ploeggenote Annemarie Worst nog opzetten. In de dalende stukken naderde de Europese kampioene steeds op de koploopster, maar wanneer het bergop ging, waren de rollen telkens omgedraaid.

    

   In de laatste klim naar de finish leek Worst nog te naderen op Kastelijn, maar die laatste had alles onder controle. Alice Arzuffi maakte de triomf voor de 777-ploeg van Bart Wellens compleet.

    

   De Belgen speelden dit jaar geen rol van betekenis. Sanne Cant was er wegens een blessure niet bij en titelverdedigster Kim Van de Steene had niet die topdag van vorig jaar. Alicia Franck en Ellen Van Loy maakten er nog een mooi duel van om de titel van beste Belgische, maar wel ver in de achterhoede.

   Finish van de wedstrijd bij de vrouwen

   Uitslag
   1. Yara Kastelijn (Ned) in 42'37"
   2. Annemarie Worst (Ned) op 10"
   3. Alice Maria Arzuffi (Ita) 41"
   4. Eva Lechner (Ita) 45"
   5. Kaitlin Keough (VS) 1'20"
   6. Ceylin Alvarado (Ned) 1'32"
   7. Alicia Franck 1'59"
   8. Ellen Van Loy 2'05"
   9. Anna Kay (GBr) 2'22"
   10. Kata Blanka Vas (Hon) 2'28"
   13. Kim Van de Steene 3'17"

   Yara Kastelijn: "Ik zat helemaal dood"

   • Yara Kastelijn (1e): "Het was heel lastig. De laatste ronde zat ik helemaal dood. Dit had ik voor het seizoen niet verwacht, wel gehoopt. Ik heb mijn eigen wedstrijd gereden. Ik verbaas mezelf wel een beetje, maar het is wel heel leuk. Het laatste halve rondje moest ik nog wel echt doorrijden omdat Annemarie Worst op komst was, maar ik denk dat ik net iets beter was op de klim."
   • Annemarie Worst (2e): "Ik kwam nog dicht in de laatste ronde. Ik zag Yara rijden, maar het werd niets. Toch ben ik tevreden over mijn wedstrijd. Ik had een goed gevoel, ik ben blij. Bij de finish was ik wel echt helemaal kapot. Het is supergaaf dat we met drie van onze ploeg op het podium staan."
   • Alice Maria Arzuffi (3e): "Het was een heel zware wedstrijd. Zelfs zonder de modder is dit al een van de zwaarste crossen en vandaag met modder was het echt loodzwaar. Het was overal heel glad. Ik ben heel gelukkig met een compleet podium van onze ploeg, dat gebeurt niet vaak."

   Rensters moeten op de Koppenberg onder weggewaaid reclamebord duiken

   Kastelijn: "Ik zat helemaal dood"

   Worst: "Ik ben tevreden over mijn wedstrijd"

   Arzuffi: "Het was heel zwaar met die modder"

   Fase per fase

   1. 14 uur 30 match afgelopen
   2. 14 uur 29. Franck houdt Van Loy nog af in de strijd om de titel van beste Belgische, op de 7e plaats.
   3. 14 uur 28. Kastelijn houdt stand! Worst komt in de laatste rechte lijn toch nog vervaarlijk dichtbij, maar Kastelijn balt dan toch de vuist. Worst komt 10 seconden later binnen.
   4. 14 uur 25. Het gaat weer omhoog en dat is het moment voor Kastelijn om toch weer uit te lopen. Tot zover de spanning.
   5. 14 uur 24. Schuivers. In een verraderlijk bochtje gaat eerst Kastelijn bijna tegen de grond, maar even later wankelt ook Worst. Zo blijft de afstand gelijk, een honderdtal meter.
   6. 14 uur 23. Worst lijkt Kastelijn toch weer op de hielen te zitten, omdat de Europese kampioene optimaal profiteert van de afdalingen. Kastelijn heeft wel nog de laatste klim van de Koppenberg in het verschiet.
   7. 14 uur 18. Franck. De beste Belgische is momenteel Alicia Franck, die op anderhalve minuut van Kastelijn op de 7e plaats rijdt. Ellen Van Loy volgt daar een handvol seconden achter.
   8. Slotronde. Kastelijn begint met een voorsprong van een dikke 20 seconden op Worst aan de slotronde. Arzuffi en Lechner liggen nog altijd in de clinch met elkaar om de laatste podiumplaats, met een klein voordeel (8 seconden) voor de eerste. 14 uur 17.
   9. 14 uur 13. Het is duidelijk dat Worst in de dalende stukken terreinwinst kan boeken, maar Kastelijn heeft al lang door dat ze dat op de hellende stukken weer ruimschoots kan goedmaken. Michel Wuyts.
   10. 14 uur 12. Yara Kastelijn valt niet stil, Worst wel een beetje. Dat vertaalt zich meteen in een grotere kloof: 22 seconden. Arzuffi en Lechner volgen al op meer dan 40 seconden.