Alvarado haalt de hamer boven, ravage in klassement na valpartij

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Loenhout
  einde
  startfinish
  012345

  Ceylin Alvarado heeft de macht gegrepen in de DVV-trofee. De Nederlandse won de 5e manche in Loenhout en is ook de nieuwe leidster. Sanne Cant werd 2e. De demonstratie van Alvarado werd mee in de hand gewerkt door een valpartij met onder meer Yara Kastelijn en Lucinda Brand.

  Een vroege massale valpartij zorgt voor snelle schifting

  In Loenhout stonden de rensters klaar voor de vijfde manche in de DVV-trofee. De Nederlandse dames hadden de eerste vier manches onder elkaar verdeeld en ook vandaag leken we de winnares in oranje hoek te moeten zoeken. Werelkampioene Sanne Cant kreeg dicht bij huis wel een parcours op haar maat voorgeschoteld.

   

  De vrouwen waren nog maar half vertrokken of de helft van het pak ging er al bij liggen. Yara Kastelijn was de eerste die tegen de grond ging en ook Lucinda Brand deelde in de klappen. De Nederlandse kampioene was zelfs zodanig geraakt dat ze de strijd moest staken.

  Dominante Alvarado slaat dubbelslag na knappe solo

  De valpartij had voor de eerste schifting gezorgd in de wedstrijd. Alvarado was zonder problemen uit de chaos gekomen en koos al vroeg voor het ruime sop. Niemand zou haar nog terugzien. Worst, Compton en Cant moesten achtervolgen.

   

  Worst leek de sterkste van de rest te zijn, maar een koprol in de derde ronde brak het ritme van de Nederlandse. Sanne Cant zag zo haar kans schoon om naar de tweede plaats te rijden en na een knappe passage in één van de modderstroken sloeg ze een beslissende kloof. Worst vond in de achtergrond nog haar tweede adem en kaapte na een slotoffensief de derde plek nog weg voor de neus van Compton.

   

  Maar dat allemaal ver achter een ontketende Alvarado, die naast de dagzege ook de leidersplaats grijpt in de DVV-trofee. Met nog drie manches te gaan is er evenwel nog niets beslist.

  Alvarado: "Dit had ik zelf ook niet zien aankomen"

  Cant: "Had geluk aan de start dat ik er net naast kon"

  Worst: "Cross van gisteren heeft me krachten gekost voor vandaag"

  Een wonde op het rechterbeen voor Brand, die het enkele dagen rustig aan doet

  Uitslag
  1. Ceylin Alvarado (Ned) in 43'52"
  2. Sanne Cant op 1'45"
  3. Annemarie Worst (Ned) 1'48"
  4. Katie Compton (VS) 1'53"
  5. Alice Arzuffi (Ita) 2'26"
  6. Eva Lechner (Ita) 2'30"
  7. Laura Verdonschot 2'50"
  8. Ruby West (Can) 2'54"
  9. Yara Kastelijn (Ned) 2'55"
  10. Rebecca Fahringer (VS) z.t.

  Fase per fase

  1. 14 uur 40. Ik had vandaag gewoon echt geen goede dag. Ik had last met alles en Ceylin reed heel goed. Maar voor het klassement is het nog niet gedaan, ik geef zeker nog niet op. Annemarie Worst.
  2. 14 uur 38. Ik had geluk dat ze bij de start allemaal gingen liggen, want ik was pas weg in 30e positie. Toen Annemarie viel konden we er naartoe rijden. Op het zand na de materiaalpost kon ik doortrekken en toen moest ik gewoon volle gas door. Sanne Cant.
  3. 14 uur 35. Dit zag ik ook niet aankomen. Ik wou vandaag gewoon alles geven. Dit was misschien wel mijn beste cross van het seizoen. Ongeloofelijk dat ik nu in elk klassement aan de leiding sta. Ceylin Alvarado.
  4. 14 uur 33. Sanne Cant wordt een mooie tweede dicht bij huis in Loenhout. Worst heeft zowaar nog een tweede adem gevonden en houdt Compton finaal nog van het podium. Maar dat alles op bijna twee minuten van winnares Alvarado.
  5. 14 uur 31. Dominante Alvarado slaat dubbelslag! Een one-woman-show hier in Loenhout: Alvarado degradeert de tegenstand en pakt naast de dagzege ook de leidersplaats in de DVV-trofee.
  6. 14 uur 27. Cant lijkt het pleit voor de tweede plaats te beslechten in haar voordeel. Een opsteker voor de wereldkampioene. Compton gaat een mooie derde worden. Maar dat allemaal ver achter een ontketende Alvarado.
  7. 14 uur 23. De bel luidt. Cant volgt als tweede op 1'29" van een dominante Alvarado. Compton bolt enkele tellen later voorbij en Worst kunnen we ondertussen wel afschrijven voor het podium.
  8. 14 uur 22. Uitstekende passage Cant. Sanne Cant pakt uit met een heel goede passage doorheen één van de modderstroken. De wereldkampioene slaat zo een gat op Compton. Bij Worst is het vet van de soep.
  9. 14 uur 20. Wat een solo van Alvarado, die haar achterstand in het klassement aan het ombuigen is tot een riante voorsprong.
  10. 14 uur 17. Achter Alvarado hebben we ondertussen een trio. Het ritme van Worst is stevig gebroken na haar koprol, dus ziet Cant een uitgelezen kans om hier tweede te worden.
  11. 14 uur 15. Worst kwam aan de meet voorbij op 1'08" van Alvarado. Cant en Compton volgden enkele tellen later. Alvarado gaat de nieuwe leidster worden in de DVV-trofee.
  12. 14 uur 14. Worst is aan het uitdoven. Michel Wuyts.
  13. 14 uur 14. Nog 2 ronden. Door de val van Worst komen Cant en Compton wat dichter bij de tweede plek. Zo krijgen we misschien nog een spannende strijd voor het podium. Alvarado heeft al eventjes gewonnen spel.
  14. 14 uur 12. Worst overkop. Op één van de zwaardere modderstroken gaat Worst met haar neus pardoes de viezigheid in. De Nederlandse krabbelt snel recht en zet haar achtervolgingsrace verder. Enkele momenten later zien we ook Alvarado in de problemen komen in de modder, maar meer dan een voet aan de grond zetten is het niet.
  15. 14 uur 08. Alvarado pakt nu al 45 seconden op Worst. Ze krijgt zo ook de leidersplaats in de DVV-stand in het vizier. Daar volgt ze op 56 seconden van Worst.
  16. 14 uur 05. Nog 3 ronden. Een sterke Alvarado blijft uitlopen. Worst komt aan de meet voorbij op 37 seconden. Compton en Cant volgen al op 58 seconden. De jonge Nederlandse is bezig aan een heel erg straffe solo.
  17. 14 uur 02. Het is bijzonder zwaar vandaag, het bolt echt niet. Het zal man tegen man worden en Ceylin is hier in het voordeel met haar gewicht, denk ik. Christoph Roodhooft.
  18. 14 uur . Kastelijn verliest terrein. Kastelijn lijkt dan toch verder teruggeslagen dan we dachten. De derde in de DVV-stand verliest nu al anderhalve minuut op Alvarado. .