Kersvers papa Wout van Aert zwoegt naar 4e driekleur, Toon Aerts vicekampioen

  BK veldrijdeneinde
  Meulebeke
  9/9
  01u 05m
  0123456789

   Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft zijn favorietenrol waargemaakt op het Belgisch kampioenschap in veldrijden. Na twee rondes beukte hij zijn laatste tegenstanders uit het wiel. Toon Aerts klopte Michael Vanthourenhout in de strijd om de eerste ereplaats.

   Bekijk het verslag:

   Van Aert solo, Vanthourenhout en Iserbyt hebben pech

   Bij zijn eerste cross als papa startte Wout van Aert meteen als topfavoriet voor de Belgische veldrittitel. De renner van Jumbo-Visma begon goed aan de wedstrijd, maar zorgde al meteen voor hét kantelmoment in de eerste ronde.

    

   Op een stukje bergop zette Van Aert de voet aan de grond. Achter hem haakten de fietsen in elkaar, Vanthourenhout en Iserbyt waren de grootste slachtoffers. De Europese kampioen werd al snel op meer dan een minuut gezet en gaf op.

    

   Titelverdediger Sweeck kon Van Aert het langst volgen, maar na twee rondes voelde ook hij de benen vollopen. Sweeck kreeg gezelschap van Aerts. Het duo bundelde de krachten, maar kwam niet dichterbij Van Aert.

    

   Pechvogel Vanthourenhout was intussen bezig aan een ijzersterke inhaalrace en kwam zowaar aansluiten bij ploegmaat Sweeck en Aerts. Aerts voelde de bui al hangen en anticipeerde op het ploegenspel. Met een scherpe versnelling loste hij Sweeck, enkel Vanthourenhout volgde.

    

   Het tweetal naderde niet meer op Van Aert, maar verloor ook geen terrein. Na een foutje van Vanthourenhout was zijn veer helemaal gebroken. Hij moest Aerts laten gaan en zou de bronzen medaille mee naar huis nemen. Aerts werd tweede, na winnaar Van Aert.

   Iserbyt en Vanthourenhout verliezen flink wat tijd door oponthoud in de eerste ronde

   Van Aert schudt Sweeck van zich af

   Emotionele Van Aert bedankt zijn vrouw na zijn zege: "Merci, Sarah!"

   "Voor de koers wou ik het eigenlijk niet zeggen: ik heb 6 nachten amper geslapen. In de mobilhome was het niet comfortabel slapen, maar veel maakt het niet uit als je op een wolk leeft." 

    

   "Daarom wil ik de zege opdragen aan mijn zoon. En aan Sarah natuurlijk. Merci voor de voorbije 9 maanden, Sarah"

    

   "In het begin voelde ik me goed. Ik kon snel een kloof slaan, maar ik beschikte niet over de energie om die fel uit te diepen. Halfweg zat ik à bloc."

   Aerts: "Had toch graag in de plaats gezeten van Sweeck in de beginfase"

   Vanthourenhout: "De cross was al voorbij na 2 minuten"

   Sweeck: "Had geen zicht op wat er gebeurde in het begin"

   Rituitslag BK veldrijdenRituitslag BK veldrijden

     naamresultaat
   1Wout van Aert1u04'12"
   2Toon Aerts20"
   3Michael Vanthourenhout41"
   4Laurens Sweeck1'12"
   5Tim Merlier1'56"
   6Gianni Vermeersch1'59"
   7Quinten Hermans2'01"
   8Diether Sweeck2'05"
   9Jim Aernouts2'40"
   10Daan Soete2'48"

   Fase per fase

   1. 16 uur 21. Aernouts (9e) en Soete (10e) maken de top 10 compleet. .
   2. 16 uur 20. De strijd om de vijfde plek wordt gewonnen door Merlier. Vermeersch is zesde, voor Hermans (7e) en Diether Sweeck (8e). .
   3. 16 uur 20. Titelverdediger Laurens Sweeck valt net naast het podium op plek 4.  .
   4. 16 uur 18. Van Aert pakt zijn 4e driekleur! Met z'n duim in de mond komt Van Aert als eerste over de finish. De topfavoriet maakt het feilloos af en pakt zijn vierde Belgische titel.  Toon Aerts moet tevreden zijn met een tweede plek. Vanthourenhout wordt derde, maar zal toch vloeken na zijn mindere start. .
   5. 16 uur 17. Hoe zal Van Aert vieren? Voor de start zei Van Aert dat hij een zegegebaar in gedachten had voor zijn pasgeboren zoontje Georges. Wat dat zal zijn, ontdekken we zo dadelijk. .
   6. 16 uur 16. Van Aert heeft een snelle slotronde in de benen. Halfweg de laatste ronde kan hij toch stilaan beginnen genieten. .
   7. Opgave Nys. Thibau Nys zal de wedstijd niet eindigen. Hij begeeft zich richting de camper. . 16 uur 14.
   8. 16 uur 13. Op de vijfde plek rijdt Vermeersch, voor Merlier, Hermans en D. Sweeck. .
   9. 16 uur 12. Laatste ronde! Met 20 seconden bonus op Aerts gaat Van Aert de laatste ronde in. Vanthourenhout zet hij op 30 tellen. Sweeck zal zonder ongelukken voor hem net naast het podium vallen. .
   10. 16 uur 09. Wout van Aert heeft een prima zandpassage achter de rug, maar ook Aerts kent geen problemen in de zandbak. Vanthourenhout rijdt zich vast en ziet de tweede plek steeds verder weg stomen. .
   11. 22" . De voorsprong van Van Aert neemt wat af. Aerts nadert tot op 22" van de Jumbo-Visma-renner, Vanthourenhout heeft alle moeite van de wereld om die laatste meters op Aerts te dichten. . 16 uur 08.
   12. 16 uur 04. Voorlaatste ronde. We gaan de voorlaatste ronde in en Aerts heeft een klein gaatje op Vanthourenhout. Het tweetal verliest overigens ook geen terrein op Van Aert. .
   13. 16 uur 01. Nog een kwartier doorbijten en het eerste doel van Van Aert in 2021 is binnen. Michel Wuyts .
   14. 16 uur 01. Zowel Aerts als Vanthourenhout kiezen voor een propere fiets. Sweeck komt niet veel dichterbij. .
   15. 15 uur 57. Einde ronde 6. Status quo bij het ingaan van de zevende ronde. De strijd om plek 2 belooft nog spannend te worden. .
   16. 15 uur 56. Vooraan blijft Van Aert gewoon doorstampen. Aerts en Vanthourenhout komen niet dichterbij, integendeel. Ze hangen op 25". Sweeck volgt intussen nog eens 10" later. .
   17. 15 uur 54. Als ik zie vanwaar Vanthourenhout komt na zijn val en hoe hij blijft vechten, vind ik het heel jammer voor die jongen. Ploegleider Gianni Meersman.