Sanne kan 't nog: ze pakt 12e Belgische titel op een rij, zilver voor Kopecky

  BK veldrijden vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Meulebeke
  trophy Sanne Cant
  einde
  startfinish
  0123456

   Sanne Cant heeft haar 12e Belgische driekleur veroverd. In Meulebeke moest ze afrekenen met Lotte Kopecky. Die bleef Cant heel lang het vuur aan de schenen leggen, maar uiteindelijk moest de wegrenster vrede nemen met zilver. Alicia Franck mocht als derde mee op het podium.

   Bekijk het verslag:

   Cant soleert van start tot finish, Kopecky mooi tweede

   Een eerste seizoenszege: daarop was het nog wachten voor Sanne Cant. Daar staken de Nederlandse toppers en de Hongaarse kampioene Vas telkens een stokje voor.

    

   Op het BK in Meulebeke was het dan ook zaak voor Cant om een 12e driekleur in evenveel jaar te veroveren. Dan moest ze wel afrekenen met Alicia Franck, Laura Verdonschot en de joker van de dag: Lotte Kopecky.

    

   Na een mindere start schoof Cant alweer snel naar voren en zette ze de rest met de rug tegen de muur. Het tempo lag hoog, enkel Kopecky kon Cant ietwat in het vizier houden. 

    

   De Belgische kampioene op de weg hing steeds op een seconde of 15. De derde plek leek al snel een prooi voor Franck na valpartijen van Verdonschot en Van Loy.

    

   Na een mindere passage in de zandbak van Cant en een uitstekende van Kopecky halfweg koers kwam Kopecky even opzetten. Ze dook net onder de 10 seconden, maar de techniek en ervaring van Cant woog zwaarder door.

    

   Anderhalve ronde voor het einde had Cant nog heel wat in de tank, Kopecky sukkelde wat in de zandbak en begreep dat het een tweede plek zou worden. 

    

   Cant soleerde lustig voort naar haar 12e (!) BK-zege op een rij. Kopecky pakte het zilver op een seconde of 20. Met Franck op plek 3 lagen de podiumplaatsen eigenlijk al de hele wedstrijd lang vast.

   Cant gaat er al vandoor in de eerste ronde, Kopecky en Franck achtervolgen

   Sanne Cant: "Blij dat mijn ploegtrui weer in de kast kan"

   "Het was een lastig parcours", zei Cant na haar zege. "Maar ik heb goed ingedeeld en ik heb geprobeerd om geen fouten te maken."

    

   Kopecky kwam plots wel weer dichtbij. "Onrust was er niet. Ik zat goed in mijn ritme. Na een mindere passage in het zand kwam ze even terug, maar als ik achterom keek, zag ik ze nooit."

    

   "Nu ben ik weer gerust voor een jaar. Het is lang geleden dat ik de ploegtrui nog eens moest aantrekken, dat was even wennen. Ik ben blij dat deze weer in de kast kan."

    

   "Het WK in Oostende? Dat is een leuk parcours, ik kijk ernaar uit in eigen land. Ik zal het beste van mezelf geven en me niet meteen gewonnen geven."

   Kopecky: "Mijn turbo wou niet aanslaan"

   Vantornout: "Een warme oproep: Kopecky moet het WK rijden"

   Rituitslag BK veldrijden vrouwen 2021Rituitslag BK veldrijden vrouwen 2021

   Fase per fase

   1. 14 uur 35. Franck vervolledigt het podium. De bronzen plak gaat naar Alicia Franck, die Verdonschot (4e) en Van Loy (5e) nooit meer liet terugkeren. Truyen wordt 6e, Sels 7e. .
   2. 14 uur 33. Demonstratie: Cant pakt haar 12e driekleur. Het is zover! Sanne Cant heeft haar 12e driekleur te pakken. 12 stuks op een rij. En dat met een ware demonstratie. Vanaf de eerste ronde tot en met de laatste meter reed ze solo op kop. Kopecky reed een verbluffend sterke wedstrijd, maakte het Cant even lastig, maar eindigt knap op de tweede plek.  .
   3. 14 uur 31. Terwijl Cant haar zege al kan ruiken, lijkt Verdonschot het toch te halen voor plek 4. Van Loy duikt de materiaalpost in en moet enkele lengtes laten. .
   4. 14 uur 30. De strijd om plek 4 blijft razendspannend, Verdonschot zet Van Loy onder druk, maar de ervaren renster breekt niet. .
   5. Lotto Kopecky had Sanne Cant lange tijd in het vizier. 14 uur 29.
   6. 14 uur 27. Ik denk dat Kopecky intussen begrepen heeft dat het plek 2 wordt. Michel Wuyts .
   7. 14 uur 26. Verdonschot heeft Van Loy dan toch te pakken! Maar een podiumplek lijkt veraf, want Franck heeft een mooie voorsprong. .
   8. 14 uur 25. Laatste ronde! De bel weerklinkt, Cant gaat haar laatste ronde in. Na haar mindere zandpassage hangt Kopecky op 18 seconden. De 12e driekleur komt steeds dichterbij. .
   9. 14 uur 24. Sterke Cant. Het vaatje is nog niet leeg bij Cant, want bij haar vijfde passage door het zand zit er amper sleet op. Kopecky moet er halverwege al afstappen en verliest terrein. .
   10. 14 uur 22. Van Loy zal haar tenen nog mogen uitkuisen voor een podiumplek, want ze hangt al op 22" van Franck. Achter Van Loy komt Verdonschot nog steeds niet veel dichter. .
   11. 14 uur 21. Sanne Cant kijkt toch wat onrustig om zich heen. Renaat Schotte.
   12. 11". En het zijn weer 11 seconden voor Kopecky. Wat is er nog mogelijk in de laatste twee ronden? . 14 uur 19.
   13. 14 uur 17. Einde ronde 4. Nog 2 rondes moet Sanne Cant overbruggen voor ze haar Belgische driekleur weer beet heeft. Kopecky blijft op 14" hangen, nummer 3 Franck al op bijna een minuut. .
   14. Van Loy tegen de grond. Van Loy blijft zoeken naar het wiel van Franck, maar maakt kennis met de West-Vlaamse grond. Er gaan weer enkele seconden bij. . 14 uur 15.
   15. Opnieuw 11". Cant laat zich niet onder druk zetten en petst er opnieuw 4 seconden bij op de trappen.  . 14 uur 11.
   16. 14 uur 10. Einde ronde 3: halfweg! Halfweg koers heeft Kopecky dankzij haar goede zandpassage haar achterstand verkleind tot 7 seconden.  .
   17. 14 uur 08. Kopecky heeft een sterke zandpassage en maakt zo een vijftal seconden goed op Cant. Achter haar moet Franck halverwege de zandbak afstappen. .