Ga naar de inhoud

Sanne Cant snelt naar haar 11e Belgische titel op een rij

BK veldrijden vrouwen
15:15 Antwerpen
4 rondes
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4

In Antwerpen heeft Sanne Cant haar indrukwekkende zegereeks op BK’s voortgezet. Cant won voor de 11e keer op een rij bij de profs. Laura Verdonschot en Ellen Van Loy bezetten de overige podiumplaatsen.

Cant is een klasse apart

Sanne Cant had alle Belgische titels van 2010 tot en met 2019 voor haar rekening genomen en wilde ook het nieuwe decennium inzetten met een driekleur. Voor de start klonken de zenuwen door in haar stem, maar eens de koers op gang was gekomen was er geen houden meer aan.

 

Verdonschot dook als eerste het veld in en legde een strak tempo op. Na een halve ronde was de schifting al gevoerd: enkel Cant en Van Loy konden de snelheid aan. Sels moest snel afhaken en Franck had de boot gemist. Cant wilde er korte metten mee maken en nam een paar lengtes, maar was terug bij af toen ze na een fout eventjes verstrikt geraakte in de omheining.

 

Een ronde verder maakte Cant toch het verschil. Ze passeerde Verdonschot op de schuine kant en peerde hard door op het zand. Halfweg was de opdracht voor Cant betrekkelijk eenvoudig: overeind blijven. De wereldkampioene deed meer, want ze reed steeds verder weg van Verdonschot en Van Loy. Met elf Belgische titels steekt Cant nu Roland Liboton voorbij.

Cant "Ik had nog geen topgevoel"

Sanne Cant kende één lastig momentje. "In de eerste ronde ben ik weggegleden in het zand. Ik miste het spoor in een stukje slijk. Toen dacht ik eventjes: "Oei!" Maar in de volgende ronde kon ik daar een kloofje slaan. Daarna moest ik gewoon mijn eigen tempo rijden."

 

"Het is toch altijd afwachten wat de koers geeft en hoe de benen zijn. Je mag ook niet te veel foutjes maken. Om te concurreren met de Nederlandse vrouwen moet ik wel nog wat verbeteren, want ik had nog geen topgevoel. Nu vertrek ik naar Spanje en ik hoop in topvorm terug te keren. Het wordt alles of niks."

 

Cant is met haar elfde titel Liboton voorbij. "Dat is uniek en heel plezant om te bereiken. Ik ga proberen om er zoveel mogelijk bij te doen om aan de 15 titels van Katie Compton te geraken. Dat is wel nog ver weg", lachte Cant.

Verdonschot: "Wachten op pensioen van Cant"

Laura Verdonschot kon Cant niet echt bedreigen. "Het was een zware cross, waardoor ik telkens à bloc in het zand kwam en daar te veel fouten maakte. In de tussenstroken moest ik pushen om bij Cant te blijven. Ik kon nergens een rustpunt inbouwen. Na een week ziekte en antibiotica ben ik wel tevreden."

 

Over het fameuze ponton had Verdonschot een duidelijke mening. "Ik vond het geen meerwaarde. We konden wat naar het water loeren, ja. We hebben het nu meegemaakt en gelukkig hebben de duikers geen werk gehad. Ik ben benieuwd of ze het nog eens gaan doen."

 

Verdonschot had ook lof voor Sanne Cant. "Ik denk dat ik zal moeten wachten tot ze met pensioen gaat vooraleer ik Belgisch kampioene kan worden", lachte ze. "Schrijf haar maar op voor het wereldkampioenschap."

Uitslag
1. Sanne Cant in 42"42
2. Laura Verdonschot op 28"
3. Ellen Van Loy 38"
4. Loes Sels 1'23"
5. Karen Verhestraeten 1'38"
6. Alicia Franck 2'00"
7. Suzanne Verhoeven 2'43" (BK elite clubploegen) 
8. Kim Van de Steene 3'25"
9. Marthe Truyen 3'30" (BK beloften)
10. Kiona Crabbé 3'45"

Fase per fase

 1. 16 uur 17. Cant: "11 Belgische titels is heel uniek".

  Cant: "11 Belgische titels is heel uniek"

 2. 16 uur 05. 11e titel van Sanne Cant komt niet meer in gevaar in de slotronde.

  11e titel van Sanne Cant komt niet meer in gevaar in de slotronde

 3. 15 uur 57. 11 op 11 voor Cant! Sanne Cant is nog maar eens Belgisch kampioene! Verdonschot en Van Loy konden haar weinig in de weg leggen en mogen als tweede en derde mee op het podium.
 4. 15 uur 54. We zien geen enkel teken van verslapping bij Sanne Cant.
 5. 15 uur 52. De prijzen zijn verdeeld. Cant pakt goud en de trui, Verdonschot zilver en Van Loy brons. Bij de beloften wordt Truyen kampioene. De rensters moeten gewoon nog de eindstreep halen.
 6. 15 uur 50. Cant steekt met een elfde titel Roland Liboton voorbij. Die had in de jaren '80 een monopolie op de Belgische driekleur bij de mannen, maar bleef steken op "slechts" tien titels.
 7. Tijdsverschil. Bij het ingaan van de laatste ronde is Sanne Cant eigenlijk zegezeker. Verdonschot volgt op bijna een halve minuut, Van Loy zit nog ietsje verder. 15 uur 47.
 8. 15 uur 45. Ik vind zo'n ponton wel fijn, maar of ze er dan over moeten crossen... Paul Herygers.
 9. 15 uur 44. Op het ponton overschouwt Cant het veld.
 10. 15 uur 41. Verdonschot verdappert en gaat met goede moed op zoek naar Cant. Die maakt zich echter geen zorgen en kan haar elfde Belgische titel al bijna aanraken.
 11. 15 uur 39. Door een hapering bergop bij Verdonschot rijdt Cant weer wat verder weg. Van Loy hijgt dan weer in de nek van Verdonschot.
 12. 15 uur 37. Bij de vrouwen beloften is Truyen voorlopig de betere. Zoals verwacht.
 13. Tijdsverschil. Na twee van de vier rondes heeft Cant acht seconden op Verdonschot en elf op Van Loy. Zonder foutjes moet ze die bonus kunnen uitbouwen. 15 uur 36.
 14. 15 uur 35. Cant rijdt weg van Verdonschot en Van Loy in de 2e ronde.

  Cant rijdt weg van Verdonschot en Van Loy in de 2e ronde

 15. 15 uur 34. De verschillen blijven beperkt, dus één schuiver kan veel veranderen.
 16. 15 uur 32. Is Cant nu echt weg? Cant stoomt als een trein door het zand en dan moeten Verdonschot en zeker Van Loy. Is de wereldkampioene definitief gaan vliegen?
 17. 15 uur 31. Laura Verdonschot neemt de leiding over op de schuine kant, maar Cant piloteert zichzelf opnieuw naar de eerste plaats om de zandstrook in te duiken.
 18. 15 uur 28. Cant op kop. Sanne Cant bepaalt het tempo, terwijl Verdonschot erg kort op haar wiel zit. Voor Van Loy blijft het een zware opgave om bij te pikkelen.
 19. 15 uur 26. Cant, Verdonschot en Van Loy rijden samen over de finish na de eerste ronde. Achter dat drietal gaapt een gigantisch gat.
 20. 15 uur 26. Cant, Verdonschot en Van Loy laten de rest achter na de eerste ronde van het BK.

  Cant, Verdonschot en Van Loy laten de rest achter na de eerste ronde van het BK