Wout van Aert maakt op 27 december zijn comeback in het veld

  Wout van Aert bouwt stap voor stap aan de weg terug na zijn zware val in de Tour de France. Als alles naar wens verloopt, maakt hij op 27 december in de Azencross in Loenhout zijn comeback in het veld. "Ik hoop stap voor stap weer wielrenner te worden", zei hij.

  "Mijn revalidatie verloopt heel goed en de laatste maand heb ik veel vorderingen gemaakt. Ik kan al wat uurtjes op de fiets zitten en dat is toch heel wat aangenamer dan een poosje geleden", vertelt Wout van Aert, die gisteren nog een trainingstochtje hield van 125 kilometer.

   

  "Het is een zware periode geweest. Als je niet kunt trainen en je moet alleen maar naar de kiné, dan wordt het snel vervelend. Maar er is altijd licht aan het einde van de tunnel en opnieuw renner zijn, komt dichterbij."

  Vanaf volgend seizoen wil ik het Van der Poel opnieuw lastig maken en meestrijden voor de zege.

  Wout van Aert

  Op 27 december kunnen de veldritfans Van Aert opnieuw aan het werk zien in Loenhout. "De cross in Loenhout is dichtbij huis en ik kijk er elk jaar naar uit. Ik ben heel blij dat ik Loenhout niet hoef te missen dit jaar."


  "Ik verwacht dit seizoen niet om nog veel te presteren in het veld. Dat is logisch, want ik kom van heel ver. Ik zal al heel blij zijn als ik groen licht krijg om aan de start te komen. Ik zal natuurlijk het beste van mezelf geven, maar we moeten ook realistisch zijn. De andere jongens hebben al veel wedstrijden in de benen en zo laat instappen zal niet makkelijk zijn, zeker na die blessure. Ik hoop stap voor stap weer wielrenner te worden."


  Mathieu van der Poel is momenteel heer en meester in het veld. Mogen we nog een duel tussen Van der Poel en Van Aert verwachten? "In de toekomst kijk ik daar natuurlijk heel erg naar uit. Ik ben zeker nog niet klaar met het veldrijden. Vanaf volgend seizoen wil ik het hem opnieuw lastig maken en meestrijden voor de zege. Nu is dat nog te vroeg", zegt Van Aert.

  "Ik wil het klassieke voorjaar zeker niet missen"

  Heeft Wout van Aert ook al aan het voorjaar op de weg gedacht? "Het is mijn doel om dan weer de oude te zijn", klinkt het. "Dat blijft ook wel afwachten. Daarvoor moet je veel langer op de fiets zitten en dat is iets wat ik op dit moment nog niet heb kunnen doen. Als ik wat crossen gereden heb, zal ik daar misschien wat meer over kunnen zeggen."

   

  "Ik wil het klassieke voorjaar natuurlijk niet missen. Het openingsweekend is daarvan de eerste afspraak. Als ik in staat ben om enkele veldritten te rijden, moet dat ook haalbaar zijn. Het verdere traject moeten we nog uitwerken met de ploeg."

   

  Van Aert is volgend seizoen ook een van de potentiële tijdrijders voor de Olympische Spelen. "Maar dat houdt mij voorlopig niet echt bezig, al is het natuurlijk iets wat maar om de 4 jaar plaatsvindt. Daar wil je wel bij zijn en ik denk dat ik ook wel bepaalde kwaliteiten heb in het tijdrijden. Voorlopig heb ik nog andere zorgen, maar als ik in aanmerking kom voor een selectie wil ik daar zeker voor gaan."

  "Vrijspraak was opluchting"

  Wout van Aert kwam ook nog even terug op de rechtszaak waarin hij deze week vrijgesproken werd. "Dat was een hele opluchting. Ik denk dat ik recht in mijn schoenen stond. Dit is de uitspraak waarop ik gehoopt had. De rechter heeft onze argumenten aanvaard en het was een hele geruststelling om dat te lezen."

   

  Nick Nuyens tekent wel nog beroep aan. "We wisten op voorhand dat dit geen eindpunt zou zijn. Het is geen verrassing dat het er nog niet op zit. Maar we hebben in elk geval wel goeie papieren."

  Fase per fase

  1. 11 uur 25. Het zou onrealistisch zijn om over resultaten te spreken in het veld, want ik heb 3 maanden niet op de fiets gezeten. Ik ben al blij dat ik nog enkele wedstrijden zal kunnen rijden. Zelfs wat het voorjaar betreft, wordt het afwachten welk niveau ik daar zal kunnen halen. Wout van Aert.
  2. 11 uur 23. "Vrijspraak was een hele opluchting". Wout van Aert komt ook even terug op rechtszaak waarin hij deze week werd vrijgesproken. "Dat heeft me deugd gedaan om dat nieuws te krijgen. Het was een hele opluchting", aldus Van Aert.".
  3. 11 uur 22. Op stage in Spanje is het de bedoeling om gewoon mee te trainen met het team. Ik denk dat ik op dit moment wel een aanvaardbaar niveau heb. De andere jongens zijn ook nog aan hun opbouw bezig. Ik hoop dat ik de fietstrainingen zoveel mogelijk met de ploeg kan doen. Wout van Aert.
  4. 11 uur 18. "Veel fietsen in Loenhout". De keuze van Van Aert om zijn rentree te maken in Loenhout is niet toevallig. "Loenhout is normaal geen al te zware cross. Het kan er wat modderig zijn en het is behoorlijk veel fietsen. Het is ook vlakbij huis en ik kijk er elk jaar hard naar uit", klinkt het.
  5. 11 uur 17. Gisteren heb ik 125 km gefietst zonder al te grote problemen, maar crossen is meer dan fietsen. Op en af de fiets vraagt veel meer van mijn heup. Daar werken we nog aan om dat te verbeteren. Het is de bedoeling als ik mijn rentree maak, dat het geen stap terug is in mijn herstel. Wout van Aert.
  6. 11 uur 14. "Wachten op groen licht". Wout van Aert werkt onder de vleugels van kinesist Lieven Maesschalck en dokter Toon Claes aan zijn herstel. "Zij zullen groen licht geven wanneer ik weer in competitie kan treden", zegt Van Aert.
  7. 11 uur 13. Ik heb al nagedacht over mijn programma, maar op dit moment is het nog te vroeg om daarover uitspraken te doen. Ik moet er fysiek echt klaar voor zijn. Op dit moment schatten we dat heel positief in. Wout van Aert.
  8. 11 uur 12. Stage in Spanje. Volgende week trekt Wout van Aert voor twee weken naar Spanje om aan zijn conditie te werken. "Het is een bonus dat ik dit seizoen nog aan de start van een veldrit kan staan", vindt hij. "Ik hoop stap voor stap weer wielrenner te worden.".
  9. 11 uur 11. Er is nog werk aan de winkel, want op dit moment heb ik nog wel wat reactie na mijn trainingen. Toch denken we dat het realistisch is om binnen een maand mijn rentree te maken, al zal dat zeker niet in hoogvorm zijn. Wout van Aert.
  10. 11 uur 10. De afgelopen maand is mijn herstel een heel stuk sneller vooruitgegaan dan voordien. Ik kan nu echt trainingen afwerken en de belasting opvoeren. Wout van Aert.
  11. 11 uur 06. Als het herstel blijft verlopen zoals nu, zal ik mijn comeback maken in Loenhout op 27 december. Wout van Aert.
  12. 09 uur 45. Wout van Aert heeft zijn trainingsarbeid flink opgevoerd. Na zijn verkenning van de Helleklassieker sprong hij nog eens op zijn crossfiets om het zand van het BK veldrijden te verkennen. Prikt Van Aert vandaag een datum voor zijn terugkeer?