Iserbyt heeft ook vleugels in modderfestival van Waterloo

  2 op 2: na Iowa vorige week heeft Eli Iserbyt ook de Wereldbekerveldrit van Waterloo gewonnen. De leider voerde een meesterwerkje op in de VS en zette nummer 2 Toon Aerts op meer dan een minuut. 

  Sterke Iserbyt haalt Aerts bij in de 4e ronde, op weg naar de zege

  Een regenachtige nacht had de vliegmeeting van Waterloo omgetoverd in een ouderwetse en drassige cross. Dag en nacht verschil met Iowa vorige week, maar de hoofdrolspelers bleven onveranderd: Eli Iserbyt en Toon Aerts reden in geen tijd weg.

   

  In de tweede van zes ronden kwamen de eerste foutjes op naam van Iserbyt. Aerts bouwde in geen tijd een voorsprong van 15 seconden uit, maar zette zichzelf iets te veel onder druk en stapelde op zijn beurt de slippers op.

   

  Ook Dame Fortuna was niet echt mild voor de Belgische kampioen. Aerts ontkende achteraf dat hij kreeg af te rekenen met een dubbele bandbreuk (zoals werd gedacht), maar halfweg was zijn voorsprong helemaal weggesmolten. 

   

  Iserbyt greep Aerts meteen bij zijn nekvel en overvleugelde zijn concurrent. De Wereldbeker-leider was indrukwekkend in de tweede helft van deze cross en liet zijn klasse, techniek en motor bewonderen.

   

  Een oppermachtige Iserbyt reed uiteindelijk zonder problemen naar een bisnummer. Aerts hield zijn tweede plaats vast, Vanthourenhout kaapte de laatste podiumplaats weg.

  Iserbyt: "Ik heb mezelf verrast"

  • Eli Iserbyt: "Het is niet te geloven. Ik dacht na een val dat het beste er al af was, maar ik zag ook dat Toon al diep was geweest. Ik reed mijn eigen tempo en kwam plots heel snel terug. Ik wist dat ik toen op en over Toon moest gaan en dat is gelukt. Ik mag deze leiderstrui meenemen naar België en daar was ik echt niet op voorbereid. Na vorige week was vandaag alles goed. Ik heb mezelf verrast."
  • Toon Aerts: "Ik reed makkelijk 15 seconden weg. Ik probeerde door te zetten, maar misschien ging ik daar over mijn toeren. Ik heb enkele fouten gemaakt en ik voelde dat Eli heel snel terugkwam. Hij reed daarna snel van me weg. Of ik pech heb gehad? Ik heb geen lekke banden gehad. Daar zal ik het zeker niet op steken. Ik steek het vooral op de benen en op Eli, die vandaag outstanding was. Ik kan al bij al tevreden zijn. Wout van Aert werd vorig jaar twee keer tweede in de VS en de Wereldbeker was nog spannend tot het einde. Ik lig nog altijd op koers voor de eindzege."

  Reacties na de Wereldbeker in Waterloo

  Uitslag:
  1. Eli Iserbyt in 1u28'28"
  2. Toon Aerts op 1'08"
  3. Michael Vanthourenhout 1'23"
  4. Gianni Vermeersch 1'50"
  5. Corné van Kessel (Ned) 2'18"
  6. Quinten Hermans 2'25"
  7. Nicolas Cleppe 2'34"
  8. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2'47"
  9. Jens Adams 2'56"
  10. Jim Aernouts 3'13"
  16. Laurens Sweeck 4'56"

  Fase per fase

  1. 23 uur 12. Eli Iserbyt houdt iedereen af in de slotronde en wint de WB in Waterloo.

   Eli Iserbyt houdt iedereen af in de slotronde en wint de WB in Waterloo

  2. 23 uur 11. Finish: Iserbyt wint! Eli Iserbyt deelt handshakes uit en balt zijn vuist: hij is oppermachtig op deze loodzware omloop. Knappe overwinning! Toon Aerts wordt 2e, Michael Vanthourenhout bekleedt de 3e plaats. .
  3. 23 uur 08. Nog enkele minuutjes en iedereen is verlost van de ellende. Eli Iserbyt was vooral in de tweede helft van deze cross de koning. Hij gaat twee op twee scoren in de Wereldbeker. .
  4. 23 uur 04. Iserbyt strooit met meesterwerkjes. Een valpartij in een afdaling lijkt onvermijdbaar, maar met zijn kleine pootjes blijft hij toch op de been. Hij rijdt met vleugels en overschot rond. .
  5. 23 uur 03. Op Laurens Sweeck moeten we erg lang wachten. Hij heeft een slechte dag en rijdt in de 20e positie rond. .
  6. 23 uur . Zo trekken ze naar de slotronde: Iserbyt, Aerts, Vermeersch, Vanthourenhout, Van Kessel, Cleppe, Hermans, Nieuwenhuis, Soete en Adams. .
  7. 22 uur 59. Laatste ronde. Na 56 minuten hoort Iserbyt de bel. Nog een minuut of 11 afzien voor de WB-leider. .
  8. 22 uur 58. Iserbyt loert even over zijn schouder, maar er is niets of niemand meer te zien. Zijn voorsprong is gegroeid tot 46 seconden. .
  9. 22 uur 55. De cross lijkt na 5 van de 6 rondes op slot te liggen. Nog even samenvatten: Aerts en Iserbyt reden snel weg en na enkele foutjes van Iserbyt leek Aerts de vrije vogel van Waterloo te zijn. Maar Iserbyt gaf zich niet gewonnen, Aerts stapelde de slippers op en reed twee keer lek. In de 4e ronde werd hij overvleugeld door Iserbyt, die nu helemaal onder stoom is. .
  10. 22 uur 53. Nog anderhalve ronde: Iserbyt is nu duidelijk aan het wegrijden. Hij is de sterkste man in koers. . Carl Berteele op Radio 1.
  11. 22 uur 51. Terwijl Aerts en Iserbyt op sommige plaatsen moeten schaatsen, wordt het verschil aangedikt: 28".
  12. 22 uur 50. Het is wel duidelijk dat het duo er met kop en schouders bovenuit steekt: Vanthourenhout is de nummer 3 op 1'09".
  13. 22 uur 50. Iserbyt knalt tegen de dranghekken, maar loopt toch nog verder uit.

   Iserbyt knalt tegen de dranghekken, maar loopt toch nog verder uit

  14. 22 uur 48. Ronde 4 van 6. Een ronde geleden reed Aerts nog op kop, maar de rollen zijn helemaal omgedraaid. Iserbyt is deze cross naar zijn hand aan het zetten. .
  15. 22 uur 46. 17 seconden. Op het parcours waar normaal de grote motoren hun zegje zouden moeten doen, is de kleine Iserbyt nu toch heer en meester. Hij loopt verder weg van Aerts. Indrukwekkend wat de 21-jarige West-Vlaming hier doet. .
  16. 22 uur 45. Iserbyt steekt nu toch nadrukkelijk zijn hand uit naar de overwinning. . Carl Berteele op Radio 1.
  17. 22 uur 43. Iowa en Waterloo: qua parcours is het dag en nacht verschil, maar de waardeverhoudingen lijken nu toch weer bevestigd. De pech van Aerts is zeker een bepalende factor, maar Iserbyt heeft ook gewoon weer veel kracht in zijn kleine beentjes. .
  18. 22 uur 42. Neen, we zijn te vroeg met onze conclusies. Elk om beurt: Iserbyt hapert ook voor de zoveelste keer, maar hij heeft toch nog altijd 8 seconden. Wat een cross met wisselende situaties. .
  19. 22 uur 42. Weer voet aan de grond bij Aerts. Aerts rijdt zich nog eens vast in het decor en ziet Iserbyt steeds kleiner worden. De tik te veel? Aerts kijkt om. Dit kan de beslissing zijn. .
  20. 22 uur 41. Die dubbele lekke band zal ook wel door het hoofd van Aerts spoken. De Belgische kampioen moet risico's nemen om in het zog van Iserbyt te blijven. .