Pan-Amerikaanse kampioene Rochette soleert naar 1e WB-zege in Iowa

  De 1e WB-manche van het veldritseizoen is een prooi geworden voor Maghalie Rochette. De Pan-Amerikaanse kampioene uit Canada rekende in Iowa (VS) af met de Tsjechische Nash en de Amerikaanse Honsinger. De Belgen kwamen er de hele wedstrijd niet aan te pas.

  Ruim verslag van de WB veldrijden in Iowa bij de vrouwen

  Toppers afwezig, nieuwe namen tonen zich, Belgen onzichtbaar

  Het veldritcircus vindt dezer dagen plaats in Amerika, maar de toppers hebben de oversteek niet gemaakt. Geen Sanne Cant, Lucinda Brand, Marianne Vos, Annemarie Worst en - door schorsing - ook geen Denise Betsema aan de start. 

   

  Dé kans voor de rest van het pak om eens uit te pakken met een zege in de Wereldbeker. Bij onze landgenoten was het rekenen op Loes Sels, Ellen Van Loy en Marthe Truyen. De eerste Belg, Sels, eindigde uiteindelijk pas op plek 15.

   

  Het waren de iets minder bekende namen die het mooie weer maakten in de kop van de cross. Daarbij Maghalie Rochette, de Pan-Amerikaanse kampioene. Na een snel wedstrijdbegin ging ze tegen de grond, maar ze kwam snel weer aansluiten. 

   

  Toen besloot Rochette al even snel om de rest achter zich te laten. Enkel Katerina Nash en Clara Honsinger konden weer komen aansluiten. Maar ook zij moesten er een ronde voor het einde weer aan geloven. De Canadese Rochette soleerde naar de overwinning en liet Nash (2e) en Honsinger (3e) nog net achter zich.

   

  Maud Kaptheijns, vorig weekend de primus in Eeklo, werd 6e. Loes Sels finishte als 15e en eerste Belgische.

  Uitslag WB Iowa (VS)
  1. Maghalie Rochette (Can) in 46'23"
  2. Katerina Nash (Tsj) op 7"
  3. Clara Honsinger (VS) 15"
  4. Inge van der Heijden (Ned) 25"
  5. Evie Richards (GBr) 32"
  6. Maud Kaptheijns (Ned) 44"
  7. Kaitlin Keough (VS) 55"
  8. Caroline Mani (Fra) 1'17"
  9. Rebecca Fahringer (VS) 1'31"
  10. Jennifer Jackson (Can) 1'47"
  15. Loes Sels 2'33"
  17. Ellen van Loy 3'20"
  27. Marthe Truyen 4'32"

  Rochette: "Een droom die uitkomt"

  Magalie Rochette soleerde naar de zege na een wedstrijd waarin ze driekwart van de tijd domineerde. "Dit is een droom die uitkomt", zei de Canadese, die haar tranen de vrije loop liet.

   

  "Ik droomde al zo lang van dit moment. Ik geloofde wel dat het mogelijk was. Dat moet je ook doen, het is belangrijk om dat te doen. Daarvoor sta je op, train je, werk je hard en het motiveert je om tot het uiterste te gaan. En kijk nu is het zo ver. Het overvalt me toch, ik verkeer een beetje in een shock. Dit is ongelooflijk."

   

  "Ik ben zeer emotioneel, maar dat is omdat iedereen die nauw met mijn carrière bezig is, hier aanwezig is in Iowa. Mijn vriend, familie, ..."

   

  "Katerina Nash is ook heel belangrijk voor mij. Ze was mijn vroegere ploegmate, mijn mentor. Ik heb zo veel geleerd van haar en ik wilde zo graag op het podium staan ooit. Nu staan we allebei op het podium, dit is zo cool, zo geweldig."

  Magalie Rochette

  Magalie Rochette kan het nauwelijks geloven.

  Fase per fase

  1. 00 uur 36. Loes Sels bolt als eerste Belg binnen op de 15e plek. Een teleurstellend resultaat voor onze landgenote. Van Loy volgt een paar plekjes later.
  2. 00 uur 34. Rochette wint! Maghalie Rochette pakt haar 3e overwinning van het seizoen, maar wel haar mooiste. De Pan-Amerikaanse kampioene steekt de 1e WB-manche op zak. Nash kwam nog dichtbij, maar wordt 2e, Honsinger 3e.
  3. 00 uur 31. De strijd om de 2e plek blijft spannend. Nash heeft de beste kaarten, maar Honsinger geeft niet af.
  4. 00 uur 29. De Belgen stellen teleur in Iowa. Sels komt nu pas over de streep. Een mooie ereplaats zit er voor haar niet meer in.
  5. 00 uur 26. Laatste ronde! Rochette gaat haar laatste ronde in. Nash moet 11" goedmaken om de overwinning nog binnen te slepen, maar dat lijkt er niet in te zitten. Zonder al te veel problemen en pech zal de Canadese haar feestje mogen inzetten.
  6. 00 uur 22. Rochette gaat weer vliegen. Rochette ziet het opnieuw zitten. Ze maakt een goeie indruk in de zandbak en slaat een enorm gat in de voorlaatste ronde. Honsinger en Nash moeten een handvol seconden toegeven.
  7. 00 uur 19. Van der Heijden op 21". De podiumplekken lijken verdeeld, enkel de volgorde moet nog bepaald worden. Van der Heijden en co hangen op 21" en een terugkeer naar de kop van de cross lijkt er niet in te zitten. .
  8. 00 uur 14. 3 leidsters. Het solo-avontuur van Rochette zit erop. Nash en Honsinger komen aansluiten. Ligt het podium vast, of komt er nog iemand uit de achtergrond?
  9. 00 uur 11. Nog maar 3" speelruimte. Rochette voet de hete adem van Nash in haar nek. De Tsjechische Honsinger hangt op 6". Van der Heijden, Kaptheijns en Richards volgen op 15".
  10. 00 uur 07. Nash, Noble en Van der Heijden krijgen Rochette weer in het vizier. De Canadese lijkt haar tempo te verliezen en terug te vallen. Ook Kaptheijns hangt er nog aan.
  11. 00 uur 03. Rochette met bonus van 12". De Pan-Amerikaanse kampioene heeft er zin in. Haar valpartij heeft haar een portie adrenaline gegeven, want ze zet Richards en Van der Heijden al op meer dan 10".
  12. 15-09-2019.
  13. 23 uur 58. Rochette is goed hersteld. Haar koprol speelt Rochette geen parten. Niet lang nadat ze was komen aansluiten vooraan, laat ze Richards en Van der Heijden puffen. Het duo moet een secondje of 2 toegeven.
  14. 23 uur 56. De Canadese Rochette is ook weer komen aansluiten vooraan. We hebben 3 leidsters.
  15. 23 uur 55. Einde 1e ronde. De 1e ronde zit erop en Richards rijdt samen met Van der Heijden op kop. Van Loy volgt op 15", Sels al op 23".
  16. 23 uur 50. Valpartij! Maghalie Rochette, de Pan-Amerikaanse kampioene, tuimelt het zand in, ze maakt een stevige koprol. .
  17. 23 uur 48. START! Ook de vrouwen zijn uit de startblokken geschoten. Inge van der Heijden start bliksemsnel, bij de Belgische vrouwen is Ellen Van Loy naar goede gewoonte ook mee.