• home
 • video
 • pas verschenen

  Geprikkelde Iserbyt pakt eerste profzege in debuutjaar bij profs

  Eli Iserbyt (Pauwels-Bingoal) heeft in de Verenigde Staten de eerste Wereldbekermanche van het nieuwe veldritseizoen gewonnen. In Iowa rekende de 21-jarige crosser af met Belgisch kampioen Toon Aerts. Een incident in het begin van de wedstrijd zorgde evenwel voor wat wrevel bij de dagwinnaar. "Een meningsverschil met mijn vader", legde Iserbyt uit.

  Ruim verslag van de WB veldrijden in Iowa bij de mannen

  Iserbyt troeft Aerts af op weg naar 1e profzege

  In Iowa zocht Belgisch kampioen Toon Aerts als titelverdediger opnieuw de overwinning. En hij startte met goede intenties. Samen met Hermans en Iserbyt snelde hij er vliegensvlug vandoor. 

   

  Maar Hermans moest al even snel weer plaatsmaken voor Vermeersch. Sweeck, Soete en Vanthourenhout hingen de hele tijd aan de rekker en zouden nooit meedingen voor de zege. 

   

  Op het klimmetje, Mount Krumpit, konden enkel Aerts en Iserbyt zich al fietsend naar boven harken, Vermeersch moest afhaken. De zege werd een duel tussen het duo. 

   

  En daar toonde Iserbyt zich verrassend de sterkste man in de cross. De pocketcrosser reed van begin tot eind beresterk en schudde Aerts er 3 rondes van het einde helemaal af op de schuine kant. 

   

  Aerts hield zijn 2e plek nog net vast. In de strijd om de 3e kwam Vermeersch net tekort. Hij moest nipt de duimen leggen voor Soete. 

  Uitslag WB Iowa (VS)
  1. Eli Iserbyt in 1u05'27"
  2. Toon Aerts op 54"
  3. Daan Soete 1'00"
  4. Gianni Vermeersch z.t.
  5. Laurens Sweeck 1'01"
  6. Lars van der Haar (Ned) 1'25"
  7. Michael Vanthourenhout  
  8. Jim Aernouts 1'33"
  9. Quinten Hermans 1'46"
  10. Tom Meeusen 1'53"
  11. Jens Adams 2'13"
  12. Nicolas Cleppe 2'36"
  13. Diether Sweeck 3'07"
  14. Thijs Aerts 3'21"
  15. Curtis White (VS) 3'30"
  17. Vincent Baestaens 3'52"
  25. Lander Loockx 5'39"

  Bekijk de hoogtepunten:

  Iserbyt: "Had een meningsverschil met mijn vader"

  "Ik was meer dan in orde vandaag", vertelt Eli Iserbyt na zijn zege. "In Eeklo was ik al goed, vandaag was ik heel goed. Ik dacht dat Toon beter was, maar op de klim viel hij stil en ik bleef tempo rijden."

   

  "Vorig weekend in Eeklo toonde ik te hard dat ik de beste was. Vandaag kon ik niet rapper in het begin, maar op het einde kon Toon het niet meer aan. We hebben hem afgemat met de hele ploeg."

   

  Na een ronde of 4 zagen we een woedende Iserbyt in de materiaalpost. Het was gissen naar de reden, en ook nu wou de winnaar niets kwijt. "Ik had iets afgesproken met mijn vader en we hadden een meningsverschil. Wat er juist is, blijft een familiekwestie."

  Aerts: "Ik heb mezelf opgeblazen, ik kreeg een klop door de hitte"

  Soete: "De vochtigheid lag heel hoog, dat was lastig"

  Fase per fase

  1. 23 uur 12. Nog een leuk sprintje in de achtergrond: Curtis White komt als 15e als eerste Amerikaan over de streep.
  2. 23 uur 09. Aerts 2e, Soete op 3. Toon Aerts bolt uitgeput als 2e over de meet. Achter de Belgische kampioen wint Soete de sprint om de derde plek van Vermeersch. Ver in de achtergrond laat Vanthourenhout zich nog domweg aftroeven door Van der Haar voor een ereplek.
  3. 23 uur 08. Iserbyt pakt de zege! Knappe prestatie van Eli Iserbyt! Bij zijn debuutjaar bij de profs pakt hij meteen zijn 1e zege. .
  4. 23 uur 03. Toon Aerts volgt als tweede, Vermeersch krijgt nog concurrentie van Soete en Sweeck voor zijn 3e plek.
  5. 23 uur 02. Laatste ronde! Eli Iserbyt is opweg naar de zege. Hij gaat zijn laatste ronde in en ziet niemand meer achter zich. .
  6. 22 uur 51. Iserbyt blijft het volle pond geven. Aerts heeft alle moeite van de wereld om terug te komen en volgt al op 7".
  7. 22 uur 47. Versnelling Iserbyt. Iserbyt zet Aerts onder druk en beukt een lengte of 10 bij elkaar. Komt de Belgische kampioen nog terug of is de vogel gaan vliegen?