• home
 • video
 • pas verschenen

  Seizoensrevelatie Betsema sluit wonderseizoen af met 15 zeges

  Denise Betsema heeft met de Sluitingsprijs in Oostmalle haar 15e overwinning geboekt. De Nederlandse imponeerde de wedstrijd en overklaste de concurrentie. Worst werd tweede, Sels derde.

  Ruim verslag van de Sluitingsprijs in Oostmalle bij de vrouwen

  Betsema knalt iedereen uit het wiel op het asfalt

  Na haar zege in Leuven gisteren was de honger van Denise Betsema nog steeds niet gestild. De Nederlandse wilde haar seizoen afsluiten als Zegekoningin met 15 stuks en maakte daar meteen werk van.

   

  Al vanaf de start eiste ze de eerste plek op en liet ze de rest achtervolgen. Enkel Loes Sels kon terugkomen, maar na een valpartij van het kopduo kwam alles weer bij elkaar.

   

  Op het rechte stuk asfalt besloot Betsema uiteindelijk om vanuit het zadel de rest achter zich te laten. Ze overklaste de tegenstand en imponeerde op een indrukwekkende wijze.

   

  Niemand was nog in staat op de Zegekoningin van het seizoen bij te benen. Sels en Worst probeerden nog om de kloof te beperken, maar streden om de tweede en derde plek.

   

  Betsema kwam solo over de streep en sloot haar uitzonderlijk seizoen af met een zoveelste zege. Worst won de beklijvende sprint om plek twee van Sels. Een zieke Sanne Cant werd achtste.

  Sterke Betsema rijdt opnieuw weg bij de start van de derde ronde

  Reacties bij de vrouwen na de Sluitingsprijs in Oostmalle

  Uitslag vrouwen

  1. Denise Betsema (Ned)
  2. Annemarie Worst (Ned)
  3. Loes Sels 
  4. Yara Kastelijn (Ned)
  5. Laura Verdonschot
  6. Inge van der Heijden (Ned)
  7. Maud Kaptheijns (Ned)
  8. Sanne Cant
  9. Ceylin Del Carmen Alvarado (Ned)
  10. Shirin Van Anrooij (Ned)

  Betsema: "15 zeges? Ja, dat voelt supergoed!"

  • Denise Betsema: "15 zeges? Ja, dat voelt supergoed. Om het seizoen zo af te sluiten met zo'n weekend is geweldig. De zandpassages waren onwijs zwaar, maar het is wel iets wat me ligt. Op het asfalt zag ik dat het stilviel en probeerde ik het gewoon. Het was even diep gaan, maar gelukkig lukte het me."
  • Annemarie Worst (2e): "Ik dacht even rustig te drinken toen Betsema ervandoor ging, maar het was wel het goede moment om weg te rijden. Ik had het te laat door en ze was weg. Ik ben blij dat ik op het podium kan staan. Het was lastig, je zag de sporen in het zand niet goed en de warmte maakte het ook lastiger. Nu is het tijd voor vakantie!"
  • Loes Sels (3e): "Ik zette iets te laat aan in de spurt, want ik moet het van een lange sprint hebben. Door de valpartij kreeg ik een slag en materiaalpech. Toen waren ze plots weg zonder dat ik het doorhad. Het is spijtig, maar ik denk wel dat ik het seizoen mooi heb afgesloten."

  Fase per fase

  1. 14 uur 25. Worst tweede, Sels derde. Na een beklijvende sprint zij aan zij pakt Worst alsnog de tweede plek. Sels wordt derde. Kastelijn komt als vierde over de meet, Verdonschot is een knappe vijfde. Sanne Cant sluit haar seizoen af met een achtste plek. .
  2. 14 uur 25. Betsema pakt nummer 15! De overwinning is binnen! Denise Betsema pakt op indrukwekkende wijze haar 15e overwinning van het seizoen. Klasse!
  3. 14 uur 25. Betsema komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint de Sluitingsprijs.

   Betsema komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint de Sluitingsprijs

  4. 14 uur 24. Laatste loodjes. Terwijl ze over de balkjes loopt, kan Betsema de overwinning al ruiken. Onder applaus van het publiek kan de zege haar niet meer ontglippen.
  5. 14 uur 22. Voor het zilver en het brons is het een strijd tussen Sels en Worst. De twee geven elkaar voorlopig geen meter speelruimte.
  6. 14 uur 18. Cant op plek acht. Na haar ziekte had Cant haar zinnen niet meteen op een topprestatie gezet. De wereldkampioene komt over de streep op plek acht, op 1'10" van Betsema.
  7. 14 uur 17. Laatste ronde . De laatste ronde van het veldritseizoen is ingegaan. Er zit nog geen spatje verval op het tempo van Betsema, die maar blijft doorjassen. .
  8. 14 uur 12. Betsema stoomt door. Er staat geen maat op Denise Betsema. De achtervolgers komen geen seconde dichterbij, integendeel. De achterstand loopt op tot meer dan 10". Zonder foutjes lijkt de Nederlandse op weg naar nummer 15.
  9. 14 uur 07. Sels en Worst met z'n tweeën. In de achtervolging maakt Van der Heijden een foutje en moet ze Sels en Worst laten gaan. Kastelijn is mee slachtoffer van de fout van haar landgenote en moet ook achtervolgen.
  10. 14 uur 05. Sterke Betsema rijdt opnieuw weg bij de start van de derde ronde.

   Sterke Betsema rijdt opnieuw weg bij de start van de derde ronde

  11. 14 uur 04. Vier achtervolgers. Achter Betsema proberen Sels, Worst, Van der Heijden en Kastelijn de kloof te beperken. Sanne Cant volgt nog een eind verder en lijkt niet te zullen meespelen om de knikkers. .
  12. 14 uur 01. Betsema imponeert. Op de rechte strook richting de meet laat etaleert Betsema haar topvorm. De Zegekoningin rijdt vanuit het zadel iedereen uit het wiel en duikt solo het veld weer in. .
  13. 14 uur . Betsema en Sels komen ten val en zijn voorsprong kwijt.

   Betsema en Sels komen ten val en zijn voorsprong kwijt

  14. 13 uur 56. Worst versnelt. Annemarie Worst maakt lustig gebruik van het foutje van het kopduo en versnelt meteen. Ze neemt en seconde of twee, maar de rest laat het niet zomaar gebeuren.
  15. 13 uur 54. Valpartij. Alles is weer samen vooraan. Betsema rijdt zich klem, Sels kan de Nederlandse niet ontwijken en gaat ook tegen de grond. Worst, Van der Heijden en co komen aansluiten. Met z'n tienen rijden ze momenteel in een lint.
  16. 13 uur 51. Kopduo. Vooraan heeft Betsema gezelschap gekregen van Sels. De twee hebben een voorsprong van 4 seconden op de achtervolgende groep, die volledig oranje kleurt.
  17. 13 uur 50. Sels volgt in het spoor van Betsema na de eerste ronde van de Sluitingsprijs.

   Sels volgt in het spoor van Betsema na de eerste ronde van de Sluitingsprijs

  18. 13 uur 47. Betsema gooit haar kaarten meteen op tafel. De Nederlandse zet de rest op enkele meters en legt er de pees op. Sels, Worst, Van der Heijden en Alvarado volgen met z'n vieren.
  19. 13 uur 45. START! De vrouwen schieten uit de startblokken! Betsema gaat als eerste de bocht in, ook Sels en Worst zitten goed vooraan. Wereldkampioene Cant zit wat verder.
  20. 13 uur 42. "Ik ga natuurlijk voor nummer 15. De foutjes zullen vandaag wel afgestraft worden op dit parcours. Ik had nooit durven dromen dat dit seizoen zo zou verlopen. In de toekomst zullen de verwachtingen wel hoger liggen, maar we mogen zeker niet van stapel lopen.". Denise Betsema.
  21. 13 uur 40. "Ik hoop vooral mee te doen voor de overwinning. Ik mag zeker tevreden zijn over mijn seizoen, ik heb bijna altijd mee kunnen doen voor de eerste plaatsen en de overwinning.". Loes Sels.
  22. 13 uur 37. "Helemaal ben ik nog niet genezen. Ik verwacht er niks van vandaag. Maar als ik gefrustreerd in de zetel moest toekijken, kon ik evengoed meerijden.". Sanne Cant op Play Sports.
  23. 11 uur 41. Steekt Sanne Cant een stokje tussen de wielen? Gisteren kreeg Betsema geen concurrentie van wereldkampioene Sanne Cant. Zij koos ervoor om al haar pijlen te richten op de laatste cross van het seizoen in Oostmalle. Verpest zij het feestje van de Nederlandse vandaag?
  24. 11 uur 38. Afscheid van Helen Wyman. Voor tweevoudig Europees kampioene Wyman wordt het een speciale dag vandaag. De Britse rijdt in Oostmalle haar laatste cross ooit. De hoogtepunten in haar carrière waren haar 2 Europese titels en haar bronzen medaille op het WK in Hoogerheide. Ze won in totaal 69 crossen, waaronder 4 keer op de Koppenberg (een record).
  25. 11 uur 16. Sluitingsprijs Oostmalle. In 2013 boekte Sanne Cant haar eerste zege in Oostmalle. De vier jaren nadien deed ze dat kunstje nog eens over. Vorig jaar wist Loes Sels de zegereeks van haar nicht te doorbreken. Vandaag lijkt de topfavoriete van over de grens te komen. Zegekoniging Denise Betsema heeft haar zinnen alvast op haar 15e zege van het seizoen gezet. .