• home
 • video
 • pas verschenen

  Tulett weer superieur bij de junioren, zilver en brons voor België

  De Brit Ben Tulett heeft zijn wereldtitel veldrijden bij de junioren verlengd. Witse Meeussen (zilver) en Ryan Cortjens (brons) stonden mee op het podium. Debutant Thibau Nys had pech in de openingsfase, maar werd toch nog 4e.

  Ben Tulett kreeg de kans om in de voetsporen van Mathieu van der Poel te treden door als junior twee keer op rij wereldkampioen te worden. De Brit was geen favoriet, de Belgen en Pim Ronhaar waren dat wel. De Nederlander gooide in de openingsronde het eerste bommetje. Debutant Nys was de enige landgenoot die mee vooraan zat.

   

  Bij het ingaan van de tweede ronde troepte alles weer samen en Cortjens en Meeussen sloegen de handen in elkaar. De Belgen leken er even een koppelkoers van te maken, maar Tulett en Ronhaar gaven niet op. Op het razendsnelle parcours maakte de schuine kant het verschil. Tulett raakte er foutloos over en trok meteen door. Het was het begin van een knappe solo voor de titelverdediger.

   

  De Brit maakte amper een slipper en reed autoritair naar de zege. Meeussen en Cortjens begonnen aan een Belgisch duel om de ereplaatsen en het was Meeussen die in de laatste ronde het zilver wegkaapte. Thibau Nys viel in de tweede ronde weg door een lekke band, maar na een inhaalrace sprong hij nog over Ronhaar naar plek 4.

  Bekijk de korte samenvatting van het WK bij de junioren

  Reacties:

  Ben Tulett (winnaar): "Ik ben bijzonder trots, dit voelt net zo goed als mijn eerste wereldtitel. Ik wist dat de Belgen misschien naar elkaar zouden kijken. Ik ben rustig gebleven en heb dan mijn perfecte moment gekozen. Ik kan niet wachten om mijn nieuwe regenboogtrui aan te trekken."

  Witse Meeussen (2e): "Tulett heeft heel zijn seizoen afgestemd op dit WK. Hij was gewoon te sterk. Ik kon hem niet volgen. Ryan Cortjens en ik reden goed samen. Het draaide goed, maar elke ronde merkten we dat we niet dichter kwamen. Zilver was het hoogst haalbare vandaag. Ik ben tevreden over mijn hele seizoen."

  Ryan Cortjens (3e): "Ik ben heel tevreden met het brons en ook heel emotioneel. Voor de koers heb ik gehoord dat een goeie supporter van mij vrij is van kanker. Dat heeft me extra geholpen vandaag. Tulett was gewoon de sterkste vandaag. Er was niets aan te doen. Hij is de verdiende wereldkampioen. Meeussen en ik hebben goed samengewerkt dus daar moet ik hem voor bedanken."

  Thibau Nys (4e): "Ik startte perfect, maar op het einde van de 1e ronde had ik vooraan een lekke band. Ik verlies zo heel veel plaatsen en veel seconden. Zonder die lekke band had ik er wel bij kunnen blijven. Ik wist wel dat winnen er niet inzat want Tulett reed een fantastische koers. Ik ben tevreden over mijn wedstrijd en het gevoel. Op plaats 4 sta ik misschien wel op mijn plaats."

  Tulett: "Kan niet wachten om mijn nieuwe regenboogtrui aan te trekken"

  Meeussen: "Tevreden met zilver, aan Tulett was niets te doen"

  Emotionele Cortjens: "Supporter die kankervrij is gaf me een boost"

  Nys: "Misschien had ik zonder lekke band nog podium kunnen halen"

  Vanthourenhout: "Junioren hebben een fantastische koers gereden"

  Uitslag bij de junioren

  1. Ben Tulett (GBr) in 42'29"
  2. Witse Meeussen op 20"
  3. Ryan Cortjens 27"
  4. Thibau Nys 42"
  5. Pim Ronhaar (Ned) 46"
  6. Tom Lindner (Dui) 47"
  7. Carlos Canal Blanco (Spa) 48"
  8. Lennert Belmans 52"
  9. Jakub Toupalik (Tsj) 56"
  10. Theo Thomas (Fra) 1'02"
  17. Ward Huybs 1'30"
  31. Jelle Vermoote 2'40"

  Fase per fase

  1. 12 uur 06. Tulett volgt zichzelf op als wereldkampioen bij de junioren.

   Tulett volgt zichzelf op als wereldkampioen bij de junioren

  2. 11 uur 48. Belgen op het podium. Witse Meeussen pakt zilver, Ryan Cortjens brons. Thibau Nys is vierde. Pim Ronhaar is de 1e Nederlander op 5.
  3. 11 uur 47. Tulett wint! Ben Tulett volgt zichzelf op als wereldkampioen na een foutloze rit! .
  4. 11 uur 46. Meeussen weg! Witse Meeussen laat Ryan Cortjens achter. Hij gaat op de trappers staan en pakt enkele meters.
  5. 11 uur 46. Foutje Tulett. De leider laat zich toch op een fout betrappen op de gladde schuine kant. Hij kan zich op het nippertje staande houden. Zijn voorsprong is gelukkig groot genoeg.
  6. 11 uur 45. Belgen op 2,3 en 4. Cortjens en Meeussen rijden nog steeds samen, maar achter hun rug komt Thibau Nys dichterbij. .
  7. 11 uur 44. Tulett schuwt nu de risico's. Hij rijdt gewoon met overmacht naar zijn tweede wereldtitel. .
  8. 11 uur 42. "Ik heb Tulett de hele dag nog geen foutje zien maken. Perfect.". Paul Herygers.
  9. 11 uur 41. Laatste ronde! De bel weerklinkt. Tulett begint aan een ererondje en stapt weldra in de voetsporen van Mathieu van der Poel.