Ga naar de inhoud

uitslagen WK veldrijden 2019

    winnaar
zat junioren mannen Ben Tulett (GBr)
zat beloften mannen Tom Pidcock (GBr)
zat elite vrouwen Sanne Cant
zon beloften vrouwen Inge van der Heijden (Ned)
zon elite mannen Mathieu van der Poel (Ned)

Cant rekent af met Nederlands blok en pakt 3e wereldtitel op een rij

 za 2 februari 2019 16:52

Sanne Cant heeft zich in Bogense voor de 3e keer op een rij tot wereldkampioene veldrijden gekroond. Ze reed 1,5 ronde van het einde weg van de Nederlandse vrouwen.

Nederland stond met vier troeven aan de start, maar veel samenwerking was er niet bij Oranje. Betsema was de eerste die haar kans ging, maar met Cant in haar wiel floot Worst haar landgenote terug. Zo kon de Belgische titelverdedigster zich een paar rondes goed verstoppen. Na het wegvallen van Ellen Van Loy op de schuine kant stond ze er alleen voor.

 

Even was er opwinding toen Jolanda Neff vooraan opdook, maar de Zwitserse kon het tempo uiteindelijk toch niet aan. De Britse Nikki Brammeier werd definitief genekt door pech. Zo werd het halfweg cross het langverwachte duel België-Nederland.

 

Worst had zichzelf opgeblazen in de openingsfase, Vos leek geen superdag te hebben. Lucinda Brand had moeite met de schuine kant en kwam dan ook nog eens ten val in de materiaalpost. Met haar voet nog in het klikpedaal trok een mecanicien haar fiets al weg. 

 

Sanne Cant rook dat haar moment gekomen was. Ze ging op de trappers lopen en pakte een bonus van 5 seconden. Ondanks een jagende Brand in haar nek bleef ze nog anderhalve ronde foutloos. Zo reed ze naar haar derde regenboogtrui op een rij. 

Brand: "Die val in de materiaalpost was cruciaal"

  • Lucinda Brand (2e): "In de eerste ronde gleed ik even weg, maar het voelde wel alsof ik de race onder controle had. Ik kwam vooraan en kon initiatief nemen. Dat ik daar in de post val, dat was cruciaal. Mijn vader pakte mijn fiets net een seconde te vroeg uit mijn handen en zo viel ik. Hij deed dat niet met opzet, maar nu is dat heel zuur. Het is heel knap dat zij drie keer op een rij wereldkampioen wordt. Ze heeft het niet gestolen."
  • Marianne Vos (3e): "Het gaat uiteindelijk om individuele klasse. Je kan elkaar een beetje helpen, maar niet erg veel. Op dit parcours kan je niet echt van elkaar profiteren. En Sanne Cant was ook echt gewoon heel sterk. Je geeft niet op voor de finish, maar ik zat niet met overschot. We hebben geen fouten gemaakt."
  • Denise Betsema (4e): "Het is balen dat er geen Nederlander wint. Het was toch een beetje vier tegen één, en als je dan wint, ben je gewoon de sterkste. Ze verdient de titel. Het was echt een zware ronde. Je had niet veel aan elkaar. Net naast het podium vallen, is best wel vervelend. Op naar volgend jaar."

Uitslag vrouwen

1. Sanne Cant in 47'53"
2. Lucinda Brand (Ned) op 9"
3. Marianne Vos (Ned) 15"
4. Denise Betsema (Ned) 25"
5. Annemarie Worst (Ned) 34"
6. Jolanda Neff (Zwi) 1'16"
7. Kaitlin Keough (VS) 1'21"
8. Nikki Brammeier (GBr) 1'37"
9. Sophie de Boer (Ned) 1'59"
10. Ellen Van Loy 2'05"

Fase per fase

15:58

Sanne Cant pakt 3e wereldtitel op een rij!

15:53
De Nederlanders moeten vrede nemen met zilver en brons. Het zilver is voor Lucinda Brand, dan volgen Marianne Vos, Denise Betsema en Annemarie Worst.
15:52

3 op 3 voor Cant!

Sanne Cant krijgt het Nederlandse blok klein! Ze flikt het in haar eentje en pakt haar 3e wereldtitel op een rij. Ze komt zielsgelukkig over de finish.
15:51
De eerste Belgische wereldtitel lijkt een feit! Sanne Cant rijdt nu het asfalt op.
15:51
Sanne Cant komt goed door de schuine kant! Bij Brand loopt dat heel wat minder vlot. Is dit de beslissing?
15:50
Het Belgische publiek wordt stilaan gek. Het blijft zweten tot de finish.
15:49
Lucinda Brand geeft zich niet gewonnen. Ze jaagt onverminderd op Sanne Cant. Wie foutloos blijft, wint.
15:49

"Bij Brand moet het zo stilaan met de ogen dicht gebeuren. Door de angst."

Michel Wuyts
15:48
Brand komt voorlopig niet dichter bij Sanne Cant. De finish komt steeds dichterbij.
15:46
Marianne Vos rijdt nog eens de post binnen. Zo verliest ze de voeling met Lucinda Brand. Sanne Cant kijkt achterom.
15:46

De bel!

Sanne Cant begint aan de slotronde met een voorsprong van 6 seconden. Brand gaat op jacht.
15:44
De passage op schuine kant loopt goed voor Sanne Cant. Achter haar ontstaat er geen blok. Marianne Vos neemt de achtervolging op zich.
15:43

5 seconden

Langs de zijlijn wordt de vader van Sanne Cant gek. Ze heeft een bonus van 5 seconden.
15:43

Versnelling Cant!

Is dit de beslissing? Cant powert weg van het Nederlandse blok. Gaan ze daar naar elkaar kijken?
15:43

Cant pakt uit met verschroeiende versnelling

15:42
Sanne Cant heeft nu de touwtjes in handen. Ze rijdt vooraan het Nederlandse peloton. Kan ze dit nog anderhalve ronde uitzingen?
15:41

Pats! Brand valt knullig in de post

15:40

Brand valt!

Andermaal een val van Brand! In de materiaalpost trekt haar mecanicien haar fiets te snel weg. Lullig dit. Ze verliest zo de voeling met de kop.