• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van der Heijden topt Oranje-podium bij beloften, favoriete Alvarado pas 3e

  Nederland heeft het WK bij de beloften gedomineerd, maar het podium kreeg een verrassende volgorde. Inge van der Heijden reed in de laatste rechte lijn naar de zege. Topfavoriete Ceylin Alvarado moest vrede nemen met brons achter Nagengast.

  Bekijk de razend spannende slotfase bij de beloften vrouwen:

  Video player inladen ...

  Nederlandse vrouwen kunnen pas in slotfase afstand nemen

  Door de dooi was het parcours een stuk beter berijdbaar dan gisteren. Dat speelde niet in de kaart van topfavoriete Ceylin Alvarado, die er niet in slaagde haar concurrenten af te schudden. De felle wind maakte een lange solo ook onaantrekkelijk.

   

  Zo kregen we maar liefst 10 jonge vrouwen die zij aan zij de slotronde aansneden. Daarbij 4 Nederlandse vrouwen, die ook het heft in handen namen om de buitenlandse tegenstand te versmachten in de finale.

   

  Met een gewaagde afdaling gooide Alvarado helemaal op het einde haar troefkaart toch op tafel. Ze had echter niet meer genoeg in de tank om haar inspanning door te trekken. Inge van der Heijden en Fleur Nagengast denderden haar nog onverbiddelijk voorbij.

   

  De Belgische meisjes werd op voorhand geen hoofdrol toegedicht. Marthe Truyen opende sterk en hield in de eerste rondes gelijke tred met de toppers, maar deemsterde in het 2e deel van de wedstrijd weg en eindigde op de 14e plaats.

  Alvarado: "Had niet de benen om te reageren"

  • Inge van der Heijden: "We lagen voortdurend bij elkaar. Het was een heel spannend einde. Ik wist dat ik als eerste aan de schuine kant moest beginnen. Daarna moest ik nog wel een gaatje dichten op Ceylin. Op de weg op het einde heb ik een lange sprint getrokken en dat was voldoende voor de overwinning."
   
  • Ceylin Alvarado: "De technische stroken waren niet lang genoeg om weg te blijven, daarom heb ik gewacht tot de laatste schuine kant om mijn move te doen. Ik sloet een gaatje, maar Inge kwam er nog over en ik had niet de benen om te reageren."

  Uitslag:

  1. Inge van der Heijden (Ned) in 42'09"
  2. Fleur Nagengast (Ned) op 3"
  3. Ceylin Del Carmen Alvarado (Ned) 8"
  4. Silvia Persico (Ita) 9"
  5. Anna Kay (GBr) z.t.
  6. Puck Pieterse (Ned) z.t.
  7. Katie Clouse (VS) 17"
  8. Nicole Koller (Zwi) z.t.
  9. Marion Norbert-Riberolle (Fra) 21"
  10. Clara Honsinger (VS) 22"
  14. Marthe Truyen  38"
  18. Axelle Bellaert 1'25"
  24. Jinse Peeters 2'08"

  Fase per fase

  1. Dit was het razend spannende slot

  2. Truyen 14e

   Marthe Truyen is op de 14e plaats de eerste Belgische. Na een sterke start deemsterde ze een beetje weg in het 2e deel van de wedstrijd.
  3. Alvarado "slechts" 3e

   Nagengast gaat ook nog voorbij Alvarado. We krijgen dus een Nederlands podium, maar niet in de verwachte volgorde. Persico is de eerste niet-Nederlandse op plaats 4.
  4. Alvarado zit er doorheen. Van der Heijden gaat erop en erover. Zij wordt wereldkampioene!
  5. Nagengast rijdt nu in 3e positie. We krijgen dus wellicht toch een Nederlands podium.
  6. Toch Alvarado?

   Alvarado neemt veel risico in een afdaling en slaat een gaatje. Van der Heijden legt zich er niet bij neer.
  7. Sprinten?

   Een de schuine kant is een slag in het water. Het aantal hindernissen neemt in ijltempo af. Stevenen we hier af op een "massa"sprint?
  8. Oranje haalt nu toch de hamer boven, met name Nagengast. Offert ze zich op voor haar landgenotes of gaat ze haar eigen kans? De verrassende Persico lijkt de beste buitenlandse.
  9. Nog altijd geen afscheiding, het kan hier nog altijd alle kanten uit. Niemand laat zich ook op een foutje betrappen. Het parcours lijkt minder verraderlijk dan gisteren.
  10. Slotronde

   10 beloften beginnen aan de laatste ronde. Van een soloslim van Alvarado is al lang geen sprake meer. De Nederlandse vrouwen domineren wel in de kopgroep, maar zekerheid over een titel is er allerminst op dit moment.
  11. Kay valt pardoes op haar poep

  12. "Het tempo is echt matig"

   Michel Wuyts
  13. Nagengast accelereert, maar ze loopt op een counter van Van der Heijden. De Nederlandse lijken - net als gisteren - weer meer tegen elkaar dan met elkaar te rijden.
  14. Truyen 14e

   Ook Marthe Truyen is wat genaderd op de kop van de wedstrijd, maar qua plaatsen zakt ze wel weg naar de 14e plek.
  15. In de achtergrond meldt Nagengast zich, samen met 2 Amerikaanse meisjes. We krijgen een kopgroep van maar liefst 10 rensters.
  16. Nog 2 ronden

   En opnieuw valt het helemaal stil aan de finish. 7 rijdsters gaan de laatste 2 ronden in: Alvarado, Van der Heijden, Pieterse, Persico, Koller, Riberolle en Kay.
  17. Riberolle

   Met Riberolle rijdt er "een halve Belgische" mee in de spits. Ze rijdt niet alleen voor een Belgische ploeg, maar woont sinds vorig jaar samen met de rest van haar familie in ons land.
  18. "Oranje zal blij zijn dat Riberolle even het tempo voor haar rekening heeft genomen"

   Paul Herygers
  19. De Britse Kay lijkt op haar adem te trappen. Het leidende viertal is nu: Riberolle, Alvarado, Van der Heijden en Koller.
  20. Niet enkel Oranje

   Het is nu zowaar de Française Riberolle die het tempo aan de kop probeert te bepalen. Ook de Italiaanse Persico en de Zwitserse Koller hangen er nog aan. Een Nederlands podium wordt geen evidentie zo.
  21. "Het lijkt moeilijk om hier weg te rijden. Ik had verwacht dat Alvarado iets makkelijker weg zou rijden. Maar ze durft blijkbaar niet te koersen."

   Gerben de Knegt, de Nederlandse bondscoach
  22. "Die 2 gouden medailles op zaterdag, dat geeft de Britse burger moed"

   Michel Wuyts
  23. Toch Nederlands ploegspel?

   Van der Heijden plaatst een aanval en Alvarado laat een gat vallen. Het is nu aan Kay om uit haar pijp te komen. Alvardo roept haar nog iets toe.
  24. "Wat een wedstrijd rijdt Puck Pieterse hier. Niet vergeten dat ze van bouwjaar 2002 is."

   Paul Herygers
  25. Truyen

   Marthe Truyen is nog altijd de beste Belgische in de race, maar ze moet knokken om de top 10 te halen. Ze rijdt nu in 12e positie.
  26. Op de technische stukken komen telkens dezelfde 3 vrouwen bovendrijven: Van der Heijden, Alvarado en Kay.
  27. Nog 4 ronden

   Op het asfalt naar de finish valt het telkens stil, waardoor er uit de achtergrond weer enkele meisjes kunnen aansluiten.
  28. Van der Heijden dicht het gaatje op Alvarado, weliswaar met Kay in haar wiel. Ook bij de beloften lijkt er weinig te merken van Nederlandse samenwerking.
  29. Goeie passage van Alvarado op de schuine kant. Ze slaat een klein kloofje met Van der Heijden en Kay.
  30. Marthe Truyen is een beetje achteruit geslagen. Ze moeten hopen dat het straks weer wat stilvalt om weer vooraan te kunnen verschijnen.
  31. Alvarado lijkt er nu toch werk van te maken, maar ze krijgt de Britse Kay en haar landgenote Van der Heijden in haar zog.
  32. Jinse Peeters en Axelle Bellaert volgen op een halve minuut van de kop van de wedstrijd, op de 24e en 25e plaats.
  33. Een groep van 12 vrouwen komt eendrachtig over de finish na de eerste ronde. Het is nog een beetje aftasten op dit moment.
  34. Topfavoriet Alvarado: "Grootste concurrentie komt uit eigen land"

  35. Het troept allemaal weer wat samen. Marthe Truyen blijft mooi standhouden in de subtop, nog altijd op de 6e plaats.
  36. Er heeft zich een kwartet lichtjes afgescheiden: Van der Heijden, Alvarado en Kastelijn voor Nederland en de Britse Kay als spelbreekster.
  37. De Belgen hebben weinig hoop op een podiumplaats

  38. Van der Heijden en Kastelijn leggen er meteen stevig de pees op. Daarachter volgt de Tsjechische Czeczinkarova.
  39. Start

   De start is vlekkeloos verlopen. Veel oranje op de voorste gelederen, uiteraard, ook omdat ze een goeie startpositie hadden. Marthe Truyen is vanaf de 3e startrij al opgerukt naar een 6e plaats.
  40. De vrouwen hebben zich gemeld aan de start. De laatste overvestjes worden gedumpt. Zo dadelijk worden ze losgelaten.
  41. Fleur Nagengast hoopt op een podiumplek

  42. "Ik ben niet echt een ijsfanaat, maar nu is het vooral modder. Dan ben ik meer op mijn gemak."

   Axelle Bellaert
  43. "Iedereen heeft het over topfavoriete, maar je moet het toch nog kunnen waarmaken"

   Ceylin Alvarado
  44. "Het moet wel heel gek lopen als Ceylin hier niet wint vandaag"

   Sophie de Boer
  45. Geen Evie Richards

   Ceylin Alvarado heeft met de Britse Evie Richards een stevige concurrente zien uitvallen. De Britse was de voorbije 3 jaar 2 keer de beste, maar is er nu niet bij, omdat ze een maand geleden haar knie liet opereren. Het grootste gevaar voor Alvarado komt wellicht uit het eigen kamp, met Fleur Nagengast, Yara Kastelijn en Inge van der Heijden.
  46. Begin van Nederlands dagje?

   Gisteren grepen de Nederlanders er telkens naast, maar met Ceylin Alvarado en Mathieu van der Poel heeft het vandaag wel 2 torenhoge favorieten in de resterende 2 wedstrijden. De Belgische vrouwen lijken op niet meer dan een ereplaats te kunnen mikken.
  47. Belgische selectie

   Axelle Bellaert, Marthe Truyen en Jinse Peeters.
  48. WK veldrijden bij de beloften vrouwen

   Zondagochtend zijn de vrouwen beloften al vroeg aan zet. Vanaf 11 uur gaan zij op medaillejacht in Bogense. Op onze livestream hoeft u geen trap te missen van hun titelgevecht.