• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van der Poel, Aerts en België zijn de winnaars van Hoogerheide

  Mathieu van der Poel heeft de laatste generale repetitie voor het WK gewonnen: in de slotmanche van de Wereldbeker in Hoogerheide bleef de Nederlander Toon Aerts en Wout van Aert voor. Omdat Aerts voor Van Aert eindigde, wint die eerste de Wereldbeker en mag België met 8 renners naar het WK.

  Ruim verslag van de WB in Hoogerheide

  Video player inladen ...

  Aerts rijdt iedereen uit het wiel in 1e wedstrijdhelft

  De eindwinst in de Wereldbeker en het aantal Belgische pionnen op het WK. In Hoogerheide stond er nog heel wat op het spel.

   

  Toen Toon Aerts iets voor halfweg Mathieu van der Poel achterliet, leek de Nederlander een hamertikje te krijgen. Ook Van Aert zoefde Van der Poel voorbij. Was de Nederlandse veelwinnaar dan toch te kloppen?

   

  De modder maakte er een loodzware beproeving van. Maar dat leek Toon Aerts niet te deren. Van Aert en Van der Poel gaven alsmaar meer terrein prijs op de Belgische kampioen.

  Video player inladen ...

  Van der Poel keert terug, Aerts is eindwinnaar

  Maar iets voor halfweg kwam Van der Poel seconde voor seconde dichterbij. 15 tellen slonken tot 8. Na een knap staaltje krachtpatserij ritste Van der Poel de laatste meters dicht.

   

  Daarna probeerde de Europese kampioen Toon Aerts een paar keer overboord te gooien. Maar de Belgische kampioen toonde  veerkracht en klampte zich telkens weer vast in het wiel.

   

  Anderhalve ronde voor het einde plooide Aerts dan toch. Van der Poel veroverde zijn 26e zegeboeket van het seizoen. Aerts houdt aan zijn 2e plaats de eindzege in de Wereldbeker over. Van Aert mocht als 3e mee op het podium en strandt op 2 punten van de eindzege.

   

  Doordat Aerts eindwinnaar is, mag België 8 in plaats van 7 crossers uitsturen naar het WK. Want de wereldkampioen en de eindwinnaar van de Wereldbeker krijgen automatisch startrecht in Bogense. Dat betekent dat Tim Merlier als 8e Belg aan de start staat van het WK.

  Video player inladen ...

  Uitslag Hoogerheide

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'30"
  2. Toon Aerts op 13"
  3. Wout van Aert 32"
  4. Corné van Kessel (Ned) 2'29"
  5. Gianni Vermeersch 2'38"
  6. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2'51"
  7. Quinten Hermans 3'01"
  8. Lars van der Haar (Ned) 3'07"
  9. Francis Mourey (Fra) 4'07"
  10. Tom Meeusen  4'09"
  11. Dieter Vanthourenhout 4'13"
  12. Tim Merlier 4'24"
  13. Laurens Sweeck 4'25"
  14. Nicolas Cleppe 4'29"
  15. Thijs Aerts 4'32"

  Van der Poel: "Hopelijk volgende week supercompensatie"

  Mathieu van der Poel moest in 2e ronde nog Toon Aerts laten gaan. "Ik voelde dat de stage er toch wel een beetje ingehakt had", reageerde de Nederlander na zijn 26e zege bij PlaySports.

   

  "In het begin trapte ik wat op mijn adem, het tempo lag wat te hoog. Maar gelukkig kwam ik er daarna weer wat door. Pas helemaal op het einde begon het weer te draaien zoals ik wou."

   

  Maakt Van der Poel volgende week komaf met de WK-demonen? "Ik trek alvast met een positief gevoel naar Denemarken. Ik heb lang en veel getraind op stage. Nu hoop ik op die supercompensatievolgende week."

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...

  Fase per fase

  1. Van der Poel viert feest week voor WK

   De zege is binnen voor Mathieu van der Poel na een felle strijd met Toon Aerts. De Belgische kampioen verzekert zich wel van de eindzege in de Wereldbeker.
  2. De grote drie eisten vandaag alle aandacht op. Achter hen is Corné van Kessel de beste van de rest. Maar dat is wel al op bijna 2'30" van Mathieu van der Poel.
  3. Aerts bijna eindwinnaar Wereldbeker

   Als de posities ongewijzigd blijven, kroont Toon Aerts zich straks tot eindwinnaar van de Wereldbeker. Zijn eerste eindzege in een regelmatigheidscriterium.
  4. Van der Poel wint in Hoogerheide, Aerts houdt Van Aert af en pakt de Wereldbeker

  5. Van der Poel is op weg naar zijn 26e taart van het seizoen. Aerts kijkt nu tegen 14 seconden achterstand aan. Van Aert volgt op 34 tellen.
  6. Laatste ronde

   Koploper Van der Poel - Aerts op 10" - Van Aert op 31" - Van Kessel op 1'57" - Nieuwenhuis en Vermeersch op 2'18".
  7. Van Aert knokt nog om Wereldbeker

   In de strijd voor de Wereldbeker geeft Van Aert zich nog niet gewonnen. Hij komt tot op 15 tellen van zijn rechtstreekse concurrent Aerts.
  8. Van der Poel lijkt het laantje uit te zijn. Aerts ligt een kleine straat achter, maar blijft wel strijden.
  9. Aerts lost nu toch

   Nu breekt de Belgische kampioen dan toch een beetje. Van der Poel smeert Aerts een handvol seconden achterstand aan.
  10. Aerts moet Van der Poel laten rijden in de voorlaatste ronde