• home
 • video
 • pas verschenen

  Loes Sels zet zich eindelijk op palmares van Kasteelcross

  Na 2 tweede en 1 vierde plaats is Loes Sels naar het hoogste schavotje gereden in de 4e vrouweneditie van de Kasteelcross in Zonnebeke. Sels profiteerde in de modder van een val van Ellen Van Loy en hield Katerina Nash en Christine Majerus vlot achter zich.

  Ruime samenvatting van de Kasteelcross: Sels wint

  De voorbije 2 jaar was Thalita de Jong de beste in Zonnebeke, maar de Nederlandse is nog niet helemaal hersteld van heel wat fysiek leed. Alle andere Nederlandse topvrouwen, genre Vos, Brand en Betsema,... zakten daags voor de Wereldbeker in Hoogerheide en 8 dagen voor het WK in Bogense ook niet naar West-Vlaanderen af. Net als Sanne Cant en Laura Verdonschot.

   

  Dus lag de weg open voor de andere 2 Belgische WK-vrouwen: Loes Sels en Ellen Van Loy. Die laatste was het best weg. Ze draaide als eerste het veld in en reed 2 ronden op kop. Alleen Katerina Nash, die na 2 maanden terugkeerde in competitie, en Loes Sels konden volgen. 

   

  Bij het ingaan van de derde ronde nam Sels over, waarna Van Loy wat verder met haar stuur in het lint bleef hangen. Ze maakte een flinke schuiver in de koude modder en verloor meteen 10 seconden. Sels verdapperde en keek niet meer om.

   

  De Luxemburgse kampioene Majerus kon een aangeslagen Van Loy nog voorbijsnellen, maar voorts lagen de posities vast. Opvallend: de koers werd gemaakt door dertigers: Sels is 33, Nash 41, Majerus 31, Van Loy 38 en nummer 5 Vanderbeken is ook al 34.

  Sels: "Gevoel was niet super"

  Sels was niet helemaal blij na de finish: "Het gevoel was niet super. Bij de opwarming voelde ik dat ik geen superbenen had. Ik was begonnen met rhino's, maar dat profiel was niet goed voor deze omloop. Ik koos voor een nieuwe fiets en nieuwe banden en toen ging het veel beter. Het gevoel moet wel beter. Het was niet makkelijk in deze zware cross. Ik ben niet slecht, maar hopelijk gaat het morgen beter. Na Hoogerheide morgen komt het erop aan om goed te recupereren richting WK."

  Top 10:

  1. Loes Sels in 44'36"
  2. Katerina Nash (Tsj) op 27"
  3. Christine Majerus (Lux) - 38"
  4. Ellen Van Loy - 1'38"
  5. Joyce Vanderbeken - 1'49"
  6. Rebecca Fahringer (VS) - 2'05"
  7. Elle Anderson (VS) - 2'17"
  8. Pavla Havlikova (Tsj) - 2'33"
  9. Marion Norbert Riberolle (Fra) - 2'58"
  10. Pauline Delhaye (Fra) - 3'07"

  Nash: "Ik kon Sels niet volgen"

  Van Loy: "Ik had wel goed gevoel, maar de veer brak na de valpartij"

  Fase per fase

  1. 14 uur 30. Sels juicht. Loes Sels pakt haar 4e zege van het seizoen. Katerina Nash, die haar rentree maakte na 2 maanden, stapt op het tweede trap, Majerus is op 40 seconden derde. Van Loy zwaait naar het publiek als 4e op 1'40". Joyce Vanderbeken is blij met een vijfde plaats.
  2. 14 uur 26. Sels zonder risico. Loes Sels komt als eerste aan de materiaalpost en kan niets meer overkomen. Nash is blij met de tweede plaats. Nog enkele hectometers.
  3. 14 uur 18. Sels zegezeker. 25 seconden is het verschil tussen koploopster Sels en eerste achtervolgster Nash. Sels, vorig jaar hier 2e achter de afwezige Thalita de Jong, gaat de laatste ronde in. Majerus is alleen derde, op meer dan 1'10" volgt Van Loy als vierde. Ze rijdt rond met een grimas. Heeft de kou haar te pakken of speelt haar val op een andere manier op?
  4. 14 uur 18. Sels eindelijk 1e in Zonnebeke? De vrouwen zijn aan de 4e editie toe in de Kasteelcross. Sels werd 2e in 2016, 4e in 2017 en 2e in 2018. Vandaag is het eindelijk raak voor de vrouw van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. .
  5. 14 uur 05. Sels rijdt weg, Van Loy naar 4. Loes Sels kijkt niet meer om en fietst al 17 seconden voor Nash. Majerus is Van Loy voorbijgegaan. De plaatsen lijken verdeeld bij het ingaan van de 4e ronde: 1. Sels, 2. Nash, 3. Majerus. Het is afwachten of Van Loy na haar val in het koude nog kan terugvechten.
  6. 14 uur 04. Van Loy valt. Ellen Van Loy, de sterkste in de 1e 2 ronden, slipt in de modder en valt in de ijskoude modder. Ze verliest 10 seconden, Sels ruikt haar kans en rijdt vol door. Nash probeert aan te klampen.
  7. 14 uur 03. Sels gaat 3e ronde in. Loes Sels is voor het eerst aan de leiding gekomen. Van Loy en Nash zitten in haar wiel.
  8. 13 uur 56. 5 ronden. We zitten in de 2e van 5 ronden. Majerus moet overboord. Van Loy, Nash en Sels lijken om de zege te zullen strijden.
  9. 13 uur 54. 4 vooraan na 1 ronde. Na 9 minuten passeert Van Loy als eerste de finishlijn een eerste keer. Nash, Sels zitten erg dicht bij haar. Majerus volgt op korte afstand. Daarna is het verschil al meer dan 100 meter.
  10. 13 uur 47. Van Loy neemt afstand. De vrouw van 38 van Telenet Fidea Lions trekt stevig door vooraan en kiest het ruime sop. Achter haar volgt de 3 jaar oudere Katerina Nash, die haar 1e cross in 2 maanden rijdt. Loes Sels, met haar 33 de jongste vooraan, volgt in het spoor van Nash. De top 3 heeft zich afgescheiden van de rest van het pak.