• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Cant ploetert zich een weg naar 10e (!) opeenvolgende Belgische trui

  Sanne Cant is er in geslaagd om voor de 10e opeenvolgende keer de Belgische driekleur te veroveren. In Kruibeke rekende ze af met een sterke Sels. Laura Verdonschot werd derde.

  Een strijd tussen wereldkampioene Sanne Cant en Loes Sels werd vooraf aangekondigd, en die kregen we ook. Al na de eerste meters werd duidelijk dat Cant en Sels op een niveau hoger fietsten dan de tegenstand.

   

  Maar op de schuine kanten was het zaak om geen fouten te maken, en daar lag het kantelpunt bij Sels. Zij kon zich niet rechthouden, Cant profiteerde en versnelde meteen.

   

  De wereldkampioene was niet van plan om haar 10e opeenvolgende Belgische titel uit handen te geven en controleerde de hele wedstrijd haar voorsprong. Ze pakte de winst en komt zo op gelijke hoogte met Roland Liboton, die ook 10 keer op een rij won.

   

  Sels streed nog voor wat ze waard was, maar strandde op net iets minder dan 20”. Laura Verdonschot pakte de bronzen medaille, weliswaar op bijna 2 minuten.

   

  Ook de juniores en beloftes reden tussen het grote geweld mee. Julie De Wilde was de sterkste bij de juniorecategorie, Axelle Bellaert veroverde de driekleur bij de beloftes.

  Cant pakt haar 10e Belgische trui op een rij

  Uitslag bij de vrouwen

  1. Sanne Cant
  2. Loes Sels
  3. Laura Verdonschot
  4. Ellen Van Loy
  5. Joyce Vanderbeken
  6. Karen Verhestraeten
  7. Axelle Bellaert (belofte)
  8. Marthe Truyen (belofte)
  9. Jinse Peeters (belofte)
  10. Kim Van De Putte

  Cant: "Op een bepaald moment wist je niet meer wat je deed op de fiets"

  "Het was een lastig parcours en het werd steeds harder en harder schuiven. Op een bepaald moment wist je gewoon niet meer wat je aan het doen was met je fiets. Maar het was wel plezant en we zijn ervan af."

   

  "Ik had de juniors ook bezig gezien en er werden veel fouten gemaakt op de schuine kant. Maar soms kan je er ook gewoonweg niets aan doen. Door een verkeerde beweging of te veel kracht schuif je dan weg. De laatste ronde heb ik dan ook geen risico's meer genomen en heb ik vaak gelopen om niet weg te schuiven en om materiaalpech te vermijden."

   

  "Nu gaan we proberen om er 11 op een rij van te maken, maar ik ben al wel 364 dagen gerust. Het kan natuurlijk zijn dat het volgend jaar gedaan is en dat iemand anders 10 keer op een rij wint."

  Sels (2e): "Balen als je er zo kort bij bent"

  "Achteraf is het natuurlijk balen als je er zo kort bij bent. Maar door de schuiver in het begin verloor ik meteen veel tijd. Tijdens de opwarming ging de schuine kant nochtans goed. Het was constant zien dat je recht bleef."

   

  "Maar ik zal ermee moeten leven, het is ook geen schande, want ze draagt de wereldkampioenentrui. Iedereen heeft ook veel respect voor Sanne, ik vast en zeker. Als iemand wil nadoen wat zij heeft gedaan, zullen ze toch uit hun pijp moeten komen. Maar ik denk niet dat er iemand met haar talent op komst is in België."

  Verdonschot (3e): "Zag al snel dat Cant goed was"

  "Natuurlijk had ik wel gehoopt op iets meer, maar ik zag al snel dat Cant goede benen had. Ik kwam meteen ten val en moest snel achtervolgen. De benen waren ook niet zoals vorige week, ik kwam power te kort. Ook mijn leeftijd speelde een rol. Het was heel lastig, overal stoempen en dan kom ik vaak te kort. Er zat niet meer in vandaag."

  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  veldrijden:Meulebeke - Meulebeke9 rondesWout van Aert

  Fase per fase

  1. 16 uur 02.
  2. 16 uur 01. Bellaert wint bij beloftes. De titel bij de beloftes gaat naar Axelle Bellaert. Marthe Truyen pakt zilver, Jinse Peeters wordt derde.
  3. 15 uur 53. Laura Verdonschot mag als derde het podium op. Zij krijgt bijna 2 minuten om de oren. Van Loy bolt als vierde over de streep.
  4. 15 uur 51. Cant pakt haar 10e titel op een rij! Het is zover! Sanne Cant wint en wordt 10 keer op een rij Belgisch kampioene. Loes Sels komt als tweede over de finish, op net geen 20".
  5. 15 uur 48. "Sanne schuine Cant, zeg maar". José De Cauwer op Sporza.
  6. 15 uur 46.
  7. 15 uur 45. Julie De Wilde wint bij juniores! Bij de juniores is de winnares al bekend: Julie De Wilde mag zich het komende jaar Belgische kampioene noemen. Ze eindigt voor Tessa Zwaenepoel en Kiona Crabbé.
  8. 15 uur 41. Laatste ronde! Cant en co zijn aan hun laatste ronde begonnen. Voor Cant lijkt het niet meer fout te lopen. Ze bouwt haar voorsprong op Sels uit tot 24". Verdonschot blijft derde.
  9. 15 uur 37. De Wilde kampioene bij de juniores? Ook de juniores rijden rond tussen al het grote geweld. Daar ligt Julie De Wilde op kop, voor Tessa Zwaenepoel. Zij komen zo meteen over de streep, een ronde voor de beloftes en elites.
  10. 15 uur 33. Op de derde plek rijdt nog steeds Laura Verdonschot. Haar dichtste belager voor het brons, Van Loy, volgt al op geruime afstand. Even in de spandoeken gaan hangen, kan ze zich (voorlopig) wel veroorloven, al verliest ze niet al te veel seconden.
  11. 15 uur 31. "Ondanks de riante voorsprong van 20" is er geen tijd voor euforie". Michel Wuyts bij Sporza.
  12. 15 uur 28. Bellaert op weg naar driekleur bij beloften? Axelle Bellaert ligt op koppositie om de driekleur bij de beloften te veroveren. Marthe Truyen volgt op enkele seconde, Jinse Peeters heeft op de adem getrapt en volgt nog wat verder op plek drie.
  13. 15 uur 28. 20" voor Cant. Cant lijkt goed opweg naar haar 10e Belgische titel op een rij. Ze zet Sels op 20" en valt niet stil. .
  14. 15 uur 24. In de achtergrond heeft Verdonschot haar zinnen gezet op de derde plek. Of zet ze nog koers richting Sels?
  15. 15 uur 19. Cant gaat erbij liggen. Problemen voor Cant: op de schuine kant gaat ook de wereldkampioene in de modder liggen. Gelukkig voor Cant, kende ook Sels enkele problemen en blijft de voorsprong dezelfde.
  16. 15 uur 19. Op de schuine kant gaat ook Cant in de modder liggen.

   Op de schuine kant gaat ook Cant in de modder liggen

  17. 15 uur 18. Status quo voor Sels. Loes Sels komt niet dichterbij Cant, maar verliest ook geen terrein. Met 8" achterstand is er geen ruimte voor een foutje bij Cant.
  18. 15 uur 14. Strijd om de titel bij de beloften. Tussen de elitevrouwen rijden ook de beloften en juniores mee met de vrouwen. En vooral de strijd om de titel bij de beloftevrouwen is spannend. Zowel Truyen, Bellaert en Peeters liggen op een zakdoek.
  19. 15 uur 10. Zowel Cant als Sels kiezen voor een pitstop en een nieuwe fiets. Verschil tussen beide vrouwen: 7". Verdonschot en Van Loy volgen al op meer dan een halve minuut.
  20. 15 uur 07. "Een waterval van valpartijen op de schuine kanten nu". Renaat Schotte bij Sporza.