• home
 • video
 • pas verschenen

  Topfavoriet Cortjens pakt driekleur bij junioren, Meeussen en Nys op podium

  Ryan Cortjens heeft de Belgische trui bij de junioren veroverd. In een festival van valpartijen stond er geen maat op Cortjens. Die andere favoriet, Witse Meeussen, pakte zilver, Thibau Nys het brons.

  Voor de Belgische driekleur waren Ryan Cortjens en Witse Meeussen vooraf torenhoog favoriet. Ook Thibau Nys, die zijn eerste BK bij de junioren reed, leek wel een kans te maken.

   

  En al snel was het duidelijk dat het toptrio geen tegenstand duldde. Alledrie kwamen ze als een speer uit de startblokken en gingen ze ervan door. Nys verraste door de kop te nemen, maar ging ongelukkig onderuit. Hij zou tijd verliezen die hij nooit meer zou goedmaken.

   

  Vooraan was de strijd om de titel nog volop aan de gang. Maar Cortjens besloot al snel om de versnelling op de grote maler te zetten. Hij werd seconde na seconde kleiner en kleiner voor Meeussen, die nooit meer kon terugkeren.

   

  Cortjens hield knap stand en veroverde de Belgische driekleur op een indrukwekkende wijze. Meeussen werde tweede, Nys pakte alsnog brons na een strijd met ploegmaat Huybs.

  Cortjens heeft de Belgische trui bij de junioren veroverd

  Uitslag bij de junioren

  1. Ryan Cortjens  
  2. Witse Meeussen  
  3. Thibau Nys  
  4. Ward Huybs  
  5. Lennert Belmans  
  6. Joran Wyseure  
  7. Jelle Vermoote  
  8. Arne Baers  
  9. Joachim Van Looveren  
  10. Michael Bervoets  

  Cortjens: "Achtervolgen, bekomen, doortrekken en ik was weg"

  "Ik nam de kopstart, maar ging nadien onderuit in een technisch gedeelte. Toen moest ik achtervolgen en even bekomen. Nadien heb ik meteen doorgetrokken en was ik weg, zoals ik had verwacht. De schuine kanten waren moeilijk en glad, zeker met de regen werd het alsmaar gladder. Gelukkig kon ik rechtblijven."

   

  "Mijn overstap naar de beloften? Het wordt een heel grote stap, maar ik hoop wel eens een uitschieter te laten optekenen. De rest laat ik op me afkomen. Als ik op termijn top tien, misschien top vijf, zou kunnen rijden, zou dat mooi zijn."

  Meeussen (2e): "Ooit zal het meezitten"

  "Ik heb al wel geleerd om hiermee te leren leven. Ik ben al vaak als tweede geëindigd op kampioenschappen, maar ooit zal het meezitten. Uiteindelijk was het toch een halve minuut achterstand. Ik heb geen pech gehad, heb alles gegeven en ik had een goede dag, dus moet ik wel tevreden zijn."

  Nys (3e): "Kwam voor titel, maar eindig op mijn plaats"

  "Ik pakte de koers perfect aan in het begin. Ik zat voorin, maar op de schuine kant ging ik iets te hevig en nam ik het verkeerde spoor. Ik maakte een inschattingsfout en verloor tijd. Nadien kwam ik niet meer dichterbij. Ik kwam voor de titel, maar ik kom op mijn plaats terecht."

  Fase per fase

  1. 14 uur 26. Meeussen bolt als tweede over de streep, Nys wordt nog derde. De vierde plek gaat naar Huybs.
  2. 14 uur 24. Cortjens wint! Ryan Cortjens is Belgisch kampioen bij de junioren! De favoriet was heer en meester in de modder in Kruibeke en liet de achterstand ver achter zich!
  3. 14 uur 18. Cortjens speelt intussen op veilig op de schuine kanten. De koploper haalt het been uit de pedaal en balanceert zich perfect in de modder. .
  4. 14 uur 17. Nys gaat vol voor brons. Thibau Nys heeft opnieuw afstand genomen van Huybs. Hij zet zijn ploegmaat op enkele tientallen meters en lijkt het brons te gaan pakken.
  5. 14 uur 12. Laatste ronde! Cortjens is voor de voorlaatste keer de finish gepasseerd. Meeussen bolt 29" later over de meet. Voor het brons wordt het nog spannend. Ploegmaat Huybs is tot bij Nys gekomen. Zij zullen strijden voor de laatste podiumplek.
  6. 14 uur 09. Opnieuw pech voor Nys.

   Opnieuw pech voor Nys

  7. 14 uur 08. Problemen voor Nys. Opnieuw pech voor Thibau Nys. Hij raakt een paaltje en bezeert zich daarbij aan de arm. Komt zijn derde plek in het gedrang? Huybs is al op komst.
  8. 14 uur 05. Liggen de podiumplaatsen vast? Zonder materiaalpech en valpartijen zal de driekleur naar Cortjens gaan. De Limburger behoudt zijn ruime voorsprong van 22" op zijn eerste achtervolger Meeussen. Nys Verdedigt zijn bronzen medaille op 37".
  9. 14 uur . Einde 2e ronde. Intussen stoomt Cortjens vooraan gewoon door. Zijn tweede ronde zit erop en hij bouwt zijn voorsprong alsmaar uit. Meeussen volgt op 22". Nys krijgt 34" om de oren.
  10. 13 uur 57. "Thibau Nys is wat behoedzamer in de zone waar hij de vorige ronde viel. De achterstand bedraagt al 27 seconden.". Renaat Schotte bij Sporza.
  11. 13 uur 55. "De beer lijkt helemaal los". Michel Wuyts over Cortjens.
  12. 13 uur 53. Cortjens neemt afstand. Ryan Cortjens zet de versnelling even op de grote maler en neemt meter na meter wat afstand van Meeussen. Hij zet zijn dichtste belager op een seconde of 3.
  13. 13 uur 49. Nys achtervolgt. Na zijn uitstekende start is Nys momenteel op achtervolgen aangewezen na zijn valpartij en gaat hij de materiaalpost in voor een nieuwe fiets. Hij kijkt al een achterstand van 17" in de ogen bij het ingaan van de tweede ronde.
  14. 13 uur 47. De schuine kanten leveren mooie beelden op. Koplopers Meeussen en Cortjens zetten alles op alles om zich recht te houden, maar schuiven alsmaar meer weg. Van de fiets gaan, is de enige oplossing.
  15. 13 uur 46. Nys tegen de grond. Het regent inderdaad valpartijen in Kruibeke! Deze keer is Thibau Nys aan de beurt. Hij rijdt zich vast in de kant en gaat vol op de buik. .
  16. 13 uur 46. Thibau Nys rijdt zich vast in de kant en gaat vol op de buik.

   Thibau Nys rijdt zich vast in de kant en gaat vol op de buik

  17. 13 uur 44. Cortjens komt terug. In de zandbak maakt Ryan Cortjens opnieuw de aansluiting met het kopduo. De drie favorieten opnieuw helemaal vooraan in de cross!
  18. 13 uur 44. "Het is een festival van valpartijen". Renaat Schotte bij Sporza.
  19. 13 uur 42. Cortjens in de spandoeken. Terwijl Meeussen en Nys zich goed een weg banen op de schuine, gladde en modderige kanten, vergaat het Cortjens minder goed. Hij hangt in de spandoeken. Nys laat het niet aan z'n hart komen en zet zich op kop.
  20. 13 uur 42. Cortjens hangt in de spandoeken.

   Cortjens hangt in de spandoeken

  21. 13 uur 41. START! Cortjens schiet meteen vurig uit de startblokken. Ook Meeussen en Nys volgen na hem. De drie favorieten hebben hun start duidelijk niet gemist.
  22. 13 uur 39. "Ik geef mezelf 50% kans op winst. Omwille van het parcours, de tegenstand en het seizoen dat ik al gereden heb". Witse Meeussen bij Sporza.
  23. 13 uur 39. Interviews vooraf met Cortjens en Meeussen.

   Interviews vooraf met Cortjens en Meeussen

  24. 13 uur 38. "Ik denk dat mijn kansen op dit parcours best groot zijn. De wind zal een rol spelen, maar het zal ook zeker van materiaalpech afhangen". Ryan Cortjens bij Sporza.
  25. 13 uur 38. Vervloet triomfeert bij meisjes nieuwelingen.

   Vervloet triomfeert bij meisjes nieuwelingen

  26. 13 uur 38. Vanthourenhout: "Het BK is een belangrijke test voor het WK".

   Vanthourenhout: "Het BK is een belangrijke test voor het WK"

  27. 13 uur 37. "Het BK is een belangrijke test voor het WK. Je hebt een bepaalde selectie in je hoofd, maar hier kunnen de laatste puntjes gezet worden". Bondscoach Sven Vanthourenhout over de mannenwedstrijd van morgen.
  28. 12 uur 47. Aaron Dockx wint BK bij eerstejaarsnieuwelingen.

   Aaron Dockx wint BK bij eerstejaarsnieuwelingen

  29. 12 uur 37. Dockx en Vervloet juichen bij nieuwelingen. De eerste Belgische kampioen is bekend: Aaron Dockx maakte zijn favorietenrol waar bij de eerstejaarsnieuwelingen. Op het modderparcours in Kruibeke haalde hij het voor Niels Ceulemans en Keney De Moyer. Bij de meisjes ging de driekleur naar Sterre Vervloet.
  30. 11 uur 03. Ontdek het volledige parcours van het BK veldrijden.

   Ontdek het volledige parcours van het BK veldrijden

  31. 12-01-2019.
  32. 12 uur 01. Cortjens of Meeussen? Of verrast Nys? Zaterdag om 13.40u beginnen we onze uitzending op het BK veldrijden met de junioren. Ryan Cortjens en Witse Meeussen verdelen dit seizoen de crossen onder mekaar. Doen ze dat ook in Kruibeke? Of verrast Thibau Nys in zijn eerste BK bij de junioren?