Brand gaat erop en erover in de modder van Namen, pech voor Cant

  Lucinda Brand heeft haar 2e wereldbekerzege van het jaar geboekt in Namen. De Nederlandse kampioene was de sterkste in een "echte" cross: modder, regen, koude en wind. Marianne Vos deed als 2e een goeie zaak voor haar WB-koppositie. Annemarie Worst vervolledigde het oranje podium. In de achtergrond eindigde Loes Sels 10e, Sanne Cant was na pech 13e.

  Met 84 stonden ze aan de start, ongewoon veel voor een vrouwencross, maar alle categorieën reden samen. Dat pak werd evenwel al snel uiteen geslagen. De grote reden meteen vooraan de Citadel op: Lechner nam Vos, Worst, Brammeier, Betsema en co op sleeptouw.

   

  Op de eerste schuine kant, die er door de regen relatief goed bij lag, beter dan de vorige jaren, nam Vos de macht. Met Betsema en Worst vormt ze even een Nederlands koptrio.

   

  Sanne Cant was ondertussen aan het vloeken in de achtergrond, want ze reed vooraan lek. Op het glijdende en veeleisende parcours verloor ze meteen heel wat plekken op weg naar de materiaalpost. Vanuit de 21e positie moest de wereldkampioene achtervolgen. De beste Belgische in de cross was zo haar nichtje Loes Sels. Gisteren in Sint-Niklaas was dat nog omgekeerd: Cant op 1, Sels op 2.

  Brand grijpt macht in 2e ronde

  Vooraan bleef het Oranje boven, maar wel met een 4e hond. Lucinda Brand, die half november in Tabor al een wereldbekercross won en 2 weken geleden in Overijse ook triomfeerde, reed als outsider Vos en alleman voorbij in de 2e van 5 ronden.

   

  De Nederlandse kampioene reed een versnelling harder dan haar achtervolgsters Vos, Worst en Brammeier. Betsema, de beste in Koksijde, moest de rol wat lossen. Brand vloog over het loodzware parcours en breidde de kloof maar uit. 

  Vos finishte op 27 seconden als 2e en verstevigt haar WB-klassement, Worst als 3e op 32 seconden.  

  Sanne Cant: "Het is wat het is"

  Lucinda Brand (winnares): "Ik had dit niet verwacht in zo'n sterk veld in een wereldbekermanche. Het was heel glibberig, maar wel leuk. Het waren zware omstandigheden. Dit is de bevestiging dat ik op het hoogste niveau kan winnen. Het is heel mooi om deze mooie cross op mijn naam te hebben staan."

   

  Sanne Cant: "Ik hoopte op een beetje geluk, maar ik voelde meteen mijn voorste tube leeglopen. Zo verloor ik al heel veel plekken. Ik kon dan alleen maar strijden om nog zoveel mogelijk punten te pakken. Ik voelde me best goed vandaag. Het is wat het is. Ik verloor niet veel op Brand, maar om op te schuiven was het niet makkelijk."

  Uitslag vrouwen
  1. Lucinda Brand (Ned) in 45'40"
  2.  Marianne Vos (Ned) op 27"
  3.  Annemarie Worst (Ned) 32"
  4. Nikki Brammeier (GBr) 35"
  5. Jolanda Nef (Zwi) 36"
  6. Eva Lechner (Ita) 54"
  7. Denise Betsema (Ned) 58"
  8. Kaitlin Keough (VS) 1'15"
  9. Ceylin Del Carmen Alvarado (Ned) 1'28"
  10. Loes Sels 1'31"
  13. Sanne Cant 1'53"

  Fase per fase

  1. 14 uur 20. Loes Sels klopt Sanne Cant. Loes Sels eindigt nog net in de top 10: op 1'31" van Brand. Sanne Cant is 13e op 1'53". Het gezicht van de wereldkampioene staat op onweer. Gisteren in de Waaslandcross was het omgekeerd: Cant op 1, Sels op 2.
  2. 14 uur 18. FINISH: Brand met overmacht. Met de glimlach steekt Lucinda Brand de armen in de lucht. Marianne Vos is op 27 seconden 2e, Annemarie Worst op 32 seconden 3e, Brammeier 4e op 35 tellen, Jolanda Neff 5e.
  3. 14 uur 16. Brand dubbelt. Plots komt Brand tegenstand tegen. Maar het zijn niet haar achtervolgsters, het zijn enkele geloste meisjes die ze zal dubbelen. Ze doet dat zonder miserie en zorgen.
  4. 14 uur 15. "Het oogt allemaal zo makkelijk bij Brand.". Commentator Michel Wuyts.
  5. 14 uur 12. Gefocuste Brand. De leidster in de race doet het voorzichtig en blijft fris kijken. Ze kan zich geen fouten veroorloven, maar die maakte ze tot nu nog niet. Worst kan achter Brand Vos bijna aantikken. Sels rjidt rond als beste Belgische op de 10e plaats, Cant is 13e.
  6. 14 uur 11. Brand won in Tabor en Overijse. Op 17 november was Brand de beste in de wereldbekermanche van Tabor, 3 weken later pakte ze ook de bloemen in Overijse.
  7. 14 uur 09. Laatste ronde. Brand heeft 21 seconden voorsprong op Vos, die een goeie zaak zal doen in het klassement. De rest volgt op een halve minuut.
  8. 14 uur 08. Afzien. Het is knokken tegen het parcours en tegen de weerselementen: in de modder en de regen hijgen de vrouwen zich naar boven. Brand blijft op dezelfde afstand voorop hangen. Vos, Worst, Brammeier, Lechner en Nef wachten op een foutje van de Nederlandse kampioene.
  9. 14 uur 06. Betsema moet eraf. Lechner (op 5) en Nef (op 6) zijn Betsema voorbijgesneld. De winnares van de WB in Koksijde zal vandaag niet winnen.
  10. 14 uur 02. Voorlaatste ronde. De kloof blijft gelijk. Brand is nog niet zegezeker. Er mag haar niets overkomen in een afdaling of schuine kant.
  11. 14 uur 01. Sels op 1'05, Cant op 1'10". Sels blijft haar nichtje voor. Gisteren in Sint-Niklaas was het om de zege net anders.
  12. 13 uur 58. Brand lijkt gevlogen. De Nederlandse kampioene in het veld lijkt zonder ongelukken op weg naar de zege. Bij een gepakte chrono passeert Vos als 2e op 16 seconden, Worst en Betsema op 20 seconden en Brammeier op 23 seconden.
  13. 13 uur 55. 10 seconden voor Brand. Valt de koers over halfweg in zijn beslissende plooi? Brand heeft 10 seconden genomen op haar 4 achtervolgsters. Die zien haar amper nog rijden.
  14. 13 uur 53. 3e ronde in. Brand gaat met enkele meters voorsprong de 3e van 5 ronden in. Als eerste kan ze haar spoor goed kiezen. Achter haar zit een trio: Vos, Worst en Brammeier. Betsema volgt op 9 seconden. Cant volgt als 18e op een minuut, Compton is 20e.
  15. 13 uur 50. Hyman geeft op. Met Helen Wyman zijn we een grote naam kwijt: de Britse kwam helemaal niet uit de verf en stapte uit de cross na een val. Voorin houdt Nikki Brammeier de Britse eer hoog. Ze is op de 4e plaats de eerste niet-Nederlandse. Brammeier eindigde vorig jaar 2e, maar won ook al in Namen. Regen en modder zijn haar favoriete elementen.
  16. 13 uur 49. Brand komt op kop. Lucinda Brand is vanuit de achtergrond op en over de koploopsters gereden. Worst en Vos moeten 10 meter laten op hun landgenote.
  17. 13 uur 46. 5 ronden. We zijn in de 2e van 5 ronden. Sanne Cant moet vanuit 20e positie terugvechten.
  18. 13 uur 44. Betsema leidt na 1e ronde. Met drie Nederlandse meisjes gaan we de 2e ronde in. Betsema passeerde als eerste de lijn, maar gaat wat verder uit de bocht. Vos profiteert meteen, maar ook Worst kan Betsema passeren.
  19. 13 uur 44. Cant sukkelt met materiaalpech. Loes Sels is de eerste Belgische. Sanne Cant sukkelt dan ook met pech: met een lekke band wordt ze achteruitgeslagen. Ze neemt een nieuwe fiets in de wisselzone en moet achtervolgen.