Vos komt terug na pech en wint voor de 7e keer in Zolder

  Marianne Vos heeft haar kerstmaal doorgespoeld met de overwinning in de WB-cross van Heusden-Zolder. De Nederlandse stond even langs de kant met materiaalpech, maar kwam terug en haalde het uiteindelijk voor Lucinda Brand en Sanne Cant. Ze heeft nu 51 punten voorsprong in de WB-stand.

  Cant kan als enige Nederlandse vrouwen volgen

  Vos schoot als een bezetene uit de startblokken in Zolder. De Nederlandse kreeg met Alvarado en Cant twee volgers mee. Lucinda Brand miste haar start wat, maar kwam niet veel later toch aansluiten.

   

  In de vierde ronde stond Vos plots langs de kant in een afdaling met materiaalpech. Haar wedstrijd leek voorbij, maar in een mum van tijd kwam de leidster in de Wereldbeker opnieuw aansluiten helemaal voorin.

   

  De beslissing viel uiteindelijk in de slotronde. Wereldkampioen Cant had dan al een cartouche verschoten om de Oranje-dames te kunnen volgen.

   

  De verschroeiende demarrage van Vos kwam er op het laatste stukje bergop. Het kraakte in alle voegen bij Brand en Cant en Vos was weg, goed voor haar 7e zege in Zolder.

  Uitslag vrouwen

  1. Marianne Vos (Ned) in 48'50"
  2. Lucinda Brand (Ned) op 1"
  3. Sanne Cant 6"
  4. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 15"
  5. Maud Kaptheijns (Ned) 20"
  6. Loes Sels 22"
  7. Nikki Brammeier (GBr) 23"
  8. Inge van der Heijden (Ned) 26"
  9. Annemarie Worst (Ned) 32"
  10. Eva Lechner (Ita) 35"

  Vos staat langs de kant met materiaalpech:

  De beslissing viel in de slotronde:

  Vos: "Met dank aan de Nederlandse vrouwen"

  Verslag van de veldrit bij de vrouwen in Zolder

  Fase per fase

  1. 14 uur 22. EINDE. De zege is voor Marianne Vos. De Nederlandse leidster in de Wereldbeker had genoeg aan langgerekte demarrage in de slotronde voor haar 3e WB-zege. Brand en Cant zijn 2e en 3e.
  2. 14 uur 21. Brand hapert op een stukje bergop. Vos lijkt weg.
  3. 14 uur 20. Vos is er weer voorbij. Wat een prachtige strijd tussen de twee Nederlandse vrouwen.
  4. 14 uur 20. Vos neemt over van Brand en haalt alles uit de kast op een stuk asfalt. De Nederlandse kampioene is niet uit haar lood te slaan en neemt opnieuw over. Cant volgt als 3e.
  5. 14 uur 19. Het scheurt nu toch in de kopgroep. Brand, Vos en Cant zijn weg, Alvarado en Kaptheijns zijn eraan voor de moeite.
  6. 14 uur 18. De slotronde baart voorlopig een muis. Brand legt zich nog eens plat, de rest volgt gezwind. .
  7. 14 uur 17. "Het is tot dusver een puur genot geweest deze cross". Michel Wuyts.
  8. 14 uur 16. Brand trekt als eerste het gashendeltje open. Vos gaat goed mee. Cant is niet veraf.
  9. 14 uur 16. Alvarado heeft de kop overgenomen. De grote kijken de kat nog even uit de boom.
  10. 14 uur 14. LAATSTE RONDE. Met z'n vijven duiken de vrouwen de laatste ronde in. Cant, Alvarado, Vos, Brand en Kaptheijns maken nog kans op de zege.
  11. 14 uur 12. Cant is goed en dicht de kloof met de vier Nederlandse vrouwen. De wereldkampioene rijdt één van haar beste crossen van het seizoen.
  12. 14 uur 11. Vos en Brand nemen over van Kaptheijns. Cant zit veel te ver en ziet de kopgroep breken.
  13. 14 uur 11. Kaptheijns trekt ten aanval. Vos reageert onmiddellijk en ook Brand en Alvarado volgen goed. Cant laat zich wegduwen en is 7e.
  14. 14 uur 10. "Vos kan ook rekenen op haar sprint. Daar moeten we rekening mee houden". Michel Wuyts.
  15. 14 uur 08. Het tempo is niet verschroeiend in de voorlaatste ronde. Brammeier voert het pak aan, Brand en Vos wachten op hun moment.
  16. 14 uur 07. "De Belgische vrouwen moeten goed positie houden voor het ingaan van de slotronde. Verder dan de 3e plaats zou ik niet zitten". Bondscoach Sven Vanthourenhout.
  17. 14 uur 07. De 7 leidsters: Brammeier, Brand, Alvarado, Cant, Vos, Kaptheijns en Sels. .
  18. 14 uur 06. EINDE RONDE 4. Cant, Brand en Alvarado trekken niet volledig door.. Vos komt weer helemaal voorin aansluiten. Alles is dus te herdoen.
  19. 14 uur 04. "Het zal moeten stilvallen op de weg". Nederlands bondscoach Gerben de Knegt.
  20. 14 uur 03. 12 seconden. Cant, Brand en Alvarado krijgen voorin het gezelschap van Kaptheijns. Vos volgt op amper 12 seconden. Alles lijkt dus nog te kunnen voor de Nederlandse.