Van der Poel speelt ook in Zolder met de tegenstand, Aerts blijft nipt WB-leider

  Mathieu van der Poel heeft ook in Heusden-Zolder met sprekend gemak gewonnen. De Europese kampioen won voor wereldkampioen Wout van Aert, die lek reed in de eerste ronde. WB-leider Toon Aerts werd pas 4e en ziet Van Aert naderen in het klassement.

  Van Aert lek in ronde 1, Van der Poel riebedebie

  Wout van Aert miste zijn start in Zolder niet. De wereldkampioen dook als 2e het veld in, maar reed niet veel later lek. Het signaal voor WB-leider Toon Aerts om stevig door te trekken.

   

  Mathieu van der Poel bekeek het in de openingsronden vanaf de 2e lijn. De Nederlander ging pas in de 3e ronde een 1e keer naar de kop van de wedstrijd. Aerts maakte een foutje bergop en weg was Van der Poel.

   

  In de achtervolging op de Europese kampioen rolde Van Aert iedereen op. De wereldkampioen kwam nog terug tot op 16 seconden van Van der Poel, maar meer zat er niet meer in voor Van Aert.

   

  Aerts zakte in de slotronde nog wat weg en moest de 3e podiumplaats aan Joris Nieuwenhuis laten. Van Aert nadert zo tot op 13 punten in de WB-stand. 

   

  Ver in de achtergrond reed Zdenek Stybar zijn 1e van 4 crossen. De Tsjech van Deceuninck-Quick Step kwam nooit in het stuk voor en werd uiteindelijk 21e op bijna 3 minuten van winnaar Van der Poel.

  De beslissende demarrage van Van der Poel:

  Reacties:

  • Mathieu van der Poel (winnaar): "Het ging heel snel in het begin. Wout van Aert reed lek en Toon Aerts reed door voor het klassement. Ik had geen behoefte om over te nemen. Ik ben misschien iets te snel teruggevallen op een te relax tempo. Van Aert kwam terug en in de slotfase heb ik toch nog een tandje bijgestoken. Van Aert wordt steeds beter, dat zag je ook in Namen. Zonder die lekke band had het misschien wel spannend kunnen zijn."
   
  • Wout van Aert (2e): "Het zit niet mee in de aanvangsfase. De benen waren goed, alleen kan ik het voorlopig enkel in de achtervolging laten zien. Ik trek me op aan deze prestatie. Een dikke maand geleden had ik het moeilijk om 2e of 3e plaatsen binnen te halen. Nu ben ik wel altijd de 2e beste in de koers. De volgende stap is het Mathieu weer moeilijk te maken. Ik had misschien halfweg koers moeten doortrekken. Dan was ik misschien nog wat dichter gekomen bij Mathieu."

   

  • Toon Aerts (4e): "Ik wilde vandaag zo weinig mogelijk punten verliezen op Wout van Aert. Ik had 5 punten ingecalculeerd, het zijn er 10 geworden. Vandaag was voor mij een leerrlijke wedstrijd. Het was een wedstrijd waar ik heel veel van kan leren. Vandaag heb ik geprobeerd om het slim op te lossen en tactisch te fietsen. Het lukte nog niet volledig, maar wel al beter dan de voorbije jaren. Ik focus volledig op dit klassement. Het zal nog spannend worden voor de eindzege."
   
  • Zdenek Stybar (21e): "Het was heel lastig vandaag en ik heb veel afgezien. Mijn start was niet goed. De eerste ronden moest ik veel lopen. In de slotfase heb ik veel fouten gemaakt, maar ik heb er toch van genoten. Ik hoop dat het één van de komende wedstrijden wel lukt om mee te doen voorin. Het WK? Dat is heel dicht bij het wegseizoen. Voor een 15e plaats ga ik het ook niet doen."

  Uitslag WB-veldrit Heusden-Zolder:

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u02'49"
  2. Wout van Aert +16"
  3. Joris Nieuwenhuis (Ned) +29"
  4. Toon Aerts +35"
  5. Laurens Sweeck  
  6.         Quinten Hermans +55"
  7. David van der Poel (Ned) +1'03"
  8. Lars van der Haar (Ned) +1'07"
  9. Corné van Kessel (Ned) +1'10"
  10. Daan Soete  +1'17"

  Van der Poel: "Had in het begin niet de behoefte om over te nemen"

  Aerts: "Het zal nog spannend worden voor de Wereldbeker"

  Van Aert: "Die lekke band was om te rotten"

  Stybar: "Ik heb echt afgezien"

  Fase per fase

  1. 16 uur 11. Stybar 21e. Ook de eerste cross van het seizoen van Stybar zit erop. Hij komt als 21e over de finishlijn op 2'48" van winnaar Van der Poel.
  2. 16 uur 06. EINDE. Van der Poel mag voor de 18e keer dit seizoen zijn handen in de lucht gooien. De Europese kampioen speelde ook in Zolder met de tegenstand. Van Aert is tweede op 16 seconden. Nieuwenhuis is 3e op 29 seconden.
  3. 16 uur 04. Van Aert ziet Van der Poel rijden. De zege zit er niet meer in voor de wereldkampioen, maar hij mag best tevreden zijn over zijn wedstrijd.
  4. 16 uur 03. 19 seconden. De voorsprong van Van der Poel is gezakt tot 19 seconden. Wordt het nog spannend?
  5. 16 uur 01. Van der Poel moet even van de fiets bergop. Heeft de wereldkampioen dat gezien?
  6. 16 uur 01. Van der Poel is bezig aan zijn ereronde, maar kan toch niet helemaal op zijn lauweren rusten. Van Aert nadert weer tot op 21 seconden.
  7. 15 uur 58. LAATSTE RONDE. De bel luidt in Zolder. Van der Poel is nog een ronde verwijderd van zijn 4e opeenvolgende zege in de Wereldbeker, zijn 17e van het seizoen.
  8. 15 uur 57. Het verschil tussen Van Aert en Nieuwenhuis is 13 seconden. De podiumplaatsen liggen vast als er geen ongelukken meer gebeuren.
  9. 15 uur 56. Van der Poel loopt weer wat uit op Van Aert: 26 seconden. De Europese kampioen speelt ook in Zolder met de tegenstand.
  10. 15 uur 55. Van der Poel beseft dat Van Aert dichter is gekomen en gaat nog eens goed op de trappers staan.
  11. 15 uur 52. EINDE RONDE 7. Nog twee ronden op de teller. Van Aert jaagt nu alleen op Van der Poel. De achterstand: 21 seconden.
  12. 15 uur 52. "De conditie van Van Aert is heel goed. Zonder die lekke band hadden we een heel andere race gehad". Christoph Roodhooft.
  13. 15 uur 51. Van Aert komt door zijn inspanningen dichter bij Van der Poel. De Nederlander lijkt toch alles goed onder controle te hebben.
  14. 15 uur 50. Nieuwenhuis moet alle zeilen bijzetten om Van Aert te kunnen volgen. Aerts heeft het moeilijk en zit in de problemen wat het WB-klassement betreft want Hermans en Sweeck zijn sneller in de sprint.
  15. 15 uur 47. "Voor de ereplaatsen zullen de sprinterskwaliteiten aangesproken worden". Michel Wuyts.
  16. 15 uur 45. EINDE RONDE 6. De zesde ronde zit erop voor Van der Poel. Van Aert heeft gezien dat Aerts niet mee is en trekt door op het asfalt. De achterstand op Van der Poel: 32 seconden.
  17. 15 uur 44. Aerts moet van de fiets bergop. Nieuwenhuis en Van Aert lijken weg.
  18. 15 uur 44. Nieuwenhuis ziet dat er kansen zijn op een podiumplaats en voert het tempo op. Aerts heeft het moeilijk, Van Aert gaat over de WB-leider.
  19. 15 uur 42. Stybar 17e. Stybar is ondertussen aardig opgeschoven en de top 20 binnen gedoken. De Tsjech is 17e op 1'42" van Van der Poel.
  20. 15 uur 41. "Ik verwacht nog een aanval van onze Nederlandse vriend Nieuwenhuis. Hij mag wel niet te lang wachten, de slotronde is voor Van Aert". Michel Wuyts.