Ga naar de inhoud
Van der Poel boekt in Sint-Niklaas zijn 16e zege van het seizoen.
Van der Poel boekt in Sint-Niklaas zijn 16e zege van het seizoen.

kalender Soudal Classics

datum cross winnaar winnares
27/10/18 Neerpelt Sweeck Betsema
01/12/18 Hasselt Pauwels Van Loy
22/12/18 Sint-Niklaas Van der Poel Cant
20/02/18 Waregem Aerts Wyman
23/02/19 Leuven Aerts Betsema

Hermans spartelt lang tegen in Sint-Niklaas, maar Van der Poel wint toch gemakkelijk

 za 22 december 2018 17:06

Mathieu van der Poel heeft ook in Sint-Niklaas zijn zegereeks voortgezet. Quinten Hermans bood lang weerstand, maar moest de Europese kampioen dan toch laten gaan. Wereldkampioen Wout van Aert en Toon Aerts waren er niet bij in de Waaslandcross.

Bekijk het verslag van de Waaslandcross

Geen soloslim vanaf de start

Van der Poel wilde er in Sint-Niklaas niet meteen aan beginnen met het oog op de zware cross van morgen in Namen. Quinten Hermans gooide dan maar als eerste de knuppel in het hoenderhoek en kreeg Van der Poel, Meeusen, Soete en Vanthourenhout met zich mee.

 

In de vierde ronde testte de Europese kampioen een eerste keer echt zijn benen, enkel Hermans kon volgen. Wanneer Van der Poel nog een keertje doortrok in het zand, leek ook de veer bij de Lion van Telenet-Fidea gebroken. 

 

Van der Poel hield alles goed onder controle en liet Hermans spartelen op een tiental seconden. De 16e seizoenszege van de Nederlander kwam nooit meer in gevaar. 

 

Hermans bolde als tweede over de finishlijn op net geen 15 seconden en was daar maar wat gelukkig mee. Tom Meeusen, ploegmaat van Van der Poel, mocht als 3e mee het podium op. 

Uitslag

1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u03'41"
2. Quinten Hermans  op 14"
3. Tom Meeusen  28"
4. Tom Pidcock (GBr) 42"
5. Dieter Vanthhourenhout 45"
6. Nicolas Cleppe 1'44"
7. Daan Soete 2'28"
8. Marcel Meisen (Dui) 2'59"
9. Diether Sweeck  3'20"
10. Victor Vandebosch 3'58"

Reacties:

  • Mathieu van der Poel (winnaar): "Er stond hier vandaag heel veel wind. Met de zware cross van morgen in het verschiet was het de bedoeling om iets trager te starten. Iemand anders versnelde dan en zo werd het toch een lastige cross. Quinten Hermans bleef lang druk zetten. Het was wat zoeken en tasten en door de wind zat je snel tegen de limiet. Er komt nu een drukke periode aan. Het wordt afzien."
 
  • Quinten Hermans (2e): "Ik heb nooit echt geloofd dat ik Van der Poel kon verslaan vandaag. Ik was wat verrast dat hij zo lang wachtte. Normaal is hij weg in de eerste ronde. Ik geloofde in een Koppenberg-scenario en bleef druk zetten. Maar hij had alles goed onder controle en raakte alleen voorop. Toch deed het deugd om hem niet te ver weg te zien rijden."
 
  • Tom Meeusen (3e): "Van der Poel en Hermans waren beter vandaag en ik liet ze rijden. Er kwamen nog twee renners terug en zo zat ik toch een hele koers à bloc. Door de wind was het ook afzien. Ik ben blij dat ik nog eens op het podium sta."

Van der Poel: "Zat al snel tegen mijn limiet"

Hermans: "Verrast dat Van der Poel zo lang wachtte"

Meeusen: "Blij dat ik nog eens op podium sta"

Fase per fase

16:04

EINDE

De 16e seizoenszege van Mathieu van der Poel is een feit. Quinten Hermans spartelde lang tegen en komt op 14 seconden als 2e over de finishlijn. Meeusen is een knappe 3e.
16:01
Van der Poel vliegt een laatste keer over de balkjes. De Europese kampioen kan beginnen uit te bollen want zijn voorsprong is ondertussen geruststellend te noemen.
15:59

"Puik gedaan Quinten Hermans"

Michel Wuyts
15:58

LAATSTE RONDE

Van der Poel hoort de bel en is nog één ronde verwijderd van zijn 16e zege van het seizoen. Hermans verliest opnieuw wat meer terrein en volgt op 22 seconden als tweede. Meeusen lijkt zeker van de 3e podiumplaats op 40 seconden.
15:56
Pidcock raakt maar niet bij Meeusen en verliest wat terrein. Vanthourenhout heeft zijn wagon weer aangepikt.
15:55
Van der Poel gunt het volk ook wat bij een sprong. De Nederlander speelt ook vandaag met de pedalen.
15:53

EINDE RONDE 9

Nog twee ronden op de teller in Sint-Niklaas. Van der Poel lijkt zegezeker.
15:52

"We hebben besloten om het contract van Quinten Hermans bij Telenet-Fidea niet meer te verlengen. Ik kan bevestigen dat hij bij een andere ploeg zal rijden"

Hans van Kasteren (manager Hermans)
15:51
In de strijd voor plaats 3 heeft Meeusen opnieuw wat meer afstand genomen op Pidcock: 9 seconden.
15:50
Hermans staat stil in het zand en zo is de voorsprong van Van der Poel plots opgelopen tot 16 seconden. De zege is gaan vliegen.
15:48
Van der Poel wisselt verrassend van fiets. Hermans doet dat niet en knabbelt zo weer twee seconden van de voorsprong.
15:47
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:46

EINDE RONDE 8

Nog drie ronden scheiden Van der Poel van zijn 16e seizoenszege. Hermans volgt nu op 9 seconden, Meeusen wacht Pidcock op in de strijd om de derde plaats.
15:46
Pidcock gaat voorbij Vanthourenhout naar de vierde plaats. Een podiumplaats is ook nog mogelijk voor de jonge Brit want Meeusen rijdt nog 8 seconden verder.
15:44

8 seconden

Een zandstrook. Zo groot is de voorsprong van Van der Poel op Hermans. Over meer dan 8 seconden gaat het niet.
15:43
Van der Poel vliegt nog eens gezwind over de balkjes. Ook Hermans springt meer dan behoorlijk.
15:42
Hermans heeft het nu toch wat moeilijker om Van der Poel te volgen. Hij ziet de witte trui van de Europese kampioen steeds kleiner worden.
15:41

EINDE RONDE 7

Met nog 4 ronden op de teller moet Van der Poel nog altijd vechten om helemaal safe te zijn. Hermans volgt op 8 seconden, Meeusen op 15 seconden.