• home
 • video
 • pas verschenen

  Hermans spartelt lang tegen in Sint-Niklaas, maar Van der Poel wint toch gemakkelijk

  Mathieu van der Poel heeft ook in Sint-Niklaas zijn zegereeks voortgezet. Quinten Hermans bood lang weerstand, maar moest de Europese kampioen dan toch laten gaan. Wereldkampioen Wout van Aert en Toon Aerts waren er niet bij in de Waaslandcross.

  Bekijk het verslag van de Waaslandcross

  Geen soloslim vanaf de start

  Van der Poel wilde er in Sint-Niklaas niet meteen aan beginnen met het oog op de zware cross van morgen in Namen. Quinten Hermans gooide dan maar als eerste de knuppel in het hoenderhoek en kreeg Van der Poel, Meeusen, Soete en Vanthourenhout met zich mee.

   

  In de vierde ronde testte de Europese kampioen een eerste keer echt zijn benen, enkel Hermans kon volgen. Wanneer Van der Poel nog een keertje doortrok in het zand, leek ook de veer bij de Lion van Telenet-Fidea gebroken. 

   

  Van der Poel hield alles goed onder controle en liet Hermans spartelen op een tiental seconden. De 16e seizoenszege van de Nederlander kwam nooit meer in gevaar. 

   

  Hermans bolde als tweede over de finishlijn op net geen 15 seconden en was daar maar wat gelukkig mee. Tom Meeusen, ploegmaat van Van der Poel, mocht als 3e mee het podium op. 

  Uitslag

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u03'41"
  2. Quinten Hermans  op 14"
  3. Tom Meeusen  28"
  4. Tom Pidcock (GBr) 42"
  5. Dieter Vanthhourenhout 45"
  6. Nicolas Cleppe 1'44"
  7. Daan Soete 2'28"
  8. Marcel Meisen (Dui) 2'59"
  9. Diether Sweeck  3'20"
  10. Victor Vandebosch 3'58"

  Reacties:

  • Mathieu van der Poel (winnaar): "Er stond hier vandaag heel veel wind. Met de zware cross van morgen in het verschiet was het de bedoeling om iets trager te starten. Iemand anders versnelde dan en zo werd het toch een lastige cross. Quinten Hermans bleef lang druk zetten. Het was wat zoeken en tasten en door de wind zat je snel tegen de limiet. Er komt nu een drukke periode aan. Het wordt afzien."
   
  • Quinten Hermans (2e): "Ik heb nooit echt geloofd dat ik Van der Poel kon verslaan vandaag. Ik was wat verrast dat hij zo lang wachtte. Normaal is hij weg in de eerste ronde. Ik geloofde in een Koppenberg-scenario en bleef druk zetten. Maar hij had alles goed onder controle en raakte alleen voorop. Toch deed het deugd om hem niet te ver weg te zien rijden."
   
  • Tom Meeusen (3e): "Van der Poel en Hermans waren beter vandaag en ik liet ze rijden. Er kwamen nog twee renners terug en zo zat ik toch een hele koers à bloc. Door de wind was het ook afzien. Ik ben blij dat ik nog eens op het podium sta."

  Van der Poel: "Zat al snel tegen mijn limiet"

  Hermans: "Verrast dat Van der Poel zo lang wachtte"

  Meeusen: "Blij dat ik nog eens op podium sta"

  Fase per fase

  1. 16 uur 04. EINDE . De 16e seizoenszege van Mathieu van der Poel is een feit. Quinten Hermans spartelde lang tegen en komt op 14 seconden als 2e over de finishlijn. Meeusen is een knappe 3e.
  2. 16 uur 01. Van der Poel vliegt een laatste keer over de balkjes. De Europese kampioen kan beginnen uit te bollen want zijn voorsprong is ondertussen geruststellend te noemen.
  3. 15 uur 59. "Puik gedaan Quinten Hermans". Michel Wuyts.
  4. 15 uur 58. LAATSTE RONDE. Van der Poel hoort de bel en is nog één ronde verwijderd van zijn 16e zege van het seizoen. Hermans verliest opnieuw wat meer terrein en volgt op 22 seconden als tweede. Meeusen lijkt zeker van de 3e podiumplaats op 40 seconden.
  5. 15 uur 56. Pidcock raakt maar niet bij Meeusen en verliest wat terrein. Vanthourenhout heeft zijn wagon weer aangepikt.
  6. 15 uur 55. Van der Poel gunt het volk ook wat bij een sprong. De Nederlander speelt ook vandaag met de pedalen.
  7. 15 uur 53. EINDE RONDE 9. Nog twee ronden op de teller in Sint-Niklaas. Van der Poel lijkt zegezeker.
  8. 15 uur 52. "We hebben besloten om het contract van Quinten Hermans bij Telenet-Fidea niet meer te verlengen. Ik kan bevestigen dat hij bij een andere ploeg zal rijden". Hans van Kasteren (manager Hermans).
  9. 15 uur 51. In de strijd voor plaats 3 heeft Meeusen opnieuw wat meer afstand genomen op Pidcock: 9 seconden.
  10. 15 uur 50. Hermans staat stil in het zand en zo is de voorsprong van Van der Poel plots opgelopen tot 16 seconden. De zege is gaan vliegen.
  11. 15 uur 48. Van der Poel wisselt verrassend van fiets. Hermans doet dat niet en knabbelt zo weer twee seconden van de voorsprong.
  12. 15 uur 46. EINDE RONDE 8. Nog drie ronden scheiden Van der Poel van zijn 16e seizoenszege. Hermans volgt nu op 9 seconden, Meeusen wacht Pidcock op in de strijd om de derde plaats.
  13. 15 uur 46. Pidcock gaat voorbij Vanthourenhout naar de vierde plaats. Een podiumplaats is ook nog mogelijk voor de jonge Brit want Meeusen rijdt nog 8 seconden verder.
  14. 15 uur 44. 8 seconden. Een zandstrook. Zo groot is de voorsprong van Van der Poel op Hermans. Over meer dan 8 seconden gaat het niet.
  15. 15 uur 43. Van der Poel vliegt nog eens gezwind over de balkjes. Ook Hermans springt meer dan behoorlijk.
  16. 15 uur 42. Hermans heeft het nu toch wat moeilijker om Van der Poel te volgen. Hij ziet de witte trui van de Europese kampioen steeds kleiner worden.
  17. 15 uur 41. EINDE RONDE 7. Met nog 4 ronden op de teller moet Van der Poel nog altijd vechten om helemaal safe te zijn. Hermans volgt op 8 seconden, Meeusen op 15 seconden.
  18. 15 uur 40. Meeusen sukkelt wat in de achtergrond. Zijn podiumplaats lijkt wel vrij zeker op dit moment. Vanthourenhout volgt wat verderop op plaats 4, Pidcock is 5e.
  19. 15 uur 39. De veer kraakt maar niet bij Hermans. De jonge Belg blijft tegenspartelen.
  20. 15 uur 37. Hermans lijkt weer wat dichterbij te komen. De Telenet Fidea-renner is in zijn dagje vandaag.
  21. 15 uur 36. "Van der Poel rijdt op de limiet. Hermans begraaft de strijdbijl niet en volgt op 5 seconden". Renaat Schotte.
  22. 15 uur 35. EINDE RONDE 6. Van der Poel legt zich plat in de laatste rechte lijn maar Hermans en Meeusen zijn niet heel ver. De Nederlander is nog altijd niet verlost van zijn achtervolgers.
  23. 15 uur 34. Van der Poel komt goed weg in de afdaling. Hij lijkt ten val te komen, maar herstelt nog net.
  24. 15 uur 33. Van der Poel test de benen nog een keer en opnieuw kan de rest niet volgen. Is hij nu wel definitief vertrokken?
  25. 15 uur 30. Voor Soete zit de race er zo goed als op door kettingproblemen. Hij verliest veel tijd en ziet de ene na de andere concurrent voorbijstormen.
  26. 15 uur 29. Drie leiders. Hermans komt aansluiten en neemt meteen ook over van Van der Poel, die flirt met de pootjes van de hekkens. Ook Meeusen doet weer helemaal mee.
  27. 15 uur 29. EINDE RONDE 5. Hermans volg verrassend lang. Op het einde van de 5e ronde is Van der Poel nog niet zegezeker.
  28. 15 uur 27. "Van der Poel heeft drie seconden. Misschien is het wel al gebeurd". Renaat Schotte.
  29. 15 uur 26. Van der Poel heeft een versnelling geplaatst na de balkjes. Enkel Hermans blijft in de buurt.
  30. 15 uur 25. Soete is opnieuw komen aansluiten. Ook Meeusen en Vanthourenhout zijn niet veraf.
  31. 15 uur 23. "Van der Poel speelt ermee". Michel Wuyts.
  32. 15 uur 23. EINDE RONDE 4 . Hermans heeft zich herpakt en gaat mee met de Nederlander. De vierde ronde zit er ondertussen op.
  33. 15 uur 22. Van der Poel gaat naar de kop van de wedstrijd en zet de rest onder druk in de technische zone. Hermans en co laten een gaatje.
  34. 15 uur 20. "Ik denk dat Van der Poel op reserve rijdt. Wat Quinten voorlopig doet is uitstekend. Hij moet wel zijn verstand gebruiken". Kris Wouters (Telenet Fidea Lions).
  35. 15 uur 19. Van der Poel schuift wat op in de materiaalzone. Wanneer plaatst de Europese kampioen zijn eerste demarrage?
  36. 15 uur 19. Hermans houdt een strak tempo aan. Soete, Meeusen, Van der Poel en Vanthourenhout volgen goed. .
  37. 15 uur 16. EINDE RONDE 3. Ook de derde ronde is verleden tijd. Nog 8 stuks op de teller.
  38. 15 uur 16. Tom Pidcock krijgt het lastig in de achtervolging. "Het gaat iets te snel voor de kleine", zegt Paul Herygers.
  39. 15 uur 14. "Ik denk niet dat Mathieu bewust aan het wachten is. Ik ga ervan uit dat hij nu nog niet vol rijdt. Het is wat zoeken". Adrie van der Poel.
  40. 15 uur 13. Van der Poel schuift op in het zand. Hij lijkt aan te zetten, maar wacht toch nog wat met zijn demarrage. .
  41. 15 uur 12. EINDE RONDE 2. Ook na de tweede ronde is Van der Poel nog niet weg. Meeusen, Hermans, Soete en Vanthourenhout zijn nog mee met de Nederlander.
  42. 15 uur 09. De koppositie is voorlopig voor Quinten Hermans. Ploegmakkers Meeusen en Van der Poel bekijken het vanaf de tweede lijn.
  43. 15 uur 07. "Van der Poel maakt voorlopig geen aanstalten om er korte metten mee te maken. De rest mag blij zijn". Paul Herygers.
  44. 15 uur 06. EINDE RONDE 1. De eerste ronde zit erop in Sint-Niklaas. Mathieu van der Poel is nog niet weg. Dat zijn we niet gewoon.
  45. 15 uur 05. Meeusen en Van der Poel schuiven in de afdaling. De Nederlander verliest daardoor een aantal plaatsen.
  46. 15 uur 03. Soete trekt stevig door in het zand. Meeusen en Van der Poel gaan goed mee. Vanthourenhout moet al een gaatje laten.
  47. 15 uur 01. Iedereen vliegt gezwind over het muurtje. Meeusen, die hier twee jaar geleden won, leidt de dans voor Soete en Van der Poel.
  48. 15 uur . START. We zijn eraan begonnen in Sint-Niklaas. Van der Poel is als een speer vertrokken. Meisen, Meeuwen en Soete zijn ook goed weg.
  49. 14 uur 55. Pidcock van de partij. Tom Pidcock rijdt vandaag mee met de profs in Sint-Niklaas. Hij krijgt een plaats op de eerste startrij naast onder meer Duits kampioen Marcel Meisen.
  50. 14 uur 46. "Ik ben hier wel omdat ik morgen geen klassement in de WB te verdedigen heb. Twee crossen per weekend is voor mij ook geen probleem. Ik ben niet per se slechter de tweede dag". Mathieu van der Poel.
  51. 11 uur 03. Goede herinneringen voor Meeusen. Tom Meeusen boekte twee jaar geleden zijn laatste profzege in Sint-Niklaas. De ploegmaat van Mathieu van der Poel wil zich ook vandaag laten zien. "Het parcours is me op het lijf geschreven. Een zandcross op een mooie locatie met technische passages en die sprong over het muurtje, daar houd ik wel van.".
  52. 11 uur 02. "In de cross moet je geen cadeautjes verwachten. De kans is groot dat Mathieu vandaag opnieuw wint. Voor mij is het een leuke kans om me opnieuw te bewijzen". Tom Meeusen (ploegmaat van Mathieu van der Poel).
  53. 11 uur . Nummer 16 van het seizoen voor Van der Poel? Vorig seizoen ging de zege in Sint-Niklaas naar Wout van Aert. De wereldkampioen klopte toen Toon Aerts en Quinten Hermans. Dit seizoen zijn alle ogen uiteraard gericht op Mathieu van der Poel. Pakt de Europese kampioen in Sint-Niklaas zijn 16e zege van het seizoen?
  54. 10 uur 57. Het parcours van de Waaslandcross.

   Het parcours van de Waaslandcross

  55. 10 uur 57. Van der Poel wel, Van Aert niet. Net als bij de vrouwen oogt ook bij de mannen het deelnemersveld van de Waaslandcross niet al te indrukwekkend. Mathieu van der Poel start wel in Sint-Niklaas, maar Wout van Aert, Toon Aerts en Laurens Sweeck zijn er niet bij. Zij zetten alles op de WB-cross van morgen in Namen.