Mountainbikester Neff geeft Cant het nakijken in de GP Sven Nys

  Sanne Cant heeft het nieuwe jaar niet kunnen inzetten met een zege in de GP Sven Nys. Jolanda Neff, een wereldtopper op de mountainbike, kon met haar superieure techniek het verschil maken op het modderige parcours.

  Verslag van de GP Sven Nys bij de vrouwen

  Neff verrast Cant

  Wie zou Sanne Cant wat maken, nu zowat alle Nederlandse toppers (Vos, Worst, Brand, Betsema,...) de Balenberg links lieten liggen? Niemand, zo leek het in de eerste ronde, toen de wereldkampioene al meteen een ruime voorsprong nam, tot 20 seconden toe.

   

  Cant leek op weg naar een soloslim, maar Jolanda Neff (die al indruk had gemaakt door bij de start als een pijl uit een boog weg te schieten) reed in een mum van tijd naar de leidster.

   

  De 2 losten elkaar voor de rest van de cross van geen vin. Cant leek te azen op een nieuwe snelle slotronde, maar het was Neff die haar techniek op de dalende stukken perfect kon uitspelen. De Zwitserse, ex-wereldkampioene op de mountainbike en al de hele week aan het slapen en trainen bij Sven Nys, zette Cant onder druk en die maakte een foutje dat haar de zege zou kosten.

  Cant komt ten val in de slotronde in Baal

  Cant: "Zag er goed uit, tot ik met gezicht in modder ging liggen"

  • Jolanda Neff: "Dit was een perfecte race van start tot finish voor mij. Eindelijk kon ik ook eens vanaf het begin vooraan meedoen. Dit is wel iets totaal anders dan mountainbike. Hier telt elke bocht, elke hindernis en moet je knokken voor elke seconde."
  • Sanne Cant: "Ik voelde me beter dan Neff, zeker bergop, en had de indruk dat ze op haar limiet zat. Het zag er dus goed uit, tot ik het nodig vond om met mijn gezicht in de modder te gaan liggen. Ik nam het foute spoor en ging over de kop."

  Uitslag GP Sven Nys (vrouwen)

  1.  Jolanda Neff (Zwi) in 46'45"
  2. Sanne Cant op 27"
  3. Nikki Brammeier (GBr) - 1'06"
  4. Loes Sels - 1'14"
  5. Eva Lechner (Ita) - 1'24"
  6. Katie Compton (VS) - 1'25"
  7. Kaitlin Keough (VS) - z.t.
  8. Laura Verdonschot - 2'02"
  9. Sophie de Boer (Ned) - 2'39"
  10. Jenn Jackson (Can) - 2'40"

  Fase per fase

  1. 14 uur 40. Neff profiteert van val van Cant in de slotronde en wint de GP Sven Nys.

   Neff profiteert van val van Cant in de slotronde en wint de GP Sven Nys

  2. 14 uur 33. Podium. Cant geeft uiteindelijk nog 27 seconden prijs op Neff, maar toch doet ze nog een goeie zaak in het klassement. De 3e podiumplaats is zoals verwacht voor Nikki Brammeier.
  3. 14 uur 32. Cant komt ten val in de slotronde in Baal.

   Cant komt ten val in de slotronde in Baal

  4. 14 uur 32. Neff wint! Neff trekt er nog een sprintje uit in de laatste meters en strekt dan de armen. Een eerste topzege in het veld voor de Zwitserse en die heeft ze zeker niet gestolen.
  5. 14 uur 31. "Neff wordt ooit wereldkampioene veldrijden. Daar hoeft geen tekeningetje bij.". Paul Herygers.
  6. 14 uur 31. Bij Cant is de bobijn af. Ze heeft zich verzoend met een 2e plaats.
  7. 14 uur 29. De podiumplaatsen lijken vast te liggen, want Nikki Brammeier heeft een kloof geslagen met de anderen.
  8. 14 uur 27. Het verschil bij het tussenpunt halverwege is 10 seconden. Het beste bij Cant lijkt eraf, al is de flukse stijl van Neff in vergelijking met het stoempen van Cant misschien verraderlijk.
  9. 14 uur 26. "Wat hier aan het gebeuren is, is goed voor de Zwitserse cross. Want Neff wil doorgaan tot aan het WK.". Michel Wuyts.
  10. 14 uur 25. Val Cant. In een dalend stuk zet Neff Cant weer onder druk. Cant blijft in de modder steken en Neff lijkt ribbedebie.
  11. 14 uur 24. Neff heeft weer een kloofje van een paar meter. Wat is het antwoord van onze landgenote?
  12. 14 uur 23. Laatste ronde. Nog altijd geen afscheiding tussen Neff en Cant, maar nu komt wel de specialiteit van Cant eraan: de slotronde.
  13. 14 uur 22. Neff zet Cant vooral onder druk in de afdalingen, maar de wereldkampioene vangt het voorlopig nog goed op.
  14. 14 uur 21. Achter het kopduo zien we nu 4 vrouwen bij elkaar: Keough, Sels, Verdonschot en Compton.
  15. 14 uur 18. "Na 40 minuten zou dat kleine verzetje in het voordeel van Neff kunnen uitdraaien.". Paul Herygers.
  16. 14 uur 13. Nog 2 ronden. Cant en Neff beëindigen de 3e ronde met een riante voorsprong op de rest van het pak. Daarachter lijkt Compton een hand uit te steken naar de laatste podiumplaats.
  17. 14 uur 12. Sterke Neff rijdt naar Cant: "Ze vlamt er naar toe: jawadde!".

   Sterke Neff rijdt naar Cant: "Ze vlamt er naar toe: jawadde!"

  18. 14 uur 11. Cant is nog helemaal niet klaar met Neff. Die enkele zones heeft op het parcours waar ze met haar technische vermogen het verschil kan maken. Maar houdt ze dit ook 3 kwartier vol?
  19. 14 uur 09. "Neff heeft lef". Paul Herygers.
  20. 14 uur 08. De motor van Neff is aangeslagen en het is nu Cant die op haar beurt een kloof moet dichten op de Zwitserse.