Van der Poel is ondanks foutjes en pech ook oppermachtig in Baal

  Mathieu van der Poel heeft het nieuwe jaar ingezet zoals hij het oude heeft afgesloten: met een zege. Van der Poel reed geen vlekkeloze cross, maar had aan de finish toch genoeg voorsprong om Toon Aerts te onttronen als leider in de DVV-trofee.

  Verslag van de GP Sven Nys

  Van der Poel klopt bijna Van der Poel

  Wie zou Mathieu van der Poel, ook bij afwezigheid van Wout van Aert, iets in de weg kunnen leggen in Baal? Misschien wel Van der Poel zelf, want in zijn enthousiasme er vanaf het begin korte metten mee te maken, maakte de Europese kampioen een slipper, die hem ook problemen met zijn fiets opleverde.

   

  Vanuit de achtergrond moest Van der Poel naar voren stormen, iets wat hij in nauwelijks een ronde tijd voor elkaar bracht. Hij duldde het gezelschap van Aerts, Iserbyt en co maar heel even.

   

  Het was duidelijk dat Van der Poel vandaag al de eerste plaats in de DVV-trofee wou veroveren. Door zijn zwakke start had Aerts door de bonificaties wat kunnen uitlopen, dus Van der Poel kon zich niet intomen. Op de vermaledijde dirt jumps, die Van der Poel maar niets vond, ging de Nederlander bijna op zijn smikkel en door een lekke band moest hij nog een deel van zijn voorsprong inleveren.

   

  Maar dat mocht allemaal niet baten. Aerts bewoog hemel en aarde, maar bolde uiteindelijk toch meer dan een halve minuut na de ongenaakbare Van der Poel over de finish.

  Uitslag GP Sven Nys (mannen)

  1. Mathieu van der Poel (Ned)
  2. Toon Aerts
  3. Laurens Sweeck
  4. Eli Iserbyt
  5. Kevin Pauwels
  6. Corné van Kessel (Ned)
  7. Tom Meeusen
  8. Tom Pidcock (GBr)
  9. Michael Vanthourenhout
  10. Lars van der Haar (Ned)

  Van der Poel verliest wat van zijn voorsprong door een lekke band

  Van der Poel vermijdt maar nipt valpartij op de bultjes: "Beeld van het Jaar!"

  Van der Poel gaat tegen de grond in de eerste ronde en verliest heel wat tijd

  Van der Poel: "Had gehoopt om meer te kunnen uitlopen"

  • Mathieu van der Poel: "Ik hoop dat ik hierbij alle pech voor 2019 al heb gehad. Het was een vrij incidentrijke wedstrijd. Die eerste val was mijn eigen schuld, moet ik toegeven. Ik ben blij met de winst, maar ik had toch gehoopt om meer te kunnen uitlopen in de stand."
  • Toon Aerts: "Ik voelde al bij de verkenning dat ik geen superdag had. Ik zat een beetje op mijn basisniveau. Maar omdat dit parcours mij wel ligt, was dat toch voldoende om 2e te worden. Ik verwacht nog een spannende strijd voor het eindklassement. Dat maakt het nog leuk de komende weken."

  Van der Poel: "Ik hoop dat dit de pech voor het nieuwe jaar was"

  Aerts: "Misschien dat die 15 bonificatieseconden nog wel bepalend zullen worden"

  Sweeck: "Blij dat ik de kerstperiode met een goed gevoel kan afsluiten"

  Fase per fase

  1. 16 uur . Van der Poel soleert naar winst in Baal en is de nieuwe leider in de DVV-trofee.

   Van der Poel soleert naar winst in Baal en is de nieuwe leider in de DVV-trofee

  2. 15 uur 56. Aerts komt binnen op 34 seconden en verliest dus zijn leidersplaats aan Van der Poel. Sweeck verovert de laatste podiumplaats, Iserbyt is 4e.
  3. 15 uur 56. Van der Poel kiest voor sprint in plaats van zegegebaar. Van der Poel draait het asfalt op en sprint tot op de finish, vechtend voor elke seconde.
  4. 15 uur 53. De strijd om de laatste podiumplaats gaat tussen Iserby, Sweeck en Van Kessel. Wordt het een sprintje tussen die 3?
  5. 15 uur 53. Aerts heeft toch weer wat tijd moeten prijsgeven. Halverwege de slotronde is het verschil 29 tellen. Van der Poel is niet alleen op weg naar zijn 21e zege, maar ook naar de leidersplaats.
  6. 15 uur 48. Slotronde. Aerts komt over de finish op 26 seconden van Van der Poel. Virtueel staan ze dus gelijk in het klassement.
  7. 15 uur 47. Het wordt kantjeboord voor de eerste plaats in de DVV-trofee voor Aerts. Dat beseft hij zelf ook en dus geeft Aerts er nog eens een serieuze lap op in de achtervolging.
  8. 15 uur 46. Van der Poel bouwt voorsprong weer op naar 24 seconden: "Aerts heeft een probleem".

   Van der Poel bouwt voorsprong weer op naar 24 seconden: "Aerts heeft een probleem"

  9. 15 uur 42. Van der Poel lijkt iets meer zekerheid in te bouwen en loopt dan ook niet meer uit. Het is Aerts die wat afstand neemt van de anderen.
  10. 15 uur 41. "Van der Poel is andermaal bezig de tegenstand te overklassen.". Michel Wuyts.
  11. 15 uur 41. Van der Poel verliest wat van zijn voorsprong door een lekke band.

   Van der Poel verliest wat van zijn voorsprong door een lekke band

  12. 15 uur 40. Nog 2 ronden. Van der Poel gaat de laatste 2 ronden in met een buffer van 24 seconden. Het wordt toch weer gewoon een onemanshow.
  13. 15 uur 37. Van der Poel heeft er toch weer een paar secondjes bijgelapt. Het wordt nog een spannende strijd om de koppositie in de DVV-trofee.
  14. 15 uur 34. "Van der Poel moet weer het ritme vinden. Hij moet vanaf 0 weer beginnen op te bouwen.". Paul Herygers.
  15. 15 uur 34. De wissel in de materiaalpost komt als geroepen voor Van der Poel. Hij heeft nog een goeie 10 seconden over van zijn aanvankelijk riante voorsprong.
  16. 15 uur 34. Stybar verwent het publiek met jumps over de bultjes.

   Stybar verwent het publiek met jumps over de bultjes

  17. 15 uur 32. Van der Poel lek. Het probleem van Van der Poel is gevonden. Hij heeft vooraan een lekke band. Het verschil is geslonken naar 16 seconden, dus zoveel geeft hij niet prijs.
  18. 15 uur 32. "Van der Poel schudt van "neen". Is er een probleem?". Michel Wuyts.
  19. 15 uur 31. Ondanks zijn capriolen op de dirt jumps lijkt Van der Poel toch weer uitgelopen te zijn. Achter hem troept het ook wat samen. Sweeck komt bij Aerts, Iserbyt en Van Kessel en ook Pidcock is aan het oprukken.
  20. 15 uur 30. Van der Poel vermijdt maar nipt valpartij op de bultjes: "Beeld van het Jaar!".

   Van der Poel vermijdt maar nipt valpartij op de bultjes: "Beeld van het Jaar!"