Beresterke Betsema duldt geen tegenstand en wint Scheldecross

  Denise Betsema heeft op het strand van Sint-Anneke de
  Scheldecross gewonnen. De Nederlandse haalde het voor haar landgenote Lucinda Brand en Laura Verdonschot. Cant werd zesde.

  Bekijk de hoogtepunten: Betsema wint de Scheldecross

  Dramatische start voor Betsema, fantastische terugkeer

  Op de eerste rij vertrokken, op de derde rij na het ingaan van de eerste bocht. Denise Betsema kon zich wellicht een betere start voorstellen. Maar veel tijd had de Nederlandse niet nodig om orde op zaken te stellen. 

   

  Nog geen halve ronde ver en daar was ze al. Betsema stoomde door naar een sterk gestarte Sels, maar liet ze al even snel weer achterwege. Wereldkampioene Cant kende ook geen goede start, maar zij kon het spoor van Betsema niet meteen volgen.

   

  Terwijl Betsema de seconden bij elkaar opstapelde, achtte Brand haar moment gekomen om te versnellen. Ze zag haar landgenote bij momenten voor zich rijden, maar kwam niet dichter dan 8 seconden. Een tweede plek kon ze wel vasthouden. 

   

  Achter de twee Nederlandse toppers streden Cant, Verdonschot, Sels en Alvarado om de derde stek. Die ging uiteindelijk naar een sterke Verdonschot. Cant moest tevreden zijn met een zesde plaats. Voor het eerst in 12 jaar geen podiumplek in de Scheldecross.

   

  Voor Betsema liep het allemaal vlotter. Na het zand in Koksijde was ze nu ook niet te kloppen in het zand van Sint-Anneke. 

  Uitslag vrouwen

  1. Denise Betsema (Ned) in 46'26"
  2. Lucinda Brand (Ned) op 23"
  3. Laura Verdonschot 29"
  4. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 35"
  5. Loes Sels 39"
  6. Sanne Cant 40"
  7. Sophie de Boer (Ned) 1'08"
  8. Nikki Brammeier (GBr) 1'17"
  9. Maud Kaptheijns (Ned)  
  10. Eva Lechner (Ita)  

  Betsema: "Het was vandaag wel heel erg koud"

  "Het water aan de Schelde hier doet me natuurlijk wel wat denken aan mijn thuisbasis, op het eiland.  Maar het was vandaag wel heel erg koud. Dat ik 9 op 16 wedstrijden heb gewonnen? Nu je het zo zegt, het is wel veel eigenlijk (lacht). Het is ontzettend mooi om in die winning mood te blijven."

   

  "Natuurlijk is het WK de grote droom, maar met zo'n onwijs sterk deelnemersveld wordt het een heel moeilijke opgave.  Dat ik er nu zelf bovenuit steek, daar heb ik ook geen verklaring voor. Ik heb hard gewerkt en dan is het heel mooi dat het zo uitpakt."

  Cant: "Er kan nog heel veel gebeuren"

  "De laatste ronde zijn we nog met vier. Dan raak ik in de laatste positie, maak ik een fout en als het wind mee is richting de meet, dan weet je dat het over is. Het is natuurlijk heel jammer dan de tweede (Van Loy) en derde (Van de Steene) van het klassement er niet bij waren. Ik wens ze veel beterschap."

   

  "Op zich doe ik wel een goede zaak in het klassement. Ik verlies misschien een paar seconden, maar er komen nog veel wedstrijden en er kan nog veel gebeuren."

  Fase per fase

  1. 14 uur 34. Brand volgt op de tweede plek, de strijd om plek drie wordt gewonnen door Verdonschot. Alvarado is vierde, Sels vijfde. Cant moet tevreden zijn met een zesde stek.
  2. 14 uur 34. Betsema wint! Een beresterke Betsema duldt geen tegenstand en mag Scheldecross toevoegen aan haar erelijst. .
  3. 14 uur 32. Cant met een probleempje? In de achtervolgende groep op Betsema en Brand moet Cant buiten beeld een paar meters prijsgeven. Een podiumplek voor de wereldkampioene lijkt nu veraf.
  4. 14 uur 30. Betsema neemt afstand. De winst lijkt veraf voor Lucinda Brand. De Nederlandse valt weer wat terug en volgt op 18". Zonder ongelukken is Betsema opweg naar de winst.
  5. 14 uur 28. Laatste ronde! .
  6. 14 uur 26. Brand houdt het vuur erin. Het is een secondenspel vooraan in de cross. Betsema voelt Brand meer en meer opzetten en houdt nog maar 8" over. Kan Betsema haar voorsprong behouden?
  7. 14 uur 21. Voorlaatste ronde. Betsema heeft dan toch wat voorzichtigheid ingebouwd, want Brand snoept 3" van haar achterstand af. Nog 14" te gaan.
  8. 14 uur 20. Brand ziet Betsema, maar komt niets dichterbij. Achter de twee Nederlandse vrouwen, is alles opnieuw samen. Sels is ingehaald door Cant, Verdonschot en Alvarado.
  9. 14 uur 18. "Het lijkt zo moeiteloos bij Betsema door het zand". Michel Wuyts bij Sporza.
  10. 14 uur 14. Einde ronde 4. Bij het ingaan van de vijfde ronde (van de 7) zet Betsema het groepje Cant al op een halve minuut. Ook Brand komt geen seconde dichterbij haar landgenote, integendeel.
  11. 14 uur 09. Komt Cant nog terug? Terwijl Betsema gewoon blijft doorgaan, komt het groepje met Cant bijna tot bij Sels, al op 25". Daartussen rijdt ook Brand nog rond. Zij moet 10" zien goed te maken.
  12. 14 uur 03. Betsema - Brand - Sels. De top 3 voorlopig: Betsema voor Brand en Sels. Daarna volgen Cant, Kaptheijns en co, op ongeveer 20". .
  13. 14 uur 02. "Betsema gaat niet meer stilvallen, daarvoor is ze te vroeg opgestaan". Paul Herygers .
  14. 13 uur 58. Na een sterke zandpassage is Cant bezig aan een inhaalrace. Voorlopig hangt ze op 12" van Betsema.
  15. 13 uur 57. Denise Betsema gaat verschroeiend van start. Het tempo van Sels ligt niet hoog genoeg, dus probeert ze het alleen.
  16. 13 uur 55. Betsema stoomt door. Na een dramatische start van Denise Betsema, is de Nederlandse alweer helemaal naar voren gevlogen. Samen met Sels heeft ze enkele seconden op de eerste achtervolgers bij het ingaan van de tweede ronde.