Van der Poel is ook winterkoning in een ijzig koude Scheldecross

  Mathieu van der Poel is ook na de stageperiode op de afspraak. De Europese kampioen wint een snelle Scheldecross op het strand van Sint-Anneke. Zijn 14e zege van het seizoen. Van Aert wordt tweede, voor Aerts. 

  Samenvatting: Van der Poel wint een snelle Scheldecross

  Uitslag Scheldecross

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 58'57"
  2. Wout van Aert op 1'02"
  3. Toon Aerts 1'04"
  4. Michael Vanthourenhout 1'33"
  5. Laurens Sweeck 1'54"
  6. Corné van Kessel (Ned) 2'42"
  7. Lars van der Haar (Ned) 2'44"
  8. Tom Meeusen 2'57"
  9. Tim Merlier 3'46
  10. Michael Boros (Tsj) 3'47"

  Van der Poel wacht langer dan gewoonlijk, maar blijft ongenaakbaar

  Een verschroeiende start van Mathieu van der Poel zoals we de laatste maanden gewoon zijn, kwam er niet. Al lag het tempo nog steeds enorm hoog. Een sterke Aerts gunde de Europese kampioen geen meter voorsprong de eerste ronden.

   

  Aerts, de leider in het klassement, nam dan ook de volle buit in de tussensprint van de dag. Maar daar verspeelde hij misschien ook wel zijn beste kaarten. Van der Poel zag zijn metgezel op de adem trappen, het tempo ging er even uit. 

   

  Toen we plots een kopgroep van vijf hadden - met Van der Poel, Van Aert, Aerts, Vanthourenhout en Sweeck - besloot de Nederlander dan toch om de rest gedag te zeggen. 2 versnellingen had hij nodig om Van Aert en co uit het wiel te schudden. 

   

  Vijf seconden werden er al snel 20 en al even snel kregen de achtervolgers 45" om de bevroren oren gekletst. De zege stond al snel vast, de strijd om het podium lag helemaal open. En daar bleken Van Aert en Aerts de sterkste renners. Ze lieten zowel Sweeck als Vanthourenhout achterwege. Van Aert sprintte naar plek twee, Aerts volgde op de derde stek. 

   

  Maar dat gebeurde allemaal ver achter Van der Poel, die ook na de stageperiode in Spanje het veld domineert. Hij halveert zo ook zijn achterstand op leider Aerts in het DVV-klassement. 

  Van der Poel: "Denk dat ik in de vorm van mijn leven zit"

  •  Mathieu van der Poel: "Het was afwachten of we een gesloten wedstrijd zouden krijgen vandaag. Tijdens de opwarming voelde ik wel dat het zand lastig was, dus daar kon er een verschil gemaakt worden. Of ik in de vorm van mijn leven zit? Ik denk het wel. De stage ging ook ongelooflijk goed, alles verliep zonder problemen. Hopelijk kan ik die voor de volledige kerstperiode vasthouden."
  • Wout van Aert: "In de achtervolging was het een tactisch spelletje. Toon Aerts moest rijden om zijn achterstand met Van der Poel te beperken, maar liet het ook geregeld stilvallen. Zelf was ik niet bezig met de voorsprong te verkleinen vandaag, het goede gevoel primeerde. Ik verschoot wel dat niemand probeerde om Van der Poel te volgen. Dan deed ik het zelf maar, maar ik voelde al snel dat het tempo te hoog lag. Ik ben best wel tevreden over vandaag, het liep zoals ik had gehoopt, al heb ik nog wel een paar weken nodig om op m'n best te zijn." 
  • Toon Aerts: "Het voelt nu misschien aan dat ik de verliezer van de dag ben, maar ik heb de tussensprint gewonnen en heb wel een heel goede koers gereden. Dat ik dit kan op zo'n parcours, daar ben ik toch fier op. Maar je kan zien hoe snel een klassementsdroom voorbij kan zijn. Stel dat het nog slecht weer wordt de komende weken, dan is er nog wat mogelijk. Als we snelle parcours blijven krijgen wordt het alleen maar moeilijker."

  Fase per fase

  1. 15 uur 59. Van Aert komt als tweede over de meet, op 1'02". Aerts vervolledigt het podium. .
  2. 15 uur 58. Van der Poel wint voor de 14e keer dit seizoen! Hoe kan het ook anders! Mathieu van der Poel wint een ijzig koude Scheldecross. De alleenheerschappij duurde iets langer da verwacht, maar hij smeert de rest een dikke minuut aan. Knappe prestatie van de Europese kampioen!
  3. 15 uur 54. Aerts met een versnelling. Aerts wil kosten wat kost de tweede plek binnenrijven. Ook niet onbelangrijk: tijdsverlies op Van der Poel beperken. Van Aert wordt op enkele lengtes gezet.
  4. 15 uur 53. Laatste ronde! Nog een ronde en Van der Poel mag voor de 14e keer dit seizoen zegevieren. Van Aert en Aerts krijgen bijna een minuut om de oren.
  5. 15 uur 52. "Versta me niet verkeerd, wat Van der Poel doet is geweldig. Maar je ziet het volk al naar huis gaan nu, 3 ronden te vroeg.". Niels Albert.
  6. 15 uur 51. "Van der Haar zit al op 2'13. Het lijken wel verschillen uit de Koppenbergcross.". Michel Wuyts bij Sporza.
  7. 15 uur 48. Voorlaatste ronde. .
  8. 15 uur 43. Vanthourenhout valt weg. Het podium lijkt vast te staan zonder al te veel ongelukken. Vanthourenhout moet de rol vooraan lossen, Aerts en Van Aert zijn ervan door. .
  9. 15 uur 39. Strijd om plek 2 blijft spannend. De eerste plek is hoogstwaarschijnlijk al even gaan vliegen (43"), de tweede stek ligt nog helemaal open. Dat wordt een strijd tussen Van Aert, Aerts en Vanthourenhout, want Sweeck heeft het trio moeten laten gaan.
  10. 15 uur 36. Terwijl Eli Iserbyt in de achtergrond moet stoppen om wat extra aan te doen, gooit Van der Poel zijn handschoenen weg aan de finishlijn. Nog 4 ronden!
  11. 15 uur 34. "Het ziet er niet goed uit voor Aerts als het gaat om de seconden in het klassement". Paul Herijgers bij Sporza.
  12. 15 uur 32. Aerts vraagt Van Aert om af te lossen, na even twijfelen zet de wereldkampioen zich weer vooraan het groepje, maar vol doorrijden doet hij niet.
  13. 15 uur 28. Intussen komt Sweeck weer bijna aansluiten bij de drie achtervolgers. Nog een seconde en hij is erbij.
  14. 15 uur 24. Al 24". Het heeft iets langer geduurd dan gewoonlijk, maar Van der Poel is weer ribedebie. De Nederlander kletst er weer wat seconden bij en zet Van Aert en co op 24".
  15. 15 uur 23. "Ik denk dat we het moeten zeggen: de vogel is gaan vliegen". Renaat Schotte bij Sporza.
  16. 15 uur 20. Van der Poel - Van Aert/Aerts/Vanthourenhout - Sweeck. Mathieu Van der Poel stoomt de vijfde ronde in. Intussen zet hij Van Aert, Aerts en Vanthourenhout al op meer dan 10". Sweeck ziet het drietal rijden.
  17. 15 uur 18. "Het kan nog alle kanten op". Paul Herijgers bij Sporza.