• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel is ook winterkoning in een ijzig koude Scheldecross

  Mathieu van der Poel is ook na de stageperiode op de afspraak. De Europese kampioen wint een snelle Scheldecross op het strand van Sint-Anneke. Zijn 14e zege van het seizoen. Van Aert wordt tweede, voor Aerts. 

  Samenvatting: Van der Poel wint een snelle Scheldecross

  Uitslag Scheldecross

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 58'57"
  2. Wout van Aert op 1'02"
  3. Toon Aerts 1'04"
  4. Michael Vanthourenhout 1'33"
  5. Laurens Sweeck 1'54"
  6. Corné van Kessel (Ned) 2'42"
  7. Lars van der Haar (Ned) 2'44"
  8. Tom Meeusen 2'57"
  9. Tim Merlier 3'46
  10. Michael Boros (Tsj) 3'47"

  Van der Poel wacht langer dan gewoonlijk, maar blijft ongenaakbaar

  Een verschroeiende start van Mathieu van der Poel zoals we de laatste maanden gewoon zijn, kwam er niet. Al lag het tempo nog steeds enorm hoog. Een sterke Aerts gunde de Europese kampioen geen meter voorsprong de eerste ronden.

   

  Aerts, de leider in het klassement, nam dan ook de volle buit in de tussensprint van de dag. Maar daar verspeelde hij misschien ook wel zijn beste kaarten. Van der Poel zag zijn metgezel op de adem trappen, het tempo ging er even uit. 

   

  Toen we plots een kopgroep van vijf hadden - met Van der Poel, Van Aert, Aerts, Vanthourenhout en Sweeck - besloot de Nederlander dan toch om de rest gedag te zeggen. 2 versnellingen had hij nodig om Van Aert en co uit het wiel te schudden. 

   

  Vijf seconden werden er al snel 20 en al even snel kregen de achtervolgers 45" om de bevroren oren gekletst. De zege stond al snel vast, de strijd om het podium lag helemaal open. En daar bleken Van Aert en Aerts de sterkste renners. Ze lieten zowel Sweeck als Vanthourenhout achterwege. Van Aert sprintte naar plek twee, Aerts volgde op de derde stek. 

   

  Maar dat gebeurde allemaal ver achter Van der Poel, die ook na de stageperiode in Spanje het veld domineert. Hij halveert zo ook zijn achterstand op leider Aerts in het DVV-klassement. 

  Van der Poel: "Denk dat ik in de vorm van mijn leven zit"

  •  Mathieu van der Poel: "Het was afwachten of we een gesloten wedstrijd zouden krijgen vandaag. Tijdens de opwarming voelde ik wel dat het zand lastig was, dus daar kon er een verschil gemaakt worden. Of ik in de vorm van mijn leven zit? Ik denk het wel. De stage ging ook ongelooflijk goed, alles verliep zonder problemen. Hopelijk kan ik die voor de volledige kerstperiode vasthouden."
  • Wout van Aert: "In de achtervolging was het een tactisch spelletje. Toon Aerts moest rijden om zijn achterstand met Van der Poel te beperken, maar liet het ook geregeld stilvallen. Zelf was ik niet bezig met de voorsprong te verkleinen vandaag, het goede gevoel primeerde. Ik verschoot wel dat niemand probeerde om Van der Poel te volgen. Dan deed ik het zelf maar, maar ik voelde al snel dat het tempo te hoog lag. Ik ben best wel tevreden over vandaag, het liep zoals ik had gehoopt, al heb ik nog wel een paar weken nodig om op m'n best te zijn." 
  • Toon Aerts: "Het voelt nu misschien aan dat ik de verliezer van de dag ben, maar ik heb de tussensprint gewonnen en heb wel een heel goede koers gereden. Dat ik dit kan op zo'n parcours, daar ben ik toch fier op. Maar je kan zien hoe snel een klassementsdroom voorbij kan zijn. Stel dat het nog slecht weer wordt de komende weken, dan is er nog wat mogelijk. Als we snelle parcours blijven krijgen wordt het alleen maar moeilijker."

  Fase per fase

  1. 15 uur 59. Van Aert komt als tweede over de meet, op 1'02". Aerts vervolledigt het podium. .
  2. 15 uur 58. Van der Poel wint voor de 14e keer dit seizoen! Hoe kan het ook anders! Mathieu van der Poel wint een ijzig koude Scheldecross. De alleenheerschappij duurde iets langer da verwacht, maar hij smeert de rest een dikke minuut aan. Knappe prestatie van de Europese kampioen!
  3. 15 uur 54. Aerts met een versnelling. Aerts wil kosten wat kost de tweede plek binnenrijven. Ook niet onbelangrijk: tijdsverlies op Van der Poel beperken. Van Aert wordt op enkele lengtes gezet.
  4. 15 uur 53. Laatste ronde! Nog een ronde en Van der Poel mag voor de 14e keer dit seizoen zegevieren. Van Aert en Aerts krijgen bijna een minuut om de oren.
  5. 15 uur 52. "Versta me niet verkeerd, wat Van der Poel doet is geweldig. Maar je ziet het volk al naar huis gaan nu, 3 ronden te vroeg.". Niels Albert.
  6. 15 uur 51. "Van der Haar zit al op 2'13. Het lijken wel verschillen uit de Koppenbergcross.". Michel Wuyts bij Sporza.
  7. 15 uur 48. Voorlaatste ronde. .
  8. 15 uur 43. Vanthourenhout valt weg. Het podium lijkt vast te staan zonder al te veel ongelukken. Vanthourenhout moet de rol vooraan lossen, Aerts en Van Aert zijn ervan door. .
  9. 15 uur 39. Strijd om plek 2 blijft spannend. De eerste plek is hoogstwaarschijnlijk al even gaan vliegen (43"), de tweede stek ligt nog helemaal open. Dat wordt een strijd tussen Van Aert, Aerts en Vanthourenhout, want Sweeck heeft het trio moeten laten gaan.
  10. 15 uur 36. Terwijl Eli Iserbyt in de achtergrond moet stoppen om wat extra aan te doen, gooit Van der Poel zijn handschoenen weg aan de finishlijn. Nog 4 ronden!
  11. 15 uur 34. "Het ziet er niet goed uit voor Aerts als het gaat om de seconden in het klassement". Paul Herijgers bij Sporza.
  12. 15 uur 32. Aerts vraagt Van Aert om af te lossen, na even twijfelen zet de wereldkampioen zich weer vooraan het groepje, maar vol doorrijden doet hij niet.
  13. 15 uur 28. Intussen komt Sweeck weer bijna aansluiten bij de drie achtervolgers. Nog een seconde en hij is erbij.
  14. 15 uur 24. Al 24". Het heeft iets langer geduurd dan gewoonlijk, maar Van der Poel is weer ribedebie. De Nederlander kletst er weer wat seconden bij en zet Van Aert en co op 24".
  15. 15 uur 23. "Ik denk dat we het moeten zeggen: de vogel is gaan vliegen". Renaat Schotte bij Sporza.
  16. 15 uur 20. Van der Poel - Van Aert/Aerts/Vanthourenhout - Sweeck. Mathieu Van der Poel stoomt de vijfde ronde in. Intussen zet hij Van Aert, Aerts en Vanthourenhout al op meer dan 10". Sweeck ziet het drietal rijden.
  17. 15 uur 18. "Het kan nog alle kanten op". Paul Herijgers bij Sporza.
  18. 15 uur 17. 4". Opnieuw een versnelling van Van der Poel. Hij zet de rest op een seconde op vier, al geven zij niet af.
  19. 15 uur 15. Van der Poel gaat! Mathieu van der Poel haalt een eerste salvo naar boven. De Nederlander is het ietwat lagere tempo beu en wilt ervan door knallen. Aerts reageert niet meteen, Van Aert wel. Al komen Aerts en Vanthourenhout ook weer aansluiten. Sweeck moet weer lossen.
  20. 15 uur 14. 5 leiders. Sweeck is komen aansluiten, we hebben 5 leiders. In de kopgroep lijkt vooral Van Aert het meeste moeite te hebben. Hij moet af en toe een paar meters laten, al dan niet bewust.
  21. 15 uur 12. Ook Laurens Sweeck is op komst. De winnaar van vorig weekend in Essen moet nog een seconde of twee goedmaken op de vier leiders.
  22. 15 uur 10. Kopgroep van 4. Het tempo is gezakt vooraan en Van Aert/Vanthourenhout zijn weer komen aansluiten.
  23. 15 uur 08. 11 ronden door verschroeiende start. De openingsronde werd afgelegd aan een tempo van gemiddeld 33 km/u. Resultaat: 11 ronden voor de mannen vandaag.
  24. 15 uur 06. Aerts is niet van plan om zich zomaar te laten doen. Samen met Van der Poel klieft hij gezwind door het zand, een verschroeiend tempo!
  25. 15 uur 04. Eerste ronde zit erop. Bij het ingaan van de tweede ronde hebben Van der Poel en Aerts 4" bonus op Van Aert. Vanthourenhout volgt op nog een seconde extra.
  26. 15 uur 03. Van der Poel zet zich op kop. De eerste halve ronde was nog voor Aerts, nu gaat Van der Poel erover. De Europese kampioen gaat op de trappers dansen, Aerts probeert te volgen. De rest volgt op een paar meters.
  27. 15 uur . START! Ook de mannen zijn vertrokken in een ijzig koude Scheldecross. Aerts gaat als eerste de bocht door, Van der Poel volgt meteen in het wiel. Van Aert plakt dan weer in het wiel van de Nederlander.
  28. 14 uur 58. "Laten we hopen dat er iemand van de tegenstand in staat is om Van der Poel bij te benen". Michel Wuyts op Sporza.
  29. 14 uur 57. Het parcours voor vandaag.

   Het parcours voor vandaag

  30. 14 uur 51. "Of Van Aert vandaag weer dichterbij zal sluipen? Voor mij hoeft het niet, al zou het wel goed zijn voor de spanning". Mathieu van der Poel bij Sporza.
  31. 14 uur 49. "Ik moet niet te veel met het resultaat bezig zijn, ik mik op een heel goed gevoel en dan komt het resultaat automatisch". Wout van Aert bij Sporza.
  32. 15-12-2018.
  33. 20 uur 59. Wout van Aert komt weer in competitie. Op 25 november reed Wout van Aert zijn laatste koers, de Wereldbeker in Koksijde. Daarna ging de riem eraf (en er weer op) op stage in Spanje. We krijgen in Antwerpen meteen de top 3 weer in actie. Ook Mathieu van der Poel komt na Koksijde weer in actie, Toon Aerts won vorige week in Overijse. Aerts is de leider in de DVV-trofee.
  34. 20 uur 57. Strand van Sint-Anneke ligt Van Aert: "Mentaal rust genomen". Wout van Aert kan goed uit de voeten op het Strand van Sint-Anneke: hij won er in 2015 en was daarna 2 keer tweede achter Van der Poel. Met de vorm zit het goed: "De stage in Spanje heeft me deugd gedaan. Ik heb mijn schema perfect kunnen volgen. Het gevoel op de fiets was goed en bergop ging het steeds beter. Bovendien heb ik veel rust genomen, ook op mentaal vlak. Met de extrasportieve beslommeringen van de voorbije maanden was dat wel nodig.".
  35. 20 uur 56. Parcours deels aangepast. Vooral de zone op het strand kreeg een opknapbeurt. "Die zandstrook mag zwaar zijn om het verschil te maken. Met het vriesweer zal het zand er allicht redelijk los bijliggen. De combinatie van zandstroken in een snelle cross zijn we wel gewoon", zegt Van Aert.
  36. 20 uur 52. 4 wereldkampioenen. Antwerpen pakt uit met een mooi deelnemersveld. Wout van Aert de wereldkampioen bij de elite maakt er zijn rentree na twee weken Spanje. Maar ook beloftewereldkampioen Eli Iserbyt, juniorenwereldkampioen Ben Tulett (GBr) en Sanne Cant rijden langs de Schelde in hun regenboogtrui.
  37. 14-12-2018.