• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van der Poel is ook winterkoning in een ijzig koude Scheldecross

  Mathieu van der Poel is ook na de stageperiode op de afspraak. De Europese kampioen wint een snelle Scheldecross op het strand van Sint-Anneke. Zijn 14e zege van het seizoen. Van Aert wordt tweede, voor Aerts. 

  Samenvatting: Van der Poel wint een snelle Scheldecross

  Video player inladen ...

  Uitslag Scheldecross

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 58'57"
  2. Wout van Aert op 1'02"
  3. Toon Aerts 1'04"
  4. Michael Vanthourenhout 1'33"
  5. Laurens Sweeck 1'54"
  6. Corné van Kessel (Ned) 2'42"
  7. Lars van der Haar (Ned) 2'44"
  8. Tom Meeusen 2'57"
  9. Tim Merlier 3'46
  10. Michael Boros (Tsj) 3'47"

  Van der Poel wacht langer dan gewoonlijk, maar blijft ongenaakbaar

  Een verschroeiende start van Mathieu van der Poel zoals we de laatste maanden gewoon zijn, kwam er niet. Al lag het tempo nog steeds enorm hoog. Een sterke Aerts gunde de Europese kampioen geen meter voorsprong de eerste ronden.

   

  Aerts, de leider in het klassement, nam dan ook de volle buit in de tussensprint van de dag. Maar daar verspeelde hij misschien ook wel zijn beste kaarten. Van der Poel zag zijn metgezel op de adem trappen, het tempo ging er even uit. 

   

  Toen we plots een kopgroep van vijf hadden - met Van der Poel, Van Aert, Aerts, Vanthourenhout en Sweeck - besloot de Nederlander dan toch om de rest gedag te zeggen. 2 versnellingen had hij nodig om Van Aert en co uit het wiel te schudden. 

   

  Vijf seconden werden er al snel 20 en al even snel kregen de achtervolgers 45" om de bevroren oren gekletst. De zege stond al snel vast, de strijd om het podium lag helemaal open. En daar bleken Van Aert en Aerts de sterkste renners. Ze lieten zowel Sweeck als Vanthourenhout achterwege. Van Aert sprintte naar plek twee, Aerts volgde op de derde stek. 

   

  Maar dat gebeurde allemaal ver achter Van der Poel, die ook na de stageperiode in Spanje het veld domineert. Hij halveert zo ook zijn achterstand op leider Aerts in het DVV-klassement. 

  Van der Poel: "Denk dat ik in de vorm van mijn leven zit"

  Video player inladen ...
  •  Mathieu van der Poel: "Het was afwachten of we een gesloten wedstrijd zouden krijgen vandaag. Tijdens de opwarming voelde ik wel dat het zand lastig was, dus daar kon er een verschil gemaakt worden. Of ik in de vorm van mijn leven zit? Ik denk het wel. De stage ging ook ongelooflijk goed, alles verliep zonder problemen. Hopelijk kan ik die voor de volledige kerstperiode vasthouden."
  • Wout van Aert: "In de achtervolging was het een tactisch spelletje. Toon Aerts moest rijden om zijn achterstand met Van der Poel te beperken, maar liet het ook geregeld stilvallen. Zelf was ik niet bezig met de voorsprong te verkleinen vandaag, het goede gevoel primeerde. Ik verschoot wel dat niemand probeerde om Van der Poel te volgen. Dan deed ik het zelf maar, maar ik voelde al snel dat het tempo te hoog lag. Ik ben best wel tevreden over vandaag, het liep zoals ik had gehoopt, al heb ik nog wel een paar weken nodig om op m'n best te zijn." 
  • Toon Aerts: "Het voelt nu misschien aan dat ik de verliezer van de dag ben, maar ik heb de tussensprint gewonnen en heb wel een heel goede koers gereden. Dat ik dit kan op zo'n parcours, daar ben ik toch fier op. Maar je kan zien hoe snel een klassementsdroom voorbij kan zijn. Stel dat het nog slecht weer wordt de komende weken, dan is er nog wat mogelijk. Als we snelle parcours blijven krijgen wordt het alleen maar moeilijker."
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...

  Fase per fase

  1. Van Aert komt als tweede over de meet, op 1'02". Aerts vervolledigt het podium.
  2. Van der Poel wint voor de 14e keer dit seizoen!

   Hoe kan het ook anders! Mathieu van der Poel wint een ijzig koude Scheldecross. De alleenheerschappij duurde iets langer da verwacht, maar hij smeert de rest een dikke minuut aan. Knappe prestatie van de Europese kampioen!
  3. Aerts met een versnelling

   Aerts wil kosten wat kost de tweede plek binnenrijven. Ook niet onbelangrijk: tijdsverlies op Van der Poel beperken. Van Aert wordt op enkele lengtes gezet.
  4. Laatste ronde!

   Nog een ronde en Van der Poel mag voor de 14e keer dit seizoen zegevieren. Van Aert en Aerts krijgen bijna een minuut om de oren.
  5. "Versta me niet verkeerd, wat Van der Poel doet is geweldig. Maar je ziet het volk al naar huis gaan nu, 3 ronden te vroeg."

   Niels Albert
  6. "Van der Haar zit al op 2'13. Het lijken wel verschillen uit de Koppenbergcross."

   Michel Wuyts bij Sporza
  7. Voorlaatste ronde

  8. Vanthourenhout valt weg

   Het podium lijkt vast te staan zonder al te veel ongelukken. Vanthourenhout moet de rol vooraan lossen, Aerts en Van Aert zijn ervan door.
  9. Strijd om plek 2 blijft spannend

   De eerste plek is hoogstwaarschijnlijk al even gaan vliegen (43"), de tweede stek ligt nog helemaal open. Dat wordt een strijd tussen Van Aert, Aerts en Vanthourenhout, want Sweeck heeft het trio moeten laten gaan.
  10. Terwijl Eli Iserbyt in de achtergrond moet stoppen om wat extra aan te doen, gooit Van der Poel zijn handschoenen weg aan de finishlijn. Nog 4 ronden!
  11. "Het ziet er niet goed uit voor Aerts als het gaat om de seconden in het klassement"

   Paul Herijgers bij Sporza
  12. Aerts vraagt Van Aert om af te lossen, na even twijfelen zet de wereldkampioen zich weer vooraan het groepje, maar vol doorrijden doet hij niet.
  13. Intussen komt Sweeck weer bijna aansluiten bij de drie achtervolgers. Nog een seconde en hij is erbij.
  14. Al 24"

   Het heeft iets langer geduurd dan gewoonlijk, maar Van der Poel is weer ribedebie. De Nederlander kletst er weer wat seconden bij en zet Van Aert en co op 24".
  15. "Ik denk dat we het moeten zeggen: de vogel is gaan vliegen"

   Renaat Schotte bij Sporza
  16. Van der Poel - Van Aert/Aerts/Vanthourenhout - Sweeck

   Mathieu Van der Poel stoomt de vijfde ronde in. Intussen zet hij Van Aert, Aerts en Vanthourenhout al op meer dan 10". Sweeck ziet het drietal rijden.
  17. "Het kan nog alle kanten op"

   Paul Herijgers bij Sporza
  18. 4"

   Opnieuw een versnelling van Van der Poel. Hij zet de rest op een seconde op vier, al geven zij niet af.
  19. Van der Poel gaat!

   Mathieu van der Poel haalt een eerste salvo naar boven. De Nederlander is het ietwat lagere tempo beu en wilt ervan door knallen. Aerts reageert niet meteen, Van Aert wel. Al komen Aerts en Vanthourenhout ook weer aansluiten. Sweeck moet weer lossen.
  20. 5 leiders

   Sweeck is komen aansluiten, we hebben 5 leiders. In de kopgroep lijkt vooral Van Aert het meeste moeite te hebben. Hij moet af en toe een paar meters laten, al dan niet bewust.
  21. Ook Laurens Sweeck is op komst. De winnaar van vorig weekend in Essen moet nog een seconde of twee goedmaken op de vier leiders.
  22. Kopgroep van 4

   Het tempo is gezakt vooraan en Van Aert/Vanthourenhout zijn weer komen aansluiten.
  23. 11 ronden door verschroeiende start

   De openingsronde werd afgelegd aan een tempo van gemiddeld 33 km/u. Resultaat: 11 ronden voor de mannen vandaag.
  24. Aerts is niet van plan om zich zomaar te laten doen. Samen met Van der Poel klieft hij gezwind door het zand, een verschroeiend tempo!
  25. Eerste ronde zit erop

   Bij het ingaan van de tweede ronde hebben Van der Poel en Aerts 4" bonus op Van Aert. Vanthourenhout volgt op nog een seconde extra.
  26. Van der Poel zet zich op kop

   De eerste halve ronde was nog voor Aerts, nu gaat Van der Poel erover. De Europese kampioen gaat op de trappers dansen, Aerts probeert te volgen. De rest volgt op een paar meters.
  27. START!

   Ook de mannen zijn vertrokken in een ijzig koude Scheldecross. Aerts gaat als eerste de bocht door, Van der Poel volgt meteen in het wiel. Van Aert plakt dan weer in het wiel van de Nederlander.
  28. "Laten we hopen dat er iemand van de tegenstand in staat is om Van der Poel bij te benen"

   Michel Wuyts op Sporza
  29. Het parcours voor vandaag

  30. "Of Van Aert vandaag weer dichterbij zal sluipen? Voor mij hoeft het niet, al zou het wel goed zijn voor de spanning"

   Mathieu van der Poel bij Sporza
  31. "Ik moet niet te veel met het resultaat bezig zijn, ik mik op een heel goed gevoel en dan komt het resultaat automatisch"

   Wout van Aert bij Sporza
  32. Wout van Aert komt weer in competitie

   Op 25 november reed Wout van Aert zijn laatste koers, de Wereldbeker in Koksijde. Daarna ging de riem eraf (en er weer op) op stage in Spanje. We krijgen in Antwerpen meteen de top 3 weer in actie. Ook Mathieu van der Poel komt na Koksijde weer in actie, Toon Aerts won vorige week in Overijse. Aerts is de leider in de DVV-trofee.
  33. Strand van Sint-Anneke ligt Van Aert: "Mentaal rust genomen"

   Wout van Aert kan goed uit de voeten op het Strand van Sint-Anneke: hij won er in 2015 en was daarna 2 keer tweede achter Van der Poel. Met de vorm zit het goed: "De stage in Spanje heeft me deugd gedaan. Ik heb mijn schema perfect kunnen volgen. Het gevoel op de fiets was goed en bergop ging het steeds beter. Bovendien heb ik veel rust genomen, ook op mentaal vlak. Met de extrasportieve beslommeringen van de voorbije maanden was dat wel nodig."
  34. Parcours deels aangepast

   Vooral de zone op het strand kreeg een opknapbeurt. "Die zandstrook mag zwaar zijn om het verschil te maken. Met het vriesweer zal het zand er allicht redelijk los bijliggen. De combinatie van zandstroken in een snelle cross zijn we wel gewoon", zegt Van Aert.
  35. 4 wereldkampioenen

   Antwerpen pakt uit met een mooi deelnemersveld. Wout van Aert de wereldkampioen bij de elite maakt er zijn rentree na twee weken Spanje. Maar ook beloftewereldkampioen Eli Iserbyt, juniorenwereldkampioen Ben Tulett (GBr) en Sanne Cant rijden langs de Schelde in hun regenboogtrui.