Maud Kaptheijns laat concurrentie poepje ruiken in Essen

  Maud Kaptheijns heeft de Brico-cross in Essen op zak gestoken. Voor de 24-jarige Nederlandse is het de eerste overwinning dit seizoen.

  De beste prestatie van Kaptheijns dit seizoen: een vijfde plek. Maar in Essen was er geen kruid tegen haar gewassen. Kaptheijns had een superstart en ging al snel op pad met Van Loy en Brammeier. 

   

  Van Loy, vorig weekend nog winnares in Hasselt, leek haar kunstje opnieuw over te doen met een snelle start, maar haar beste benen vond ze niet. Kaptheijns profiteerde en ging er al snel alleen vandoor.

   

  Seconde na seconde werd de voorsprong van de Nederlandse almaar groter. Lucinda Brand kwam nog terug uit de achtergrond, maar dichter dan 16 seconden kwam ze niet. 

   

  Kaptheijns kende geen problemen en hield Brand mooi af. Ze won haar eerste cross dit seizoen. Straffer nog: Essen is ook haar eerste podiumplek. Brand werd tweede, de Italiaanse Lechner troefde onze landgenote Sels nog af voor de derde stek.

  "Heb mezelf teruggevonden op Mallorca"

  "Dit doet enorm veel deugd. Hier heb ik het hele seizoen al op gewacht", klonk het bij Kaptheijns na haar zege. "Na 10 dagen stage is dit echt heel mooi. De hele zomer heb ik hard gewerkt en als alles dan tegen zit, is dat niet leuk."

   

  "Ik ben blij dat ik mezelf heb teruggevonden op Mallorca. Voor de start voelde ik wel dat ik goed was, maar ik had zeker niet verwacht te winnen. Dit seizoen had ik nog geen podium gereden, dat was vandaag ook het eerste doel. Meteen winnen is dan echt super."

  Uitslag Essen

  1. Maud Kaptheijns (Ned)
  2. Lucinda Brand (Ned)
  3. Eva Lechner (Ita)
  4. Nikki Brammeier (GBr)
  5. Loes Sels
  6. Ellen Van Loy
  7. Fleur Nagengast (Ned)
  8. Yara Kastelijn (Ned)
  9. Sophie De Boer (Ned)
  10. Geerte Hoeke (Ned)

  Fase per fase

  1. 14 uur 32. Brand heeft de tweede plek alsnog veilig gesteld. Lechner vervolledigt het podium. Voor de vierde plek heeft Sels zich nog net laten aftroeven door Brammeier. Van Loy is zesde.
  2. 14 uur 30. Kaptheijns wint! Maud Kaptheijns geeft alle criticasters lik op stuk met een knappe zege in Essen! Ze was van start tot finish de sterkste. En wat gelukkig is ze ermee, haar eerste zege (en podiumplaats) van het seizoen.
  3. 14 uur 28. Strijd om plek 2. Brand mag nog op de trappers gaan lopen, want Lechner is op komst. Ook Sels en Brammeier zitten niet ver achter de Italiaanse. Van Loy moet lossen.
  4. 14 uur 24. Laatste ronde! De bel weerklinkt aan de meet, Kaptheijns gaat haar laatste ronde in. Brand moet terrein prijsgeven, al 24" voor de Nederlandse. In de achtergrond zet Lechner nu door voor een podiumplek.
  5. 14 uur 21. Kaptheijns dendert gewoon voort. Geen enkel verval zit er op Kaptheijns, die alles op alles zet. Zonder problemen is ze op weg naar een knappe zege!
  6. 14 uur 15. Nog 2 ronden. Voorlaatste ronde voor Kaptheijns. Lucinda Brand komt als tweede over de streep: status quo. Ze blijft steken op 16". Van Loy en Brammeier volgen op iets meer dan 20".
  7. 14 uur 09. 16". Terwijl de voorsprong van Kaptheijns oploopt tot 16", komt Brand aansluiten bij Van Loy en Brammeier. De Nederlandse zet zich meteen op kop en laat het duo achterwege.
  8. 14 uur 04. Kaptheijns gaat ervan door. Van Loy en Brammeier vinden het net iets te snel gaan. Ze moeten Kaptheijns (voorlopig) laten gaan. .
  9. 14 uur 04. In de achtergrond komt de Nederlandse Lucinda Brand meer en meer in haar tempo. Kan zij nog terugkeren?
  10. 13 uur 59. Kaptheijns - Van Loy - Brammeier. Vooraan heeft een trio een voorsprong bij elkaar gereden. Kaptheijns geeft de gretigste indruk en probeert op kousenvoeten weg te glippen.
  11. 13 uur 49. Brammeier neemt over. Kaptheijns moet Brammeier en Van Loy laten passeren. Ook Alvarado en Sels zitten nog vooraan.
  12. 13 uur 47. Maud Kaptheijns blijft het lint aanvoeren de eerste minuten. Met Van Loy en co in het wiel legt ze een goed tempo op.
  13. 13 uur 45. START! De rensters zijn eraan begonnen! Alvarado en Kaptheijns kennen een sterke start, ook Van Loy is zoals gewoonlijk bij de pinken.
  14. 13 uur 39. "Als ik sterk start en ze raken niet tot bij mij, dan zal ik niet wachten". Ellen Van Loy voor de start .
  15. 13 uur 37. "De verwachte modderbrei is er niet gekomen. Het is een droge ondergrond.". co-commentator Sven Vanthourenhout op Vtm.