Laurens Sweeck maakt voor de tweede keer dit seizoen het zegegebaar

  In Essen heeft Laurens Sweeck - bij afwezigheid van grote tenoren Mathieu van der Poel en Wout van Aert - de Brico-cross gewonnen. Voor Sweeck is het de tweede overwinning van het seizoen.

  Sweeck duldt geen tegenstand, spannende strijd voor plek 2 en 3

  Door de afwezigheid van de grote namen in Essen werden de renners vandaag niet vanaf ronde 1 naar de keel gegrepen. De wedstrijd kende een rustig openingskwartier met een ruime verkenningsperiode. 

   

  De eerste die eens hevig aan de boom schudde, was Laurens Sweeck. Hij pakte uit met een knappe versnelling en liet de rest het nakijken. Achter Sweeck was het een komen en gaan van renners in een ruime groep, die vrijwel altijd op een lint bleef. 

   

  Al snel werd het duidelijk dat Sweeck zijn tweede zege van het seizoen niet meer zou laten liggen. Achter hem meer spanning: onder anderen Pauwels, Meeusen, Vermeersch, Thijs Aerts, David van der Poel en Soete bleven een lange tijd bij elkaar, maar in de voorlaatste ronde vonden Vermeersch en Aernouts het welletjes geweest.

   

  Het duo leek op weg naar plek twee en drie, maar dat was buiten Van der Poel gerekend. De "broer van" maakte het nog enorm spannend in de slotronde, maar strandde op plek drie als enige Nederlander tussen negen Belgen in de top 10. Vermeersch sprintte net sneller naar de tweede plek.

  "Het verbaasde me dat ik meteen zo'n voorsprong kreeg"

  "Of ik me dit seizoen al zo goed voelde als vandaag? Niet vaak, neen", aldus Sweeck na zijn zege. "De eerste twee ronden had ik overschot, maar het verbaasde me dat ik meteen zo'n voorsprong kreeg. Nadien speelde de wind nog mee, maar het bleek genoeg."

   

  "Deze week had ik al een goed gevoel op stage. Nu is het nog twee weken tot de kerstperiode. Ik ben goed op dreef en ik hoop dat ook door te trekken."

   

  "Het is natuurlijk afwachten op de strijd met de grote drie. Dat is momenteel moeilijk in te schatten, maar ik zal er alles aan doen om top te zijn. Doelen voor de rest van het seizoen heb ik niet, al staan de kampioenschappen bij iedereen wel aangeschreven. Dat is bij mij niet anders."

  Uitslag Essen

  1. Laurens Sweeck
  2. Gianni Vermeersch
  3. David van der Poel (Ned)
  4. Jim Aernouts 
  5. Tom Meeusen
  6. Kevin Pauwels
  7. Daan Soete
  8. Jens Adams
  9. Thijs Aerts
  10. Tim Merlier

  Fase per fase

  1. 16 uur . Pauwels bolt als vijfde over de meet. Ploegmaats Adams en Soete volgen nadien.
  2. 16 uur . Sweeck wint! Laurens Sweeck heeft zijn tweede zege van het seizoen beet. Hij was zonder enige twijfel de sterkste man uit de wedstrijd. In een uiterst spannend slot sprint Vermeersch nog naar de tweede plek. Van der Poel wordt derde, voor Aernouts.
  3. 15 uur 56. Aernouts en Vermeersch zien Van der Poel nog dichtbij komen. De Nederlander komt tot op een seconde.
  4. 15 uur 54. Laatste ronde! Het zit er bijna op voor Laurens Sweeck. Hij gaat de laatste ronde in. Achter hem hebben Aernouts en Vermeersch enkele meters genomen. Is het podium bekend?
  5. 15 uur 50. Thijs Aerts wil het tempo zo hoog mogelijk houden. Samen met teamgenoot Aernouts wisselt hij op kop af, maar de rest lijkt niet te breken. .
  6. 15 uur 46. Voorlaatste ronde. 7 ronden gereden, nog twee te gaan. De hoogste trede op het podium is, zonder ongelukken, al gereserveerd voor Sweeck. Voor plek 2 en 3 wordt het nog spannend.
  7. 15 uur 43. Met 8 renners voor plek 2 en 3. Meeusen, Van der Poel, Merlier, Soete, Vermeersch, Pauwels, Thijs Aerts en Aernouts. Dat zijn de namen die achter Sweeck zullen strijden voor de overige podiumplekken.
  8. 15 uur 36. Nog 3 ronden. Sweeck blijft gewoon voortstomen. Zijn voorsprong wordt met de ronde groter. Intussen heeft Cleppe de wedstrijd verlaten na een valpartij. Een bloedneus is het verdict.
  9. 15 uur 32. Sweeck zet concurrentie op 35". Laurens Sweeck lijkt op weg naar zijn tweede zege van het seizoen. Hij zet de achtervolgers al op meer dan een halve minuut.
  10. 15 uur 31. Pauwels krijgt gezelschap. Van der Poel, Aernouts en Soete zijn weer tot bij Pauwels gekomen. Ook Merlier en Meeusen zijn niet ver meer. De strijd voor de tweede plek ligt helemaal open.
  11. 15 uur 28. Pauwels profiteert van valpartij. Zonder dat hij het beseft, is Kevin Pauwels helemaal alleen. Vermeersch gaat onderuit, Adams kan het niet ontwijken en het groepje is helemaal ontregeld. Pauwels profiteert en neemt wat seconden.
  12. 15 uur 26. Nog 5 ronden. .
  13. 15 uur 25. De achtervolgende groep is weer wat groter geworden. De namen: Vermeersch, Aernouts, Soete, Van der Poel, Adams en Pauwels. .
  14. 15 uur 24. De kloof wordt groter. Sweeck kent een goede dag en rijdt beetje bij beetje verder weg. De bonus op de rest loopt op tot meer dan 5".
  15. 15 uur 21. Sweeck versnelt. Laurens Sweeck wilt de benen eens testen. Hij versnelt en neemt een paar meter voorsprong op zijn metgezellen. Van Kessel leidt de achtervolging.
  16. 15 uur 19. Van der Poel volgt op 5", de groep met Pauwels en Meeusen op 9". .
  17. 15 uur 18. Kleine kloof. Aernouts heeft voor een schifting gezorgd met zijn versnelling. Van Kessel, Soete, Sweeck en Vermeersch sluipen stilaan weg. Aernouts zelf moet laten begaan.