Zonder Van der Poel snelt Van Aert naar 2e zege van het seizoen

  Wout van Aert heeft de cross in Bredene naar zijn hand gezet. Voor de wereldkampioen is het zijn 2e zege van het seizoen. Mathieu van der Poel was er niet bij in Bredene.

  Van Aert maakt komaf met resem tweede plekken

  Na zes tweede plaatsen op een rij zag Wout van Aert vandaag een uitgelezen kans om de handen nog eens in de lucht te steken. Zowel Mathieu van der Poel als Toon Aerts kwamen niet aan de start in Bredene.

   

  En we zagen meteen een ander koersverloop. De eerste rondes zat alles nog op een lint, niemand wou echt doortrekken. Enkele prikjes van Thijs Aerts en Jens Adams braken de wedstrijd wat meer open.

   

  Van Aert keek de kat tot halfweg koers uit de boom, maar besliste dan toch om alles en iedereen achter zich te laten. De wereldkampioen gaf er een serieuze lap op en stapelde de seconden bij elkaar op.

   

  In de achtergrond wisten Sweeck, Hermans, Adams en Vermeersch al snel hoe laat het was en focusten ze zich op de resterende podiumplekken. Die waren een prooi voor Hermans (tweede) en Adams (derde).

   

  Voor Van Aert was het nog maar zijn tweede zege dit seizoen. In Ardooie mocht hij voor het eerst zegevieren. 

  Van Aert: "De trui die ik draag is er geen om altijd maar te achtervolgen"

  Terwijl hij over de streep kwam, gebaarde Van Aert nog naar Sven Vanthourenhout, wiens record hij vandaag afsnoept. Met 4 overwinningen in Bredene doet hij beter dan de voormalige veldrijder.

   

  "Voor de koers kreeg ik nog een berichtje van Sven. Hij had net opgevangen dat ik zijn record kon breken. Ik heb hem op het hart gedrukt dat ik hier nog nooit heb verloren. Ik denk dat hij voor de koers al bang was", lacht Van Aert terwijl hij op zijn rollen losrijdt. "

   

  "Bij de start zat ik niet meteen in de pedalen en had ik een minder begin. Toen Adams doortrok, ging ik even tegen de grond. De ondergrond was best glad en plots schoof mijn voorwiel weg. Ik verloor wat tijd, maar er was niets aan de hand."

   

  "De winst vandaag doet me toch wel veel. Het is lang geleden dat ik gewonnen had en de trui die ik draag, is er geen om altijd te achtervolgen. Het doet deugd om de handen nog eens in de lucht te steken."

  Hermans: "Van Aert kon ik niet volgen, maar ik voelde me goed"

  Adams: "Van Aert reed echt wel te snel voor mij"

  Uitslag mannen

  1. Wout van Aert
  2. Quinten Hermans
  3. Jens Adams
  4. Laurens Sweeck
  5. Gianni Vermeersch
  6. Thomas Pidcock (GBr)
  7. Nicolas Cleppe
  8. Thijs Aerts
  9. Jim Aernouts
  10. Dieter Vanthourenhout

  Fase per fase

  spinner
  1. 15 uur 59. Hermans wordt op de valreep nog tweede, Adams is een knappe derde. Vermeersch (vierde) en Sweeck (vijfde) vallen net naast het podium.
  2. 15 uur 58. Van Aert wint! Van Aert maakt komaf met resem tweede plekken en soleert naar winst in Bredene. De tweede zege van het seizoen voor de wereldkampioen.
  3. 15 uur 57. Adams gaat ervandoor. De tweede plek lijkt naar Adams te gaan, hij laat zijn kompanen achter zich. Hermans lijkt de derde stek te pakken.
  4. 15 uur 56. Terwijl Van Aert voor de laatste keer de balkjes over gaat, is het achter de wereldkampioen nog volop crossen om het podium. Adams wil zijn koppositie niet afgeven in de achtervolging.
  5. 15 uur 52. Ook de achtervolgers gaan hun laatste ronde in, zij volgen al op een kleine minuut. .
  6. 15 uur 51. Laatste ronde. Wout van Aert mag beginnen aan zijn laatste ronde in Bredene. De wereldkampioen zal zonder ongelukken zijn tweede zege van het seizoen boeken. .
  7. 15 uur 49. Adams maakt de aansluiting. De ploegmaat van Laurens Sweeck zet zich in het wiel van Hermans. De strijd om het podium ligt volledig open.
  8. 15 uur 47. Veel strijd in de achtergrond, waar Hermans, Sweeck en Vermeersch nog steeds voor het podium koersen. Ook Adams wilt zich nog in de debatten mengen, maar blijft op een seconde of twee hangen.
  9. 15 uur 39. Van Aert verdubbelt zijn voorsprong. 26 seconden, Van Aert verdubbelt zijn voorsprong op zijn dichtste belagers, waar het tempo niet meteen hoog ligt. Zijn zij al bezig met de tweede plek?
  10. 15 uur 38. 13". Van Aert blijft doorstomen. Hij zet Hermans, Sweeck en Vermeersch al op 13 seconden. Adams heeft op de adem getrapt en moet wat terrein prijsgeven.
  11. 15 uur 35. Daar gaat Van Aert. Daar gaat Van Aert dan toch! Hij geeft er een serieuze lap op en laat zijn vier metgezellen achter zich. De wereldkampioen rijdt in een minuut tijd 6 seconden bij elkaar.
  12. 15 uur 30. Nog 4 rondes. Nog vijf renners voor drie podiumplekken met nog vier rondes te gaan. Van Aert bepaalt het tempo, maar een echte versnelling laat hij voorlopig op zak.
  13. 15 uur 30. Opgave Merlier. Na zijn val van daarnet gaat Merlier voor de tweede keer tegen de grond. Hij stapt uit de koers.
  14. 15 uur 28. Ze zijn weer samen vooraan. Nu zijn ze nog met vier. Adams, Hermans, Van Aert, Vermeersch en Sweeck zijn de overlevers. .
  15. 15 uur 25. Val Van Aert. Een man minder in de kopgroep: Wout van Aert is tegen het zand gegaan. De wereldkampioen zet meteen de achtervolging in. Hij volgt samen met Sweeck en Vermeersch op 6". De kopgroep spat uiteen.
  16. 15 uur 23. Adams trekt door. Adams, Hermans, Van Aert, Vermeersch, Soete en Sweeck. Deze zes renners hebben een voorsprong genomen op de rest. .
  17. 15 uur 20. Aerts is opnieuw ingerekend. Van Aert kijkt de kat nog wat uit de boom en laat het kopwerk voor de rest. .
  18. 15 uur 15. Thijs Aerts gaat even op de trappers staan en neemt enkele meters voorsprong. Hermans liet het gat sluw vallen en de rest mag gaan achtervolgen. Vermeersch neemt die rol op zich en neemt in zijn zog onder meer Van Aert en Hermans mee.
  19. 15 uur 12. Kopgroep van 10. Snelle rondes zoals Mathieu van der Poel ze rijdt, krijgen we voorlopig nog niet te zien. Gevolg: nog 10 renners in de kop van de cross. Daarbij geen verrassingen, de favorieten en outsiders zitten er nog allemaal bij.
  20. 15 uur 11. Soete jaagt het tempo wat de hoogte in, Van Aert is meteen bij de pinken. De wereldkampioen wil het gat meteen dichten, terwijl Merlier ongelukkig tegen de grond gaat.