Brand etaleert hoogvorm en rekent in winderig Bredene af met Sels

  Lucinda Brand heeft de zesde manche van de Brico Cross op haar naam geschreven. In een spannende tweestrijd met Loes Sels rekende ze in de laatste ronde af met onze landgenote. 

  Geen Sanne Cant, Marianne Vos, Annemarie Worst of Denise Betsema aan de start in Bredene. Wel Lucinda Brand, die de afgelopen weken in topvorm verkeerde. De Nederlandse was dan ook uitgesproken favoriet voor de winst vandaag, en ze beschaamde het vertrouwen niet. 

   

  Al had ze het zeker niet makkelijk met een sterk tegenspartelende Loes Sels. Onze landgenote zette zich vast in het wiel van Brand en bij momenten maakte ze het leven van de Nederlandse ook nog zuur. 

   

  Maar de winnares van gisteren in Loenhout had nog een cartouche over voor de slotronde. Daar plaatste ze een ultieme versnelling waarop Sels geen antwoord had. 

   

  Brand kwam alleen over de streep, met een seconde of vijf voorsprong op een sterke Sels. De Italiaanse Eva Lechner vervolledigde het podium, weliswaar op geruime afstand.

  Uitslag vrouwen Bredene

  1. Lucinda Brand (Ned)
  2. Loes Sels
  3. Eva Lechner (Ita)
  4. Yara Kastelijn (Ned)
  5. Alice Maria Arzuffi (Ita)
  6. Lucia Gonzalez Blanco (Spa)
  7. Rebecca Fahringer (V.S.)
  8. Fleur Nagengast (Ned)
  9. Joyce Vandenbeken 
  10. Elle Anderson (V.S.)

  Brand: "Dit moet ik koesteren"

  "Het was een bijzonder zwaar parcours vandaag en Loes Sels was supersterk. Dat het mijn derde overwinning is? Ja, dat is indrukwekkend, heel mooi. Dat moeten we koesteren."

   

  "Ik heb me nooit beter gevoeld op een crossfiets dan nu. Als je goed in vorm bent, zit je lekker op de fiets en ga je ook goed door de bochten."

  Sels: "Volgend jaar meer op tempoversnellingen werken"

  "Het ging heel goed in het begin, maar de slotronde kreeg ik verschrikkelijke last aan de rug. Ik denk dat die eens goed onder handen genomen moet worden."

   

  "Het gaat echt goed, ik voel me ook goed, maar op tempoversnellingen moet ik nog gaan werken volgend jaar, dat is nog het enige minpuntje."

  Fase per fase

  spinner
  1. 14 uur 30. Brand wint! Lucinda Brand wint haar vijfde cross van het seizoen. Ze rekende in de slotronde af met Sels. Lechner volgt op geruime afstand op de derde plek.
  2. 14 uur 28. De laatste keer de balkjes over en nu richting de finish afstormen. Zonder problemen is de buit binnen voor Brand.
  3. 14 uur 26. Brand is gaan vliegen. De gaspedaal volledig ingedrukt en niet meer achteruit kijkend. Lucinda Brand lijkt definitief afscheid te nemen van Sels en is op weg naar de winst.
  4. 14 uur 25. Brand zet door. één meter, twee meter en tien meter. Sels ziet de Nederlandse almaar kleiner worden, maar weigert de handdoek te gooien.
  5. 14 uur 23. Laatste ronde. De laatste ronde is ingegaan. Sels en Brand hebben een comfortabele voorsprong op Lechner, die al op 15 seconden volgt. Kastelijn ziet de Italiaanse rijden, maar volgt op 5".
  6. 14 uur 21. Sels drukt door. De rollen zijn omgekeerd vooraan. Nu is het Loes Sels die het tempo de hoogte injaagt. Maar ook Brand wil niet breken. De eerste twee plaatsen lijken vast te staan, enkel de volgorde ontbreekt.
  7. 14 uur 18. Lechner gaat voor de derde stek. De Italiaanse Lechner heeft Kastelijn opnieuw gedag gezegd. Ze legt er duchtig de pees op en snelt seconde na seconde verder weg van Kastelijn. .
  8. 14 uur 15. Vooraan zet Brand na elke bocht de druk bij Sels, die het bij momenten moeilijk lijkt te hebben met het strakke tempo. Maar breken doet ze niet, ze zet zich opnieuw vast in het wiel van de Nederlandse.
  9. 14 uur 11. In de achtergrond is Kastelijn tot bij Lechner gevlamd. Arzuffi is nergens meer te bespeuren in de strijd om de derde plek. .
  10. 14 uur 05. Een mindere passage van Brand in het zand zorgt ervoor dat Sels weer de aansluiting maakt vooraan. We krijgen een mooie tweestrijd te zien. .
  11. 14 uur 02. Brand wil van Sels af. Een seconde of twee rijdt ze al weg van Sels. De Nederlandse wil er alleen vandoor gaan en zet de druk bij onze landgenote.
  12. 13 uur 58. Kopduo. Lucinda Brand is tot bij Sels gekomen. Achter het duo gaapt een leegte van een seconde of vijf. Zijn de twee vogels al gaan vliegen? Of krijgen we nog een remonte uit de achtergrond? De cross is nog lang.
  13. 13 uur 58. 8 seconden. Sels en Brand hebben met nog 4 rondes te gaan een voorsprong van 8" op eerste achtervolgster Lechner. Arzuffi en Kastelijn volgen niet veel verder.
  14. 13 uur 53. Kloofje voor Sels. Loes Sels lijkt in goede doen. Na de schuiver van Compton komt ze op kop en krijgt ze meteen enkele meters voorsprong. Brand is al op komst.
  15. 13 uur 52. Verkeerde bandenkeuze bij Compton? De Amerikaanse schuift onderuit en gaat tegen de grond. Sels leidt het lint nu.
  16. 13 uur 51. Compton zet zich op kop. Op een winderig parcours zit alles nog vrijwel op een lint. Compton heeft de rol van Lechner overgenomen en zet zich met de neus in de wind. Alles zit dichtbij elkaar.
  17. 13 uur 47. Arzuffi en Brand zitten wat meer naar achteren verscholen, maar de achterstand is niet al te groot. .
  18. 13 uur 46. START! Brand en co zijn eraan begonnen in Bredene. Lechner start het snelste, ook Sels en Compton zitten vooraan.