• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Brand etaleert hoogvorm en rekent in winderig Bredene af met Sels

  Lucinda Brand heeft de zesde manche van de Brico Cross op haar naam geschreven. In een spannende tweestrijd met Loes Sels rekende ze in de laatste ronde af met onze landgenote. 

  Geen Sanne Cant, Marianne Vos, Annemarie Worst of Denise Betsema aan de start in Bredene. Wel Lucinda Brand, die de afgelopen weken in topvorm verkeerde. De Nederlandse was dan ook uitgesproken favoriet voor de winst vandaag, en ze beschaamde het vertrouwen niet. 

   

  Al had ze het zeker niet makkelijk met een sterk tegenspartelende Loes Sels. Onze landgenote zette zich vast in het wiel van Brand en bij momenten maakte ze het leven van de Nederlandse ook nog zuur. 

   

  Maar de winnares van gisteren in Loenhout had nog een cartouche over voor de slotronde. Daar plaatste ze een ultieme versnelling waarop Sels geen antwoord had. 

   

  Brand kwam alleen over de streep, met een seconde of vijf voorsprong op een sterke Sels. De Italiaanse Eva Lechner vervolledigde het podium, weliswaar op geruime afstand.

  Uitslag vrouwen Bredene

  1. Lucinda Brand (Ned)
  2. Loes Sels
  3. Eva Lechner (Ita)
  4. Yara Kastelijn (Ned)
  5. Alice Maria Arzuffi (Ita)
  6. Lucia Gonzalez Blanco (Spa)
  7. Rebecca Fahringer (V.S.)
  8. Fleur Nagengast (Ned)
  9. Joyce Vandenbeken 
  10. Elle Anderson (V.S.)

  Brand: "Dit moet ik koesteren"

  "Het was een bijzonder zwaar parcours vandaag en Loes Sels was supersterk. Dat het mijn derde overwinning is? Ja, dat is indrukwekkend, heel mooi. Dat moeten we koesteren."

   

  "Ik heb me nooit beter gevoeld op een crossfiets dan nu. Als je goed in vorm bent, zit je lekker op de fiets en ga je ook goed door de bochten."

  Sels: "Volgend jaar meer op tempoversnellingen werken"

  "Het ging heel goed in het begin, maar de slotronde kreeg ik verschrikkelijke last aan de rug. Ik denk dat die eens goed onder handen genomen moet worden."

   

  "Het gaat echt goed, ik voel me ook goed, maar op tempoversnellingen moet ik nog gaan werken volgend jaar, dat is nog het enige minpuntje."

  Fase per fase

  1. Brand wint!

   Lucinda Brand wint haar vijfde cross van het seizoen. Ze rekende in de slotronde af met Sels. Lechner volgt op geruime afstand op de derde plek.
  2. De laatste keer de balkjes over en nu richting de finish afstormen. Zonder problemen is de buit binnen voor Brand.
  3. Brand is gaan vliegen

   De gaspedaal volledig ingedrukt en niet meer achteruit kijkend. Lucinda Brand lijkt definitief afscheid te nemen van Sels en is op weg naar de winst.
  4. Brand zet door. één meter, twee meter en tien meter. Sels ziet de Nederlandse almaar kleiner worden, maar weigert de handdoek te gooien.
  5. Laatste ronde

   De laatste ronde is ingegaan. Sels en Brand hebben een comfortabele voorsprong op Lechner, die al op 15 seconden volgt. Kastelijn ziet de Italiaanse rijden, maar volgt op 5".
  6. Sels drukt door

   De rollen zijn omgekeerd vooraan. Nu is het Loes Sels die het tempo de hoogte injaagt. Maar ook Brand wil niet breken. De eerste twee plaatsen lijken vast te staan, enkel de volgorde ontbreekt.
  7. Lechner gaat voor de derde stek

   De Italiaanse Lechner heeft Kastelijn opnieuw gedag gezegd. Ze legt er duchtig de pees op en snelt seconde na seconde verder weg van Kastelijn.
  8. Vooraan zet Brand na elke bocht de druk bij Sels, die het bij momenten moeilijk lijkt te hebben met het strakke tempo. Maar breken doet ze niet, ze zet zich opnieuw vast in het wiel van de Nederlandse.
  9. In de achtergrond is Kastelijn tot bij Lechner gevlamd. Arzuffi is nergens meer te bespeuren in de strijd om de derde plek.
  10. Een mindere passage van Brand in het zand zorgt ervoor dat Sels weer de aansluiting maakt vooraan. We krijgen een mooie tweestrijd te zien.
  11. Brand wil van Sels af

   Een seconde of twee rijdt ze al weg van Sels. De Nederlandse wil er alleen vandoor gaan en zet de druk bij onze landgenote.
  12. Kopduo

   Lucinda Brand is tot bij Sels gekomen. Achter het duo gaapt een leegte van een seconde of vijf. Zijn de twee vogels al gaan vliegen? Of krijgen we nog een remonte uit de achtergrond? De cross is nog lang.
  13. 8 seconden

   Sels en Brand hebben met nog 4 rondes te gaan een voorsprong van 8" op eerste achtervolgster Lechner. Arzuffi en Kastelijn volgen niet veel verder.
  14. Kloofje voor Sels

   Loes Sels lijkt in goede doen. Na de schuiver van Compton komt ze op kop en krijgt ze meteen enkele meters voorsprong. Brand is al op komst.
  15. Verkeerde bandenkeuze bij Compton? De Amerikaanse schuift onderuit en gaat tegen de grond. Sels leidt het lint nu.
  16. Compton zet zich op kop

   Op een winderig parcours zit alles nog vrijwel op een lint. Compton heeft de rol van Lechner overgenomen en zet zich met de neus in de wind. Alles zit dichtbij elkaar.
  17. Arzuffi en Brand zitten wat meer naar achteren verscholen, maar de achterstand is niet al te groot.
  18. START!

   Brand en co zijn eraan begonnen in Bredene. Lechner start het snelste, ook Sels en Compton zitten vooraan.
  19. "Ik voel me goed en sterk. Dat voelde ik in de zomer al en ik ben blij dat ik dat kan doortrekken in het veld. Natuurlijk ben ik ook bezig met het WK, dat is de ultieme droom"

   Favoriet Lucinda Brand op Vtm
  20. Opnieuw winst voor Brand?

   Dit seizoen won ze nog geen Brico Cross, maar de afgelopen weken is de Nederlandse Lucinda Brand meer dan in goede doen. Gisteren was ze in Loenhout nog de snelste vrouw en troefde ze Cant en Betsema af in de sprint. Vandaag zijn die nummers twee en drie er niet bij. Wordt het in Bredene opnieuw een hapje voor de Nederlandse?
  21. Geen wereldkampioene Cant in Bredene

   "Bij de vrouwen komt met uitzondering van Sanne Cant de volledige top van het vrouwenveldrijden aan de start", aldus parcoursbouwer Paul Herygers. Wie profiteert aan de kust van de afwezigheid van de wereldkampioene?