• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van der Poel oppermachtig in Tabor, Aerts steviger leider in Wereldbeker

  Mathieu van der Poel heeft in de vierde wereldbekermanche in Tabor zijn tiende seizoenszege geboekt. Michael Vanthourenhout won een verbeten duel met Lars van der Haar om plek twee. Toon Aerts werd vierde en vergroot daarmee zijn voorsprong op Wout van Aert, die pas 7e werd. 

  Samenvatting: Van der Poel boekt in Tabor zijn tiende seizoenszege

  Van der Poel heeft genoeg aan fout Aerts om bres te slaan

  Bij de elite mannen geen desastreuze start zoals we die bij de vrouwen zagen, integendeel.  Na een langgerekte spurt zoefde het triumviraat in het veldrijden, met Van Aert en Aerts in het kielzog van Van der Poel, als eerste de bocht uit. 


  De versnelling van de Europese kampioen ranselde het deelnemersveld meteen uit elkaar. Enkel Van Aert, Aerts, Vanthourenhout, Hermans, Van der Haar en Van Kessel konden volgen. 

   

  Ook in de tweede ronde kleefde het elitegroepje nog aan elkaar, tot Aerts wat bleef steken op een korte helling bergop. Van der Poel kreeg zomaar vijf seconden cadeau, de leider in de wereldbeker werd een paar plaatsen achteruit geslagen. 

   

  Michael Vanthourenhout probeerde in allerijl de schade nog te beperken, maar de vogel was gaan vliegen. Bij aanvang van ronde vier fietste Van der Poel al zo'n 20 seconden voor Vanthourenhout uit. 

  IJzersterke Van der Haar ziet tweede plek in rook opgaan na balkenpassage

  Terwijl de "grote Van der Poel-show" volop aan de gang was, probeerde Van Aert de bres met Vanthourenhout te dichten. De wereldkampioen reed een ronde lang op een zucht van de renner van Marlux-Bingoal, maar na een leegloper moest Van Aert de achtervolging staken. 

   

  Lars van der Haar nam maar wat graag over van de wereldkampioen en bleef jacht maken op Vanthourenhout. Op twee ronden van het einde was de samensmelting een feit en greep de Nederlander de Belg bij de lurven.

   

  Terwijl Van der Haar en Vanthourenhout om plekje twee streden, moest Aerts met Hermans zien af te rekenen in het gevecht om de vierde plaats. Wout van Aert had intussen zijn vinnigheid teruggevonden en zoefde als zesde rond. 

   

  In de laatste ronde kon een ongenaakbare Mathieu van der Poel rustig uitbollen, hij won zijn tweede wereldbekermanche van het seizoen. Vanthourenhout, die Van der Haar na de balkenpassage ter plaatse liet, werd tweede. Aerts en Hermans vervolledigden de top vijf, wereldkampioen Van Aert werd pas zevende. Toon Aerts verstevigt zo zijn leidersplaats in de wereldbeker. 

  Van der Poel: "Tabor ligt me, hier werd ik voor het eerst wereldkampioen bij de elite"

  "Tabor is altijd wel speciaal, want ik ben hier voor de eerste keer wereldkampioen bij de elite geworden", stak Van der Poel van wal in zijn reactie na de wedstrijd. 

   

  "Nu dacht ik na anderhalve ronde  niet meteen aanwegrijden, want we zaten nog met een serieuze groep. Maar op een technisch stuk, waar niemand het had verwacht, kreeg ik zomaar een klein kloofje. Daarna kon ik mijn ding wel doen."

   

  "Waar ik de kracht vandaan haal om ondanks mijn voorsprong te blijven doorgaan? Gewoon eigen tempo rijden,  en je eigen lijnen blijven volgen. Het parcours in Tabor is er eentje dat met heel goed ligt. Ik heb hier sinds de junioren niet meer verloren, denk ik . Daar ben ik wel trots op." 

  Top 15 in Tabor:

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u02'43"
  2. Michael Vanthourenhout op 14"
  3. Lars van der Haar (Ned) 20"
  4. Toon Aerts 39"
  5. Quinten Hermans 40"
  6. Kevin Pauwels 44"
  7. Wout van Aert 46"
  8. Joris Nieuwenhuis (Ned) z.t.
  9. Laurens Sweeck 1'05"
  10. Daan Soete 1'12"
  11. Tom Meeusen 1'14"
  12. Corné van Kessel (Ned) 1'15"
  13. David van der Poel (Ned) 1'37"
  14. Marcel Meisen (Dui) 1'38"
  15. Michael Boros (Tsj) 1'39"

  Van der Poel: "Op een stuk waar ze het niet verwachtten, kreeg ik een kloof"

  Vanthourenhout: "Snel beslist om eigen tempo te zoeken"

  Van der Haar: "Ik wist dat ik het zou verliezen op de balkjes"