Van der Poel oppermachtig in Tabor, Aerts steviger leider in Wereldbeker

  Mathieu van der Poel heeft in de vierde wereldbekermanche in Tabor zijn tiende seizoenszege geboekt. Michael Vanthourenhout won een verbeten duel met Lars van der Haar om plek twee. Toon Aerts werd vierde en vergroot daarmee zijn voorsprong op Wout van Aert, die pas 7e werd. 

  Samenvatting: Van der Poel boekt in Tabor zijn tiende seizoenszege

  Van der Poel heeft genoeg aan fout Aerts om bres te slaan

  Bij de elite mannen geen desastreuze start zoals we die bij de vrouwen zagen, integendeel.  Na een langgerekte spurt zoefde het triumviraat in het veldrijden, met Van Aert en Aerts in het kielzog van Van der Poel, als eerste de bocht uit. 


  De versnelling van de Europese kampioen ranselde het deelnemersveld meteen uit elkaar. Enkel Van Aert, Aerts, Vanthourenhout, Hermans, Van der Haar en Van Kessel konden volgen. 

   

  Ook in de tweede ronde kleefde het elitegroepje nog aan elkaar, tot Aerts wat bleef steken op een korte helling bergop. Van der Poel kreeg zomaar vijf seconden cadeau, de leider in de wereldbeker werd een paar plaatsen achteruit geslagen. 

   

  Michael Vanthourenhout probeerde in allerijl de schade nog te beperken, maar de vogel was gaan vliegen. Bij aanvang van ronde vier fietste Van der Poel al zo'n 20 seconden voor Vanthourenhout uit. 

  IJzersterke Van der Haar ziet tweede plek in rook opgaan na balkenpassage

  Terwijl de "grote Van der Poel-show" volop aan de gang was, probeerde Van Aert de bres met Vanthourenhout te dichten. De wereldkampioen reed een ronde lang op een zucht van de renner van Marlux-Bingoal, maar na een leegloper moest Van Aert de achtervolging staken. 

   

  Lars van der Haar nam maar wat graag over van de wereldkampioen en bleef jacht maken op Vanthourenhout. Op twee ronden van het einde was de samensmelting een feit en greep de Nederlander de Belg bij de lurven.

   

  Terwijl Van der Haar en Vanthourenhout om plekje twee streden, moest Aerts met Hermans zien af te rekenen in het gevecht om de vierde plaats. Wout van Aert had intussen zijn vinnigheid teruggevonden en zoefde als zesde rond. 

   

  In de laatste ronde kon een ongenaakbare Mathieu van der Poel rustig uitbollen, hij won zijn tweede wereldbekermanche van het seizoen. Vanthourenhout, die Van der Haar na de balkenpassage ter plaatse liet, werd tweede. Aerts en Hermans vervolledigden de top vijf, wereldkampioen Van Aert werd pas zevende. Toon Aerts verstevigt zo zijn leidersplaats in de wereldbeker. 

  Van der Poel: "Tabor ligt me, hier werd ik voor het eerst wereldkampioen bij de elite"

  "Tabor is altijd wel speciaal, want ik ben hier voor de eerste keer wereldkampioen bij de elite geworden", stak Van der Poel van wal in zijn reactie na de wedstrijd. 

   

  "Nu dacht ik na anderhalve ronde  niet meteen aanwegrijden, want we zaten nog met een serieuze groep. Maar op een technisch stuk, waar niemand het had verwacht, kreeg ik zomaar een klein kloofje. Daarna kon ik mijn ding wel doen."

   

  "Waar ik de kracht vandaan haal om ondanks mijn voorsprong te blijven doorgaan? Gewoon eigen tempo rijden,  en je eigen lijnen blijven volgen. Het parcours in Tabor is er eentje dat met heel goed ligt. Ik heb hier sinds de junioren niet meer verloren, denk ik . Daar ben ik wel trots op." 

  Top 15 in Tabor:

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u02'43"
  2. Michael Vanthourenhout op 14"
  3. Lars van der Haar (Ned) 20"
  4. Toon Aerts 39"
  5. Quinten Hermans 40"
  6. Kevin Pauwels 44"
  7. Wout van Aert 46"
  8. Joris Nieuwenhuis (Ned) z.t.
  9. Laurens Sweeck 1'05"
  10. Daan Soete 1'12"
  11. Tom Meeusen 1'14"
  12. Corné van Kessel (Ned) 1'15"
  13. David van der Poel (Ned) 1'37"
  14. Marcel Meisen (Dui) 1'38"
  15. Michael Boros (Tsj) 1'39"

  Van der Poel: "Op een stuk waar ze het niet verwachtten, kreeg ik een kloof"

  Vanthourenhout: "Snel beslist om eigen tempo te zoeken"

  Van der Haar: "Ik wist dat ik het zou verliezen op de balkjes"

  Fase per fase

  1. 16 uur 07. Aerts op vier, Van Aert zevende. Wereldbekerleider Aerts bedankt Hermans en komt als 4e over de streep. Kevin Pauwels zet Van Aert nog een neus in de laatste ronde en wordt 6e, net voor de wereldkampioen. .
  2. 16 uur 06. Van der Poel wint! De Europese kampioen bolt uit in de laatste rechte lijn en boekt zijn tiende zege van het seizoen. Vanthourenhout wordt tweede op 14 seconden, Van der Haar is derde op 20 seconden.
  3. 16 uur 05. Van der Haar ziet de bui hangen. De Nederlander geeft niet op, maar ziet Vanthourenhout toch kleiner en kleiner worden. Zonder ongelukken zal de Marlux-Belg straks de tweede plek mogen opeisen. .
  4. 16 uur 03. Vanthourenhout en Van der Haar strijden om plek twee. Opnieuw vormt de balkenpassage de scherprechter. Vanthourenhout springt en rijdt dan gezwind weg van de Nederlander. .
  5. 16 uur 01. In de achtergrond slaagt Van Aert er maar niet in Kevin Pauwels af te schudden. In zijn beste dagen was Pauwels duidelijk efficiënt in de laatste ronde, heeft hij nog een versnelling in zijn benen? .
  6. 16 uur . Laatste ronde voor Van der Poel. En nu is de bel wél duidelijk hoorbaar. Een dikke halve minuut later zoeven Vanthourenhout en Van der Haar over de streep. Pas na 52 seconden horen ook Aerts en Hermans de bel. .
  7. 15 uur 57. Vanthourenhout versus Van der Haar. Bij de balkenpassage springt Vanthourenhout, Van der Haar moet afstappen. Meteen probeert de Belg de Nederlander een achterstand aan te smeren, maar Van der Haar bijt zich vast in het achterwiel van de Marlux-renner. .
  8. 15 uur 54. Nog twee ronden! Twee achtervolgende duo's op Van der Poel. Vanthourenhout en Van der Haar volgen op 38 seconden van de Nederlander, Aerts en Hermans geven 52 seconden toe. Het groepje Van Aert krijgt intussen gezelschap van oude leeuw Kevin Pauwels. .
  9. 15 uur 51. Van der Haar is intussen op het wiel van Vanthourenhout gekomen. We zien toch nog een mooie strijd in Tabor, zij het wel voor plekje twee en drie. .
  10. 15 uur 50. Recuperatie . Van der Poel maakt van de grote voorsprong gebruik om wat op adem te komen. Achter de ongenaakbare Nederlander stuiven Vanthourenhout en Van der Haar de steile helling op. .
  11. 15 uur 46. Nog drie ronden. Van der Haar heeft de kloof met Vanthourenhout bijna gedicht. Aerts vraagt om overname aan Quinten Hermans, maar de renner van Telenet-Fidea Lions zit stikkapot en schudt zijn hoofd. .
  12. 15 uur 45. Status quo. Van der Poel overschouwt het veld even en ziet dat Toon Aerts vol gas geeft om Lars van der Haar terug te pakken. De arendsblik van de Nederlander priemt nog wat verderop richting een zwoegende Van Aert, die zijn vinnigheid wat lijkt terug te vinden. .
  13. 15 uur 40. Intussen is duidelijk waarom Van Aert plots zo veel achterstand heeft opgelopen. De wereldkampioen reed een halve ronde rond op een leegloper.
  14. 15 uur 39. Van der Haar komt dichter. Bij aanvang van de zesde ronde heeft Van der Poel zowat een halve minuut voorsprong op Vanthourenhout. Van der Haar volgt op 5 seconden van de Marlux-Belg. Soete en Aerts fietsen nog eens 6 seconden achter de Nederlander. .
  15. 15 uur 36. Ondertussen doet Aerts, die op plek vier rondrijdt, een uitstekende zaak in de stand van de wereldbeker. Zijn naaste belager Wout van Aert heeft geen superdag en bolt als zesde rond.