• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nederlandse revelatie Betsema blijkt ook een kraan in het zand

  2 op 2 voor Denise Betsema dit weekend, want na de Ambiancecross in Wachtebeke is ze nu ook de beste in de WB-cross van Koksijde. "Wat een weekend, joh!" Sanne Cant ging lang mee met de toppers, maar zakte in de finale helemaal door het ijs.

  Bekijk het verslag bij de vrouwen:

  Video player inladen ...

  Tot een paar maanden geleden had nog bijna niemand in de crosswereld van Denise Betsema gehoord, maar dit seizoen is de 25-jarige Nederlandse als een komeet de lucht ingeschoten.

   

  Betsema was nochtans niet geweldig van start gegaan. Het waren Brammeier, Worst, Alvarado en Cant die in de eerste rondes de maat sloegen. Cant sloeg dankzij een geweldige zandstrook ook als eerste een deftige kloof, maar ze viel snel stil.

   

  Cant, die gisteravond ziek was geworden, deemsterde zelfs helemaal weg en zou in de strijd voor de titel van beste Belgische zelfs nog Verdonschot moeten voorlaten.

   

  Vooraan was Betsema komen aansluiten. Die was nu helemaal onder stoom en bewees dat ze helemaal geen vis op het droge was in de Koksijdse duinen. Waar de anderen amechtig ploeterden, bleef zij dartelen. In de strijd om de 2e podiumplaats kon Brammeier Worst nog afhouden. Vos kwam na een vroege slipper niet in het stuk voor, maar ze blijft wel leidster in de Wereldbeker.

  Uitslag WB Koksijde (vrouwen)

  1. Denise Betsema (Ned) 45'53"
  2. Nikki Brammeier (GBr) op 8"
  3. Annemarie Worst (Ned) 11"
  4. Ceylin Alvarado (Ned) 12"
  5. Alice Maria Arzuffi (Ita) 27"
  6. Laura Verdonschot 29"
  7. Sanne Cant 30"
  8. Ellen Van Loy 44"
  9. Evie Richards (GBr) 44"
  10. Fleur Nagengast (Ned) 1'03"
  11. Loes Sels 1'05"
  12. Marianne Vos (Ned) 1'17"
  13. Katie Compton (VS) 1'20"
  14. Sophie de Boer (Ned) 1'35"
  15. Kim Van de Steene 1'37"

  Betsema: "Mijn weekend kon na Wachtebeke al niet meer stuk"

  Cant: "Van nachtje op de wc word je ook niet beter"

  • Denise Betseman (winnares): "Wat een weekend, joh! Na mijn zege gisteren kon het eigenlijk al niet meer stuk. Ik kon vandaag steeds meer plaatsen opschuiven en kom uiteindelijk als eerste over de finish. Ik kan het zelf nog niet geloven."

   

  • Sanne Cant: "Ik had gisteren al een sinusitis, maar na de cross is het op mijn darmen geslagen. Het werd een nachtje op de wc en daar word je niet beter van. Jammer dat dat juist nu moet gebeuren. Tot op 2 ronden van het einde kon ik nochtans goed mee. Anders had het hier wel eens prijs kunnen zijn."
  Video player inladen ...

  Sanne Cant: "Het was een nachtje op de WC. Daar word je niet beter van"

  Video player inladen ...

  Fase per fase

  1. Betsema is door het dolle heen. Ze wint in Koksijde

  2. Verdonschot vloert Cant

   Verdonschot blijft Cant nog voor in de strijd voor de beste Belgische, weliswaar pas op de 6e plaats. "Van een tweevoudige winnares als Cant verwacht je meer", vindt Wuyts.
  3. Betsema oppermachtig!

   Betsema wint haar eerste WB-cross uit haar carrière en is na Wachtebeke nu ook de beste in Koksijde, 2 op 2 dit weekend. Brammeier houdt Worst af in de strijd om plaats 2.
  4. "Het kan niet meer foutlopen nu"

   Paul Herygers
  5. Worst legt zich er nog niet bij neer, maar Betsema heeft nog genoeg reserve om nog eens te versnellen.
  6. Betsema op weg naar winst

   Betsema heeft haar aanval ingezet. Worst en Brammeier proberen het nog goed te maken, maar het lijkt een verloren zaak.
  7. Vooraan komt het weer samen. Cant heeft ook Arzuffi moeten laten gaan. De Italiaanse diesel is nu helemaal onder stoom, maar de wedstrijd is wellicht te kort voor haar.
  8. Slotronde

   Betsema en Brammeier beginnen met een kleine voorsprong op Alvarado en Worst aan de slotronde. Cant, op 17 seconden, heeft Arzuffi in haar zog. Van Loy en Verdonschot volgen op 27 seconden.
  9. Cant lijkt helemaal stil te vallen. Ze moet eerder achterom kijken. Zit de winnares in het rijtje Betsema, Worst, Alvarado en Brammeier?
  10. Het is nu Betsema die de lakens uitdeelt vooraan. Cant hangt aan het staartje van de kopgroep van 5. Heeft ze haar pijl al verschoten?
  11. "Het is heerlijk om te zien hoeveel vooruitgang Betsema maakt"

   Michel Wuyts
  12. Samensmelting

   In 1 ruk brengt Betsema de anderen weer in het wiel van Cant. Alles kan weer opnieuw beginnen.
  13. Door Compton lijken we een streep te mogen trekken. We moeten altijd met 2 woorden spreken, maar wellicht geen 5e zege voor de Amerikaanse in Koksijde.
  14. Cant solo

   Een 2e zandstrook wordt door Cant perfect benut. Nu slaat ze wel een grote kloof. Met een 5-tal seconden voorsprong begint ze aan de laatste 2 rondes.
  15. "Vos is aan het oprukken. Maar de fut is eruit."

   Michel Wuyts
  16. Cant heeft in een loopstrook toch een stuk gevonden waar zij als enige kan rijden. Ze kijkt om wat de schade is. Die valt wel mee, maar hier kan ze in de finale mogelijk haar slag slaan.
  17. 6 koplopers

   Alles troept samen vooraan. We hebben 6 leidsters: Cant, Brammeier, Compton en de 3 Nederlandse vrouwen Worst, Betsema en Alvarado.
  18. Het kan snel verkeren, 1 foutje kan je cash betalen. Worst leek de sterkste in de wedstrijd, maar nu moet ze weer achtervolgen, samen met Compton. Achter dat tweetal rukt Betsema op.
  19. Van Loy en Verdonschot komen na 2 ronden op een kleine 20 seconden van de kop van de cross over de finish, als 8e en 9e. Er zit nog een mooie ereplaats in voor hen. Loes Sels is ook niet veraf.
  20. "Een grootse Cant? Niet echt. Ik denk niet dat ze haar beste dag heeft. Ze heeft het lastig met alles en nog wat."

   Christophe Roodhooft, manager van Cant
  21. Worst komt goed door de zandbak en probeert haar voorsprong in de stroken erna uit te breiden. Sanne Cant bekijkt het, al dan niet bewust, een beetje vanuit de achtergrond. Compton heeft de aansluiting kunnen maken bij haar.
  22. Wat is er aan de hand met Marianne Vos? Ze klungelt meermaals en geraakt achterop

  23. "Worst is overal goed. Als ze meedoet, haalt ze de top 3"

   Michel Wuyts
  24. De Nederlandse Alvarado haakt haar wagonnetje aan bij het koptrio. Daarachter leidt Compton de achtervolging, al is er van samenwerking in het zand weinig sprake.
  25. Er heeft zich een trio losgerukt van de concurrentie: Cant, Worst en Brammeier. Vos heeft door een fout manoeuvre de voeling verloren met de kop. Ze lijkt zich niet helemaal lekker meer te voelen.
  26. Voorlopig geen goeie start van Maud Kaptheijns, de winnares van vorig jaar. De Nederlandse rijdt al op een halve minuut van de spits.
  27. Nieuwe wissel van de wacht vooraan: Brammeier troeft Cant af. Daarachter volgen Worst en Vos. Naar andere Belgische vrouwen is het al wat zoeken. Van Loy en Verdonschot rijden nog net in de top 10.
  28. Na wat draaien en keren door het zand heeft Cant het commando overgenomen van Vos.
  29. "Het is nu al beseffen: wat wordt dit een verschrikkelijke karwei"

   Michel Wuyts
  30. Vos laat er geen gras over groeien. Ze slaat meteen een kloofje. Cant ziet het gevaar en nadert in de eerste loopstrook door het zand.
  31. Van Loy - uiteraard - en Cant zijn ook goed weg. Zij zijn de naaste belagers van Vos op de top van de zandmuur.
  32. Start

   Marianne Vos heeft de kopstart genomen en trekt het hele peloton meteen op een lint.
  33. "Deze cross is een van de beste bezette van het hele seizoen bij de vrouwen"

   Michel Wuyts (Sporza)
  34. Zo ging het vorig jaar: solo van Kaptheijns

  35. Oranje weer boven?

   Marianne Vos, Denise Betsema, Annemarie Worst, Lucinda Brand,... De Nederlandse vrouwen waren de voorbije weken alomtegenwoordig op de crosspodia. In Koksijde vindt Sanne Cant wel een parcours dat op haar lijf is geschreven. Ze wist er dan ook al 2 keer te winnen, in 2014 en 2015. Katie Compton is met 4 zeges nog altijd recordhoudster bij de vrouwen.