Nederlandse revelatie Betsema blijkt ook een kraan in het zand

  2 op 2 voor Denise Betsema dit weekend, want na de Ambiancecross in Wachtebeke is ze nu ook de beste in de WB-cross van Koksijde. "Wat een weekend, joh!" Sanne Cant ging lang mee met de toppers, maar zakte in de finale helemaal door het ijs.

  Bekijk het verslag bij de vrouwen:

  Tot een paar maanden geleden had nog bijna niemand in de crosswereld van Denise Betsema gehoord, maar dit seizoen is de 25-jarige Nederlandse als een komeet de lucht ingeschoten.

   

  Betsema was nochtans niet geweldig van start gegaan. Het waren Brammeier, Worst, Alvarado en Cant die in de eerste rondes de maat sloegen. Cant sloeg dankzij een geweldige zandstrook ook als eerste een deftige kloof, maar ze viel snel stil.

   

  Cant, die gisteravond ziek was geworden, deemsterde zelfs helemaal weg en zou in de strijd voor de titel van beste Belgische zelfs nog Verdonschot moeten voorlaten.

   

  Vooraan was Betsema komen aansluiten. Die was nu helemaal onder stoom en bewees dat ze helemaal geen vis op het droge was in de Koksijdse duinen. Waar de anderen amechtig ploeterden, bleef zij dartelen. In de strijd om de 2e podiumplaats kon Brammeier Worst nog afhouden. Vos kwam na een vroege slipper niet in het stuk voor, maar ze blijft wel leidster in de Wereldbeker.

  Uitslag WB Koksijde (vrouwen)

  1. Denise Betsema (Ned) 45'53"
  2. Nikki Brammeier (GBr) op 8"
  3. Annemarie Worst (Ned) 11"
  4. Ceylin Alvarado (Ned) 12"
  5. Alice Maria Arzuffi (Ita) 27"
  6. Laura Verdonschot 29"
  7. Sanne Cant 30"
  8. Ellen Van Loy 44"
  9. Evie Richards (GBr) 44"
  10. Fleur Nagengast (Ned) 1'03"
  11. Loes Sels 1'05"
  12. Marianne Vos (Ned) 1'17"
  13. Katie Compton (VS) 1'20"
  14. Sophie de Boer (Ned) 1'35"
  15. Kim Van de Steene 1'37"

  Betsema: "Mijn weekend kon na Wachtebeke al niet meer stuk"

  Cant: "Van nachtje op de wc word je ook niet beter"

  • Denise Betseman (winnares): "Wat een weekend, joh! Na mijn zege gisteren kon het eigenlijk al niet meer stuk. Ik kon vandaag steeds meer plaatsen opschuiven en kom uiteindelijk als eerste over de finish. Ik kan het zelf nog niet geloven."

   

  • Sanne Cant: "Ik had gisteren al een sinusitis, maar na de cross is het op mijn darmen geslagen. Het werd een nachtje op de wc en daar word je niet beter van. Jammer dat dat juist nu moet gebeuren. Tot op 2 ronden van het einde kon ik nochtans goed mee. Anders had het hier wel eens prijs kunnen zijn."

  Sanne Cant: "Het was een nachtje op de WC. Daar word je niet beter van"

  Fase per fase

  1. 14 uur 24. Betsema is door het dolle heen. Ze wint in Koksijde.

   Betsema is door het dolle heen. Ze wint in Koksijde

  2. 14 uur 19. Verdonschot vloert Cant. Verdonschot blijft Cant nog voor in de strijd voor de beste Belgische, weliswaar pas op de 6e plaats. "Van een tweevoudige winnares als Cant verwacht je meer", vindt Wuyts.
  3. 14 uur 18. Betsema oppermachtig! Betsema wint haar eerste WB-cross uit haar carrière en is na Wachtebeke nu ook de beste in Koksijde, 2 op 2 dit weekend. Brammeier houdt Worst af in de strijd om plaats 2.
  4. 14 uur 16. "Het kan niet meer foutlopen nu". Paul Herygers.
  5. 14 uur 16. Worst legt zich er nog niet bij neer, maar Betsema heeft nog genoeg reserve om nog eens te versnellen.
  6. 14 uur 14. Betsema op weg naar winst. Betsema heeft haar aanval ingezet. Worst en Brammeier proberen het nog goed te maken, maar het lijkt een verloren zaak.
  7. 14 uur 11. Vooraan komt het weer samen. Cant heeft ook Arzuffi moeten laten gaan. De Italiaanse diesel is nu helemaal onder stoom, maar de wedstrijd is wellicht te kort voor haar.
  8. 14 uur 10. Slotronde. Betsema en Brammeier beginnen met een kleine voorsprong op Alvarado en Worst aan de slotronde. Cant, op 17 seconden, heeft Arzuffi in haar zog. Van Loy en Verdonschot volgen op 27 seconden.
  9. 14 uur 08. Cant lijkt helemaal stil te vallen. Ze moet eerder achterom kijken. Zit de winnares in het rijtje Betsema, Worst, Alvarado en Brammeier?
  10. 14 uur 07. Het is nu Betsema die de lakens uitdeelt vooraan. Cant hangt aan het staartje van de kopgroep van 5. Heeft ze haar pijl al verschoten?
  11. 14 uur 04. "Het is heerlijk om te zien hoeveel vooruitgang Betsema maakt". Michel Wuyts.
  12. 14 uur 02. Samensmelting. In 1 ruk brengt Betsema de anderen weer in het wiel van Cant. Alles kan weer opnieuw beginnen.
  13. 14 uur 01. Door Compton lijken we een streep te mogen trekken. We moeten altijd met 2 woorden spreken, maar wellicht geen 5e zege voor de Amerikaanse in Koksijde.
  14. 14 uur . Cant solo. Een 2e zandstrook wordt door Cant perfect benut. Nu slaat ze wel een grote kloof. Met een 5-tal seconden voorsprong begint ze aan de laatste 2 rondes.
  15. 13 uur 59. "Vos is aan het oprukken. Maar de fut is eruit.". Michel Wuyts.
  16. 13 uur 58. Cant heeft in een loopstrook toch een stuk gevonden waar zij als enige kan rijden. Ze kijkt om wat de schade is. Die valt wel mee, maar hier kan ze in de finale mogelijk haar slag slaan.
  17. 13 uur 56. 6 koplopers. Alles troept samen vooraan. We hebben 6 leidsters: Cant, Brammeier, Compton en de 3 Nederlandse vrouwen Worst, Betsema en Alvarado.
  18. 13 uur 54. Het kan snel verkeren, 1 foutje kan je cash betalen. Worst leek de sterkste in de wedstrijd, maar nu moet ze weer achtervolgen, samen met Compton. Achter dat tweetal rukt Betsema op.
  19. 13 uur 53. Van Loy en Verdonschot komen na 2 ronden op een kleine 20 seconden van de kop van de cross over de finish, als 8e en 9e. Er zit nog een mooie ereplaats in voor hen. Loes Sels is ook niet veraf.
  20. 13 uur 51. "Een grootse Cant? Niet echt. Ik denk niet dat ze haar beste dag heeft. Ze heeft het lastig met alles en nog wat.". Christophe Roodhooft, manager van Cant.