• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel maakt ook in het zand kipkap van de concurrentie

  Mathieu van der Poel heeft ook in het zand van Koksijde een gedroomde speeltuin gevonden. Hij reed al in de 1e ronde weg, terwijl wereldkampioen Van Aert aan het sukkelen was. Toon Aerts was de 2e Belg op het podium van de 1e WB-cross op Belgische bodem van dit seizoen.

  Verslag van de WB-cross in Koksijde

  Van der Poel houdt halve ronde de spanning erin

  Heel wat veldrijders hadden de Wereldbekermanche van Koksijde met rood omcirkeld, maar aan het vaste stramien van de voorbije weken konden ook zij niet tornen.

   

  Mathieu van der Poel, vorig jaar ook al winnaar in Koksijde, was na een halve ronde al ribbedebie. Wout van Aert kon niet reageren, ook al omdat hij eerst bleef steken in het zand en daarna nog over zijn stuur vloog.

   

  Van Aert schudde nog een knappe inhaalrace uit zijn kuiten en zou uiteindelijk ronde na ronde de naaste belager zijn van Van der Poel. Maar het meesterschap van de Europese kampioen was weer indrukwekkend. Waar anderen telkens moesten afstappen, kliefde Van der Poel gewoon vrolijk voort.

   

  Toon Aerts moest Van Aert in de strijd om de 2e plaats vrij snel laten gaan, maar hij kon wel beslag leggen op de 3e podiumplaats, waardoor hij zijn koppositie in de WB-stand behoudt.

  Uitslag WB-cross Koksijde (mannen)

  1. Mathieu van der Poel (Ned) 1u04'13"
  2. Wout van Aert op 25"
  3. Toon Aerts 48"
  4. Lars van der Haar (Ned) 1'45"
  5. Corné van Kessel (Ned) 2'18"
  6. Laurens Sweeck 2'22"
  7. Daan Soete 2'26"
  8. Michael Vanthourenhout 2'37"
  9. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2'40"
  10. Kevin Pauwels 2'40"
  11. Tom Meeusen 2'41"
  12. Marcel Meisen (Dui) 3'02"
  13. Gianni Vermeersch 3'30"
  14. Thijs Aerts 3'32"
  15. Michael Boros (Tsj) 3'33"
  16. David van der Poel (Ned) 3'48"
  17. Quinten Hermans 3'58"
  18. Jens Adams 4'03"
  19. Nicolas Cleppe 4'12"
  20. Diether Sweeck 4'24"

  Van der Poel: "Wou nog 1 uur volle bak en dan op stage"

  "Dit is een van mijn favoriete crossen. Ik ben altijd gemotiveerd als ik hier aan de start sta", zegt Mathieu van der Poel. Dat bleek ook. "Het is wel niet makkelijk om alleen op kop te rijden, want telkens als je aan een zandstrook komt, zijn alle sporen weer weg. Dat is heel frustrerend."

   

  "Ik wou nog graag 1 uur volle bak rijden om dan met een gerust hart op stage te vertrekken in Spanje. Daar zal de focus vooral op duurtrainingen liggen."

  Van Aert: "Jammer genoeg telt die 1e ronde ook mee"

  Wout van Aert vond zijn prestatie in Koksijde bemoedigend, maar sakkerde vooral over zijn eerste ronde. "Die telt jammer genoeg ook mee. Ik was niet helemaal bij de les. Ik miste mijn pedaal al bij de start en maakte daarna nog 3-4 fouten. Ik reed meteen op een halve minuut."

   

  "Aan de finish bleek ik uiteindelijk niet veel verloren te hebben op Mathieu, al zal die het wel altijd onder controle gehad hebben."

   

  "Ik ben tevreden over mijn weekend. Gisteren had ik ook al een beter gevoel. Het zit dus toch niet zo verkeerd. Dat geeft vertrouwen om erin te vliegen op stage. Mijn grootouders zeggen dan: hij vertrekt weer op verlof. "Ja, ik lig aan het zwembad in Calpe", zeg ik dan. "Plezant!""

  Aerts: "3e plaats in Koksijde is een goed resultaat voor mij"

  Fase per fase

  1. 16 uur 09. Het is uiteindelijk Van Kessel die het gevecht voor de 5e plaats wint. Sweeck houdt ploegmaat Soete af voor plaats 6.
  2. 16 uur 07. Triomfator Van der Poel. Voor de 13e keer spreidt Van der Poel de armen wanneer hij over de finish komt. Van Aert is nog genaderd tot op een deftige afstand: 25 seconden.
  3. 16 uur 06. "Ik moet de eerste nog tegenkomen die Mathieu van der Poel niet kan luchten.". Paul Herygers.
  4. 16 uur 04. De zandwheelie komt er niet meteen uit.

   De zandwheelie komt er niet meteen uit

  5. 16 uur 04. Vanthourenhout lijkt als eerste te moeten passen in het kwartet.
  6. 16 uur 03. "Het is aftellen voor iedereen. Zelfs voor de mannen met de superioriteit.". Michel Wuyts.
  7. 16 uur 02. Nog altijd geen afscheiding in het kwartet dat strijdt om plaats 5. Wie heeft de beslissende versnelling in huis? .
  8. 15 uur 59. Slotronde. Van der Poel is aan zijn ereronde begonnen. Zijn bonus op Van Aert is nagenoeg ongewijzigd: 33 seconden.
  9. 15 uur 58. Showman Van der Poel . Van der Poel weet dat het binnen is en probeert het publiek te vermaken met een wheelie... in het zand! .
  10. 15 uur 54. De top 4 lijkt nu al in steen gebeiteld: 1. Van der Poel 2. Van Aert 3. Aerts 4. Van der Haar. De strijd om plaats 5 is wel nog spannend, met Soete, Sweeck, Vanthourenhout en Van Kessel.
  11. 15 uur 53. Van Aert komt weer een paar tellen dichter op Van der Poel, die zich evenwel geen zorgen hoeft te maken op 2 ronden van het einde. Het verschil is nog altijd meer dan een halve minuut.
  12. 15 uur 49. "Het is in het voordeel van Toon dat hij Wout voor zich ziet uitrijden. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Het zal afhangen van een foutje hier of daar in een zandstrook.". Sven Nys, manager van Toon Aerts.
  13. 15 uur 46. Aerts is een klein beetje genaderd op Van Aert. 10 seconden is de buffer voor de wereldkampioen.
  14. 15 uur 45. Nog 3 ronden. Van der Poel oogt nog altijd fris als hoentje. Hij blijft elke bocht, elke zandstrook, elk obstakel even enthousiast aansnijden.
  15. 15 uur 43. Van Aert komt weer een klein beetje dichter op Van der Poel, die zijn bril weggooit in de materiaalpost. Maakt de Nederlander zich klaar om in de slotfase nog eens de puntjes op de i te zetten?
  16. Voor Van Aert is een tweede plek het hoogst haalbare. 15 uur 41.
  17. 15 uur 40. "Het mag allemaal op, want straks is er een stage. Niet dat het dan alle dagen feest is, maar er komen toch even geen crossen aan.". Paul Herygers.
  18. 15 uur 38. Nog 4 ronden. Terwijl Van der Poel zijn rug wat strekt, druppelt Van Aert 44 seconden na hem over de finish. Aerts zit al bijna op een minuut. Daarachter zien we Van der Haar vooral omkijken, want Sweeck is op komst.
  19. 15 uur 36. Zandspecialist Laurens Sweeck had deze cross met rood omcirkeld, maar hij is afgelopen week ziek geworden. Sweeck is wel aan een inhaalrace bezig. Hij heeft nog zicht op de top 5.
  20. 15 uur 35. "We zagen hoe Van der Poel in één ruk door de zandstrook reed, terwijl Van Aert en Aerts op 40 meter van het einde van hun fiets moesten.". Michel Wuyts.
  21. 15 uur 34. Ligt het podium vast? De verhoudingen lijken zich steeds meer te betonneren. Van der Poel op 1, dat is al een eeuwigheid duidelijk, maar Van Aert laat Aerts nu toch ook achterwege.
  22. 15 uur 33. Volgens Herygers was dit beste zandpassage van Mathieu.

   Volgens Herygers was dit beste zandpassage van Mathieu

  23. 15 uur 30. Aerts bijt zich toch vast in het wiel van Van Aert, maar het is met hangen en wurgen. Door het gevecht tussen de 2 komen ze wel bijna ongemerkt een paar seconden dichter op Van der Poel.
  24. 15 uur 27. Van Aert lijkt Aerts te lossen. De wereldkampioen heeft zeker een goeie dag, maar hij werd genekt door zijn slechte openingsronde.
  25. 15 uur 26. De eerste ronde: "Zo bouwt Mathieu meteen zijn voorsprong uit".

   De eerste ronde: "Zo bouwt Mathieu meteen zijn voorsprong uit"

  26. 15 uur 25. Nog 6 ronden. Van Aert is bij Aerts gekomen. Ze kunnen samen gaan "jagen" op Van der Poel, al zal het meer een onderling duel worden. Het verschil is immers al 38 seconden met de Nederlander.
  27. 15 uur 22. Van Aert dendert voorbij Van der Haar en Van Kessel en kan nu op zoek naar Aerts, de nummer 2 en ook zijn grote concurrent in de WB-stand.
  28. 15 uur 20. "Van der Poel op zijn Alberts in Koksijde? Dit is toch nog wat anders!". Niels Albert.
  29. 15 uur 18. "Van Aert redt zijn klassement, door terug te knokken". Paul Herygers.
  30. 15 uur 16. Van Aert komt na de 2e ronde al als 4e over de finish. Qua tijd maakt de wereldkampioen zelfs terrein goed op Van der Poel, maar die laatste kan zich natuurlijk al wat sparen.
  31. 15 uur 16. "Het lijkt wel of er asfalt ligt voor Van der Poel, terwijl het zand er nog nooit zo lastig bij lag in Koksijde.". Gerben de Knegt.
  32. 15 uur 14. Op zoek naar spanning moeten we ons richten op de strijd om de ereplaatsen. De andere podiumplaatsen lijken een prooi te worden voor de Leeuwen. Aerts, Van Kessel, Van der Haar,... In de achtergrond rukt Van Aert wel wat op.
  33. 15 uur 13. Van Aert komt pal met zijn smikkel in het zand terecht.

   Van Aert komt pal met zijn smikkel in het zand terecht

  34. 15 uur 13. "We hebben de nummers 2, 3, 4 en 5 in de cross. Dat is fantastisch. Dat is het hoogst haalbare, want Van der Poel is ongelooflijk.". Sven Nys (Telenet-Fidea).
  35. 15 uur 10. 1 ronde ver: winnaar al bekend. Zonder pech mogen we Mathieu van der Poel nu al als winnaar opschrijven. Lars van der Haar volgt al op 19 seconden. Het verschil met Van Aert is 37 seconden.
  36. 15 uur 08. Van der Poel in de speeltuin. De voorsprong van Van der Poel is nu al immens. "Dit heb ik nog nooit gezien", zegt Herygers. "Wie niet ziet dat dit superklasse is, is blind", vindt Wuyts.
  37. 15 uur 07. "We zijn 4 minuten onderweg en Van der Poel is er al vandoor!". Paul Herygers.
  38. 15 uur 07. Valpartij Van Aert. Het is een dramatische openingsronde voor Van Aert, want nu gaat hij in een afdaling ook nog eens over zijn stuur. Vooraan wacht Van der Poel niet. Dit lijkt al een verloren veldslag.
  39. 15 uur 06. Lars van der Haar is de enige die een nu al ontketende Van der Poel kan volgen. Daarachter volgen de ploegmaats Aerts en Van Kessel.
  40. 15 uur 06. "Het is bijzonder moeilijk om vaart te maken als je stokt in het zand. Dit is een kleine ramp voor Van Aert.". Michel Wuyts (Sporza).
  41. 15 uur 05. Van der Poel zet de anderen meteen onder druk bij de eerste zandstrook. Van Aert rijdt zich vast en komt daarna moeilijk op gang. Al meteen achtervolgen voor de wereldkampioen.
  42. 15 uur 05. De grootste "slachtoffers" van de start lijken ploegmaats Soete en Sweeck.
  43. 15 uur 03. Start. Alle grote namen zijn goed uit de startblokken gekomen. Lars van der Haar snijdt als eerste de muur aan, gevolgd door Van der Poel, Aerts, Van Aert e tutti quanti.
  44. 15 uur . Geniet nog een keer van de laatste wereldbekerzege van Sven Nys.

   Geniet nog een keer van de laatste wereldbekerzege van Sven Nys

  45. 14 uur 59. De veldrijders hebben zich aan de start verzameld. De jasjes worden zo lang mogelijk aangehouden, want het is stervenskoud in Koksijde.
  46. 14 uur 57. "Ik kom hier graag, maar dat geldt voor iedere renner. Het is een ongelooflijk mooie cross.". Mathieu van der Poel.
  47. 14 uur 56. "Ik ga vol voor het WB-klassement. Ik zal voor elke plek knokken.". Wout van Aert.
  48. 12 uur 15. Duel Pidcock-Iserbyt blijft uit bij beloften. Bij de beloften heeft Tom Pidcock zijn wil aan de concurrentie kunnen opleggen. Eli Iserbyt had zijn grote uitdager moeten worden, maar door een lekke band moest hij een groot deel van de cross achtervolgen. Zo haalde geen enkele Belg het podium, want Pidcock werd daar geflankeerd door Antoine Benoist en Jens Dekker. Yentl Bekaert (5e) was de beste landgenoot. Niels Vandeputte (7e), Eli Iserbyt (8e) en Toon Vandebosch (10e) eindigden ook in de top 10.
  49. 11 uur 33. Ronhaar klopt Meeussen bij junioren. Europees kampioen Pim Ronhaar heeft de wedstrijd bij de junioren op zijn naam geschreven. Samen met Wietse Meeussen, die de vorige 2 Wereldbekers won, ontsnapte hij uit een kopgroep van 5. De Duitser Lindner kon nog aansluiten, maar in de finale loste Ronhaar zijn beide kompanen. Thibau Nys eindigde, als eerste eerstejaars, op de 7e plaats.
  50. Het podium bij de junioren. Van links naar rechts: Meeussen, Ronhaar en Lindner. 11 uur 32.