• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Opgelapte Van der Poel wint op 1 been in Gieten

  Een dag na zijn zware val in Lokeren heeft Mathieu van der Poel vriend en vijand weggeblazen in de Superprestige-opener van Gieten. Wout van Aert moest voor de 6e keer dit seizoen vrede nemen met plaats 2.

  Video player inladen ...

  Van der Poel knalt al weg in de 2e ronde

  Een dikke enkel liet gisteren een sliert alarmbellen afgaan in het kamp-Mathieu van der Poel. De Nederlander had in Lokeren een verrekking opgelopen in de ligamenten van zijn rechterenkel.

   

  "Zal Van der Poel starten in Gieten?", was de grote vraag. Na een geslaagde test op het parcours vanmiddag gaf Van der Poel zichzelf groen licht.

   

  Bij de start schoot de Nederlander als een komeet weg. Van Aert kon anderhalve ronde volgen totdat Van der Poel er een lel opgaf. De wereldkampioen kon het ziedende tempo niet volgen, Van der Poel was gaan vliegen.

  Video player inladen ...

  Offday voor pak subtoppers

  Van der Poel bouwde zijn bonus stelselmatig uit en hield aan de streep 32 seconden over op Van Aert, voor de 6e keer 2e dit seizoen.

   

  In de strijd voor de 3e plaats speelde lange tijd een tros renners mee. Toon Aerts fladderde uiteindelijk weg uit een grote groep.  Laurens Sweeck, Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout kregen af te rekenen met een offday.

  Van der Poel: "Gisterenavond was grote bol op mijn enkel weg"

  "Ik had voor de wedstrijd al gezegd dat ik niet superveel last had van mijn enkel", reageerde Van der Poel na afloop. "Ik had mijn enkel voor de start nog eens steviger ingetapet, zodat ik niet het risico liep om die enkel nog eens om te slaan."

   

  "Gisteren had ik vooral in het eerste uur na de val veel pijn. Toen ik gisterenavond in Gieten aankwam was die grote bol op mijn enkel al verdwenen dankzij een ijsapparaat."

   

  "Ik ben vooral heel blij dat ik tijdens de cross vandaag bijna niets gevoeld heb aan mijn enkel. "

  Van der Poel: "Heb vrij weinig last ondervonden van mijn enkel"

  Video player inladen ...

  Van Aert: "Probeer de limieten op te zoeken om beter te worden"

  Video player inladen ...

  Aerts: "Denk niet dat ik mee had gekund met die mannen"

  Video player inladen ...

  Uitslag mannen:

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u02'05"
  2. Wout van Aert op 31"
  3. Toon Aerts 1'30"
  4.  Lars van der Haar (Ned) 1'40"
  5.  Marcel Meisen (Dui) 1'49"
  6.  Daan Soete  2'03"
  7. David van der Poel (Ned) 2'17"
  8. Kevin Pauwels 2'23"
  9. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2'26"
  10. Gianni Vermeersch 2'52"
  11. Jens Adams 3'00"
  12. Tom Meeusen 3'14"
  13. Michael Boros (Tsj) 3'22"
  14. Diether Sweeck 3'36"
  15. Braam Merlier 3'45"

  Worst klopt Vos bij de vrouwen

  Bij de vrouwen dicteerden de Nederlandse crossers de wet. Maud Kaptheijns schoot het snelste uit de startblokken. Even later nam het oranje duo Worst/Vos over.

   

  Voorbij halfweg kreeg Vos plots een slag van de molen. Ze gaf 20 seconden prijs, de buit was binnen voor Worst. Vos leek tevreden met haar 2e plaats. Arzuffi vervolledigde het podium. Loes Sels was de eerste Belgische op de 4e plaats. Wereldkampioen Sanne Cant eindigde 7e.

  Video player inladen ...

  Fase per fase

  1. Top 15

   1. Van der Poel 2. Van Aert 3. Aerts 4. Van der Haar 5. Meisen 6. Soete 7. D. Van der Poel 8. Pauwels 9. Nieuwenhuis 10. Vermeersch 11. Adams 12. Meeusen 13. Boros 14. D. Sweeck 15. B. Merlier.
  2. Mathieu van der Poel soleert naar winst in de Superprestige in Gieten

  3. Van der Poel wint!

   Er was vandaag niks te doen aan het meesterschap van Mathieu van der Poel . Van Aert strandt op plaats 2 op 31 seconden, Aerts is 3e op 1'30".
  4. Wout van Aert is op weg naar zijn 6e tweede plaats dit seizoen. Hij moet dus nog wat geduld hebben op een eerste zege. Donderdag in Ardooie misschien?
  5. Situatie (10/11 rondes)

   Van der Poel - op 32" Van Aert - op 1'27" Aerts - op 1'40" Van der Haar - op 1'50" Meisen en Soete - op 2'02" David van der Poel - op 2'21" Nieuwenhuis, Michael Vanthourenhout en Pauwels.
  6. Sweeck niet in de top 20

   Het is het dagje niet van Laurens Sweeck. Hij rijdt nog net in de top 25 en kijkt al tegen bijna 3 minuten achterstand aan.
  7. Mathieu van der Poel verzwakt niet en duikt de laatste anderhalve ronde in met 33 seconden voorsprong. Voor Van Aert is de 2e plek vandaag het hoogste haalbare, Toon Aerts is op weg naar het 3e podiumstekje.
  8. Situatie (9/11 rondes)

   Van der Poel - op 33" Van Aert - op 1'29" Aerts op - op 1'42" Van der Haar - op 1'45" Soete en Meisen - op 1'53" David van der Poel - op 2'01" Michael Vanthourenhout - op 2'12" Pauwels en Nieuwenhuis - op 2'21" Vermeersch en Meeusen.
  9. Pidcock 24e

   De beloften rijden in de Superprestige samen met de elite. Daarom was het vandaag uitkijken naar de Brit Tom Pidcock. Maar meer dan een figurantenrol speelt hij niet: Pidcock suddert op de 24e plaats, op 4 minuten van Mathieu van der Poel.
  10. Van Aert zal opnieuw tevreden moeten zijn met de tweede plaats

  11. Situatie (8/11 rondes)

   Van der Poel - op 36" Van Aert - op 1'35" Aerts - op 1'42" Soete - op 1'44" Meisen, Van der Haar en Michael Vanthourenhout - op 1'49" David van der Poel - op 2'01" Nieuwenhuis.
  12. "Het is vrij fenomenaal van Mathieu van der Poel"

   Christophe Vandegoor (Radio 1)
  13. Opgave Iserbyt en Hermans

   Zoek in de daguitslag niet naar Quinten Hermans en Eli Iserbyt. Laatstgenoemde had mechanische problemen en gaf net als Hermans op. Ook Jens Dekker - die "oom" moet zeggen tegen Erik Dekker - gaf er al de brui aan.
  14. Situatie (7/11 rondes)

   Van der Poel - op 30" Van Aert - op 1'28" Van der Haar, Michael Vanthourenhout, Aerts en Meisen - op 1'31" Soete - op 1'36" David van der Poel - op 1'49" Nieuwenhuis.
  15. Vermeersch heeft pech en gooit boos zijn fiets weg

  16. Ook vorig seizoen bezetten Van der Poel en Van Aert de eerste en tweede plaats in Gieten. Van der Poel kroonde zich later ook tot eindwinnaar van de Superprestige.
  17. Situatie (6/11 rondes)

   Van der Poel - op 28" Van Aert - op 1'23" Soete, Vanthourenhout, Aerts, Van der Haar, David van der Poel en Meisen op 1'35" Merlier, Meeusen en Laurens Sweeck.
  18. "Zonder pech wint Van der Poel bijna letterlijk op 1 been"

   Christophe Vandegoor (Radio 1)
  19. Halfweg lijkt enkel nog de strijd voor de derde plaats boeiend. Een tiental renners maakt nog kans om Van der Poel en Van Aert te vergezellen op het podium.
  20. SITUATIE (5/11 rondes)

   Van der Poel - op 27" Van Aert - op 1'08" Soete, Vanthourenhout, Aerts, Van der Haar en David van der Poel - op 1'17" Meisen, Merlier en Meeusen.
  21. Het verschil loopt nu toch flink op: 27 seconden. Enkel pech lijkt Van der Poel nog kunnen af te remmen.
  22. Van der Poel lijkt weinig last te hebben van de enkel

  23. Met veel grinta loopt Van Aert nog eens op zijn trappers. De wereldkampioen gooit de handdoek nog niet, er kan nog veel gebeuren in een halve cross.
  24. Situatie (4/11 rondes)

   Van der Poel - op 19" Van Aert - op 46" Michael Vanthourenhout en Toon Aerts - op 50" Soete en Van der Haar - op 57" Meeusen, Merlier en David van der Poel - op 1 minuut Meisen - op 1'03" Laurens Sweeck - op 1'13" Nieuwenhuis, Vermeersch en Bosmans.
  25. Van der Poel gaat er al snel alleen vandoor

  26. 20 seconden bedraagt de acherstand al voor Wout van Aert, die zich nog niet gewonnen geeft.
  27. SITUATIE (3/11 rondes)

   Van der Poel - op 14" Van Aert - op 35" Aerts en Vanthourenhout - op 41" Soete en Van der Haar - op 44" Vermeersch, Meeusen, Merlier, Meisen en David van der Poel - op 46" Nieuwenhuis.
  28. In de achtervolging slaan Toon Aerts en Michael Vanthourenhout de handen in elkaar. Van der Poel telt al 10 seconden bonus op Van Aert.
  29. Van der Poel vliegt als vanouds, de achterstand voor Van Aert dikt seconde per seconde aan.
  30. Sterke Van der Poel laat Van Aert achter in de derde ronde

  31. SITUATIE (2/11 rondes)

   Van der Poel - op 4" Van Aert - op 21" Aerts, Van der Haar en Michael Vanthourenhout - op 28" Merlier, Meeusen, Vermeersch, Soete, Meisen en David van der Poel.
  32. Aanval Van der Poel

   Plotsklaps is Mathieu van der Poel helemaal los. Van Aert ziet de Nederlander alsmaar kleiner worden.
  33. Van Aert en Van der Poel rijden al snel weg van de rest.

  34. Van der Poel lijkt nauwelijks last te hebben van zijn enkel, die hij gisteren bezeerde in Lokeren. De Nederlander neemt over van Wout van Aert. De wereldkampioen laat enkele meters.
  35. "Van Aert en Van der Poel rijden in de 1e ronde al weg van de rest. Dat is hetzelfde scenario als vorig jaar."

   Christophe Vandegoor (Radio 1)
  36. Laurens Sweeck en Quinten Hermans zijn niet te bespeuren in de voorste linies. Zij volgen op 25 seconden van de kop van de koers.
  37. Van Aert en Van der Poel gaan er vandoor in de eerste ronde in Gieten

  38. SITUATIE (1/11 rondes)

   Van Aert en Van der Poel - op 10" Van der Haar, Toon Aerts, Meeusen, Michael Vanthourenhout, David Van der Poel...
  39. Val Aerts

   De 2 grote tenoren hebben wat afscheiding door een tuimelperte van Toon Aerts. Zijn Van Aert en Van der Poel nu al gaan vliegen?
  40. Toon Aerts leidt de dans voor Wout van Aert en Mathieu van der Poel. In 4e positie zit die andere Van der Poel: David.
  41. Oeps! Merlier is te snel weg in Gieten en moet even terug kruipen

  42. Opvallende actie van Tim Merlier bij de start. Hij ging enkele seconden te vroeg van start en werd teruggefloten, waarna meteen het echte startsein volgde.
  43. START!

   Toon Aerts schiet als een bolide weg, ook Mathieu van der Poel heeft zijn start niet gemist. Wereldkampioen Van Aert zit ook helemaal voorin.
  44. De veldrijders staan klaar om erin te vliegen in Gieten. Nog 3 minuten tot de start.
  45. Van der Poel warmt zich op in Gieten

  46. Reacties van Cant, Sels, Arzuffi, Worst en Vos

  47. Worst haalde het met ruime voorsprong

  48. Top 10 bij de vrouwen

   1. Annemarie Worst 2. Marianne Vos op 33" 3. Alice Maria Arzuffi op 34" 4. Loes Sels op 35" 5. Maud Kaptheijns op 1'01" 6. Denise Betsema op 1'06" 7. Sanne Cant op 1'26" 8. Fleur Nagengast op 1'39" 9. Ellen Van Loy op 2'05" 10. Elle Anderson op 2'16".
  49. Worst viert feest

   De zege is binnen voor de Nederlandse Annemarie Worst. Vos lijkt tevreden met de 2e plaats, Arzuffi vervolledigt het podium. Loes Sels is de eerste Belgische, op de 4e plaats.
  50. Worst rijdt ererondje in het slot en wint de Superprestige van Gieten

  51. Worst is op weg naar haar 1e zege in een jaar tijd. In het gevecht voor de 2e plaats vindt Vos haar 2e adem terug. Ze knalt naar het wiel van Arzuffi, Sels lijkt vrede te moeten nemen met de 4e plaats.
  52. SITUATIE (6/7 rondes)

   Leidster Worst - op 26" Arzuffi - op 34" Sels en Vos - op 53" Kaptheijns - op 59" Cant. De laatste ronde is ingegaan.
  53. De strijd voor de 2e plaats brandt stilaan los. Arzuffi probeert afstand te nemen van Sels en Vos. En Sanne Cant? Die bezet nu de 6e plaats.
  54. Het loopt nog altijd gesmeerd bij Annemarie Worst, die een geruststellende bonus heeft op haar eerste achtervolgers.
  55. SITUATIE (5/7 rondes)

   Leidster Worst - op 29 seconden Arzuffi, Sels en Vos - op 41" Kaptheijns - op 49" Cant .
  56. Vos lost nu helemaal bij Worst en valt terug naar de 4e plaats. De Nederlandse probeert nu Sels (2e) en Arzuffi (3e) bij te benen.
  57. Worst versnelt en laat Vos achter

  58. SITUATIE (4/7 rondes)

   Koploopster Worst - op 2 seconden Vos - op 12" Arzuffi - op 15" Sels - op 26" Kaptheijns - op 41" Nagengast en Sanne Cant.
  59. Worst aan de leiding

   In het zand blijft Worst netjes op haar fiets. Vos gaat lopen en moet een gaatje laten. Worst in polepositie nu.
  60. Sels is voorlopig de eerste Belgische, gevolgd door Sanne Cant. Ook Verdonschot (8e) en Ellen Van Loy (10e) zitten nog op de voorposten.
  61. SITUATIE (3/7 rondes)

   Koploopsters Vos en Worst - op 10 seconden Arzuffi - op 21" Sels en Kaptheijns - op 23" Nagengast - op 27" Sanne Cant
  62. In de achtervolging is Loes Sels wat teruggevallen, vermoedelijk door pech.
  63. Krijgen we een Nederlandse tweestrijd? Worst klauwt zich vast in het wiel van de 9 jaar oudere Vos.
  64. Cant maakt geen terrein goed

   Sanne Cant cirkelt nog altijd rond de 10e positie, op 36 tellen van de kop van de koers.
  65. Worst komt bij Vos in de tweede ronde

  66. Worst bij Vos

   De spanning is helemaal terug, want Annemarie Worst fietst in een mum van tijd het gat dicht op Vos. Sels en Kaptheijns zitten een bocht verder.
  67. Een ontketende Vos smeert eerste achtervolgers Worst en Kaptheijns al 10 seconden aan. Loes Sels is de eerste Belgische, op de 4e plaats.
  68. Solo vos

   Cant zwoegt in 10e positie op 33 seconden van Vos, die er nu alleen vandoor gegaan is.
  69. Marianne Vos heeft een kleine voorsprong na de eerste ronde in Gieten

  70. Nederland boven want de kop van de koers kleurt helemaal oranje: 1. Vos 2. Kaptheijns 3. Worst.
  71. Vos al op kop

   Lang heeft Kaptheijns niet kunnen genieten van de leiderspositie. Marianne Vos gaat voorbij haar landgenote en duwt hard op het gaspedaal.
  72. In het zog van Kaptheijns zit Marianne Vos al. Wereldkampioene Sanne Cant volgt een eindje verderop.
  73. START bij de vrouwen

   De Nederlandse Maud Kaptheijns neemt het pak meteen op sleeptouw. Ze liet vorig weekend nog schieten door pijn aan haar knie en enkel.
  74. Ploegleider Van der Poel: "Kans groot dat Mathieu start"

   Christoph Roodhooft, ploegleider van Mathieu van der Poel, zegt "dat de kans groot is" dat zijn poulain om 15u in Gieten aan de start staat. Gisteren moest hij in Lokeren afgevoerd worden met een enkelblessure, vandaag ging hij proberen. Dat lukt en hij blijft nu opwarmen zoals hij anders zou doen voor een cross.
  75. "Zolang ik op de fiets kan blijven, zal het wel meevallen. Hopelijk moet ik niet te veel lopen."

   Mathieu van der Poel in een interview met Wielerflits
  76. Wout van Aert maakte vanmorgen al ruzie

   Wereldkampioen Wout van Aert moest zonet al een eerste hindernis overwinnen in Gieten. "Elk jaar moet ik ruzie maken om toegang te krijgen tot de parking", schreef Van Aert op Twitter. "Doe er iets aan, aub."
  77. Van der Poel gisteren: "Ik start als pijn meevalt"

   Op Instagram liet Mathieu van der Poel gisterenavond nog weten dat hij op weg was naar Gieten. "Als de pijn verdraaglijk is, zal ik starten in Gieten", schreef de Nederlander bij een foto van zijn gehavende enkel.
  78. Superprestige

   Gieten vormt het decor van de 1e manche van de Superprestige. Vorig jaar klopte Mathieu van der Poel rivaal Wout van Aert. De grote vraag: Zal Van der Poel vandaag aan de start verschijnen in Gieten?