Ga naar de inhoud
Worst komt solo over de streep.
Worst kwam solo over de streep.

Oranje boven: Worst voor Vos en Betsema op het EK-podium

 zo 4 november 2018 15:25

Annemarie Worst is de nieuwe Europese kampioene veldrijden. Ze profiteerde van de Nederlandse dominantie en reed weg van haar landgenotes in de voorlaatste ronde. Uittredend kampioene Sanne Cant moest vrede nemen met plaats 4. 

Worst maakt het verschil in laatste kwart

Op een razendsnelle omloop bleef het spannend tot de slotronde. De oranjehemden namen de touwtjes in handen, maar Cant, Van Loy en Sels bleven lang aanhaken.

 

Worst en Vos hadden allebei hun zinnen gezet op de Europese kampioenentrui. Maar toen Worst het anderhalve ronde voor het einde het dirigeerstokje overnam van Betsema, zag Vos haar landgenote weglopen.

 

In een mum van tijd fietste Worst een bonus bij elkaar van 9 seconden. Vos wou niet zomaar de strijdbijl begraven en begon nog als een ziedende te achtervolgen.

 

9 seconden achterstand werden 6 seconden. Maar Worst liet zich niet van de wijs brengen en hield stand. Vos sprintte een zucht sneller dan Betsema (vanaf morgen in dienst van Marlux-Bingoal) in de strijd voor plek 2. Titelverdedigster Cant legde beslag op de 4e plaats. Met Van Loy (5e) en Sels (6e) eindigden nog 2 Belgen in de top 6.

Worst houdt twee landgenotes af en wint het EK veldrijden

Cant: "Niet de superdag waarop ik gehoopt had"

Sanne Cant moest vandaag afscheid nemen van haar Europese kampioenentrui. "Het was een enorm snel parcours, waardoor de cross heel tactisch verliep", reageert Cant. "Dat wringen ligt me niet."

 

"Toen Worst een gat sloeg, was het niet aan mij om de achtervolging te leiden. Vos zat daar ook nog. Maar zowel Vos als Betsema kon het gat niet dichtrijden."

 

"Ik had vandaag niet de superdag waarop ik gehoopt had. Het is jammer dat ik de Europese kampioenentrui moet afgeven. Maar dat is het leven."

Worst: "Het was een harde race"

  • Annemarie Worst: "Ik kan bijna niet geloven dat ik gewonnen heb. Het was een heel harde race. Met nog drie rondes te gaan, nam ik de koppositie om mijn eigen tempo en sporen te kunnen rijden. In het bos probeerde ik telkens weg te rijden, dat lukte op het einde. Toen besefte ik dat ik gewoon moest gaan en ik won. Ik vond het een leuk parcours. Het is heel snel. In het zand kon ik niet heel de tijd rijden en andere konden wel het eerste  deel rijden. Daarom wou ik in eerste positie beginnen zodat ze mij niet konden voorbij rijden. Nu hoop ik in de wereldbeker top vijf te rijden. En daarna focus ik op het wereldkampioenschap."

Uitslag vrouwen

1. Annemarie Worst (Ned) in 40"24
2. Marianne Vos (Ned) op 2"
3. Denise Betsema (Ned) z.t.
4. Sanne Cant 10"
5. Ellen Van Loy 31"
6. Loes Sels 37"
7. Alice Maria Arzuffi (Ita) 1'08"
8. Nikki Brammeier (GBr) 1'16"
9. Helen Wyman (GBr) 1'21"
10. Laura Verdonschot 1'26"
11. Kim Van de Steene 1'28"

Fase per fase

14:26

Uitslag vrouwen

1. Worst 2. Vos 3. Betsema 4. Cant 5. Van Loy 6. Sels 7. Arzuffi 8. Brammeier 9. Wyman 10. Verdonschot 11. Van De Steene
14:25

Worst houdt twee landgenotes af en wint het EK veldrijden

14:24

Worst verovert Europese titel

Nederland mag nog eens een feestje vieren: 1. Worst 2. Vos 3. Betsema. Wereldkampioene Sanne Cant (4e) valt naast het podium.
14:24
Het is bijna binnen voor Worst. Ze huppelt de laatste trappenpartij op, nu volgen nog enkele snelle stroken.
14:22

"De tijd dringt voor Vos"

Michel Wuyts
14:21

Worst in paniek

Als ze een blik naar achteren werpt, kijkt Worst bijna in het gezicht van Vos. De wedstrijd is nog niet gereden.
14:20
Sanne Cant aast nog op een medaille. Ze houdt zich gedeisd in het spoor van Betsema en Vos.
14:19
Plots brokkelt de voorsprong van Worst af: van 9 naar 6 seconden. Vos ploegt en zwoegt, krijgen we nog een speciale wending?
14:17

Slotronde

In de achtervolging op Worst tellen Vos, Betsema en Cant al 9 seconden achterstand. Laatste ronde!
14:16
Vos rijdt haar pedalen bijna stuk. Ze ruikt het gevaar, maar komt geen meter dichter op een op hol geslagen Worst.
14:16

Worst slaat gat

2 seconden rijdt Worst weg van haar landgenotes Betsema en Vos. Is dit de beslissende move voor goud?
14:14

"Ze zullen niet wachten op Vos"

Paul Herygers
14:13
Worst heeft het dirigeerstokje overgenomen van Betsema. Ziedend sleurt ze aan de kop van de koers. Er vallen bressen.
14:13
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:11

"Dankzij de droogte ligt het parcours er verdomd goed bij"

Michel Wuyts
14:10
Hoe gaat het ondertussen met de winnares van de Koppenbergcross? Kim Van De Steene cirkelt rond de 12e positie, op 50 seconden van de leidsters.
14:09

Nog 2 rondes

Betsema schiet naar voren, met Worst en Vos in haar wiel. Een oranje prik. Cant en Van Loy moeten alle zeilen bijzetten om te volgen.
14:07

Worst, Vos en Cant

Met z'n drieën slaan ze nu een kloof: Worst, Cant en Vos. Maar Betsema en Van Loy willen hun medaillekansen niet zomaar laten verdampen, ze sluiten weer aan.