• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Duel stopt al in ronde 2: Van der Poel vliegt naar nieuwe Europese titel

  Mathieu van der Poel volgt zichzelf op als Europees kampioen veldrijden. De Nederlander maakte in Rosmalen al snel kipkap van zijn tegenstanders. Wout van Aert en Laurens Sweeck kaapten de overige podiumplaatsen weg.

  Video player inladen ...

  Van Aert vertrekt als komeet, Van der Poel reageert met scherp

  Na Van der Poels offday op de Koppenberg droomde de verzamelde tegenstand stiekem van de Europese kampioenentrui.

   

  Wout van Aert had gepiekt naar dit EK en ging als een wervelwind van start. De wereldkampioen zette Van der Poel en co meteen met de rug tegen de muur, maar de Nederlander schoot niet in paniek.

   

  Na anderhalve ronde kwam Van der Poel zijn karretje aanhaken bij Van Aert. Toen de veelwinnaar een ronde later Van Aert voorbijzoefde, was de wedstrijd al voorbij.

  Van der Poel versnelt en laat Van Aert achter

  Video player inladen ...

  8 Belgen in top 11

  Hoe hard Van Aert ook zijn pedalen martelde, dichter kwam hij niet op een feilloze Van der Poel. De Nederlander kon het zich veroorloven om handje-wuif te doen naar het publiek.


  Van Aert daarentegen moest zich op een gegeven nog reppen om niet in de klauwen te vallen van Vanthourenhout en Sweeck. Die laatste rukte zich nog los van zijn kompaan en snelde naar brons.

   

  Opvallend: alle Belgische deelnemers eindigden in de top 11. Van der Poel (1e), Van der Haar (6e) en Nieuwenhuis (7e) waren de "oranje" eenden in de bijt.

  Sterke Van der Poel soleert naar nieuwe Europese titel

  Video player inladen ...

  Van der Poel: "Ik ben kalm gebleven na de Koppenberg"

  "Het was een goeie race", reageerde Mathieu van der Poel. "Ik ben na de Koppenberg kalm gebleven. Ik heb me aan mijn plan gehouden en het gevoel zat weer goed vandaag. Dit parcours ligt me ook heel goed."

   

  "Mijn start was niet zo heel slecht, maar in het gedrum verloor ik een paar plaatsen. Wout vertrok snel dus ik mocht niet te lang treuzelen. Toen ik bij hem kwam, zag ik dat hij ook al had afgezien. Ik gaf hem geen tijd om te recupereren."

   

  "Het is fijn om de trui opnieuw te pakken. Ik was het nu gewoon om in de Europese trui te rijden. Het is ook leuk dat het in Nederland is. Oranje heeft het goed gedaan en er was veel belangstelling. Dit is goed voor cross in Nederland. Mijn toekomst? Eerst wil ik naar de Olympische Spelen met de mountainbike en dan zal ik miscchien meer op de weg rijden."

  Van der Poel: "Heb Van Aert niet de kans gegeven om te herstellen"

  Video player inladen ...

  Van Aert: "Het wordt alsmaar straffer met die kerel"

  Video player inladen ...

  Sweeck: "Zo groot is de kloof niet"

  Video player inladen ...

  Bondscoach Vanthourenhout: "Als veldritland moet je naar huis gaan met een titel"

  Video player inladen ...

  Vanthourenhout: "Vorig jaar ook al vierde: frustrerend"

  Video player inladen ...

  Aerts: "Ben die snelle omlopen kotsbeu"

  Video player inladen ...
  Uitslag EK profs:
  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u02'35"
  2. Wout van Aert op 14"
  3. Laurens Sweeck 18"
  4. Michael Vanthourenhout 30"
  5. Toon Aerts 33"
  6. Lars van der Haar (Ned) 37"
  7. Joris Nieuwenhuis (Ned) 1'08"
  8. Quinten Hermans  1'13"
  9. Gianni Vermeersch 1'15"
  10. Daan Soete 1'16"
  11. Tim Merlier 1'24"
  12. Corné van Kessel (Ned) 1'56"
  13. David van der Poel (Ned) 1'57"
  14. Steve Chainel (Fra) 2'00"
  15. Michael Boros (Tsj) 2'33"

  Fase per fase

  1. Sterke Van der Poel soleert naar nieuwe Europese titel

  2. Uitslag

   1. Van der Poel 2. Van Aert 3. Sweeck 4. Vanthourenhout 5. Aerts 6. Van der Haar 7. Nieuwenhuis 8. Hermans 9. Vermeersch 10. Soete 11. Merlier.
  3. Van der Poel volgt zichzelf op

   De Nederlander gooit zijn armen in de lucht. Van der Poel krijgt op het podium het gezelschap van Van Aert (2e) en Sweeck (3e).
  4. Het handje gaat in de lucht bij Van der Poel. Als een triomferende gladiator groet hij het volk. Van der Poel kan het zich allemaal veroorloven, zo groot is zijn overmacht.
  5. Van der Poel snijdt nog eens door het zand, de laatste hectometers worden een triomftocht. Van Aert blijft gas geven om Sweeck niet gevaarlijk dicht te laten komen.
  6. Laatste ronde

   De bel rinkelt. Mathieu van der Poel duikt de slotronde in met een voorsprong van 22 tellen op Van Aert. Sweeck volgt op 30 seconden, Vanthourenhout op 35", Aerts op 42" en Van der Haar op 45".
  7. "Sweeck komt tot op 11 seconden van Wout van Aert"

   Michel Wuyts
  8. 8 Belgen in top 11

   Alle Belgische deelnemers rijden voorlopig in de top 11. De 3 buitenlanders in de top 11 zijn de Nederlanders Van der Poel (1e), Van der Haar (6e) en Nieuwenhuis (7e).
  9. Wanneer Van der Poel van zijn fiets springt in de zandbak, monstert hij enkele lussen verder Wout van Aert. Het verschil blijft nu schommelen rond de 22 seconden.
  10. Situatie (7/9 rondes)

   Van der Poel - op 25" Van Aert - op 36" Sweeck - op 38" Vanthourenhout - op 44" Aerts - op 48" Van der Haar - op 1'01" Nieuwenhuis en Hermans - op 1'07" Merlier, Vermeersch en Soete.
  11. "Sweeck rijdt nu toch wat weg van Vanthourenhout voor plek 3"

   Paul Herygers
  12. In het duel voor de 3e plaats lossen Sweeck en Vanthourenhout elkaar voor geen vin. Van der Poel kan stilaan genieten van de aanmoedigingen langs de weg.
  13. Van der Poel draait zijn benen nog soepel rond. Van Aert houdt wel gelijke tred met de Nederlander, waardoor hij Vanthourenhout en Sweeck op afstand houdt. Het zilver lijkt veilig voor de wereldkampioen.
  14. Situatie (6/9 rondes)

   Van der Poel - op 22" Van Aert - op 36" Vanthourenhout en Sweeck - op 44" Aerts - op 46" Van der Haar - op 55" Nieuwenhuis en hermans - op 1'03" Merlier, Soete en Vermeersch.
  15. "Wout van Aert moet indelen om de mannen in de achtergrond achter zich te houden"

   Michel Wuyts
  16. Vanthourenhout heeft een neus voor medailles op kampioenschappen en komt stilaan hijgen in de nek van Wout van Aert. Ook Aerts en Sweeck liggen nog op de loer.
  17. Situatie (5/9 rondes)

   Van der Poel - op 22" Van Aert - op 31" Vanthourenhout - op 33" Aerts en Sweeck - op 41" Van der Haar - op 50" Nieuwenhuis en Hermans.
  18. Van Aert maakt een schuivertje en ziet plots Vanthourenhout uit het hoekje dartelen. Komt zijn zilveren plak nog in gevaar?
  19. "Van Aert heeft gepiekt naar dit EK. Maar wat heb je aan pieken, als er een piek voor je rijdt die je niet kan halen."

   Michel Wuyts
  20. Het gevecht voor brons draait op volle toeren. Michael Vanthourenhout rukt zich los bij Aerts en Sweeck.
  21. Op geen foutje is Van der Poel te betrappen. Halfweg kan hij zwaaien met een voorsprong van 20 seconden op uitdager Van Aert.
  22. Situatie (4/9 rondes)

   Van der Poel - op 16" Van Aert - op 29" Vanthourenhout - op 34" Van der Haar, Aerts en Sweeck - op 47" Hermans, Soete, Nieuwenhuis, Merlier en Vermeersch.
  23. Van der Poel bouwt al een voorsprong van 16 seconden uit na 4 rondes

  24. Verschil stabiel

   Van Aert blijft op 11 tellen hangen van Mathieu van der Poel. In de strijd voor plek 3 spelen Vanthourenhout, Van der Haar, Aerts en Sweeck nog mee.
  25. "Wout geeft niet veel prijs op Van der Poel. Als ik Wout was, zou ik druk blijven zetten. Elk foutje wordt afgestraft."

   Sven Nys
  26. Als een zwaard klieft Van Aert door het zand, maar dat deed ook Van der Poel. De wereldkampioen blijft de Nederlandse veelwinnaar opjagen.
  27. Situatie (3/9 rondes)

   Van der Poel - op 10" Van Aert - op 23" Van der Haar, Sweeck, Vanthourenhout en Aerts - op 39" Hermans, Soete, Merlier, Nieuwenhuis, Vermeersch en Chainel.
  28. Van der Poel martelt zijn pedalen nog eens op een hellend stuk. En dat levert tijdwinst op. De wereldkampioen heeft al 7 seconden aan zijn broek.
  29. Echt weglopen doet Van der Poel niet. Van Aert houdt de kloof binnen de perken: 5 seconden. Het duel is er nog.
  30. "Ik heb Van der Poel zijn neus al zien optrekken en zien briesen. Dat is meestal een goed teken bij hem"

   Michel Wuyts
  31. Situatie (2/9 rondes)

   Van der Poel - op 4" Van Aert - op 14" Van der Haar en Aerts - op 19" Sweeck en Vanthourenhout - op 26" Merlier en Vermeersch - op 32" Soete, Hermans en Chainel.
  32. Van der Poel versnelt en laat Van Aert achter

  33. Van der Poel neemt over

   Op een bredere strook ziet Van der Poel zijn kans schoon om voorbij Van Aert te zoeven. Die versnelling is zo loeihard dat Van Aert bijna een verkoudheid oploopt. Is Van der Poel vertrokken?
  34. Van Aert kijkt niet om naar zijn Nederlandse reisgezel. "Als Van Aert wacht op Aerts, kan België het landenspel spelen", zegt Michel Wuys.
  35. Van der Poel komt bij Van Aert in de tweede ronde

  36. Van der Poel bij Van Aert

   Lang heeft de solotocht van Wout van Aert niet geduurd. Van der Poel komt zijn karretje aanhaken bij de wereldkampioen. Ook Toon Aerts zit niet ver.
  37. "Mathieu van der Poel neemt zijn tijd"

   Paul Herygers
  38. Situatie (1/9 rondes)

   Van Aert - op 3" Van der Poel, Van der Haar en Aerts - op 13" Vanthourenhout - iop 15" Merlier en Sweeck - op 21" Chainel, Vermeersch, Soete, Bertolini, David van der Poel en Hermans.
  39. Toon Aerts is de 2e Belg in de race. Hij probeert zich vast te bijten in het wiel van Mathieu van der Poel.
  40. "Ik denk dat Van der Poel zelf het gat zal moeten dichten, als hij dat in zich heeft"

   Paul Herygers
  41. Nederlanders jagen op Van Aert

   Na een knappe inspanning schuift Van der Poel op naar de 3e plaats. Van der Haar wacht op zijn kopman, de jacht op Van Aert kan beginnen.
  42. Wout van Aert heeft kleine voorsprong na de eerste ronde

  43. Van Aert lijkt uitstekend gepiekt te hebben naar dit kampioenschap. Enkel Van der Haar kan in de schaduw blijven van de ontketende wereldkampioen.
  44. "De wereldkampioen is weg"

   Michel Wuyts
  45. Versnelling Van Aert

   Van der Poel heeft zich laten wegdrummen bij de start. De superfavoriet rijdt in 6e stelling. Van Aert is al enkele meters los.
  46. START!

   De duiven zijn gelost. Van der Haar schiet als een vuuurbal weg, maar Van Aert zoeft hem nog voor de eerste bocht voorbij.
  47. De grote tenoren staan klaar voor hun strijd om de Europese kampioenentrui. Van der Poel? Van Aert? Aerts? Of een outsider? Wie wordt Europees kampioen? Starten doen we over 5 minuten.
  48. Pidcock klopt Iserbyt bij de beloften op het EK, Nederlander wint bij de junioren

  49. Iserbyt: "Ik reed in het begin tegen een paaltje"

  50. Top 10 beloften

   1. Thomas Pidcock (GBr) 2. Eli Iserbyt op 30" 3. Antoine Benoist (Fra) op 45" 4. Ben Turner (GBr) 5. Thomas Mein (GBr) 6. Maxime Bonsergent (Fra) 7. Timo Kielich 8. Roel van der Stegen (Ned) 9. Jens Dekker (Ned) 10. Loris Rouiller (Zwi)
  51. Pidcock haalt het voor Iserbyt

   Met een wheelie komt Tom Pidcock over de streep. Hij is de nieuwe Europese kampioen bij de beloften. Iserbyt komt als 2e binnen op 29 seconden van de Brit.
  52. Laatste ronde bij beloften

   Eli Iserbyt lijkt op weg naar zilver. Pidcock duikt de slotronde in met een bonus van 23 seconden op Iserbyt. De Fransman Benoist rijdt in 3e stelling, op 49 tellen van Pidcock.
  53. Iserbyt verliest terrein

   Het wordt moeilijk om te winnen voor Iserbyt, die Pidcock alsmaar kleiner ziet worden. De achterstand op de Brit bedraagt al 22 seconden.
  54. Iserbyt achtervolgt op Pidcock

   De beloften zijn bezig aan hun titelstrijd. Even voorbij halfweg hangt Eli Iserbyt op 10 seconden van koploper Tom Pidcock. Vorig jaar vochten ze ook een duel uit op het EK en klopte Iserbyt Pidcock in een sprint.
  55. "Vorig weekend won ik in Ruddervoorde nog met 40 seconden voorsprong, nu word ik tweede. Op één week tijd kan er blijkbaar veel veranderen. Ik had geen superdag en dat heb je nodig op een EK. Pim was gewoon heel sterk."

   Witse Meeussen (2e bij de junioren"
  56. Top 10 junioren

   1. Pim Ronhaar (Ned) 2. Witse Meeussen op 14" 3. Thibau Nys op 21" 4. Jelle Vermoote 5. Jakub Toupalik (Tsj) 6. Ward Huybs 7. Luke Verburg (Ned) 8. Tom Lindner (Dui) 9. Wout Vervoort 10. Ryan Cortjens
  57. Ronhaar: "Kon het niet geloven toen ik over de finish kwam"

  58. Meussen: "Kon niet meer doen dan aanklampen"

  59. Nys: "Ik heb er het maximum uit gehaald"

  60. Zilver en brons voor Meeussen en Nys

   Bij de junioren heeft de Nederlander Pim Ronhaar het thuispubliek meteen verwend. Ronhaar haalde het voor onze landgenoten Witse Meeussen (2e) en Thibau Nys (3e). Alle Belgische deelnemers eindigden in de top 10.
  61. Thibau Nys op kop van het pak bij de junioren

  62. "Het is een razendsnelle cross: vlak, veel bochten, een zandstrook en balkjes. Een parcours dat Van der Poel op het lijf is geschreven."

   Bondscoach Sven Vanthourenhout
  63. D-day

   Vandaag worden de medailles verdeeld op het EK veldrijden. De junioren beginnen er al aan om 9.15u. Op deze pagina blijft u op de hoogte van alle actie in Rosmalen.
  64. Live op Sporza

   Sporza zendt de Europese titelstrijd bij de mannen uit op al zijn kanalen: tv-uitzending op Eén en streaming op deze pagina en flitsen op Radio 1. De lichten gaan op groen om 15.15u.
  65. Weer een Belg?

   Het EK veldrijden voor mannen elite is aan zijn 4e editie toe. In 2015 was Lars van der Haar de eerst, in 2016 won Toon Aerts omdat Mathieu van der Poel en Wout van Aert naar elkaar keken, in 2017 was Mathieu van der Poel oppermachtig. Krijgen we dan nu weer een Belg om het evenwicht te bewaren?