Ga naar de inhoud
" "
Van der Poel is voor het eerst de beste in Ronse.
Uitslag Ronse
1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'06"
2. Wout van Aert op 22"
3. Michael Vanthourenhout 23"
4. Gianni Vermeersch 47"
5. Lars van der Haar (Ned) z.t.
6. Joris Nieuwenhuis (Ned) 52"
7. Jens Adams 1'00"
8. Nicolas Cleppe 1'07"
9. Michael Boros (Tsj) 1'21"
10. Marcel Meisen (Dui) 1'43"

kalender Brico Cross

datum cross winnaar winnares
16/09/18 Geraardsbergen Van der Haar Lechner
06/10/18 Meulebeke Van der Poel Cant
07/10/18 Ronse Van der Poel Vos
13/10/18 Lokeren Soete Cant
08/12/18 Essen Sweeck Kaptheijns
29/12/18 Bredene Van Aert Brand
06/02/19 Maldegem Van der Poel Betsema
17/02/19 Hulst Van der Poel Betsema

Van der Poel lost Van Aert en Vanthourenhout met 1 late prik in Ronse

 zo 7 oktober 2018 18:02

Mathieu van der Poel heeft in zijn eerste crossweekend de dubbel gepakt. Gisteren was de Nederlander de beste in Meulebeke, vandaag won hij voor het eerst in Ronse. Wout van Aert was voor de 5e keer dit seizoen 2e, hij spurtte sneller dan Michael vanthourenhout. Bij de vrouwen zegevierde Marianne Vos.

De GP Mario De Clercq op de Hotond staat garant voor een lastige cross. Maar geen nattigheid of modder dit jaar, wel een supersnelle race door het droge parcours. Zo bleven we lang met een 10-tal koplopers rondzoeven.

 

Om beurten reden Vanthourenhout en Van Aert op kop, Van der Poel beperkte zich tot controleren in de luwte en af een toe een gaatje toerijden. De Nederlander was aan zijn eerste crossen van het seizoen toe en voelde de race van gisteren nog in zijn benen.

 

Halfweg hadden Van Aert en Vanthourenhout een kleine voorsprong op Van der Poel, Van der Haar en Vermeersch. Op het asfalt bergop richting aankomstlijn reed de Europese kampioen evenwel het gat vlot toe. Op 4 ronden van het einde trok Vanthourenhout nog eens door, de 5 leiders werden er 3, het podium lag vast.

 

Maar Van der Poel had goed gedoseerd: gisteren had de Nederlander nog 2 prikken nodig om Van Aert te lossen. Vandaag volstond 1 snedige versnelling in de 8e van 10 ronden. Hij reed stelselmatig van de 2 achtervolgende Belgen weg. Van Aert beslechtte de spurt om de 2e plaats in zijn voordeel. Gianni Vermeersch reed naar een knappe 4e plaats, voor Lars van der Haar. Die won vorig jaar, omdat Van der Poel en Van Aert naar elkaar keken.

Van der Poel: "Ik wist dat ik het met 1 aanval op het einde moest doen"

Mathieu van der Poel debuteert aan zijn crossseizoen met 2 op 2: "Daar ben ik heel tevreden mee. Ik voelde de wedstrijd van gisteren nog in mijn benen en had het geluk dat het een gesloten koers was. Ik wist dat ik het met 1 aanval op het einde moest doen om kans te maken. Daarom reed ik daarvoor afwachtend."

Wout van Aert werd in elke veldrit dat hij startte dit seizoen al tweede: "Ik heb mij een beetje overdaan, toen ik half koers met Michael vanthourenhout wegreed. Ik raakte daar niet meer van gerecupereerd. Ik kon die inspanning niet doortrekken. In de laatste ronden voelde ik dat het een zwaar weekend was. Dat kan dus nog beter."

Van der Poel: "Is niet vanzelfsprekend om meteen de eerste 2 crossen te winnen"

Van Aert: "Als ik echt in orde ben moet ik dat tempo langer aankunnen"

Vanthourenhout: "Gewacht op Wout om zeker op het podium te komen"

Marianne Vos finisht solo in Ronse. Ze ging ervandoor in de voorlaatste ronde.

Marianne Vos pakt 2 op 3, Cant is ver van dubbel

Ook bij de vrouwen was het Oranje boven: Marianne Vos won haar eerste cross op Europese bodem. Ze zit zo aan 2 op 3: in de wereldbekerraces in de VS won ze in Waterloo en was ze 3e in Iowa.

 

Het was meteen duidelijk dat de rensters die Meulebeke ook meededen, niet voor de prijzen zouden strijden. Sanne Cant, die gisteren haar eerste seizoenszege boekte, kwam er niet aan te pas. De wereldkampioene liet het evenwel nooit schieten en finishte nog in de top 10.

 

Eva Lechner - die gisteren niet fietste - draaide als eerste het veld in, maar de Italiaanse kampioene verdween snel uit de voorste contreien. Na 3 van de 6 ronden hadden we 5 leidsters: Vos, Worst, Arzuffi, Van Loy en Alvarado. Die laatste 2 reden ook in Meulebeke en moesten de rol lossen.

 

In de voorlaatste ronde vond Vos het welletjes en ging ze solo, de teammaats Arzuffi en Worst kregen geen meter toegereden. De Italiaanse zou de Nederlandse nog achterlaten. Ellen Van Loy was op 5 de beste Belgische, Cant finishte als 9e.

Fase per fase

16:07

Top 10:

1. Mathieu van der Poel, 2. Wout van Aert, 3. Michael Vanthourenhout, 4. Gianni Vermeersch, 5. Lars van der Haar, 6. Joris Nieuwenhuis, 7. Jens Adams, 8. Nicolas Cleppe, 9. Michael Boros, 10. Marcel Meisen.
16:00

Van der Poel pakt dubbel in 1e crossweekend, Van Aert weer tweede.

Mathieu van der Poel wint voor het eerst in Ronse en pakt de dubbel. Net als gisteren eindigde Wout van Aert op tweede. Hij won op een 15-tal seconden de spurt voor de derde plaats van Michael Vanthourenhout. Van Aert is voor de 5e keer 2e dit seizoen. Van der Poel pronkt met 2 op 2.
15:57

Vanthourenhout en Van Aert duelleren

De strijd om plaats 2 is interessanter dan die om plaats 1. Vanthourenhout rijdt op kop voor Van Aert. Van der Poel is de eenzame leider.
15:54

Van der Poel met dubbele voorsprong slotronde in

Van der Poel moet nog 1 keer 2.650 meter rijden. Zijn kloof van 8 seconden heeft hij verdubbelt. Zonder pech is de Nederlander zegezeker.
15:53

Van der Poel uit beeld

Vanthourenhout en Van Aert draaien de bocht uit, maar zien Van der Poel niet meer rijden.
15:52

Van Aert probeert

Het is net als gisteren weer een man-tegen-mangevecht tussen de Europese en de wereldkampioen. Van der Poel heeft net als in Meulebeke een 7-tal seconden, Van Aert probeert er alles aan te doen om het gat te dichten. Vanthourenhout is al blij dat hij in het wiel mee is.
15:51
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:48

Van Aert op 8 seconden

Het fluim schiet uit de mond van Van der Poel. De Nederlander gaat heel diep en passeert met 8 seconden voorsprong de finishlijn. Nog 2 ronden moet Van der Poel volhouden om een dubbel te scoren.
15:47

Van der Poel is los

Op het asfalt bergop trapt Van der Poel flink door. hij duikt met een 5-tal seconden op zijn 2 rivalen het veld weer in.
15:45

Van der Poel voor het eerst op kop

Komt er een beslissende demarrage? Van der Poel neemt voor het eerst de kop en trekt stevig door. Zo stevig dat hij bijna uit de bocht vliegt. Vanthourenhout en Van Aert proberen de Europese kampioen te volgen.
15:43

6 seconden

Dat is het verschil tussen het koptrio Vanthourenhout-Van der Poel-Van Aert en het achtervolgend trio Van der Haar-Vermeersch-Nieuwenhuis. Voor Meeusen lijkt het boeken toe. Nog 3 ronden.
15:40

Weer Vanthourenhout

Michael Vanthourenhout voelt zich goed. Voor een zoveelste keer probeert hij de boel te kapen. Van Aert glipt Nieuwenhuis voorbij om het gat niet te groot te laten worden. Van der Poel springt mee in het wiel van de wereldkampioen. Het podium lijkt in de maak.
15:36

Nog 4 ronden

Van der Poel vergeet niet te drinken.
15:34

Nieuwenhuis en Meeusen maken er 7 leiders van

5 wordt 7. Het blijft snel gaan, maar een hele ronde doortrekken lukt niet. Voor niemand.
15:32

Van der Poel rijdt gat toe

Bijna moeiteloos pikt de Europese kampioen weer aan, hij brengt Van der Haar en Vermeersch mee. Van der Poel heeft nog geen troeven op tafel gegooid, de winnaar van gisteren beperkt zich voorlopig tot gecontroleerd meerijden.
15:30

Halfweg: Van Aert en Vanthourenhout op kop

Na een dik half uur zitten we half koers. Met 5 van de 10 ronden achter de rug vormen Van Aert en Vanthourenhout het kopduo. Van der Poel, Van der Haar en Vermeersch volgen op korte afstand.
15:28

Van Aert dringt aan

Op de beklimming waar Van Aert enkele ronden geleden ook al eens naar boven reed, waagde de wereldkampioen nog eens zijn kans. Samen met Vanthourenhout is Van Aert weg. Van der Poel ziet het gevaar, de Nederlander zit op een 50-tal meter.
15:24

Nieuwenhuis op 1

We krijgen nog maar eens een andere naam vooraan: Joris Nieuwenhuis is een 22-jarige Nederlander van Team Sunweb. We houden nog 8 koplopers over, maar de rest is niet ver. Dus voor hetzelfde geld hebben we straks weer 11 of meer leiders.