Van der Poel is op de afspraak in zijn eerste cross, Van Aert wordt tweede

  Mathieu van der Poel heeft het eerste duel met Wout van Aert naar zijn hand gezet. De Nederlander won in Meulebeke zijn eerste veldrit van het seizoen. Wereldkampioen Van Aert werd op korte afstand tweede. Morgen staan ze opnieuw tegenover elkaar.

  Van zijn ploeg mocht Mathieu van der Poel de oversteek naar Amerika niet maken en dus kwam de Nederlander hongerig aan de start. Hij vond in Meulebeke ook een parcours dat hem als gegoten zat: snel en vol korte bochtjes. Toch wachtte hij tot de vierde ronde om het verschil te maken.

   

  De start was voor de renners van Marlux-Bingoal. Vanthourenhout ging snel naar de kop, maar stopte even later af voor Eli Iserbyt. Maar na twee rondjes vonden de grote tenoren het welletjes geweest. Van Aert reed naar koppositie met in zijn wiel Van der Poel. Alleen Quinten Hermans en Iserbyt konden volgen. 

   

  De wereldkampioen was op zijn hoede en probeerde Van der Poel achter zich te houden, maar de tweede prik van de Nederlander was de goeie. Na 4 ronden had Van der Poel een bonus van 7 seconden. Een voorsprong die hij niet veel verder zou uitbreiden, maar wel nog 6 ronden kon vasthouden.

   

  Van Aert vocht voor wat hij waard was, maar toen Van der Poel door de lange zandstrook kon klieven, was het verhaal van de achtervolgers uit. Zo reed Van der Poel net als de voorbije 2 jaar als eerste over de finish in Meulebeke. Wout van Aert hield Quinten Hermans nog achter zich en werd voor de 4e keer dit seizoen 2e. In Ronse krijgt de wereldkampioen meteen een kans om revanche te nemen.

  Van der Poel: "Het gevoel was nog niet wat het moet zijn"

  • Mathieu van der Poel: "Ik ben blij met deze zege, maar het gevoel was nog niet wat het moest zijn. Dat had ik wel gedacht, maar het was goed genoeg om mee te doen. Het verdedigen van mijn voorsprong was best lastig. Die uitbreiden zat er echt niet in. Dat ik door die zandstrook raakte, was een mentale opsteker. Ik kon vandaag veel goedmaken op techniek, morgen in Ronse zal dat moeilijker zijn."
  • Wout van Aert: "Ik heb een positief gevoel, ook al win ik niet. Ik heb een constante wedstrijd gereden. Dat lukte in Amerika niet. Ik werd er weer aan herinnerd hoe het is om tegen Mathieu te crossen. Hij kan vroeg het verschil maken en dan ben ik de enige die er nog voor wil gaan. Mijn doel is om hem op termijn weer te kloppen. Ik ga niet beter worden door me meteen neer te leggen bij een 2e plaats. Dan geef ik liever een uur alles en neem ik het risico door die andere mee te nemen in mijn wiel."

  Van der Poel: "De conditie is nog niet goed genoeg om voorsprong uit te breiden"

  Van Aert: "Ik moet mezelf tijd geven"

  Hermans: "Doet wel deugd om goede seizoenstart te maken"

  Cant pakt haar eerste seizoenszege bij de vrouwen

  Bij de vrouwen was de snelste start voor Loes Sels. Zij kreeg Ellen Van Loy en Laura Verdonschot mee in haar zog. Het trio pakte al snel wat lengtes, maar Sanne Cant panikeerde niet. De wereldkampioene maakte langzaam maar zeker de oversteek.

   

  Ze nam ook de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado mee en het was al snel duidelijk dat de vijf rensters zouden strijden om de zege. Een sprint leek de winnaar te gaan aanduiden, maar Sanne Cant koos voor het offensief. 

   

  Bij de laatste passage over de balkjes sloeg ze een kloofje en dat kon ze vasthouden tot aan de streep. Het is voor de wereldkampioene haar eerste zege van het seizoen. "De kop is er nu af. Die eerste zege is altijd de moeilijkste en ik ben blij dat ik de nul van het bord veeg."

  Van Loy: "Ik ben blij met mijn resultaat en de manier waarop"

  Sels: "Ik heb misschien iets te veel met mijn krachten gestrooid"

  Fase per fase

  spinner
  1. 16 uur 01. Van der Poel wint zijn 1e cross! Straf nummer! Mathieu van der Poel wint de eerste cross die hij rijdt. Van Aert wordt 2e, Hermans 3e.
  2. 16 uur . Van Aert bikkelt wel om het verschil op Van der Poel zo klein mogelijk te houden. .
  3. 15 uur 58. Van Aert pakt een paar meters op Quinten Hermans. Het podium lijkt vast te liggen. .
  4. 15 uur 55. Van der Poel wipt een laatste keer over het wasbord. De Nederlander gaat hier net als de voorbije jaren winnen.
  5. 15 uur 55. Laatste ronde! Van der Poel kijkt eens achterom. Hij heeft een bonus van 13 seconden bij het indraaien van de 10e en laatste ronde.
  6. 15 uur 53. Van Aert gooit zijn drinkbus weg. Nog een beetje gewicht overboord. Gokt hij op een schuiver van Van der Poel? .
  7. 15 uur 52. Ook Van der Poel klieft nu door het zand. Heeft hij daarnet het enthousiasme over Sweeck gehoord? Van Aert en Hermans moeten lopen en zo wordt het gat weer groter.
  8. 15 uur 49. Nog 2 rondes. Iserbyt moet passen in de achtervolging. Op 2 ronden van het einde hebben Van Aert en Hermans een achterstand van 9 seconden op Van der Poel.
  9. 15 uur 47. Sweeck maakt indruk door als eerste helemaal door de zandstrook te ploegen. Hij moet niet van de fiets. Een opsteker voor hem.
  10. 15 uur 44. Van Aert zet door. Van der Poel raakt toch niet verder weg dan die 10 seconden en dat geeft Van Aert moed. Hij dringt nog eens aan. Kan het gat nog gedicht worden? .
  11. 15 uur 43. Laurens Sweeck rijdt nu toch eens in beeld. Hij beleeft niet zijn beste namiddag maar rijdt nu toch naar de 5e plaats. Dat zal het hoogst haalbare zijn voor hem in Meulebeke.
  12. 15 uur 40. Het verschil tussen de tenoren blijft schommelen rond de 10 seconden. Hermans moet een gaatje laten vallen op Iserbyt en Van Aert.
  13. 15 uur 38. Van Aert heeft na een ronde uitblazen in het wiel weer de touwtjes in handen genomen in de achtervolging. Wat heeft hij nog in de tank? .
  14. 15 uur 33. De achtervolgers zien Van der Poel niet meer rijden. De Nederlander heeft bij zijn zesde doorkomst aan de finish een voorsprong van 12 seconden. Alleen pech kan nog roet in het eten strooien. Hij fietst met de handen losjes over het stuur. .
  15. 15 uur 32. Een klein schuivertje nu van de leider. Hij verliest er amper een seconde mee. .
  16. 15 uur 31. Halfweg. Met 5 ronden in de benen rijdt Quinten Hermans nu toch eens naar de kop in de achtervolging. Het verschil met Van der Poel bedraagt 10 seconden. De andere renners volgen al op bijna 40 seconden. .
  17. 15 uur 28. Van Aert krijgt niet veel hulp van Iserbyt en Hermans. Hij moet het werk alleen opknappen in de achtervolging op Van der Poel. .
  18. 15 uur 25. 7 seconden. Na vier ronden stopt de chrono op 7 seconden. Dat is het verschil tussen de twee tenoren. .
  19. 15 uur 24. In de achtergrond is Cleppe hard tegen de vlakte gegaan. Het gaat mis bij het springen over de balkjes. Over en out voor hem.
  20. 15 uur 24. Van Aert, Hermans en Iserbyt zien Van der Poel nog wel rijden, maar het gat is toch al groot. Heeft de wereldkampioen nog een antwoord in huis? .