Ga naar de inhoud
Uitslag Meulebeke
1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'23"
2. Wout van Aert op 8"
3. Quinten Hermans 15"
4. Eli Iserbyt 38"
5. Laurens Sweeck 54"
6. Gianni Vermeersch 58"
7. Jim Aernouts 1'00"
8. Daan Soete 1'09"
9. Tim Merlier 1'17"
10. Lars van der Haar (Ned) 1'31"

kalender Brico Cross

datum cross winnaar winnares
16/09/18 Geraardsbergen Van der Haar Lechner
06/10/18 Meulebeke Van der Poel Cant
07/10/18 Ronse Van der Poel Vos
13/10/18 Lokeren Soete Cant
08/12/18 Essen Sweeck Kaptheijns
29/12/18 Bredene Van Aert Brand
06/02/19 Maldegem Van der Poel Betsema
17/02/19 Hulst Van der Poel Betsema

Van der Poel is op de afspraak in zijn eerste cross, Van Aert wordt tweede

 za 6 oktober 2018 18:02

Mathieu van der Poel heeft het eerste duel met Wout van Aert naar zijn hand gezet. De Nederlander won in Meulebeke zijn eerste veldrit van het seizoen. Wereldkampioen Van Aert werd op korte afstand tweede. Morgen staan ze opnieuw tegenover elkaar.

Van zijn ploeg mocht Mathieu van der Poel de oversteek naar Amerika niet maken en dus kwam de Nederlander hongerig aan de start. Hij vond in Meulebeke ook een parcours dat hem als gegoten zat: snel en vol korte bochtjes. Toch wachtte hij tot de vierde ronde om het verschil te maken.

 

De start was voor de renners van Marlux-Bingoal. Vanthourenhout ging snel naar de kop, maar stopte even later af voor Eli Iserbyt. Maar na twee rondjes vonden de grote tenoren het welletjes geweest. Van Aert reed naar koppositie met in zijn wiel Van der Poel. Alleen Quinten Hermans en Iserbyt konden volgen. 

 

De wereldkampioen was op zijn hoede en probeerde Van der Poel achter zich te houden, maar de tweede prik van de Nederlander was de goeie. Na 4 ronden had Van der Poel een bonus van 7 seconden. Een voorsprong die hij niet veel verder zou uitbreiden, maar wel nog 6 ronden kon vasthouden.

 

Van Aert vocht voor wat hij waard was, maar toen Van der Poel door de lange zandstrook kon klieven, was het verhaal van de achtervolgers uit. Zo reed Van der Poel net als de voorbije 2 jaar als eerste over de finish in Meulebeke. Wout van Aert hield Quinten Hermans nog achter zich en werd voor de 4e keer dit seizoen 2e. In Ronse krijgt de wereldkampioen meteen een kans om revanche te nemen.

Van der Poel: "Het gevoel was nog niet wat het moet zijn"

  • Mathieu van der Poel: "Ik ben blij met deze zege, maar het gevoel was nog niet wat het moest zijn. Dat had ik wel gedacht, maar het was goed genoeg om mee te doen. Het verdedigen van mijn voorsprong was best lastig. Die uitbreiden zat er echt niet in. Dat ik door die zandstrook raakte, was een mentale opsteker. Ik kon vandaag veel goedmaken op techniek, morgen in Ronse zal dat moeilijker zijn."
  • Wout van Aert: "Ik heb een positief gevoel, ook al win ik niet. Ik heb een constante wedstrijd gereden. Dat lukte in Amerika niet. Ik werd er weer aan herinnerd hoe het is om tegen Mathieu te crossen. Hij kan vroeg het verschil maken en dan ben ik de enige die er nog voor wil gaan. Mijn doel is om hem op termijn weer te kloppen. Ik ga niet beter worden door me meteen neer te leggen bij een 2e plaats. Dan geef ik liever een uur alles en neem ik het risico door die andere mee te nemen in mijn wiel."

Van der Poel: "De conditie is nog niet goed genoeg om voorsprong uit te breiden"

Van Aert: "Ik moet mezelf tijd geven"

Hermans: "Doet wel deugd om goede seizoenstart te maken"

Cant pakt haar eerste seizoenszege bij de vrouwen

Bij de vrouwen was de snelste start voor Loes Sels. Zij kreeg Ellen Van Loy en Laura Verdonschot mee in haar zog. Het trio pakte al snel wat lengtes, maar Sanne Cant panikeerde niet. De wereldkampioene maakte langzaam maar zeker de oversteek.

 

Ze nam ook de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado mee en het was al snel duidelijk dat de vijf rensters zouden strijden om de zege. Een sprint leek de winnaar te gaan aanduiden, maar Sanne Cant koos voor het offensief. 

 

Bij de laatste passage over de balkjes sloeg ze een kloofje en dat kon ze vasthouden tot aan de streep. Het is voor de wereldkampioene haar eerste zege van het seizoen. "De kop is er nu af. Die eerste zege is altijd de moeilijkste en ik ben blij dat ik de nul van het bord veeg."

Van Loy: "Ik ben blij met mijn resultaat en de manier waarop"

Sels: "Ik heb misschien iets te veel met mijn krachten gestrooid"

Fase per fase

16:01

Van der Poel wint zijn 1e cross!

Straf nummer! Mathieu van der Poel wint de eerste cross die hij rijdt. Van Aert wordt 2e, Hermans 3e.
16:00
Van Aert bikkelt wel om het verschil op Van der Poel zo klein mogelijk te houden.
15:58
Van Aert pakt een paar meters op Quinten Hermans. Het podium lijkt vast te liggen.
15:55
Van der Poel wipt een laatste keer over het wasbord. De Nederlander gaat hier net als de voorbije jaren winnen.
15:55

Laatste ronde!

Van der Poel kijkt eens achterom. Hij heeft een bonus van 13 seconden bij het indraaien van de 10e en laatste ronde.
15:53
Van Aert gooit zijn drinkbus weg. Nog een beetje gewicht overboord. Gokt hij op een schuiver van Van der Poel?
15:52
Ook Van der Poel klieft nu door het zand. Heeft hij daarnet het enthousiasme over Sweeck gehoord? Van Aert en Hermans moeten lopen en zo wordt het gat weer groter.
15:49

Nog 2 rondes

Iserbyt moet passen in de achtervolging. Op 2 ronden van het einde hebben Van Aert en Hermans een achterstand van 9 seconden op Van der Poel.
15:47
Sweeck maakt indruk door als eerste helemaal door de zandstrook te ploegen. Hij moet niet van de fiets. Een opsteker voor hem.
15:44

Van Aert zet door

Van der Poel raakt toch niet verder weg dan die 10 seconden en dat geeft Van Aert moed. Hij dringt nog eens aan. Kan het gat nog gedicht worden?
15:43
Laurens Sweeck rijdt nu toch eens in beeld. Hij beleeft niet zijn beste namiddag maar rijdt nu toch naar de 5e plaats. Dat zal het hoogst haalbare zijn voor hem in Meulebeke.
15:40
Het verschil tussen de tenoren blijft schommelen rond de 10 seconden. Hermans moet een gaatje laten vallen op Iserbyt en Van Aert.
15:38
Van Aert heeft na een ronde uitblazen in het wiel weer de touwtjes in handen genomen in de achtervolging. Wat heeft hij nog in de tank?
15:33
De achtervolgers zien Van der Poel niet meer rijden. De Nederlander heeft bij zijn zesde doorkomst aan de finish een voorsprong van 12 seconden. Alleen pech kan nog roet in het eten strooien. Hij fietst met de handen losjes over het stuur.
15:32
Een klein schuivertje nu van de leider. Hij verliest er amper een seconde mee.
15:31

Halfweg

Met 5 ronden in de benen rijdt Quinten Hermans nu toch eens naar de kop in de achtervolging. Het verschil met Van der Poel bedraagt 10 seconden. De andere renners volgen al op bijna 40 seconden.
15:28
Van Aert krijgt niet veel hulp van Iserbyt en Hermans. Hij moet het werk alleen opknappen in de achtervolging op Van der Poel.
15:25

7 seconden

Na vier ronden stopt de chrono op 7 seconden. Dat is het verschil tussen de twee tenoren.
15:24
In de achtergrond is Cleppe hard tegen de vlakte gegaan. Het gaat mis bij het springen over de balkjes. Over en out voor hem.
15:24
Van Aert, Hermans en Iserbyt zien Van der Poel nog wel rijden, maar het gat is toch al groot. Heeft de wereldkampioen nog een antwoord in huis?
15:21

Is de vogel al gaan vliegen?

Mathieu Van der Poel heeft een bonus in handen. Hij rijdt een bocht voor Van Aert en co uit. Is de Nederland al voor halfweg cross zegezeker?
15:17

Weer samen

Van der Poel bepaalt het tempo. Alleen Van Aert, Iserbyt en Hermans kunnen volgen. De andere achtervolgers hebben al een achterstand van 15 seconden.
15:16
Van der Poel neemt over op kop van de kopgroep. Hij zet na elk kort bochtje zijn turbo aan. Dit wordt moeilijk voor Van Aert.
15:12

Van Aert schuift op

Wout van Aert is ook bij de les met zijn nieuwe sponsor op de borst. Bij het ingaan van de 3e ronde rijdt hij naar de leiding. Van der Poel schuift mee. Is dit het begin van de verwachte tweestrijd?
15:11

De sprong!

Mathieu van der Poel heeft er zin in. Hij springt met zijn bekend manoeuvre over de brug. Hij sluit zo aan de bij de koplopers. Van Aert gaat even op de trappers staan zodat hij het gat niet moet laten vallen.
15:09
Nu rijdt Van der Poel zijn concurrent in de regenboogtrui voorbij op een iets breder stuk van het parcours. Hij springt naar het wiel van Lars van der Haar.
15:08
Hoe zit het met Van Aert en Van der Poel? De wereldkampioen rijdt op positie 4 en Van der Poel zit in zijn wiel.
15:06
Bij Marlux-Bingoal spelen ze het ploegenspel. Vanthourenhout stopt af en zo kan Iserbyt wegglippen. Daan Soete probeert er voorbij te raken, maar dat lukt voorlopig niet.
15:06

Iserbyt op kop

Eli Iserbyt heeft het commando overgenomen van zijn ploegmaat. Hij sluit de eerste ronde als leider af.
15:04
Voor Vanthourenhout is het een fijne eerste ronde. Hij blijft het tempo bepalen en neemt zelfs enkele meters op zijn achtervolgers.
15:01
De beste start is voor Michael Vanthourenhout. Hij voert een lang lint van renners aan. Van der Poel zit in positie 4, Van Aert is 8e.
14:59

Start!

De cross in Meulebeke is het eerste duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Wie rijdt er straks eerst over de finish?
14:47

"Ik voel me weer profrenner. Ik wil meteen de sponsors tonen. Het parcours is niet 100 procent mijn ding. Het is meer iets voor Van der Poel."

Wout van Aert
14:44
Mathieu van der Poel duikt voor het eerst het veld in. Hij won al een paar keer in Meulebeke. "Ik ga proberen uit te pakken. Het parcours is nog sneller dan andere jaren. Het kan wel een gesloten wedstrijd zijn. Ik verwacht een duel tussen een paar renners."
14:32

"De eerste is altijd de moeilijkste. Ik ben blij dat het vandaag gelukt is."

Sanne Cant
14:29

Uitslag vrouwen

1. Sanne Cant 2. Ellen Van Loy 3. Loes Sels 4. Ceylin Carmen Del Alvarado 5. Laura Verdonschot
14:26

Cant wint!

Sanne Cant heeft haar zege te pakken. Ze heeft al haar krachten moeten aanspreken en moet uitblazen na de finish.
14:26
Cant springt het best over de balkjes en trekt door. Schudt ze hier Van Loy al af?
14:24
De kopgroep lost elkaar voor geen meter. Dat wordt sprinten om de zege.
14:14

Laatste ronde

De vrouwen duiken de laatste ronde in. Sanne Cant pakt de koppositie.
14:14
Er staan nog twee ronden op het programma. Cant is weer bijgehaald door de 4 andere rensters. De winnares zal wel uit deze kopgroep komen.
14:10
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:09
Sanne Cant heeft het commando overgenomen. Ze klieft het snelst door de zandbak en pakt gezwind enkele meters.
14:06
Het parcours in Meulebeke ligt er kurkdroog bij. Het stof waait hoog op.
13:59

Samensmelting

Na twee van de zes rondes is de kopgroep aangedikt tot 5 rensters. Sanne Cant en Ceylin Carmen Alvarado hebben aansluiting gevonden.
13:47
Het leiderstrio is ongewijzigd na anderhalve ronde. Ze hebben een handvol seconden voorsprong. Cant probeert nu wel de oversteek te maken.
13:47
Sanne Cant won vorig jaar de Berencross, maar dit seizoen kende ze een matige start in de Verenigde Staten. Momenteel peddelt ze rond in 5e positie. Loes Sels, Ellen Van Loy en Laura Verdonschot rijden vooraan.
13:45

Start vrouwen!

Het startschot weerklinkt en de vrouwen trekken zich op gang. Wie wint de Berencross in Meulebeke?
13:35

Een voorbeschouwing van Paul Herygers

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:48

Uitslagen van de eerste wedstrijden van de dag

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:43

Stralende zon

Echt veldritweer krijgen we niet voor het eerste duel tussen de grote 2. Ook in Meulebeke schijnt de zon en schommelt de temperatuur rond de 20 graden. Toeschouwers en renners nemen best hun zonnebril mee.
12:42
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:41

Van der Poel duikt voor het eerst het veld in

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:40

Meteen een overwinning voor de nieuwe sponsor van Van Aert?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:39

Van Aert versus Van der Poel

In Meulebeke krijgen we voor het eerst dit veldritseizoen een duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Toon Aerts, de winnaar van de crossen in de Verenigde Staten, is er niet bij.