Daan Soete profiteert van val Van der Poel en pech Van Aert in Lokeren

  Wat een strijd tussen de drie grote tenoren moest worden, is uitgedraaid op een triomftocht voor Daan Soete. Hij schreef de Rapencross in Lokeren op zijn naam na een zware val van Mathieu van der Poel en pech voor Wout van Aert. Bij de vrouwen was Sanne Cant de sterkste.

  Het journaal 18u met o.a. de blessure voor Mathieu van der Poel

  Omdat het BK veldrijden al in Kruibeke geprogrammeerd staat, werd de Poldercross een jaartje overgeslagen. Lokeren vulde de leemte op met de Rapencross en mocht zich in de handen wrijven, want voor de eerste keer dit seizoen stonden de drie grote tenoren - Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Toon Aerts - samen aan de start.

   

  De sterren stonden gunstig voor een pittige wedstrijd, maar al snel sloeg het noodlot toe. Van der Poel smakte stevig tegen de grond en greep meteen naar zijn enkel. De Europees kampioen werd op een brancard naar het ziekenhuis gesneld.

   

  Wout van Aert liet het niet aan zijn hart komen en stormde naar voor, maar ook de wereldkampioen moest afrekenen met pech. Met een lekke voorband verloor hij heel wat tijd.

   

  Daan Soete maakte gebruik van alle commotie en nam het commando over. Toon Aerts, Corné van Kessel en Jim Aernouts sloegen de handen in elkaar, maar kwamen geen millimeter dichter.

   

  Na een indrukwekkende inhaalrace kwam Van Aert nog aansluiten bij de achtervolgers, maar hij had te veel met zijn krachten gewoekerd om Soete nog bij de lurven te vatten. De renner van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice boekte zijn mooiste overwinning uit zijn carrière, ploegmaat Laurens Sweeck mocht mee op het podium.

  Soete: "Voorsprong door risico te nemen"

  • Daan Soete: "Ik twijfelde even toen Wout lek reed, maar besloot dan toch gewoon door te rijden. Ik pakte enkele seconden door wat risico te nemen en kon een kloofje slaan. Het was een wedstrijd zoals vroeger bij de nieuwelingen en junioren: veel draaien en keren. Het was dus gewoon zaak om kalm te blijven op de technische stukken. Deze zege geeft vertrouwen. Ik hoop dat de benen morgen zoals vandaag zullen zijn."
  • Laurens Sweeck: "Ik had mijn start gemist, maar voelde me wel goed. Ik kon dan het ploegenspel spelen. Mathieu schakelt zichzelf uit, Wout rijdt lek, wij werden gespaard van pech. Het is leuk om zo goed te presteren met de ploeg."
  • Wout van Aert: "Dit is klote. De situatie was perfect, want na de val van Mathieu kwam ik in een kansrijke positie. ik voelde me ook goed, maar dan rijd ik lek. Ik heb nog geprobeerd om dichterbij te komen, maar kon geen afstand nemen. Ik kon het niet opbrengen om nog voor de tweede plek te knokken. Dit is de zoveelste tegenslag, maar het is me niet gegund. Gelukkig is er morgen een nieuwe kans."

  Uitslag Rapencross:

  1. Daan Soete
  2. Laurens Sweeck
  3. Toon Aerts
  4. Michael Vanthourenhout
  5. Gianni Vermeersch
  6. Wout van Aert

  Van Aert: "Kon het niet meer opbrengen na de zoveelste tegenslag"

  Roodhooft: "Een breuk of een verstuiking is toch een groot verschil"

  Soete: "Dit is wel een heel mooie overwinning"

  Sweeck: "Blij dat ik Toon Aerts nog kon volgen op het einde"

  Aerts: "We raakten met zijn 2 niet tot bij Soete"

  Sanne Cant spaart krachten tot slotronde

  Sanne Cant had vorig weekend in Meulebeke met haar krachten gestrooid, maar moest dat dan bekopen op zondag in Ronde. De wereldkampioene koos in Lokeren dan ook voor een andere aanpak. Ze liet Laura Verdonschot het tempo bepalen.

   

  Halverwege kwam Cant na de pittige beklimming van de Mont Henri op kop, maar ze raakte niet helemaal weg. Laura Verdonschot en Loes Sels kwamen weer aansluiten. Het podium lag vast, maar in welke volgorde kwamen ze over de streep?

   

  In de slotronde mochten Sels en Verdonschot elk om beurt een prikje uitdelen, maar konden Cant niet lossen. De wereldkampioene wachtte geduldig af en plaatste haar versnelling op een technische strook. Meer was niet nodig voor haar tweede zege van het seizoen.

  Uitslag Rapencross, vrouwen:

  1. Sanne Cant
  2. Laura Verdonschot
  3. Loes Sels

  Fase per fase

  1. 16 uur 02. Daan Soete haalt het. Daan Soete heeft een knappe zege geboekt in Lokeren, Laurens Sweeck volgt zijn ploegmaat met een tweede plek. Toon Aerts moet vrede nemen met de derde plek.
  2. 16 uur . Toon Aerts probeert Sweeck af te schudden. De kopman van Telenet Fidea Lions heeft nog wat in zijn energietank zitten.
  3. 15 uur 57. Laurens Sweeck wil het dagje van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice nog wat mooier maken. Kan hij Toon Aerts aftroeven voor de tweede plek?
  4. 15 uur 56. Slotronde. Daan Soete lijkt gewonnen spel te hebben. Zonder pech is de mooiste zege uit zijn carrière binnen. Toon Aerts en Laurens Sweeck volgen nog steeds op 22 seconden. Wout van Aert is op zijn limieten gebotst na een zware inhaalrace.
  5. 15 uur 52. Wout van Aert heeft met zijn krachten gewoekerd in zijn inhaalrace en lijkt daar nu toch de prijs voor te betalen. Toon Aerts en Laurens Sweeck laten de wereldkampioen achter.
  6. 15 uur 51. Gianni Vermeersch sukkelt met kettingproblemen, Van Kessel probeert ertussen te knijpen, maar blijft ook haken. Nu heeft ook de Nederlander technische problemen.
  7. 15 uur 49. Het valt weer stil. Daan Soete zag zijn achtervolgers naderen tot op 13 seconden, maar dankzij wat twijfel bij Van Aert en co. loopt hij toch weer uit tot 22 seconden. De leider kan weer opgelucht ademhalen.
  8. 15 uur 47. Op de Mont Henri gaat Van Aert nog eens op de trappers staan. Vermeersch en Sweeck nestelen zich in zijn wiel.
  9. 15 uur 47. Van Aert nadert. Wout van Aert legt een moordend tempo op. In deze ronde is Daan Soete al 10 seconden van zijn voorsprong kwijtgeraakt. Hij moet het nog 2 rondes volhouden.
  10. 15 uur 45. Daan Soete lijkt nog steeds vlot rond te draaien, maar Wout van Aert is nog niet klaar met zijn inhaalrace. De wereldkampioen trekt stevig door, met Vermeersch in zijn wiel.
  11. 15 uur 42. Wout van Aert neemt het commando over bij de achtervolgers. Ze volgen op 22 seconden van Daan Soete. Nog drie rondes om de leider te pakken.
  12. 15 uur 40. Wout van Aert heeft de achtervolgende groep te pakken. Kan hij de motor wat vlotter laten draaien bij de achtervolgers?
  13. 15 uur 39. Geruststellende voorsprong. Daan Soete hoeft zich nog niet veel zorgen te maken. In de achtervolging draait het nog niet, dus de vogel lijkt gaan vliegen.
  14. 15 uur 35. Laurens Sweeck en Gianni Vermeersch sluiten aan bij Aerts en Van Kessel. Misschien kan Sweeck wat voor stoorzender spelen in de achtervolging. Ondertussen lijkt ook Wout van Aert op weg naar het vierkoppige groepje.
  15. 15 uur 34. Toon Aerts en Corné van Kessel komen nog altijd geen millimeter dichter. Ook Wout van Aert doet nog steeds zijn best om op te schuiven.
  16. 15 uur 29. Daan Soete laat zich niet op een foutje betrappen. Hij komt de technische stroken feilloos door. De koploper bezwijkt niet onder de druk.
  17. 15 uur 28. Van Aert komt over de streep en de kloof bedraagt nog steeds 30 seconden. Het lijkt alweer niets te worden voor de wereldkampioen.