IJzersterke Marianne Vos pakt de bloemen in Waterloo

  Een indrukwekkende Marianne Vos heeft de eerste WB-veldrit van het seizoen gewonnen. In Waterloo (VS) reed Vos in de slotfase weg van Ellen Noble. Loes Sels en Ellen Van Loy finishten als 5e en 6e. Wereldkampioene Sanne Cant werd 10e.

  Marianne Vos rijdt weg van Noble in de slotronde en wint in Waterloo

  Ellen Van Loy maakte de beste start in de VS, Maud Kaptheijns nam al snel het commando over. Een half rondje mocht de Nederlandse op kop rijden en dan schoven Ellen Noble en Marianne Vos naar voren.

   

  Al vlug bleek dat hun tempo te hoog lag voor de rest van het pak. Noble en Vos diepten hun kloof eenvoudig uit, de achtervolgers kwamen alleen nog even dichter na een foutje van Noble op de balkjes.

   

  In de slotronde probeerde Noble Vos te verrassen, maar de ervaren Nederlandse liet zich niet in de luren leggen. Eén tegenaanval van de 7-voudige wereldkampioene volstond om de Amerikaanse uit het wiel te rijden. Loes Sels was de eerste Belgische op de 5e stek. Sanne Cant finishte nog net in de top 10.

  Cant: "Geen supergevoel"

  "Ik had op zich geen slechte start, maar ik raakte een achterwiel en moest uit mijn pedaal. Ik verloor heel wat plaatsen en zo was ik meteen de kop van de wedstrijd kwijt", doet Sanne Cant het verhaal van haar koers.

   

  "Ik had daarna niet het gevoel dat ik weer zou kunnen aansluiten bij de kopgroep. Ze reden vooraan best snel. Het tempo lag te hoog om ernaartoe te kunnen rijden. Ik heb geprobeerd mijn eigen wedstrijd te rijden. Het was best moeilijk. Ik had geen supergevoel. Het seizoen is nog lang en ik laat mijn hoofd niet hangen."

   

  Winnares Marianne Vos glunderde na afloop. "Het is echt wel een droomscenario om zo te beginnen, al moet ik zeggen dat het niet vanzelf kwam. Ellen Noble was heel sterk. Ik kon maar net mee met haar tempo. Het was buigen, maar ik wilde niet kraken", zegt de Nederlandse.

  Uitslag:

  1. Marianne Vos (Ned) in 48'42"
  2. Ellen Noble (VS) op 4"
  3. Katerina Nash (Tsj) 27"
  4. Evie Richards (GBr) 39"
  5. Loes Sels 1'16"
  6. Ellen Van Loy 1'38"
  7. Maud Kaptheijns (Ned) 1'49"
  8. Sofia Gomez Villafane (Arg) 1'53"
  9. Inge van der Heijden (Ned) 1'58"
  10. Sanne Cant 1'58"

  Fase per fase

  1. 23 uur 07. Vos wint! Marianne Vos mag het zegegebaar maken in Waterloo, Ellen Noble kraakte in de laatste hectometers. Nash legt beslag op de 4e stek.
  2. 23 uur 06. Vos gaat. Vos trekt door op een helling en heeft in geen tijd een gat. Wat een indrukwekkende versnelling van Vos!
  3. 23 uur 04. Noble en Vos stevenen stilaan op de finish af. Gaan ze sprinten om de overwinning of probeert Noble het nog een keer?
  4. 22 uur 59. Prikje van Noble. Op een helling waar gelopen wordt, plaatst Noble een versnelling. Het is even harken voor Vos, maar ze komt terug.
  5. 22 uur 59. Laatste ronde. Noble en Vos beginnen aan het laatste rondje. Kan Vos de Amerikaanse in de luren leggen op eigen terrein?
  6. 22 uur 58. Pech voor Compton in de achtervolging. Ze heeft een mechanisch probleem en moet met de fiets op haar schouder voort lopen.
  7. 22 uur 52. Cant is 10e. Het trio Compton-Nash-Richards komt aan de streep door op 17 seconden van de twee leiders. Sels en Van Loy volgen op 42" van Noble en Vos. Sanne Cant rijdt in 10e positie op meer dan een minuut.
  8. 22 uur 49. Noble neemt deze keer geen risico's meer aan de balkjes en wipt van haar fiets.
  9. 22 uur 43. Van Loy is voorlopig de eerste Belgische op de 6e stek, Sels rijdt op de 7e plaats rond.
  10. 22 uur 42. Door de valpartij van Noble zijn de achtervolgers natuurlijk een flink stuk dichter gekomen. Richards, Nash en Compton volgen nu op 13". Nog 3 rondjes te gaan.
  11. 22 uur 41. Valpartij op de balkjes kan leidersduo niet deren.

   Valpartij op de balkjes kan leidersduo niet deren

  12. 22 uur 40. Valpartij voorin. Noble gaat in de fout op de dubbele balkjes en valt. Vos kan nog net recht blijven. Toch even schrikken voor de twee koplopers.
  13. 22 uur 40. Richards en Nash komen niet dichter in de achtervolging op de twee leiders. Compton probeert de aansluiting te maken met de nummers 3 en 4.
  14. 22 uur 34. Vos en Noble hebben al twee rondjes in de benen. In de achtervolging komen Richards en Nash niet dichter: zij volgen op 20". Een groepje met een handvol Belgische vrouwen moet al zo'n 40 seconden toegeven.
  15. 22 uur 27. Een groepje met Cant volgt al op meer dan 20 seconden van Noble en Vos, die niet versagen.
  16. 22 uur 24. Impressionante Vos. Bij de eerste doortocht aan de finish hebben Noble en Vos 12 seconden op een achtervolgend groepje. Vooral Vos maakt een erg sterke indruk.
  17. 22 uur 21. Noble en Vos zijn los. Noble heeft het gezelschap gekregen van Marianne Vos. Met zijn tweetjes hebben ze toch al een aardig gaatje. Sanne Cant hangt in 10e positie op een tiental seconden.
  18. 22 uur 21. Ellen Noble heeft voor eigen volk het commando overgenomen. De Amerikaanse heeft een klein gaatje, maar Kaptheijns laat niet begaan. Ook de rest van het pak schuift mee.
  19. 22 uur 20. Net als bij de mannen zien we dat het peloton op een lint getrokken wordt in de eerste ronde. Het is de Nederlandse Maud Kaptheijns die zich op kop genesteld heeft en de forcing voert.