Ga naar de inhoud
Toon Aerts mag een tweede wereldbekermanche op rij vieren.

Eindstand Wereldbeker

Plaats Renner Punten
1. Toon Aerts
615
2. Wout van Aert 613
3. Mathieu van der Poel (Ned) 480
4. Corné van Kessel (Ned)
445
5. Quinten Hermans 438
6. Lars van der Haar (Ned)
436
7. Laurens Sweeck 425
8. Michael Vanthourenhout 399
9. Daan Soete 376
10. Kevin Pauwels 367

Kalender Wereldbeker

datum cross winnaar winnares
23/09/18 Waterloo (VS) Aerts Vos
29/09/18 Iowa City (VS) Aerts Keough
21/10/18 Bern (Zwi) Van der Poel Vos
17/11/18 Tabor (Tsj) Van der Poel Brand
25/11/18 Koksijde Van der Poel Betsema
23/12/18 Namen Van der Poel Brand
26/12/18 Heusden-Zolder Van der Poel Vos
20/01/19 Pont-Château (Fra) Van Aert Vos
27/01/19 Hoogerheide (Ned) Van der Poel Brand

Van Aert moet ook in Iowa zijn meester erkennen in Toon Aerts

 zo 30 september 2018 00:36

Toon Aerts heeft ook de tweede WB-wedstrijd in de VS naar zijn hand gezet. Hij strafte een foutje van Wout van Aert genadeloos af. De top 4 in Iowa kleurde volledig Belgisch.

Samenvatting: Toon Aerts heeft ook de 2e WB-wedstrijd in de VS naar zijn hand gezet

Toon Aerts had wereldkampioen Wout van Aert verrassend een hak gezet in Waterloo, een tweestrijd die in Iowa een tweede hoofdstuk kreeg. De wereldbekerleider dook als eerste het veld in, Wout van Aert beet zich vast in zijn wiel.

 

In de achterhoede maakten Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans de beste indruk, maar de koplopers waren al gaan vliegen. De strijd om de derde plek was het hoogst haalbare.

 

Wout van Aert testte ondertussen het uithoudingsvermogen van Aerts. De wereldkampioen pakte uit met tussentijdse versnellingen, maar kwam nooit alleen voorop. Toon Aerts had duidelijk vleugels gekregen na Waterloo.

 

De wereldbekerleider hoefde zelfs niet te demarreren om zijn kunststukje van Waterloo te herhalen. Van Aert bleef even steken in de modder, meer had Aerts niet nodig om weg te snellen. Hij bouwde zijn voorsprong uit, Van Aert moest zich opnieuw neerleggen bij de tweede plek. 

 

Michael Vanthourenhout, die vorige week nog moest opgeven in Waterloo, nestelde zich in Iowa op het podium. Quinten Hermans viel net  als vorige week naast het podium, Corné van Kessel  (5e) was de eerste niet-Belg in de top 10.

Aerts: "Ik weet ook niet waar ik mijn bloedvorm vandaan haal"

"Ik reed in het begin misschien op iets te harde banden rond", vertelt Toon Aerts. "Ik maakte veel foutjes, maar kan steeds weer aansluiten bij Van Aert. Toen wist ik dat ik goed was."

 

"Toen ik zag dat Wout een foutje maakte, heb ik mijn kans gegrepen om vol door te trekken. Ik kon mijn voorsprong uitbouwen omdat ik bergop misschien iets beter was."

 

"Het is voor mij ook een vraagteken waar ik mijn bloedvorm vandaan haal. In augustus was ik ziek, dus heb ik het op stage wat rustiger aan gedaan. Misschien heeft dat me wel geholpen. Ik wou eigenlijk pas in november goed zijn. Het doet deugd dat ik de leiderstrui kan meenemen naar Europa."

Van Aert: "Voelde energie uit mijn lijf stromen"

Wout van Aert had geen verklaring voor zijn mindere week. "Ik had af en toe een goede passage en af en toe een slechte. Maar ik voelde net als vorige week de energie uit mijn lijf stromen in de tweede helft van de wedstrijd. Ik heb er geen verklaring voor."

 

"Toon was weer heel sterk. Als ik goed ben, kan ik dat foutje nog rechtzetten. Maar nu was het game over. Toon is geen revelatie, want ook vorig jaar was hij goed. Als hij dit volhoudt is hij een concurrent voor mij en Mathieu."

Uitslag WB Iowa

1. Toon Aerts in 1u02'28"
2. Wout van Aert op 52"
3. Michael Vanthourenhout 1'16"
4. Quinten Hermans 1'32"
5. Corné van Kessel (Ned) 2'06"
6. Tim Merlier 2'13"
7. Kevin Pauwels 2'18"
8. Eli Iserbyt 2'21"
9. Laurens Sweeck 2'29""
10. Daan Soete 2'32"
11. Lars van der Haar (Ned) 2'37"
12. Tom Meeusen 3'01"
13. Nicolas Cleppe 3'29"
14. Steve Chainel (Fra) 4'03"
15. Jim Aernouts 4'03"
18. Jens Adams 4'15"
19. Thijs Aerts 4'34"
25. Diether Sweeck 7'07"

Fase per fase

22:38
Op de vijfde plek komt de eerste niet-Belg te staan. Corné van Kessel zorgt voor wat Nederlandse kleur in de top 10.
22:37
Quiten Hermans heeft zich kranig verweerd, maar valt net naast het podium.
22:37

Wout van Aert alweer 2e

Wereldkampioen Wout van Aert komt 52 seconden later binnen, Michael Vanthourenhout maakt er een volledig Belgisch podium van.
22:35

Toon Aerts wint opnieuw

De eerste twee wereldbekermanches zijn een prooi voor Toon Aerts. Na Waterloo komt hij ook in Iowa vierend over de streep.
22:35
Wout van Aert moet nu al 40 seconden prijsgeven. Toon Aerts kan beginnen genieten van zijn uitstekende seizoensbegin.
22:33
Aerts heeft zijn gelijk gehaald. "Dit drassige parcours is op mijn lijf geschreven", klonk het. Hij heeft het meer dan waar gemaakt.
22:32
Toon Aerts wordt nog steeds luid aangemoedigd door ploegleider Sven Nys. Wout van Aert zakt wat weg, maar Michael Vanthourenhout zal niet meer in de buurt komen.
22:30
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:29
Toon Aerts snelt de wisselzone voorbij: met deze fiets wil hij als winnaar over de streep bollen.
22:28

Laatste ronde

Toon Aerts is aan de laatste ronde begonnen. De leider in de Wereldbeker moet nog 8 minuten op de tanden bijten. Wout van Aert volgt op 28 seconden, Michael Vanthourenhout legt voorlopig beslag op de derde plek.
22:25
Wout van Aert moet risico nemen, maar zelfs dat helpt niet. De wereldkampioen lijkt na Waterloo ook in Iowa op de tweede plek te stranden. 30 seconden bedraagt de achterstand.
22:24
Toon Aerts verslapt niet. Hij hoefde niet te demarreren, maar een klein foutje van Wout van Aert gaf hem de kans om weg te snellen. De wereldkampioen volgt nu al op 25 seconden.
22:23

Op weg naar driestrijd?

Wat zal het geven als Mathieu van der Poel zich in de debatten mengt? Hij zal niet alleen rekening moeten houden met Wout van Aert, maar ook met Toon Aerts, die heel vroeg al een sterke vorm te pakken heeft.
22:21
Niets lijkt Toon Aerts nog tegen te houden, terwijl Van Aert wat worstelt met zijn fiets in de achtervolging. Er lijkt wat gelatenheid uit te stralen van de wereldkampioen.
22:20

Voorlaatste ronde

Toon Aerts is aan de voorlaatste ronde begonnen met 15 seconden voorsprong. Wout van Aert wil nog niet plooien, maar hij zal toch een foutje nodig hebben van Aerts om terug te komen.
22:19
Toon Aerts kijkt nog eens over zijn schouder en ziet dat hij een mooie voorsprong heeft op de wereldkampioen. Twee op een rij in de Wereldbeker?
22:18

"Ik had de indruk dat Van Aert niet comfortabel in het wiel zat. Toon heeft het voordeel van de zege van vorig week en lijkt weg te rijden."

Sven Nys, ploegleider Telenet Fidea Lions
22:17

Toon Aerts vliegt

Toon Aerts heeft vleugels gekregen en trapt stevig door. Zelfs op Mount Krumpit trapt hij op een grote versnelling naar boven. Hij stap een pak later af dan achtervolger Van Aert. De voorsprong bedraagt nu al twee bochten.