Keough laat de Amerikanen jubelen in Iowa, Cant sprint naar 5e plek

  Katie Keough mag een Amerikaans feestje bouwen in Iowa na een indrukwekkende race op een aartsmoeilijk parcours. Evy Richards snoepte Sophie De Boer nog de tweede plek af. Sanne Cant moest vrede nemen met de 5e stek.

  Samenvatting: Na indrukwekkende race op aartsmoeilijk parcours viert Keough

  Marianne Vos had vorig week al indruk gemaakt in Waterloo en de Nederlandse had wel zin in een tweede triomf op rij. Eva Lechner schoot het snelst uit de startblokken, maar Vos nam het commando meteen over.

   

  Sanne Cant, die in Waterloo nog een offday had, kon nu beter volgen, al kwam ze nooit in de voorhoede in beeld. Omdat de vrouwen pas na de mannen in actie waren gekomen en er ondertussen een regenwolk was voorbijgetrokken, lag het parcours er spekglad bij.

   

  Halverwege ging Vos neer op de glijbaan in Iowa, de Amerikaanse Keough nam over. De omstandigheden leken haar wel te liggen en ze trok resoluut door. 

   

  In de achterhoede ontvouwde zich een bloedstollende strijd voor de tweede en derde plek. Richards won het pleit, De Boer moest zich neerleggen bij de derde plek. Marianne Vos (4e) zag Sanne Cant nog naar de vijfde plek sprinten.

  Keough: "Ik voelde meteen dat ik goede benen had"

  Cant: "Het was ongelofelijk zwaar"

  Sanne Cant maakte een betere indruk dan in Waterloo. "Maar het was een ongelofelijk zware koers. Net voor de start was het beginnen te regenen en zo werd het heel glad. Jammer genoeg moest je dan ook in de afdaling afstappen, dus er waren veel loopstroken."

   

  "Ik doe al vijf plaatsen beter dan in Waterloo. Ik boek vooruitgang en voelde ook meer kracht in mijn benen. Ik ben wel blij dat ik terug naar België kan. Een vertrouwde omgeving zal deugd doen."

  Uitslag:

  1. Katie Keough (VS)  
  2. Evy Richards (GBr)  
  3. Sophie de Boer (Ned)  
  4. Marianne Vos (Ned)  
  5. Sanne Cant  

  Fase per fase

  1. 00 uur . Richards pakt tweede plek. Het was een pittige strijd, maar Evy Richards pikt de tweede plek in. Sophie De Boer moet zich neerleggen bij de derde plek. Sanne Cant sprint nog naar de vijfde plek, na Marianne Vos.
  2. 30-09-2018.
  3. 23 uur 58. Katie Keough triomfeert. Katie Keough heeft een uitstekende wedstrijd gereden op een aartsmoeilijk parcours en mag vieren in Iowa. Een knappe overwinning van de Amerikaanse.
  4. 23 uur 58. De Boer en Richards geven elkaar geen duimbreed toe. De jonge Britse komt nu voorop, maar kan ze de Nederlandse lossen?
  5. 23 uur 55. Vos tegen de vlakte. Marianne Vos gaat onderuit en raakt niet meteen recht. Richards en De Boer zijn er als de kippen bij om haar in te halen. We krijgen nog een bloedstollende strijd voor plaatsen 2 en 3.
  6. 23 uur 53. De Amerikanen worden gek, want Keough heeft een straat voorsprong. De Boer en Vos hebben ondertussen Richards weer afgeschud. Het podium lijkt vast te liggen.
  7. 23 uur 51. Keough moet de laatste keer Mount Krumpit bedwingen en lijkt dan nog enkele minuten verwijderd van de wereldbekerzege in Iowa. De Boer, Vos en Richards hebben elkaar gevonden in de achtervolging.
  8. 23 uur 50. Sanne Cant is opgeschoven naar de zesde plek, al moet ze wel al 46 seconden toegeven op Keough.
  9. 23 uur 49. Laatste ronde. Kaitlin Keough hoort de bel en ziet nog niemand naderen. De Boer komt pas 23 seconden later over de streep. Vos en Richards lijken ook nog in aanmerking te komen voor de tweede en derde podiumplaats.
  10. 23 uur 46. Keough heeft nu al 22 seconden voorsprong op haar achtervolgsters. Ze lijkt haar schaapjes op het droge te hebben als ze geen fout meer maakt. De Boer, Vos en Richards zijn nog verwikkeld in een spannende strijd.
  11. 23 uur 44. Evy Richards sluipt dichter bij Vos en De Boer. Het jonge Britse talent heeft haar zinnen gezet op een podiumplaats in Iowa. In de achterhoede zien we Sanne Cant nog steeds aanklampen.
  12. 23 uur 42. De Boer lijkt Vos nu toch een beetje te lossen. Gaat ze alleen op zoek naar Keough?
  13. 23 uur 41. De drassige omloop gaat trager dan verwacht. De vrouwen zullen het bij vier rondes houden in Iowa.
  14. 23 uur 41. Halfweg koers. Kaitlin Keough heeft het minste problemen met het loodzware parcours, maar krijgt wel een Nederlands duo in haar nek. De Boer en Vos gaan op zoek naar de koploopster. Richards ziet hen aan de voet van Mount Krumpit lopen.
  15. 23 uur 39. Sanne Cant blijft op de zevende plek rondrijden. De wereldkampioene volgt nu al op ruim een halve minuut van koploopster Keough.
  16. 23 uur 38. Wat is er aan de hand met Vos? Moet Marianne Vos haar inspanningen van de eerste rondes bekopen? Keough snelt steeds verder weg en ook Sophie De Boer steekt haar landgenote nu voorbij.
  17. 23 uur 36. Achter het leiderstrio zien we vier achtervolgers samenwerken. Richards, Compton, Lechner en Cant proberen nog naar een virtueel podium te rijden.
  18. 23 uur 36. Keough neemt over. Kaitlin Keough ziet een grimas op het gezicht van Vos en neemt over. De 26-jarige heeft toch al enkele fietslengtes voorsprong.