Van der Haar profiteert van pech bij Van Aert om te winnen in Geraardsbergen

  Lars van der Haar heeft in Geraardsbergen de eerste veldrit van het seizoen gewonnen. De Nederlander profiteerde optimaal van pech bij wereldkampioen Wout van Aert op 3 ronden van het einde. Van Aert kwam nog sterk terug, maar moest toch vrede nemen met de 2e plaats. Daan Soete werd 3e.

  Indrukwekkende Van Aert lijkt op weg naar de zege

  Op Mathieu van der Poel na doken alle veldrittoppers in Geraardsbergen een eerste keer het veld in. Tim Merlier vertrok als een speer, maar kon zijn inspanning niet volhouden.

   

  Op het einde van de tweede ronde versnelde Wout van Aert een eerste keer. De wereldkampioen reed meteen een kloof om u tegen te zeggen bij elkaar. Enkel Lars van der Haar bleef in de buurt op een halve minuut.

   

  De zege leek binnen voor Van Aert. Tot hij op 3 ronden van het einde hard tegen de grond smakte na een stuurfout. Tot overmaat van ramp begaf zijn versnellingsapparaat het en moest Van Aert lang lopen naar de materiaalpost.

   

  Van der Haar profiteerde optimaal en ging op en over Van Aert naar de leiding. De wereldkampioen kwam nog terug tot op 10 seconden van de Nederlander, maar ging dan een tweede keer tegen de grond en dus was de zege gaan vliegen.

  Van Aert: "Ik ging over mijn limiet"

  Wout van Aert leek lange tijd op weg naar de zege, maar gaf de overwinning weg na een val. "Jammer, want ik zat in een riante positie", zei de wereldkampioen na de eerste cross van het seizoen.

   

  "Na mijn tweede slipper brak de veer. Ik zag Van der Haar nog rijden en het was alles of niets. Ik ging over mijn limiet en smakte tegen de grond. Het zat niet echt mee, maar het is de 1e cross van het seizoen. Er zijn ergere dingen."

   

  "Ik ben heel diep moeten gaan vandaag. Ik zat vrij snel alleen en het was een heel lastig parcours. Dit gevoel moet ik proberen vast te houden. Die eerste overwinning komt wel. De conditie is goed en dat heb ik ook laten zien."

  Van der Haar: "Wout was duidelijk de sterkste vandaag"

  Lars van der Haar was na de eerste cross van het seizoen eerlijk in zijn analyse. “Het is natuurlijk wel onverwacht. Ik was bezig met die tweede plek en niet met de zege. Het was overduidelijk dat Van Aert vandaag de sterkste was. Ik was blij dat ik mijn cross goed had ingedeeld en op het einde nog gewoon tempo kon rijden.”

  De uitslag bij de mannen (top 10):

  1. Lars van der Haar (Ned) in 59'32"
  2. Wout van Aert +18"
  3. Daan Soete +24"
  4. Toon Aerts +36"
  5. Kevin Pauwels +50"
  6. Laurens Sweeck +59"
  7. Quinten Hermans +1'10"
  8. Jim Aernouts +1'13"
  9. Tim Merlier +1'21"
  10. Corné van Kessel (Ned) +1'24"

  Lechner domineert bij de vrouwen, Cant 5e

  Bij de vrouwen ging de eerste zegeruiker van het seizoen naar Eva Lechner. De Italiaanse kampioene reed snel weg van haar concurrentes en zag niemand meer terug. Arzufi, nog een Italiaanse, werd tweede, de verrassende Nederlandse Alvarado vervolledigde het podium. Werldkampioene Sanne Cant werd 5e.

  De uitslag bij de vrouwen (top 10):

  1. Eva Lechner (ita) in 41'01"
  2. Alice Maria Arzuffi (Ita) +26"
  3. Ceylin Alvarado (Ned) +46"
  4. Loes Sels +55"
  5. Sanne Cant +1'01"
  6. Ellen Van Loy +1'13"
  7. Laura Verdonschot +1'18"
  8. Kim Van De Steene +1'21"
  9. Joyce Vanderbeken +1'42"
  10. Nikki Brammeier (GBr) +1'57"

  Fase per fase

  1. 16 uur 04. Van der Haar wint. Lars van der Haar wint de eerste veldrit van het seizoen. Van Aert drong niet meer en finisht als 3e, Soete is een gelukkige 3e.
  2. 15 uur 59. Nieuwe slipper Van Aert. Na een nieuwe slipper in de slotronde is de overwinning gaan vliegen voor Van Aert. Van der Haar is op weg naar de zege in de eerste cross van het seizoen.
  3. 15 uur 55. Laatste ronde. Van der Haar begint met een voorsprong van iets meer dan tien seconden op Van Aert aan de laatste ronde. Kan het nog voor de wereldkampioen?
  4. 15 uur 52. "Het wordt nog spannend voor de overwinning. Van Aert oogt heel sterk". Kris Wouters.
  5. 15 uur 51. Het verschil tussen Van der Haar en Van Aert is 11 seconden. De wereldkampioen nadert op de Nederlander. De overwinning zit er dus nog in voor Van Aert.
  6. 15 uur 48. Van Aert rijdt meteen weg van Aerts en Soete. Kan hij de kloof met Van der Haar nog dichten?
  7. 15 uur 48. Van der Haar komt als eerste boven op de Kapelmuur. Van Aert, Soete en Aerts volgen op 20 seconden. De wereldkampioen verloor dus 1'10" door zijn val.
  8. 15 uur 46. Val en pech Van Aert. Van Aert komt ten val en het versnellingsapparaat van zijn fiets laat hem in de steek. De wereldkampioen moet te voet verder richting de materiaalpost. Van der Haar is ondertussen heel dichtbij.
  9. 15 uur 46. Van der Haar op kop. Van der Haar ruikt bloed en gaat op en over Van Aert naar de kop van de wedstrijd. Ook Aerts en Soete vliegen Van Aert voorbij.
  10. 15 uur 45. Voor Eli Iserbyt is het een seizoensopener om snel te vergeten. Hij komt nu pas over de finishlijn op meer dan twee minuten van Van Aert.
  11. 15 uur 42. Van Aert perst er nog eens alles uit op de Kapelmuur. Van der Haar volgt op 45 seconden met nog drie ronden op de teller, Soete en Aerts volgen op 1 minuut.
  12. 15 uur 39. Van Aert autoritair. Van Aert rijdt nog altijd autoritair aan de leiding in Geraardsbergen. Zijn voorsprong op Van der Haar is ondertussen gegroeid naar 30 seconden. Achter de Nederlander vechten Soete en Aerts voor de derde plaats.
  13. 15 uur 27. "Als Van der Poel er niet is, dan is Van Aert de grote favoriet. Het is aan ons om die twee het vuur aan de schenen te leggen. Dat doen we op dit moment. Ik ben dan ook tevreden.". Kris Wouters (ploegleider Lars van der Haar).
  14. 15 uur 24. Van der Haar in de achtervolging. In de achtervolging op wereldkampioen Van Aert heeft Van der Haar zijn ploegmaats van Telenet-Fidea achtergelaten. Met nog 6 ronden te gaan is het verschil met Van Aert 22 seconden.
  15. 15 uur 16. Van Aert heeft in geen tijd een voorsprong van tien seconden te pakken op Vanthourenhout, Van Kessel en Van der Haar. Zien zij de wereldkampioen nog terug?
  16. 15 uur 15. Van Aert solo. Van Aert is gaan vliegen na een stuurfout van Van Kessel. Is de wereldkampioen vertrokken voor een soloslim? Ondertussen moet Vermeersch de strijd staken na een valpartij.
  17. 15 uur 13. Van Aert versnelt. Van Aert trekt op het einde van de tweede ronde stevig door op de Kapelmuur. Enkel Van Kessel kan voorlopig volgen, Vanthourehout moet een gaatje laten. Nog 8 ronden op de teller.